Ακίνητα: Aπαντήσεις για την δήλωση των σωστών τετραγωνικών στους Δήμους- Ποια πρόστιμα δεν διαγράφονται
Έως τις 31 Μαρτίου του 2020 μπορούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων της χώρας να υποβάλουν στους δήμους τους τη δήλωση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα αλλά και να απαλλαχθούν από αναδρομικές χρεώσεις.
Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Η ρύθμιση
Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Επιπλέον επισημαίνεται πως η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τετραγωνικά μέτρα που είτε τακτοποιήθηκαν είτε όχι. Επίσης μπορεί να δηλωθεί και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτήν που ήταν δηλωμένη στον δήμο.
2. Τα δικαιολογητικά
Δεν απαιτείται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού που να αποδεικνύεται η πραγματική επιφάνεια ακινήτων (όπως αντίγραφα συμβολαίων ) λόγω της διασύνδεσης της εφαρμογής με τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους αλλά και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των στοιχείων.
3.Η ρύθμιση αυθαιρέτων
Ωστόσο επισημαίνεται πως οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου 2020 έχουν προθεσμία να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
4. Tα πρόστιμα και εξαιρέσεις
Με την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών των ακινήτων οι ιδιοκτήτες γλιτώνουν τις παρακάτω επιβαρύνσεις όπως: Διαγράφονται όλες οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από διάφορες εμβαδών μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης τους στον δήμο. Ωστόσο εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.
5. Τα βήματα
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να διορθώσουν τη επιφάνεια του οικήματος τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
1.Στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ εισέρχεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων” . Θα του ζητηθεί να συνδεθείτε με τους κωδικούς του TaxisNet.
2.Στη σελίδα των δηλώσεων ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου επιλέγει “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”. Πρέπει πρώτα να εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή για να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων του στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Προτού προχωρήσει στη δήλωση του ακίνητου του, θα πρέπει να προσέξει τα εξής:
– Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
– Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
– Εάν επιθυμεί να προσθέσει ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής στην δήλωση, τότε θα πρέπει να πατήσει το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.
3. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει αν η δήλωση αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα. Μετά επιλέγει τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητα σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο. Για κάθε ακίνητο εμφανίζεται ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων. Κάνει κλικ στο πεδίο “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγει το ακίνητο στη δήλωσή του. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητο κάνει «Δημιουργία ακινήτου» από το αντίστοιχο κουμπί. Η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωση 3 πεδία.
– Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9.
– Τη δήλωση
– Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.
Σε αυτό το σημείο ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωση στο πεδίο “Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη”.
Εφόσον o ενδιαφερόμενος συμπληρώσει τη δήλωση πρέπει να εισάγει τα στοιχεία επικοινωνίας σας για να μπορέσει να ενημερωθεί με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσης από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσει ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει με τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη ακινήτου.
Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωση δεν υποβάλλεται, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δήλωσε. Αν θέλει να την επεξεργαστεί, πατά το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιεί όποιο πεδίο επιθυμεί. Στο “Ιστορικό Δήλωσης»”, βλέπει όλο το ιστορικό της δήλωσης περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση.
4. Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης υποβάλει η δήλωση πατώντας το κουμπί «Υποβολή».
- Προηγούμενο Προσφυγικό: Παραπληροφόρηση και fake news από Τουρκία – Σκληρή απάντηση από Αθήνα
- Επόμενο Καιρός: Βροχές και καταιγίδες για σήμερα Τρίτη 3 Μαρτίου