Τα Γρεβενά της Ιρλανδίας γιορτάζουν τον Άγιο Πατρίκιο!
Πως επιτυγχάνεται η ενοποίηση της Ευρώπης, μα και κατ’επέκταση του κόσμου ολόκληρου, μέσω πολιτικών η γραφειοκρατικών μέσων, μέσω διακρατικών συμφωνιών και συνθηκών,ή μέσα από τον άνθρωπο και την κοινή του παγκόσμια γλώσσα της μουσικής που μας οδηγεί πίσω στη κοινή πρώτη λέξη της ανθρωπότητας που φυσικά,όπως και στο πρώτο ήχο κάθε ανθρώπου, είναι μουσική!Για 6η χρονιά η πρωτοβουλία και το όραμα ενός ανθρώπου, του Στέλιου Παπαλαμπρόπουλου, ενώνουν την Ευρώπη από τη μία γωνία της στην άλλη, και τα Γρεβενά μας διδάσκουν πόσο μικρές είναι οι αποστάσεις για τον άνθρωπο μέσω της μουσικής και πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κόσμος της,ο μικρός ,ο Μέγας!
Ποια ήταν η αφορμή και ποια η έμπνευση όλου του εγχειρήματος ?
Αφορμή και αιτία αναμφίβολα είναι ο Άγιος Πατρίκιος! Είναι ίσως η μοναδική εθνική εορτή που οι Ιρλανδοί της διασποράς καταφέρανε να την κάνουνε παγκόσμια! Η νοσταλγία για την πατρίδα, όχι απλά τους ένωνε στην γιορτή του Αγίου, αλλά έχουν καταφέρει να μοιράζονται τη χαρά τους αυτή, ξεσηκώνοντας ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Μην σας φανεί παράξενο πως εορτάζεται από την Ιαπωνία έως την Αμερική, από την Ιρλανδία σαφώς έως την Αυστραλία. Παγκόσμια μνημεία φωταγωγούνται με πράσινο φωτισμό εκείνη την ημέρα!
Προσωπικά ήδη από αρκετά μικρή ηλικία (τέλη δημοτικού), χάρη στον αδερφό μου τον Δημήτρη, έτυχε να έχω την ευκαιρία να ακούσω πολλές παραδοσιακές μουσικές από διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτό που τότε προσδιοριζόταν ως είδος μουσικής έθνικ. Εκεί κάποια στιγμή μόλις “συναντήθηκα” με το φύσημα της γκάιντας και των tin whistles, τα φλεγόμενα βιολιά και την γαλήνη της άρπας, ένιωσα ένα σκίρτημα να με κρατάει. Ήταν μια ιδανική μουσική για να πλάσεις εφηβικά όνειρα κι ορίζοντες! Ιρλανδία, Σκωτία…μαγεία! Μεγαλώνοντας προσπάθησα να εμβαθύνω περισσότερο στον ιρλανδικό πολιτισμό και τις παραδόσεις του… και να που φτάσαμε στο 2015! Ημέρα Τρίτη, καθημερινή, ένα κάλεσμα μέσω facebook και μια playlist με εκλεκτή ιρλανδική μουσική σε ένα ζεστό pub ήταν η αφορμή για μια γιορτή που κράτησε έως της 5 το πρωί!…Ε δεν χρειάστηκε πολύ την επόμενη χρονιά να το απογειώσουμε!
Υπάρχει μία κοινή ανθρώπινη παράδοση που κρύβεται μέσα στις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου?
Υπάρχει σίγουρα μια κοινή παράδοση στους ανθρώπους, να αντιμετωπίζουν το μηδέν δηλαδή τον θάνατο, ως εμπειρία απουσίας και να παραμένουν στο είναι του έρωτα, ως εμπειρία δημιουργίας. Πάνω σε αυτό θεωρώ δομείται μια νοηματοδότηση που εκκινεί τον ανθρώπινο πολιτισμό! Οι παραδοσιακές μουσικές αληθεύουν επειδή κοινωνούν! Κοινωνούν με απαράμιλλη ποίηση τ’ ανθρώπινα! Πλάθουν εικόνες για να περιγράψουν ένα συναίσθημα! Υπάρχει ειλικρίνεια. Η ιδιοπροσωπία και η διαφορετικότητα κάθε έθνους δείχνει το βάθος της έκφρασής του και περιλαμβάνεται έντονα και θαυμάσια στις παραδοσιακές μουσικές. Κάθε πτυχή της ζωής περιγράφεται με μια σπουδαιότητα και μελοποιείται, ώστε να είναι πιο εύκολο να συγκρατηθεί και να εντυπωθεί στη συλλογική μνήμη. Με αυτό τον τρόπο παραδίδεται στις επόμενες γενιές, με τις αξίες που εμπεριέχει! Ναι, είναι μια κοινή παράδοση αξιών από γενιά σε γενιά κάθε έθνους, με δίαυλο τη μουσική!
Ποιες οι αντιδράσεις ανθρώπων που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με την Ιρλανδική μουσική και τους παρουσιάζεται ζωντανά για πρώτη φορά στο τόπο τους?
Νιώθουν ξαφνικά πως θα συμβεί κάτι μαγικό, αλλάζει ο χώρος και δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση. Η Ιρλανδική μουσική έχει κατά πολύ έναν αιθέριο τρόπο έκφρασης και για πολλούς αυτό έχει συνδεθεί με παραμύθια, δάση, ξωτικά και γενικότερα υπέρλογες παραστάσεις του γίγνεσθαι. Περιέχει μια παραμυθία (παρηγοριά) που όλοι χρειάζονται για να ομορφύνει η σκέψη και το συναίσθημα τους. Νιώθουν ευχάριστα καθώς ανά πάσα στιγμή στο επόμενο γύρισμα του τραγουδιού (jigs, reels), το ίδιο τους το σώμα(ψυχή) νιώθει το κίνητρο να χορέψει, να χαρεί, να μπει σε κίνηση!
Ειδικά στα Γρεβενά, ήδη από την πρώτη φορά που ακούστηκε ζωντανά ιρλανδική μουσική, έδεσε!
Δεν είναι τυχαίο πλέον το μότο του φεστιβάλ μας :“-Πήγες Γρεβενά; Έφτασες Ιρλανδία!” Ο τόπος μας, εδώ, τα Γρεβενά είναι ο πλέον κατάλληλος για μια κοντινή εξόρμηση στην… Ιρλανδία! Δεν χρειάζεται να φτιάξουμε τίποτα με τη φαντασία μας, ζούμε ήδη σε έναν φανταστικό τόπο!! Βουνά υπέροχα (Βασιλίτσα, Σμόλικας, Όρλιακας), καταπράσινα δάση και κοιλάδες ατελείωτες (Βάλια Κάλντα), αλπικές δρακόλιμνες, ποτάμια φυσικής (ακόμη) ροής (Βενέτικος, Αλιάκμονας)… δεν χρειάζεται τίποτε πιο πολύ, καθώς η φύση μας προσφέρει, ήδη,το περισσότερο!
Ποιο είναι το όραμα και τι θα θέλατε να πετύχετε μέσω αυτού του φεστιβάλ?
Το φεστιβάλ ξεκίνησε με την πρόθεση να μοιραστώ με τους φίλους και τους συμπολίτες μου στα Γρεβενά, την αγάπη μου για έναν πολιτισμό και μια παραδοσιακή μουσική που μου άρεσε ήδη από τα παιδικά μου χρόνια!
Πλέον έχει εξελιχθεί στο πρώτο θεματικό φεστιβάλ ιρλανδικού πολιτισμού στην Ελλάδα που διανθίζεται από πολλαπλές πτυχές του ιρλανδικού πολιτισμού. Από πέρυσι τελείται υπό την αιγίδα της Ιρλανδικής Πρεσβείας, κάτι για το οποίο καμαρώνουμε!
Διαφαίνεται πως αυτή την αγάπη την μοιραζόμαστε με όλη την Ελλάδα καθώς τα Γρεβενά ανέκαθεν ήταν φιλόξενα και ικανά να μοιράζονται τις χαρές τους και να προσκαλούν σε αυτές!
Σε μια καθημερινότητα που η υποκρισία έχει γίνει τρόπος ζωής, η αυθεντικότητα θα είναι ζητούμενο! Αυτό θα ήθελα όσο μπορώ να διασφαλίσω! Ο συνεχής διάλογος με την Ιρλανδία μια χώρα που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα μόνο σε καλό μπορεί να οδηγήσει. Δείτε την ιστορία. Αγώνες για ελευθερία, αγώνες για επιβίωση. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία συνάμα μπορούνε να δώσουν μαζί μια νέα νοηματοδότηση στην Ευρώπη! Σαν εικόνα μου αρέσει να παρομοιάζω τις δύο χώρες ως δύο άκρα της Ευρώπης που μπορούν να δημιουργήσουν μια μεγάλη αγκαλιά. Αυτό αναμφίβολα επιτυγχάνεται με τον πολιτισμό. Το φεστιβάλ θεωρώ πως κατάφερε να γίνει ορόσημο στη χώρα μας για την γιορτή του Αγίου Πατρικίου, εάν σκεφθείτε πως πριν το 2015, την ημέρα εκείνη γιόρταζαν κάποιες pub που της είχαν Ιρλανδοί, πλέον ανά την Ελλάδα, ίσως σε κάθε μεγάλη πόλη όλο και περισσότερα καταστήματα διοργανώνουν ιρλανδικές βραδιές την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πατρικίου!
Όραμά μου είναι να καταφέρουμε μέσα από το φεστιβάλ να αυξηθούν οι πολιτιστικές και επιχειρηματικές οδοί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Να αδελφοποιηθούν τα Γρεβενά με μια αντίστοιχη πόλη της Ιρλανδίας και θα ήθελα πάρα πολύ να καταφέρουμε μια μέρα να φέρουμε σε διάλογο Έλληνες και Ιρλανδούς μουσικούς! Έχετε ακούσει το μοναδικό ηχόχρωμα των γρεβενιώτικων βιολιών; Είναι απαράμιλλο, μπορείτε να το φανταστείτε σε δημιουργική μουσική σύμπραξη με τα ιρλανδικά βιολιά; Εγώ το φαντάζομαι ήδη, και είμαι χαρούμενος!!!
Τα επόμενα χρόνια θα γίνει τάση στην Ελλάδα η γιορτή του Αγίου Πατρικίου, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες θα ασχοληθούνε με τη μουσική και τον πολιτισμό της Ιρλανδίας. Υπάρχει θεωρώ ταιριαστή ιδιοσυγκρασία ανάμεσά μας. Τα Γρεβενά και το μικρό (smolly) φεστιβάλ μας, θα έχουν συμβάλει σε αυτό!
Ποιες είναι οι δράσεις που θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 13-17 Μαρτίου 2020 στους εορτασμούς για την μέρα του Αγίου Πατρικίου στα Γρεβενά ?
Όποιος θα έρθει στα Γρεβενά θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πολλαπλές πτυχές του ιρλανδικού πολιτισμού, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής,(Tir Fada, Solastas, Iernis ) να γευθεί φαγητά και γλυκά, να παρακολουθήσει κινηματογράφο που αφορά την Ιρλανδία, να συμμετάσχει σε σχετικές ομιλίες.
Ήδη από πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανωμένα και σε συνεργασία με την Ιρλανδή δασκάλα Mary Kate Sheehan έγιναν σεμινάρια ιρλανδικών χορών. Επεκτείνουμε το φεστιβάλ καθώς θα συμπεριλάβουμε θέατρο και λογοτεχνία για φέτος. Με παραγωγή μας θα ανεβάσουμε Samuel Beckett και θα οργανώσουμε ξεχωριστή δράση αφιερωμένη στην ιρλανδική λογοτεχνία (James Joyce, Oscar Wilde κτλ.) Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί έως 25 Φεβρουάριου 2020… Τα Γρεβενά θα είναι εδώ, όχι απλά ως ένας ακόμη τόπος επίσκεψης, αλλά ένας τόπος πληρότητας που θα σας καλεί συνεχώς για να ζήσετε μια νέα εμπειρία και να δείτε ένα νέο ορίζοντα! Σας περιμένουμε με χαρά!
Είναι μεγάλη μας η χαρά να γνωρίζουμε ένα οραματιστή νέο άνθρωπο που μέσω της πρωτοβουλίας του καταφέρνει και δημιουργεί στο τόπο του κάτι περισσότερο από ένα φεστιβάλ, δημιουργεί την ίδια την ελπίδα !
Πηγή:frapress
- Προηγούμενο Ο όμιλος Μπίγκλ Ελλάδος διοργανώνει αγώνες ΑΚΙ στα Γρεβενά στις 7-8 Μαρτίου
- Επόμενο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για τους 4 Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας