Εγγραφές πρωτοετών: Πότε ανοίγει η ειδική εφαρμογή
Ξεκινούν σε λίγες ημέρες οι εγγραφές των φοιτητών στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.
Οι εγγραφές αναμένεται να πραγματοποιηθούν, όπως και πέρυσι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, ηλεκτρονικά, με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί από τις γραμματείες των τμημάτων.
Οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών 2019 θα κληθούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση eregister.it.minedu.gov.gr.
Το παραπάνω διάστημα αφορά τους επιτυχόντες σε ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών με την ειδική κατηγορία Αλλοδαπών – Αλλογενών αποφοίτων λυκείων εκτός ΕΕ και αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών – μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν οι εγγραφές και για τους υπόλοιπους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Στο «κόκκινο» για τις μετεγγραφές
Για πολλούς φοιτητές η αγωνία βρίσκεται στο «κόκκινο» και περιμένουν πως και πως τη λειτουργία της εφαρμογής για να εγγραφούν στα Πανεπιστήμια, καθώς στη συνέχεια θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και να πάρουν μετεγγραφή.
Υπενθυμίζεται πως οι φοιτητές που επιθυμούν μετεγγραφή σε άλλο πανεπιστήμιο έχουν το δικαίωμα για υποβολής μίας αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ.
Η φοιτητική στέγη
Για την ώρα πάντως πολλοί φοιτητές αναζητούν να νοικιάσουν σπίτι, διαδικασία που μόνο εύκολη δεν είναι.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εξέδωσε συμβουλές στους φοιτητές και στους γονείς τους για την εξεύρεση κατοικίας.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ «δυστυχώς τα Πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως».
Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μια άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο που θα βρουν αυτό που ζητούν».
- Προηγούμενο Αλλαγή διοικητών στα νοσοκομεία – Τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι
- Επόμενο Επίσκεψη του Συλλόγου Επισκευαστών Αυτοκινήτων Γρεβενών στην έκθεση AUTOTEC EXPO 2019