Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ρ/σ «Real Fm»
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Real Fm» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υπουργό Επικρατείας, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα, κύριε Χατζηνικολάου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με το θέμα που φαίνεται ότι είναι το θέμα των ημερών. Δηλαδή με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή σε μερικούς μήνες, για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα θέσω το ερώτημα ευθέως: Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η εικόνα στη Βουλή; Και το λέω γιατί η μέχρι τώρα στάση, τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι θεωρεί πως θα περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική στήριξη. Αλλάζει κάτι; Νιώθετε ότι μπορεί να μπαίνουμε σε περίοδο ρευστότητας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Χατζηνικολάου. Από την πρώτη στιγμή που εκκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και φάνηκε ότι καταλήγουμε σε μία συμφωνία με την πΓΔΜ, με τους γείτονές μας, που επιλύει το ζήτημα του ονόματος, αλλά και μια σειρά από άλλα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία επιβάρυναν τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας, το Ποτάμι είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια, καθαρότητα, ειλικρίνεια υπέρ της συγκεκριμένης Συμφωνίας. Μάλιστα, ο κύριος Θεοδωράκης είχε δηλώσει τότε, θυμάμαι, ότι δεν πρόκειται να γίνει η κατσαρίδα της πολιτικής -χρησιμοποιώ τα λόγια του- δεν πρόκειται, δηλαδή, να θυσιάσει αρχές, αξίες, αλλά και το συμφέρον της χώρας στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή τη στάση τήρησε και αυτή τη στάση θεωρώ ότι τηρεί το Ποτάμι ακόμα και σήμερα. Δηλαδή, πράγματι υπήρξε μια παραφιλολογία περί αμφιταλάντευσης, ίσως, του Ποταμιού τις τελευταίες ημέρες, η οποία όμως νομίζω ότι διασκεδάστηκε χθες, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις και του ίδιου του αρχηγού του, του επικεφαλής του Ποταμιού, του κυρίου Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι θεωρεί τη Συμφωνία θετική, αλλά και τις δηλώσεις του κυρίου Μαυρωτά, του κυρίου Δανέλλη και του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, του κυρίου Κύρκου, αν δεν κάνω λάθος, που επί της ουσίας ήρθαν να επιβεβαιώσουν μια δεδομένη θέση του Ποταμιού υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, νομίζω ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πολιτικές προϋποθέσεις για μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην περίπτωση που ολοκληρωθούν με επιτυχία, στην πιθανότατη περίπτωση που θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαδικασίες της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα και θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, οι δηλώσεις Ζάεφ, οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ, είχαν, κατά τη γνώμη σας, ένα άρωμα αλυτρωτικής διάθεσης και πόσο δυσκολεύουν την κύρωση της Συμφωνίας στη χώρα μας; Θέλω να πω: Μήπως ο κύριος Ζάεφ με τις δηλώσεις του, ουσιαστικά, υπονομεύει τη δική σας προσπάθεια να περάσει η Συμφωνία από την ελληνική Βουλή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Δεν θα το πήγαινα τόσο μακριά, κύριε Χατζηνικολάου. Θεωρώ ότι ο κύριος Ζάεφ μέσα σε…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, αντικειμενικά λέω ότι αν το υπονομεύει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, δεν θα το πήγαινα τόσο μακριά. Θεωρώ ότι ο κύριος Ζάεφ δίνει μια δύσκολη μάχη σε ένα κλίμα, το οποίο έχει επιβαρυνθεί με καχυποψίες, με έντονα αντιδραστικά αντανακλαστικά, με εθνικισμούς, με -αν θέλετε- σοβινιστικές αντιλήψεις, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια στη γειτονική χώρα. Αλλά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι και στη δική μας χώρα αναπτύχθηκαν τέτοιου είδους ιδεολογίες, τέτοιου είδους πρακτικές, τέτοιου είδους αντιλήψεις, σε σχέση με τους γείτονές μας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η πολιτική πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη και, για αυτόν ακριβώς το λόγο, θεωρώ ότι ο κύριος Ζάεφ, με έναν άστοχο τρόπο, προσπάθησε να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις. Νομίζω ότι όποιος διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όποιος κάνει τον κόπο να δει τις αναθεωρητέες διατάξεις, αλλά και το περιεχόμενο της αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, θα κατανοήσει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν αφήνεται ανοιχτό κανένα περιθώριο, τουλάχιστον νομικά, αλλά και πολιτικά για αλυτρωτισμούς στη γειτονική μας χώρα. Νομίζω ότι όλα αυτά γίνονται πάρα πολύ καθαρά και σαφή στη Συμφωνία των Πρεσπών και για αυτό τον λόγο νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις καχυποψίες και –αν θέλετε- τις εθνικιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε μια τεράστια πολιτική, διπλωματική, ιστορική ευκαιρία για την επίλυση ενός ζητήματος, που ταλαιπωρεί και εμάς και τους γείτονές μας, αλλά και τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, εδώ και περίπου 30 χρόνια.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, φαίνεται ότι αυτό το θέμα έχει γίνει κομβικό θέμα για τις πολιτικές εξελίξεις, κύριε Υπουργέ, γιατί η ΝΔ ανήγγειλε χθες με δηλώσεις αρκετών στελεχών της, και της κυρίας Σπυράκη και του κυρίου Κυρανάκη, ότι σκέπτεται να καταθέσει ακόμη και πρόταση μομφής, με αφορμή το Σκοπιανό. Και θέλω το σχόλιό σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την αναμένουμε την πρόταση μομφής. Μπορεί ανά πάσα στιγμή η ΝΔ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να καταθέσουν την πρόταση μομφής και το ελληνικό Κοινοβούλιο θα δώσει την απάντησή του. Είναι δεδομένο ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή, αν θέλετε να αναπτύξω λίγο περισσότερο τη σκέψη μου, δεν είναι σε θέση να προκαλέσει οποιαδήποτε πολιτική κίνηση.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σας προβοκάρω και λίγο επί του θέματος αυτού. Φαντάζομαι ότι η ΝΔ θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό σας εταίρο, τον κύριο Καμμένο, με τη μομφή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν ξέρω τι μπορεί να θέλει ή τι μπορεί να φαντάζεται ή να φαντασιώνεται ή να επιθυμεί η ΝΔ. Το ζήτημα εδώ είναι το εξής: Ο κύριος Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο που είχε γίνει πριν από κάποιες εβδομάδες, είχε με πεντακάθαρο τρόπο δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ, τον κύριο Μητσοτάκη, αλλά και τα ακροδεξιά παραρτήματα της ΝΔ, στην προσπάθεια να ανατραπεί η παρούσα κυβέρνηση. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αν θέλετε. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επιμένετε στο περί λήξης της τετραετίας; Επιμένετε στο περί Οκτωβρίου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό θα είναι μια πολιτική, κοινωνική, αλλά και οικονομική κατάκτηση για τη χώρα. Δηλαδή, θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα σε μία νέα εποχή πέραν της μνημονιακής επιτροπείας και των πολιτικών αναταράξεων που επέφεραν τα μνημόνια στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πολιτική σκηνή.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι μαχητή, να το πω έτσι, η εκλογική νίκη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και το πιστεύουμε, βεβαίως και το πιστεύουμε.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ, γιατί οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλες διαφορές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αναλόγως, για ποιες δημοσκοπήσεις μιλάμε. Κοιτάξτε. Έχω πει αρκετές φορές, όταν έχω κληθεί να σχολιάσω δημοσκοπήσεις, ότι πλέον δεν θεωρώ πως οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ανάλυσης της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά πολύ περισσότερο λειτουργούν ως επικοινωνιακά εργαλεία στα εκδοτικά και κομματικά επιτελεία, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του φιλικού σε εκείνη Τύπου. Μπορώ να σας πολλαπλασιάσω τα παραδείγματα, ξεκινώντας από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, περνώντας στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, περνώντας μετά στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, δύο – τρεις μέρες πριν οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν μια εικόνα ισοπαλίας ή βραχείας κεφαλής της ΝΔ και καταλήξαμε σε έναν εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, με οκτώ περίπου μονάδες διαφορά. Επομένως, δεν νομίζω, ότι έχει κάποιο νόημα να σχολιάζουμε αυτή τη στιγμή δημοσκοπήσεις, οι οποίες, όπως σας είπα, λειτουργούν περισσότερο σαν επικοινωνιακά εργαλεία και λιγότερο σαν επιστημονικά εργαλεία αποτύπωσης της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ακόμη και αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει, νομίζω σε μια προσπάθεια που κάνουν οι δημοσκόποι να μην εξευτελίσουν πλήρως το επάγγελμά τους, εν όψει του εκλογικού έτους 2019. Από εκεί και πέρα, όμως, αν μου επιτρέπετε, θα σας πω ότι την απάντηση θα την δώσει, όπως πάντα, σε τελευταία ανάλυση, η πολιτική και η οικονομία. Έχουμε την εξής κατάσταση, την οποία βλέπετε, βλέπουμε, και η οποία διαμορφώνεται πλέον στην ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή. Έχουμε την έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε για πρώτη φορά μετά από δέκα – έντεκα χρόνια, έναν δημοσιονομικά επεκτατικό προϋπολογισμό, έχουμε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης, έχουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σχεδιάζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε το κοινωνικό μέρισμα του 2018, έχουμε την αποτροπή –σήμερα είναι και μία έτσι, αν θέλετε, εμβληματική ημέρα- έχουμε την αποτροπή του μέτρου περικοπής των συντάξεων από την 01/01/2019. Επομένως, διαμορφώνεται ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι διαμορφώνει σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Δηλαδή, αναδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί και εκφράζει και θέλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία πάντοτε λειτουργεί ως συνήγορος ή πολιτικός εκπρόσωπος των ελίτ στη χώρα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη του 2019 και όχι, για παράδειγμα, τώρα τον Μάρτιο; Σας ρωτώ, γιατί διάβαζα αναλύσεις, όπως αυτή που είχε ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ την περασμένη εβδομάδα, που λένε ότι μπορεί να είναι καλύτερο timing για τον ΣΥΡΙΖΑ η άνοιξη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, Θα σας πω το εξής, κύριε Χατζηνικολάου: Το ζήτημα δεν είναι μόνο, τι θα είναι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι, τι θα είναι και καλύτερο για τη χώρα. Η ολοκλήρωση της τετραετίας, η λήξη του Συνταγματικού κύκλου, θα αποτελέσει, όπως σας είπα, και ένα σήμα τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση οικονομικής και πολιτικής κανονικότητας και αυτό θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη, τόσο στην ελληνική οικονομία ,όσο και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω σε σχέση με αυτό αφορά, ακριβώς, αυτή την εμπέδωση, την εμπέδωση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Το δεύτερο, που θέλω να σας πω, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, όσο απομακρυνόμαστε από τον κύκλο της μνημονιακής επιτροπείας, όσο η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί απελευθερωμένη πλέον, από τα στενά δεσμά των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο καλύτερη θα γίνεται η καθημερινότητα για τους Έλληνες πολίτες. Επομένως, έχουμε και πολιτικό λόγο ή, αν θέλετε, έναν ιδιοτελή λόγο για να ολοκληρώσουμε την τετραετία.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, ένα σχόλιό σας θέλω γι αυτή την ιστορία με τον Πετσίτη που προβάλλουν και σήμερα ΤΑ ΝΕΑ στο πρωτοσέλιδό τους. Ποιο είναι το…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, το σχόλιό μου είναι ότι μετά την αποτυχία των fake Νέων, αλλά και της ΝΔ να συγκροτήσουν ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα με βάση το υποτιθέμενο τέταρτο μνημόνιο, ψάχνουν τώρα να βρουν πολιτικά πατήματα σε ιστορίες, οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να αγγίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η κατηγορία, η οποία εξαπολύεται. Δεν καταλαβαίνω, ακριβώς, τι προσπαθούν να επιτύχουν με αυτές τις αδιανόητες και μάλλον κούφιες καταγγελίες τις οποίες κάνουν. Δεν κατανοώ ακριβώς, ποιο είναι το σκάνδαλο, το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα του κυρίου Μαρινάκη και από το οποίο φαίνεται ότι πρόκειται να πιαστεί και η ΝΔ, όπως στο παρελθόν έχει πιαστεί από διάφορα fake news, τα οποία προωθούνται από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άλλο ένα σχόλιο σας θέλω για την επιστολή των φοιτητών, περίπου 2.500 φοιτητές, που ζητούν να επανέλθει το ΑΠΘ στην κανονικότητα και να πάψει εκεί να υπάρχει η ανομία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Χατζηνικολάου. Θεωρώ, καταρχήν, ότι εδώ δεν πρόκειται για μια εθελοντική πρωτοβουλία, για μια πρωτοβουλία από τα κάτω. Είναι σαφές ότι έχει πολιτική καθοδήγηση και υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες για τη δημιουργία εντυπώσεων. Νομίζω, ότι η ιστορία που αφορά την ασφάλεια των ελληνικών Πανεπιστημίων, δεν μπορεί να συνεχίσει να απασχολεί με τους όρους που σήμερα απασχολεί. Δηλαδή, ως ένα πολιτικό εργαλείο της ΝΔ για να απαξιώσει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θεωρώ ότι πράγματι πρέπει να γίνει μία συζήτηση και αυτή η συζήτηση γίνεται. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από τις Πανεπιστημιακές αρχές, αλλά και από το φοιτητικό κίνημα, για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα τα οποία υπάρχουν, και δεν είναι τωρινά, κύριε Χατζηνικολάου. Δεν αφορούν την περίοδο 2015 – 2018. Είναι προβλήματα τα οποία απασχολούν την Πανεπιστημιακή κοινότητα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό είναι αλήθεια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως, νομίζω ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με όρους πολιτικών σκοπιμοτήτων και, όπως σας είπα προηγουμένως, για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Και νομίζω ότι και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φωτογραφίζει μια πολιτική παράταξη, δηλαδή τη ΝΔ, η οποία προσπαθεί διαρκώς, όπως σας έλεγα προηγουμένως, επειδή έχει καταρρεύσει το κεντρικό πολιτικό της αφήγημα που αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική στήριξη των ευρύτατων στρωμάτων, την πορεία του συνταξιοδοτικού συστήματος, την κατάσταση του κόσμου της εργασίας κλπ., προσπαθεί διαρκώς να μετατοπίσει την ατζέντα σε ζητήματα, που βεβαίως, έχουν και αυτά τη σημασία τους, αλλά δεν αποτυπώνουν, όμως, την πραγματικότητα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία φράση για να κλείσουμε. Λέγατε, ότι δεν πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες να αξιοποιούνται κομματικά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με σκοπό τη δημιουργία πολιτικών και ιδεολογικών εντυπώσεων. Εγώ σας λέω ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι αυτή τη στιγμή σε μία κατάσταση όπου φυσικά χρειάζεται την αμέριστη στήριξη από τη μεριά της Πολιτείας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, αναβαθμίζοντας και τις σπουδές και τις υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και όλες τις δυνατότητές του με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορέσει να παίξει τον κεντρικό ρόλο, όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, αλλά να αποτελέσει και πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Καλημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ
- Προηγούμενο Μία εκδρομή γεμάτη προσκύνημα για το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών
- Επόμενο Πότε κλείνουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα 2018