Το νέο Πανεπιστήμιο: Ελάχιστος βαθμός εισαγωγής, τέλος οι αιώνιοι φοιτητές -Όλες οι αλλαγές
Με μια επιστολή-πρόταση από το υπουργείο Παιδείας στους πανεπιστημιακούς ξεκινούν οι ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ.Η Νίκη Κεραμέως με επιστολή της στους πρυτάνεις περιγράφει στους πρυτάνεις τις προτάσεις της για τις αλλαγές που θα πρέπει να λάβουν χώρα στα πανεπιστήμια.
Οι αλλαγές που προτείνονται από το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια
- Τέλος στους αιώνιους φοιτητές με την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2 (πλην ορισμένων εξαιρέσεων).
- Καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα και ο ρόλος των Ιδρυμάτων στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και αριθμού εισακτέων.
- Σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης.
- Πολυετείς προγραμματικές συμφωνίες του Υπουργείου Παιδείας με τα Ιδρύματα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός.
- Διεύρυνση δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.
- Απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
- Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
- Ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.
Ζητούν την άποψη των πανεπιστημιακών
Στην επιστολή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του αρμόδιου υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη ζητείται η γνώμη των πανεπιστημιακών για τις αλλαγές , αλλά και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να προχωρήσει στην δημιουργία νόμου έως το τέλος του 2019.
«Ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων, καθώς και δημιουργία των κατάλληλων εκείνων θεσμών, μηχανισμών και κινήτρων που θα εμπεδώσουν Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πιο σύγχρονα και εξωστρεφή, αξιολογούμενα, πιο ανταγωνιστικά και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Απώτερος σκοπός είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές του δυνάμεις και αναδεικνύοντάς το σε εκπαιδευτικό κόμβο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», αναφέρει η υπουργός παιδείας στην επιστολή προς τα ΑΕΙ.
«Πρόθεσή μας είναι τους επόμενους μήνες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που θα διέπει τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς. Διότι η σχετική γνώση και εμπειρία σας είναι πολυσχιδής και εξαιρετικά πολύτιμη. Αλλά και διότι το νέο σχέδιο νόμου είναι μια ευκαιρία να προωθηθούν εφαρμόσιμες και πρακτικές λύσεις που θα διευκολύνουν το έργο σας» προσθέτει.
Η επιστολή του υπουργείου Παιδείας
epistolh-pros-melh-akadhmaikhs-koinothtas-septemvrios-2019
- Προηγούμενο Πότε αρχίζουν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών
- Επόμενο Ανακοίνωση για την προμήθεια εξοπλισμού γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS), λογισμικού και αδειών χρήσης συστήματος διαχείρισης στόλου μηχανημάτων κατά την διάρκεια του αποχιονισμού Π.Ε Κοζάνης