Παγκόσμιος θρήνος για την Παναγία των Παρισίων
Όχι μόνο το Παρίσι, ούτε η Γαλλία. Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος θρηνεί σήμερα για την ανυπολόγιστη καταστροφή που έπληξε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολά του, τον καθεδρικό ναό των Παρισίων, την εμβληματική Νοτρ Νταμ ή Παναγία των Παρισίων, όπως είναι περισσότερο γνωστή στους Έλληνες.
Η έκταση των ζημιών είναι τρομακτική. Χρειάστηκαν οκτώμιση ώρες για να καταστρέψει η φωτιά αριστουργήματα της χριστιανικής τέχνης οκτώμιση ολόκληρων αιώνων.
Το θετικό είναι πάντως ότι το κύριο μέρος του κτιρίου και δύο πύργοι έχουν διασωθεί. Μολονότι αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση, εκτιμάται ότι στοιχεία της κατασκευής όπως τα χαρακτηριστικά κυκλικά παράθυρα με τις ζωγραφικές διακοσμήσεις (βιτρώ) έχουν γλυτώσει.
Το ίδιο και ορισμένα άλλα στοιχεία, όπως οι γρύπες, οι γλυπτές μορφές που δεσπόζουν σε διάφορα σημεία της εκκλησίας. Η φωτιά κρατήθηκε μακριά από τους δύο πύργους, οπότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι, έστω στο απώτερο μέλλον και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του μνημείου, οι επισκέπτες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα 387 σκαλοπάτια τους έως την κορυφή.
Οι Γάλλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν έγκαιρα έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλλήλους για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.
Οι παμπάλαιες καμπάνες, αυτές που τρέλαιναν τον μυθικό Κουασιμόδο στο αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκό, σώθηκαν και αυτές. Πέραν αυτών, ανάμεσα στα πολύτιμα διασωθέντα αντικείμενα είναι τα, υποτίθεται αυθεντικά, σπαράγματα του θείου δράματος, όπως ένα κομμάτι από το τίμιο ξύλο, ένα καρφί από τον σταυρό του Ιησού, καθώς και ο ακάνθινος στέφανος, αντικείμενο λατρείας για τους πιστούς επί 16 αιώνες.
- Προηγούμενο Το πρώτο εγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα «Πάσα στα θρανία» την Πέμπτη 18 Απριλίου στα Γρεβενά
- Επόμενο Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου