Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον τ/σ ALPHA
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ ALPHA και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου και Λώρα Ιωάννου.Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΤΖΙΜΑ: Είναι μαζί μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Τζανακόπουλος. Καλή σας ημέρα. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Και η συνάδελφός μας, η Λώρα Ιωάννου, βεβαίως, όπως πάντα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.
ΤΖΙΜΑ: Θα ξεκινήσουμε από τη χθεσινή θυελλώδη, την είπαμε εμείς, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά πρώτα από όλα είναι καλό να δούμε ποιο ήταν το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει, το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, το οποίο ήταν σαφές, ήταν καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά. Έχει σαφή κατεύθυνση. Προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτό τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο. Αυτό δεν θα επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει σαν κεντρικό της στόχο, αυτή τη στιγμή, την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης.
ΤΖΙΜΑ: Κύριε Τζανακόπουλε, επειδή χρησιμοποιήσατε το ρήμα «δυσφορεί», και είναι αυτό που είδαμε και στον Τύπο σήμερα, για δυσφορία, δηλαδή, του κύριου Κοτζιά προς το Μέγαρο Μαξίμου. Άρα, αυτό σημαίνει ότι εάν ο κύριος Κοτζιάς δυσφορεί με τον κύριο Καμμένο, το μήνυμα αυτό πηγαίνει και προς εκείνον;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Τζίμα. Εγώ δεν γνωρίζω αν ο κύριος Κοτζιάς δυσφορεί. Δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Διότι δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Διότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κύριος Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κύριος Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε αυτό μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. Θα το έλεγε ευθέως στον Πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία.
ΤΖΙΜΑ: Δεν το έχει πει, δεν σας έχει επικοινωνήσει κάτι τέτοιο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει επικοινωνήσει τίποτε τέτοιο ο υπουργός Εξωτερικών. Και, όπως σας λέω, δεν θα είχε και λόγο δυσφορίας.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κύριος Κοτζιάς πήγε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία από τις συνηθισμένες ενημερώσεις που κάνουν οι υπουργοί. Αυτό εξέπεμψε η Προεδρία. Λένε όμως οι πληροφορίες – και άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιμένει τον κύριο Τσίπρα να γυρίσει, να μιλήσουν μαζί, όπως είπατε και εσείς πριν- ότι άφησε να εννοηθεί ότι θα δει και τα επόμενα βήματά του.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτικότατη επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Επομένως, είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν ήθελε να πει κάτι στον Πρωθυπουργό του, θα του το έλεγε.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Είσαστε σαφής. Τώρα, πάμε να δούμε κάτι άλλο. Χθες είχαμε ένα επεισόδιο μέσα στο Υπουργικό, ανάμεσα στον κύριο Κοτζιά και στον κύριο Καμμένο. Μάθαμε για αυτούς τους διαλόγους. Ήταν επιθετικός ο κύριος Κοτζιάς, του είπε ότι «βλάπτεις τα εθνικά συμφέροντα». Και ο κύριος Καμμένος ανταπέδωσε με έναν τρόπο στον κύριο Κοτζιά, λέγοντας ότι «είπες πως τη Συμφωνία θα τη φέρεις μετά τις εκλογές». Το ερώτημα είναι: πρώτον, αν έγιναν έτσι και δεύτερον…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω φαντασιόπληκτες διαρροές.
ΤΖΙΜΑ: Α, δεν ισχύουν αυτά; Δεν ειπώθηκαν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω για ανθρώπους από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαρρέουν τέτοια φαντασιόπληκτα πράγματα.
ΤΖΙΜΑ: Εσείς λέτε ότι δεν έγιναν αυτά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα αυτής της διαρροής. Αυτό το οποίο έγινε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση στη βάση μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει πράγματι μια πολιτική διαφωνία, ωστόσο είναι αναγκαίο, ως Υπουργικό Συμβούλιο, να ξεκαθαρίσουμε όλοι συλλογικά τη στάση μας και να πούμε εκ των προτέρων ότι κανείς από τους παρόντες και τις παρούσες, δεν υπάρχει περίπτωση να συμπλεύσει με μία προσπάθεια της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Και αυτό, προσέξτε…
ΤΖΙΜΑ: Να το πούμε αυτό, γιατί και αυτό σχολιάστηκε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … και αυτό έγινε απολύτως σαφές και απολύτως δεκτό από όλους όσοι συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και κάποιοι το χαρακτήρισαν ως «παρακάλι» αυτό.
ΤΖΙΜΑ: Και αυτό, αλλά να ξεκαθαρίσουμε πρώτα αν ειπώθηκαν αυτά που διέρρευσαν. Δηλαδή, είπε ο κύριος Κοτζιάς στον κύριο Καμμένο ότι «παίζεις προσωπικά πολιτικά παιχνίδια και κάνεις κακό στη χώρα»;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτά είναι φαντασιόπληκτες διαρροές, οι οποίες έχουν…
ΤΖΙΜΑ: Δεν ειπώθηκαν δηλαδή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και πολιτική σκοπιμότητα από πίσω τους.
ΤΖΙΜΑ: Δηλαδή, κάποιοι λένε ψέματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος διαρρέει. Μπορεί αυτές οι διαρροές να έχουν γίνει στα «μαγειρεία»…
ΤΖΙΜΑ: Από τους υπουργούς, προφανώς…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, από πού σας προκύπτει αυτό; Μπορεί να έχουν γίνει στα «μαγειρεία» του διαδικτύου.
ΤΖΙΜΑ: Δυσκολεύομαι να το πιστέψω αυτό: όλοι οι συνάδελφοι σε όλα τα Μέσα έχουν πάθει μια ομαδική παράκρουση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, το εξής: Ότι η συζήτηση που έγινε χθες ήταν ανοιχτή, ήταν πολιτική. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία, την οποία έχει εκφράσει ο κύριος Καμμένος εδώ και δέκα μήνες, δεν είναι καινούρια. Ωστόσο, αυτό το οποίο μου είπατε για τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν.
ΛΑΜΠΡΟΥ: …επειδή το εκμεταλλεύθηκε και η αντιπολίτευση αυτό, λέγοντας ότι παρακάλεσε ουσιαστικά τους μεν: «κρατήστε την κυβέρνηση», τους δε ότι: «παιδιά, μην τον τσιγκλάτε τον Καμμένο, αφήστε τον, να συνεχίσουμε».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν. Και θα σας πω κάτι. Δεν έχει φοβηθεί αυτός ο Πρωθυπουργός ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις.
ΤΖΙΜΑ: Ούτε τώρα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν έχει φοβηθεί τις πολιτικές εξελίξεις. Στις πολιτικές εξελίξεις, όμως, ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός, δεν σύρεται. Τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι αυτό είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό της.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τον ενόχλησε, λοιπόν, η στάση Πάνου Καμμένου, λέτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Σε τι να τον ενοχλήσει;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Όταν έθεσε το Plan B στους Αμερικανούς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, εχθές, έθεσε ένα σαφές πολιτικό ζήτημα. Ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με ενότητα να πορευθεί μέχρι τη λήξη της τετραετίας. Και ο κύριος Καμμένος, πιο σαφής από ποτέ, είπε ότι βεβαίως διατηρεί τη διαφωνία του, αλλά, την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να συμπλεύσει με την προσπάθεια που γίνεται από τη δεξιά και την ακροδεξιά να αποσταθεροποιηθεί η χώρα.
ΤΖΙΜΑ: Δεν ζήτησε, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός μια δέσμευση ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα στηρίξει μια πρόταση μομφής από την πλευρά της Ν.Δ.; Αυτό δεν ζήτησε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε να μην συμπλεύσει κανείς σε ενδεχόμενη πρόταση ή σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή όποιου άλλου να αποσταθεροποιηθεί η χώρα.
ΤΖΙΜΑ: Και όταν αυτό το ζητά ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό, όμως, δεν δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη να το ζητήσει; Αν δεν υπήρξε ανάγκη να το ζητήσει, γιατί να το έβαζε το θέμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε. Υπήρξε μια πραγματική συζήτηση τις προηγούμενες δέκα μέρες. Τι θα συμβεί, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελληνική Βουλή; Αυτή η συζήτηση, βεβαίως εντάθηκε το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά υπάρχει εδώ και περίπου δέκα μήνες. Δεν είναι καινούριο.
ΤΖΙΜΑ: Από την άλλη, θα έλεγε πάντως ότι ο κύριος Καμμένος, από την άλλη πλευρά, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό ζήτημα, την ήξερε πάντα. Μπήκε στη συγκυβέρνηση αυτή λοιπόν, ξέροντας ποια θα είναι η θέση σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι προχωρούν, λοιπόν, οι κυβερνήσεις. Έτσι, λοιπόν, προχωρούν οι κυβερνήσεις, κυρία Τζίμα. Έτσι προχωρούν οι πολυκομματικές, επιτρέψτε μου. Οι πολυκομματικές, λοιπόν, κυβερνήσεις στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Γερμανία, το έχετε δει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντονες διαφωνίες, για παράδειγμα, στη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού. Οι πολυκομματικές, λοιπόν, κυβερνήσεις, όταν υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές διαδρομές, τοποθετήσεις, κλπ, συζητούν και αποφασίζουν.
ΤΖΙΜΑ: Κύριε Τζανακόπουλε, συγγνώμη, δεν είναι πρόβλημα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω μισή κουβέντα. Λοιπόν. Και αποφασίζουν με πλειοψηφίες. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι σαφές, το δίλλημα είναι σαφές και η κατεύθυνση είναι σαφής. Κανείς δεν πρόκειται από τη σημερινή κυβέρνηση να συμπλεύσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ΝΔ να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Τελεία, παύλα. Αυτό είναι ένα θετικό πολιτικό μήνυμα ενότητας.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Σύμφωνοι. Μισό λεπτό. Αν ο κύριος Καμμένος πάει μόνος του, με αυτό που είπε. Ότι εγώ θα αποσύρω τους βουλευτές μου, είπε, σε περίπτωση που έρθει.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Μα μίλησε και η κυρία Κουντουρά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι ο κύριος Καμμένος ήταν απολύτως σαφής. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα πολιτικά σενάρια, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή εφόσον ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν ασχολείται ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο κύριος Καμμένος.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Λέμε, λοιπόν, τι γίνεται τώρα.
ΤΖΙΜΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόβλημα, δηλαδή, πολιτικό δεν υπάρχει; Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πηγαίνει στις ΗΠΑ και τους λέει στο State Department, κοιτάξτε να δείτε παιδιά, έχω και ένα άλλο σχέδιο, εναλλακτικό. Και μετά επιστρέφει και λέει, το είχα πει στον Πρωθυπουργό, μου είπε ότι το διαφωνεί, ότι είναι μονόδρομος η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά παρ’ όλα αυτά, εγώ πήγα και το είπα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κύριος Καμμένος νομίζω ότι ξεκαθάρισε απολύτως τη θέση του, τη Δευτέρα, στη συνέντευξη που έδωσε, αν δεν κάνω λάθος, στην ΕΡΤ. Το γεγονός ότι έχει μια πολιτική διαφωνία, η οποία είναι καταγεγραμμένη όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, είναι καταγεγραμμένη διεθνώς -υπάρχει μια διαφορετική κατεύθυνση.
ΤΖΙΜΑ: Ως αρχηγός κόμματος. Όχι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως μέλος της κυβέρνησης που έχει μια κεντρική γραμμή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, όμως, το αν διερευνά πιθανές άλλες δυνατότητες και αυτές οι άλλες δυνατότητες δεν γίνονται αποδεκτές ή δεν θεωρούνται ως οι κυρίαρχες κατευθύνσεις, αυτό είναι απολύτως δεδομένο. Λοιπόν, σας έχω πει ότι η κυβέρνηση αυτή, δεν έχει διαφορετική πολιτική κατεύθυνση ως προς το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές. Εξάλλου, το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο είχε και αυτό τον χαρακτήρα. Να ξεκαθαριστούν όλα αυτά τα ζητήματα, να υπάρξει ένας ανοιχτός διάλογος, μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση και αυτό ακριβώς έγινε.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάμε, λοιπόν, στο δια ταύτα. Στο δια ταύτα λέτε: Πρώτον, ότι αυτό που αποφασίστηκε χθες στο Υπουργικό, μετά από αυτή την ανοιχτή συζήτηση, είναι ότι θέμα πολιτικής σταθερότητας είναι σαφές ότι υπάρχει – αυτό καταλαβαίνω ότι λέτε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς και απολύτως.
ΙΩΑΝΝΟΥ: …και ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ανατροπής της κυβέρνησης. Μέχρι πότε; Για να ξέρουν και μέχρι πότε θα είναι η πορεία της κυβέρνησης…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας Βουλής.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Έρθει δεν έρθει το θέμα των Σκοπίων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, προφανώς. Από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα σύμπλευσης του οποιουδήποτε, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει διαφορετικές πλειοψηφίες μέσα στη Βουλή, με τη θέση του κυρίου Μητσοτάκη, είναι προφανές ότι δεν τίθεται και θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης της χώρας. Σας λέω, λοιπόν, ότι…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Και αν αποχωρήσει ο κύριος Καμμένος, την ώρα που έρθει στη Βουλή, τι θα γίνει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, την πολιτική και κοινοβουλευτική δυνατότητα, να ολοκληρώσει τη συνταγματική θητεία της.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Είστε σαφής. Και κάτι τελευταίο. Η κόντρα του κύριου Κοτζιά με τον κύριο Καμμένο, θεωρείτε ότι είναι λήξασα ή θα περάσουμε το επόμενο διάστημα με διαρροές από τη μία και την άλλη πλευρά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Εγώ σας ξαναείπα ότι δεν πρόκειται να σχολιάσω τις διαρροές, διότι δεν μπορώ να ξέρω και δεν μπορώ να τεκμηριώσω και από πού προέρχονται. Αυτό το οποίο, όμως, μπορώ να σας απαντήσω με καθαρότητα και σαφήνεια, είναι ότι βεβαίως μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες στοχεύει ή σκοπεύει κανείς τα πράγματα, όμως, κόντρες σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, τα οποία επιλύονται με θεσμικό τρόπο. Όπως έγινε και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε ακριβώς για να θέσει επί τάπητος αυτά τα πραγματικά πολιτικά ζητήματα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Να πάμε λίγο στα Σκόπια, αυτά καθαυτά; Ποια είναι η εικόνα που έχετε; Αναμένεται τις επόμενες μέρες αυτή η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια. Η εκτίμηση που έχετε, η πληροφόρηση που έχετε, είναι ότι θα τα καταφέρει ο κύριος Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές; Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα σκαλώσει εκεί το πράγμα ή θα έρθει η Συμφωνία εδώ στην ελληνική Βουλή;
ΤΖΙΜΑ: Είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι αν είχε τους 80, ας το πούμε έτσι, ο Ζάεφ είχε δικαίωμα να είχε κάνει την ψηφοφορία. Προφανώς κερδίζει λίγο χρόνο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να σεναριολογήσω στη βάση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και των συνταγματικών διαδικασιών της γείτονος.
ΤΖΙΜΑ: Αν βλέπετε ότι μπορεί να είναι δύσκολο τελικά για τον Ζάεφ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Είναι προφανές ότι δεν είναι και η πιο εύκολη πολιτική μάχη, την οποία δίνει ο κύριος Ζάεφ. Παρ’ όλα αυτά, εμείς ελπίζουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του κυρίου Ζάεφ να προχωρήσει και να υλοποιήσει εκείνες τις τυπικές προϋποθέσεις, για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Βεβαίως, έχουμε διαμηνύσει στη γειτονική χώρα ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η συγκεκριμένη διαφορά και ο μοναδικός τρόπος, ο μοναδικός δρόμος μάλλον, για τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ είτε αυτή είναι η Ε.Ε., είναι η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος. Νομίζω ότι προς αυτό η ελληνική πλευρά είναι σαφής και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τη Βουλή της πΓΔΜ στη συζήτηση η οποία γίνεται για το αν και κατά πόσο θα αναθεωρηθεί το Σύνταγμά τους.
ΤΖΙΜΑ: Να πάμε λίγο και στα όσα συμβαίνουν, τα τελευταία 24ωρα, με την επίθεση στο Α.Τ. στην Ομόνοια. Και το πολιτικό ζήτημα, αν θέλετε, που μπαίνει εδώ, γιατί προφανώς εσάς δεν θα σας βάζαμε ποτέ σε μια συζήτηση για τα επιχειρησιακά. Είναι το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
ΤΖΙΜΑ: Δηλαδή, τι ακούμε τα τελευταία 24ωρα; Ότι εάν οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να διαφυλάξουν το Α.Τ. της Ομόνοιας, πώς θα αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Τζίμα, τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν είναι καινούργιες. Έχουν υπάρξει τέτοιες και την περίοδο 2010-2014.
ΤΖΙΜΑ: Αλλά, προφανώς, το πρόβλημα παραμένει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν υπάρξει ακόμα χειρότερες την περίοδο πριν ακόμα το μνημόνιο, είναι μία κατάσταση την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, επιτρέψτε μου την άποψη ότι έχει μεγαλοποιηθεί υπερβολικά η συγκεκριμένη επίθεση. Για ποιον λόγο; Διότι εξυπηρετεί προφανώς την, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη ατζέντα την οποία προσπαθεί να βάλει ο κύριος Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει τεράστιο θέμα ή επιδεινώνονται οι συνθήκες ζωής και οι συνθήκες ασφάλειας, τουλάχιστον, στην Αθήνα. Αυτό, όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Καλογήρου, πριν από λίγες μέρες στη σχετική Επιτροπή της Βουλής, επ’ ευκαιρία της συζήτησης για τον νόμο Παρασκευόπουλου, δεν δικαιολογείται. Διότι αυτό το οποίο βλέπουμε από τα στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη υποχώρηση, κατά 30-40%, στα μεγάλα, στα βαριά κακουργήματα. Άρα, λοιπόν, η ατζέντα του κυρίου Μητσοτάκη στοχεύει, κατά τη γνώμη μου, σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
ΤΖΙΜΑ: Ναι, αλλά υπάρχει τοποθέτηση από συνδικαλιστές της Αστυνομίας. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας…
ΤΖΙΜΑ: Που λένε, δεν παίρνουμε εντολές. Οι αστυνομικοί της Αθήνας μίλησαν για «γνωστούς και χαϊδεμένους». Από ποιον χαϊδεύονται αυτοί; Από ποιον υπάρχει αυτή η θαλπωρή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει τώρα. Νομίζω ότι αυτή η ατζέντα και αυτή η επιχειρηματολογία παραπέμπει σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Εγώ δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω. Όμως, θεωρώ ότι ο κύριος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να μεγαλοποιήσει το πρόβλημα και μάλιστα μη στηριζόμενος σε πραγματικά στοιχεία, αλλά στηριζόμενος σε εικόνες, θέαμα και λοιπά. Στην πραγματικότητα τι κάνει; Στρώνει τον δρόμο για μία μετατόπιση της συζήτησης προς ακροδεξιά κατεύθυνση.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Είστε ευχαριστημένος εσείς με την εικόνα αυτή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είμαι. Εγώ δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Είστε ευχαριστημένος με την αντίδραση των αστυνομικών και από το γεγονός ότι κατέβηκε ένα μπουλούκι 60 ατόμων…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάζετε σε επιχειρησιακά ζητήματα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι, δεν είναι επιχειρησιακό. Σαν πολίτης που βλέπετε μία τέτοια αντίδραση. Δεν έχει γίνει καμία προσαγωγή και καμία σύλληψη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Προφανώς και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Όμως, επιχειρησιακά εγώ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω σχόλιο, πρώτον. Και θα σας θυμίσω ότι τέτοια περιστατικά έχουν γίνει εκατοντάδες φορές, ενώ δεν ήμασταν κυβέρνηση εμείς όπου υποτίθεται ότι χαϊδεύουμε αυτές τις ομάδες, και παρ’ όλα αυτά, ούτε προσαγωγές γίνονταν ούτε συλλήψεις γίνονταν.
ΤΖΙΜΑ: Άρα, η πολιτική βούληση υπάρχει, κύριε Τζανακόπουλε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική βούληση προφανώς υπάρχει.
ΤΖΙΜΑ: Γιατί αυτό είναι που σας λένε. Ότι δεν θέλετε πολύ να το αντιμετωπίσετε, δεν θέλετε αρκετά να το αντιμετωπίσετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάτε, τώρα. Οι μοναδικοί οι οποίοι έχουν κάνει κινήσεις που οδηγούν στη μείωση της εγκληματικότητας και μάλιστα με αποφασιστικό τρόπο, ήταν η σημερινή κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία να εκκαθαρίσει τον χώρο των Εξαρχείων, πέρυσι το καλοκαίρι, από τους εμπόρους ναρκωτικών και από τους διακινητές. Ποια άλλη κυβέρνηση έχει τολμήσει να το κάνει αυτό;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, αλλά θα σας πουν «κοιτάτε μέσα στα Εξάρχεια υπάρχουν οι κουκουλοφόροι». Αυτοί που βρίσκουν καταφύγιο εκεί και που επιτέθηκαν στο Α.Τ. της Ομόνοιας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, τώρα. Με πηγαίνετε τώρα σε μία επιχειρησιακή συζήτηση για το πού βρίσκουν καταφύγιο. Εσείς τους ξέρετε; Τους έχετε δει εσείς ότι βρίσκουν καταφύγιο; Πού βρίσκουν καταφύγιο;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είναι δική μου δουλειά. Οι αστυνομικοί πρέπει να το ξέρουν αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Άρα, λοιπόν, ούτε δική μου δουλειά είναι.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, να πάμε λίγο στην οικονομία; Θέλω να σας θέσω τρία θέματα. Να ξεκινήσω από το τελευταίο, που ήταν και μια είδηση της τελευταίας στιγμής. Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, μαθαίνουμε ότι χθες το βράδυ στη σύσκεψη που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Τσακαλώτο προέταξε ένα κομμάτι του υπερπλεονάσματος να πάει σε ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, διότι με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πράγματι ισχύει αυτό. Χθες…
ΙΩΑΝΝΟΥ: … εξαφανίζεται το όποιο ευεργετικό μέτρο για το επίδομα. Πόσο θα είναι αυτή η αύξηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εξαφανίζεται.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Μειώνεται, εν τοιαύτη περιπτώσει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εξαφανίζεται. Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περίπου 10% και η στόχευση της κυβέρνησης, η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας αντίστοιχης αύξησης στην επιδότηση που δίνεται για το πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να υπερκαλυφθεί η διαφορά και να μην υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, στη χθεσινή σύσκεψη δεν συζητήθηκε μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. Συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα οικονομίας, άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Διότι σας ξαναλέω ότι αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος της κυβέρνησης, στα πρώτα βήματα μετά το μνημόνιο, είναι ακριβώς και οι πολιτικές κοινωνικής στήριξης και οι πολιτικές ελαφρύνσεων, τις οποίες περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τις συντάξεις υπάρχει κάτι νεότερο; Τι περιμένουμε, για να ξέρουν οι συνταξιούχοι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις συντάξεις έχουμε καταθέσει, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, το σχέδιο του Προϋπολογισμού μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναμένουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ με πάσα βεβαιότητα είναι ότι, με δεδομένο ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και προκύπτει ότι δημοσιονομικά δεν έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία την εφαρμογή του μέτρου για να επιτύχει τους στόχους της, είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε θα το ξέρουν οι συνταξιούχοι, κύριε Τζανακόπουλε; Μπορείτε λίγο να εκτιμήσετε χρονικά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνταξιούχοι μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να είναι αισιόδοξοι και βέβαιοι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένη πολιτική θέση για το ζήτημα αυτό και την οποία, σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα εφαρμόσει. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ακρίβεια.
ΤΖΙΜΑ: Θα ήθελα να πάμε λίγο και σε άλλα εθνικά θέματα. Να πάμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Βγάζουν το «Μπαρμπαρός» και χθες ο κύριος Τσαβούσογλου μίλησε πάλι για μια δίκαιη μοιρασιά. Είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς δραστηριότητες. Φοβάστε μια νέα ένταση στην περιοχή, με αφορμή αυτές τις εξαγγελίες της Τουρκίας ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία κατά το παρελθόν έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Άλλοτε την οδηγεί σε ύφεση άλλοτε την οδηγεί σε έξαρση, ανάλογα με τις δικές της σκοπιμότητες, ανάλογα με τους στόχους τους οποίους θέλει να εξυπηρετήσει. Από τη δική μας μεριά, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ε.Ε. Η γνώμη μου είναι ότι η Τουρκία δεν θα κλιμακώσει. Είδαμε και την προηγούμενη άνοιξη ότι είχαμε μια σειρά από ρητορικές κλιμακώσεις, οι οποίες, όμως, δεν πήραν χαρακτηριστικά ανοιχτής διένεξης. Δεν θεωρώ ότι και τώρα θα υπάρξουν τέτοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Και καλούμε διαρκώς την Τουρκία και ως Ελλάδα, αλλά και ως Ε.Ε, να προσέρχεται πάντοτε στο τραπέζι του διαλόγου και να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και αυτό που λέει ο κύριος Τσαβούσογλου ότι από τα κέρδη που θα έχουν οι επιχειρήσεις εκεί, στις γεωτρήσεις, να έχουμε και εμείς ένα μερίδιο. Συμφωνείτε σε αυτό; Σε μια τέτοια συνεργασία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί σε σχέση με αυτό. Δεν υπάρχει αυτή η επιλογή από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης.
ΤΖΙΜΑ: Μία τελευταία ερώτηση. Ετοιμάζεται ο κύριος Τσίπρας να ταξιδέψει για Μόσχα. Βελτιώθηκαν οι σχέσεις μας; Γιατί περάσανε μια κρίση. Τι άλλαξε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς είχαμε διαμηνύσει ότι έχουμε μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Συζητάμε με όλους, θέλουμε να συζητάμε με όλους, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους. Από εκεί και πέρα, όταν δεν έγιναν κατά τη γνώμη μας σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αντιδράσαμε. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα θεωρείται για εμάς λήξαν και γι’ αυτό προχωρά και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Η κουβέντα ποια θα είναι, λοιπόν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κουβέντα θα αφορά όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις με τη χώρα αυτή.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Πάει και ο κύριος Καμμένος τώρα, ξέρετε. Η αντιπολίτευση το εκμεταλλεύτηκε αυτό. Λέει με ποια ατζέντα θα πάει. Με δική του ή με της κυβέρνησης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Καμμένος θα πάει με την ατζέντα της κυβέρνησης.
ΤΖΙΜΑ: Γιατί όποτε ταξιδεύει εκτός Ελλάδος κάτι γίνεται. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τζανακόπουλε που ήσασταν εδώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.
- Προηγούμενο Ενημερωτική Ομιλία για την Πρόληψη κατά του καρκίνου του Μαστού
- Επόμενο Ποιοι θα πάρουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης- Τι ισχύει για την Δυτική Μακεδονία