JUWI HELLAS
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΔΕΗ
ΔΑΜ
POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
BANNER
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο

Κυρίες και Κύριοι,

Η χθεσινή επίσκεψη του επιτρόπου κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα επιβεβαίωσε το οριστικό τέλος της περιόδου των μνημονίων.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων επανέλαβε όσα είχαν επισημάνει τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επικεφαλής του ESM μετά την ιστορική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ενώ τόνισε ότι η Τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Είναι πλέον σαφές, ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Απαλλαγμένη από διαρκείς και – πολλές φορές – παράλογους εξωτερικούς καταναγκασμούς. Σε αυτή τη νέα εποχή, δεν εισέρχεται πανηγυρίζοντας.

Αλλά οργανώνοντας την επόμενη μέρα, με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, θα αξιοποιεί στο έπακρο τα μεγάλα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της χώρας και βέβαια, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο.

Δυστυχώς, αυτή η νέα συνθήκη δεν ικανοποιεί τους πάντες σε αυτή τη χώρα.

Υπάρχουν ακόμα πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν επενδύσει την ύπαρξη τους στην ανακύκλωση της κρίσης, την υποτίμηση της εργασίας, την ασυδοσία και τη διαιώνιση της διαπλοκής. Όλα αυτά που, κατ’ αυτούς, μπορούσαν να συνεχίζονται υπό τη διαρκή επίκληση των εξωτερικών καταναγκασμών και της έκτακτης ανάγκης.

Αυτοί οι θλιβεροί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, της περιόδου 2010-2014, βρίσκονται αυτές τις μέρες σε πραγματικό πανικό. Και χάνουν κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα, καθώς βλέπουν ότι το καταστροφολογικό τους αφήγημα, έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με τα μνημόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του πανικού, ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Χατζηδάκη από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Χατζηδάκης, θυμωμένος από τη σκληρή γι’ αυτόν πραγματικότητα που περιέγραφε ο επίτροπος Μοσκοβισί, έσπευσε να του επιτεθεί. Και παράλληλα, σε μια άκρως αποκαλυπτική αλλά και αμήχανη αποστροφή του λόγου του, αποκάλυψε το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ.

Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Θέλει την περικοπή των συντάξεων, την έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της με πρόσχημα την διεθνή δέσμευση της χώρας και τώρα που χάνει το άλλοθι της αποσταθεροποιείται. Το αφήγημα στο οποίο στήριξε όλη την αντιπολιτευτική της τακτική έχει τώρα καταρρεύσει.

Στην ίδια λογική και με την ίδια αμηχανία ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε και αυτός να κάνει παρατήρηση στον επίτροπο  Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που κατεδάφισε το αντιπολιτευτικό του αφήγημα αλλά στέρησε και το άλλοθι για το βαθειά αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Για τη ΝΔ  και τον κ. Μητσοτάκη λοιπόν, όσοι αναφέρονται στα πραγματικά δεδομένα, είναι ψεύτες.

Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι η Ελλάδα τελείωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο.

Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι η Ελλάδα πήρε μια ουσιαστική λύση στο ζήτημα του χρέους που το καθιστά πλέον βιώσιμο.

Όλοι είναι ψεύτες.

Η κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο διεθνής τύπος, οι οικονομικοί αναλυτές.

Και οι μόνοι που αποκαλύπτουν αυτή τη διεθνή συνομωσία εναντίον του κ. Μητσοτάκη, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ που βρίσκεται γύρω του και τον καθοδηγεί.

Οι οποίοι, λένε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό, ότι το μέλλον του δεν μπορεί παρά να είναι δυσοίωνο.

Ότι θα χρειαστεί νέα δημοσιονομική προσαρμογή.

Νέο μνημόνιο, νέα μέτρα, νέα καθίζηση μισθών, νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας, νομιμοποίηση της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου.

Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Που δεν χρειάζεται έξωθεν εντολές για να εφαρμοστεί. Αλλά πιθανόν να χρειάζεται έξωθεν εντολές για να αποκτήσει άλλοθι.

Ο ελληνικός λαός, πέρασε πολλά. Και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε αυτό το πολιτικό τερατούργημα να γυρίσει τη χώρα στις εποχές της οικονομικής καθίζησης και της κοινωνικής απελπισίας.

Αυτό το πρόγραμμα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την Ελλάδα, θα μείνει στα χαρτιά.

Μπορεί μέχρι τις εκλογές βεβαίως, να το διανθίσει ακόμη περισσότερο.

Του προτείνουμε, αφού θωρεί τις θεσμικές φωνές της Ευρώπης, ψεύτες, λαοπλάνους και συναλλασσόμενους, να απευθυνθεί σε εκείνους με τους οποίους βρίσκεται σε ιδεολογική και πολιτική σύμπλευση.

Τον κ. Όρμπαν, τον κ. Κούρτς και όλους όσους σε τελική ανάλυση οραματίζονται τις σύγχρονες κοινωνίες και την Ευρώπη, όπως ο κ. Μητσοτάκης.

Διότι είναι άλλωστε γνωστό ότι ο καλύτερος φίλος του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού δαρβινισμού, είναι ο μισανθρωπισμός της ακροδεξιάς.

 

 

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας προβληματίζει στην κυβέρνηση ή σας ανησυχεί η συμπεριφορά, η στάση των ΑΝΕΛ το τελευταίο διάστημα; Αισθάνεστε ότι μπορεί να υπάρχει μια ιδιότυπη ομηρία από την πλευρά των ΑΝΕΛ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός που θα έπρεπε να είναι προβληματισμένος το τελευταίο διάστημα, είναι η Ν.Δ. και ο κύριος Μητσοτάκης. Όπως έλεγα και πριν από λίγη ώρα, νομίζω ότι έχει κατεδαφιστεί οποιοδήποτε αντιπολιτευτικό αφήγημα προσπαθούσε να οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, αυτός βρίσκεται σε προγραμματικό αδιέξοδο, αυτός βρίσκεται σε μια πραγματικά μεγάλη δυσκολία να αποδεχθεί την ίδια την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, η κυβερνητική συνεργασία, η οποία κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων και επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα σε μία ανάκτηση της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές, για να μην υπάρχει λόγος πλέον καμιάς δανειακής στήριξης από τον επίσημο τομέα, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη νέα εποχή. Είναι μία κυβέρνηση η οποία έχει βασιστεί σε δύο βασικούς πολιτικούς άξονες. Ποιοι είναι αυτοί; Ο πρώτος είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με την έξοδο από το μνημόνιο και ο δεύτερος είναι η θεσμική θωράκιση της ελληνικής πολιτείας από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αυτοί οι δύο πολιτικοί στόχοι, κεντρικοί πολιτικοί στόχοι, παραμένουν ακόμη αδικαίωτοι, θα έλεγε κανείς. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία, για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την ελληνική πολιτεία από φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, τα οποία τη σημάδεψαν τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης. Με αυτή την έννοια, σας λέω, ότι σε καμία ομηρία δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι στη βάση της προγραμματικής πολιτικής μας συμφωνίας συνεχίζουμε και θα ολοκληρώσουμε τη θητεία αυτής της κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, ποια είναι η θέση του Πρωθυπουργού, σχετικά με το θέμα των 180. Είναι η άποψή του η άποψη του κυρίου Κοτζιά, του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος είπε χθες ότι είναι μια πολύ καλή συμφωνία και δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία; Εξ αυτού του λόγου, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος για 180. Ή η άποψή του είναι η άποψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου, του κυρίου Καμμένου, που θέλει 180 βουλευτές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω με σαφήνεια το εξής: το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι ανάγκη για υπερψήφιση οποιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας με 180 ψήφους, υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες της κυβέρνησης ή αρμοδιότητες που απονέμει το Σύνταγμα σε πολιτειακά όργανα σε διεθνείς οργανισμούς. Εδώ δεν έχουμε μια τέτοια περίπτωση, επομένως δεν υφίσταται τέτοια συνταγματική επιταγή. Από εκεί και πέρα, όμως, η πρόταση του κυρίου Καμμένου, η οποία είναι μια πολιτική πρόταση -όπως και κάθε άλλη πρόταση την οποία καταθέτει ο κυβερνητικός εταίρος- θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ώστε όταν έρθει η ώρα, και εφόσον έρθει η ώρα, να παρθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι το ελληνικό Σύνταγμα, βάσει της συμφωνίας, των χαρακτηριστικών της συμφωνίας, που έχει υπογραφεί, δεν υπαγορεύει την ανάγκη να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Δίνει τη δυνατότητα, ωστόσο, στην κυβέρνηση να επιλέξει αν θα ψηφιστεί από 180 βουλευτές ή είναι ρητές οι αναφορές του Συντάγματος σε ποιες περιπτώσεις ψηφίζεται μια συμφωνία από 180;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πάρει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία θεωρεί ότι είναι ορθή σε κάθε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το ελληνικό Σύνταγμα δεν το επιτάσσει, αλλά δεν το απαγορεύει κιόλας. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι πρόκειται για μία πολιτική πρόταση που θα συζητηθεί στην ώρα της, όπως και κάθε πρόταση την οποία καταθέτει ο κυβερνητικός εταίρος στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου και της συνεργασίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένας υπουργός, μέλος της κυβέρνησης – υφυπουργός για την ακρίβεια- ο οποίος δηλώνει ότι είναι ανίσχυρη η υπογραφή του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη συμφωνία, έχει θέση στην κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι ήταν αυτή ακριβώς η δήλωση. Νομίζω ότι, αν αναφέρεστε στη δήλωση του κυρίου Μαυραγάνη, εννοεί πως δεν έχει συγκεκριμένες νομικές συνέπειες. Και εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι βεβαίως δεν έχει συγκεκριμένες νομικές συνέπειες, πέραν μίας, η οποία ορίζεται σαφώς στη Σύμβαση της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών. Και ποια είναι αυτή; Σύμφωνα με το άρθρο 18 της συγκεκριμένης Σύμβασης, η υποχρέωση που έχει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία απορρέει από την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών και όχι του Έλληνα Πρωθυπουργού, είναι η εξής: η Ελλάδα οφείλει να μην αποστερήσει τη Συμφωνία αυτή από το αντικείμενο και τον σκοπό της. Δηλαδή, οφείλει, με καλή πίστη, να προχωρήσει σε εκείνα τα βήματα ή να επιχειρήσει να προχωρήσει σε εκείνα τα βήματα, τα οποία θα θέσουν τη συγκεκριμένη Συμφωνία σε ισχύ. Αυτή είναι η έννομη συνέπεια της υπογραφής και στη βάση αυτής της έννομης συνέπειας, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί το επόμενο διάστημα.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλάτε συνεχώς για πρόταση του κυρίου Καμμένου, όταν ο κύριος Καμμένος, στην ουσία, έχει θέσει ένα εκβιαστικό δίλλημα, του στιλ: «ή θα ψηφιστεί η συμφωνία από 180 βουλευτές ή από δημοψήφισμα ή ρίχνω την κυβέρνηση».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν ακούσατε τον κύριο Καμμένο στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή  του, ο οποίος είπε ότι θα πορευθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. Θα σας σύστηνα να το ξανακούσετε.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε περιμένετε να έρθει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή; Γιατί χθες στην τηλεοπτική συνέντευξη, που είπατε μόλις τώρα, ο κύριος Καμμένος είπε ότι για να ολοκληρώσει η άλλη πλευρά όλα τα βήματα που χρειάζονται, θέλει δύο χρόνια. Στο περίπου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να κάνω χρονική εκτίμηση. Η συμφωνία λέει συγκεκριμένα βήματα, τα οποία πρέπει να πληρωθούν, ώστε να έρθει η Συμφωνία αυτή για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Θυμίζω ποια είναι αυτά: πρέπει να υπάρξει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, το οποίο θα πρέπει να καταλήξει θετικά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Και από εκεί και πέρα, εφόσον γίνουν αυτά και ολοκληρωθούν, τότε και μόνο τότε, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να φέρει τη Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Δεν μπορώ να κάνω χρονική πρόβλεψη ως προς το πόσο χρόνο θα χρειαστεί η γειτονική χώρα για να ολοκληρώσει τα βήματα που απαιτούνται. Η συμφωνία, βεβαίως, ως προς αυτό είναι ρητή, όμως, από τη δική μου πλευρά, δεν μπορώ να προεξοφλήσω το χρόνο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μου επιτρέπετε, μία διευκρίνιση επί όσων είπατε για το θέμα των 180 ψήφων. Λέτε ότι το Σύνταγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν το επιτάσσει αυτό. Λέτε, όμως, ότι είναι μια option πολιτική. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Αν ζητηθεί από την κυβέρνηση, ως πολιτική επιλογή, 180 ψήφοι και δεν τους πάρει, για οποιονδήποτε λόγο δεν βρει την αναγκαία συναίνεση και δεν τους πάρει, σημαίνει ότι θα υπάρχουν και επιπτώσεις για την πορεία της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να κάνω υποθετικό σενάριο πάνω σε ένα υποθετικό σενάριο. Σας λέω ότι είναι μια πρόταση του κυβερνητικού εταίρου, την οποία ο Πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσουν όταν και εάν έρθει εκείνη η ώρα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εφημερίδα μου την Κυριακή αποκάλυψε μια ανταλλαγή e-mails μεταξύ του ισχυρού άνδρα της Novartis, του κ. Φρουζή και του Προέδρου της Ν.Δ., του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία αντηλλάγησαν το 2015. Μάλιστα, μερικά από αυτά, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Το αντικείμενο αυτών των e-mails ήταν η διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων από πλευράς του κ. Φρουζή στο σπίτι του, όπου μάλιστα ζητούσε και λεπτομέρειες για το πώς πρέπει να γίνουν. Το ερώτημά μου είναι, αν από τέτοιου είδους σχέσεις μεταξύ της οικονομικής ελίτ και των πολιτικών, προκύπτουν δεσμεύσεις από τις οποίες σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να κρατά αποστάσεις. Πολλώ, δε, μάλλον, όταν είχαμε και τη συνέχεια με το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο. Λέτε κάτι το αυτονόητο: ότι το πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να έχει σχέσεις διαπλοκής και αλληλοϋποστήριξης με επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό είναι μια δεδομένη πολιτική τοποθέτηση, με την οποία στα λόγια όλοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν. Το πρόβλημα εδώ είναι πολύ βαθύτερο. Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύφθηκε και συνεχίζει να εκτίθεται τις τελευταίες ημέρες, σιωπώντας, ότι έχει πει ευθέως ψέματα στον ελληνικό λαό, σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον κ. Φρουζή. Βεβαίως, έχει πει και παλαιότερα ψέματα για σχέση με άλλους επιχειρηματίες ότι δήθεν δεν τους γνωρίζει, δεν έχει καμία προσωπική επαφή μαζί τους και τα λοιπά. Τα ίδια είχε πει πριν από κάποιο διάστημα, πριν από κάποιο καιρό, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο της Novartis για πρώτη φορά σε ό,τι αφορά τον κ. Φρουζή. Μας είχε πει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κ. Φρουζή. Μας είχε πει ότι δεν τον γνωρίζει. Και τελικά, αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο τον γνώριζε, όχι μόνον αντάλλασαν mails σε φιλικό τόνο, αλλά ότι συνέτρωγαν και προσπαθούσαν, φαντάζομαι, να βρουν κοινούς στόχους σε ό,τι αφορά τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για την κατάκτηση της προεδρίας της Ν.Δ.. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες, είναι ζητήματα πολιτικά, τα οποία εκθέτουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και την Ν.Δ.. Και να είναι σίγουρος ότι ακόμα κι αν δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα το βράδυ, αύριο, στη συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα γίνει για την οικονομία, θα αναγκαστεί να απαντήσει, θα αναγκαστεί να έρθει προ των πολιτικών ευθυνών του.

 

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακόμη κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση, όταν και εφόσον έρθει εκείνη η ώρα, να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Και επίσης, η πρόταση του κ. Καμμένου, εκτός από τους 180 έχει και άλλο σκέλος ή δημοψήφισμα ή εκλογές. Και αυτά τα δύο θα τύχουν αντικείμενο συζήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως, κυρία Σαββοπούλου –έχω απαντήσει πέντε φορές σε αυτή την ερώτηση- ότι όταν και αν έρθει εκείνη η ώρα, θα συζητήσουμε την πρόταση του κ. Καμμένου σε σχέση με τις 180 ψήφους, τις οποίες θέλει στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας. Θα δούμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες όταν έρθει εκείνη η ώρα και θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια επί σεναρίων στα οποία δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να τοποθετηθώ, όπως νομίζω ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί και κανένας άλλος.

 

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες 48 ώρες, ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να αλλάξει εν κινήσει κυβερνητικό εταίρο, χωρίς δηλαδή να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιους αναφέρεστε ακριβώς;

 

ΖΟΡΜΠΑ: Ο κ. Σκουρλέτης, φερ΄ ειπείν, σήμερα το πρωί το ανέφερε και για πλειοψηφία, για μια αναζήτηση ευρύτερης της πλειοψηφίας ο κ. Παππάς, χθες.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, πάντως. Η ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αναζήτηση ευρύτερων πλειοψηφιών σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή που εκκίνησαν οι τελικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ότι θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία, με βάση τις πολιτικές αρχές τις οποίες είχαν τα κόμματα όταν εκκινούσε αυτή η διαπραγμάτευση, θα έπρεπε να είναι συντριπτική. Θα έπρεπε, δηλαδή, να υπερβαίνει τους 200 βουλευτές. Βεβαίως, η ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, η υιοθέτηση ενός λόγου, που παραπέμπει σε μια νέα εθνικοφροσύνη, λειτουργεί περιοριστικά. Ωστόσο, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχουν φιλελεύθεροι, υπάρχουν κεντροδεξιοί, υπάρχουν κεντροαριστεροί, υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι, παρά τις επίσημες διακηρύξεις των κομμάτων τους και παρά τη μετάλλαξη αυτή που έχει υποστεί ειδικά η Ν.Δ., θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία και έτσι θα έχουμε αυτήν ακριβώς την ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την οποία δουλεύουμε όλο το τελευταίο διάστημα.

 

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Επ΄ αυτού, αυτό σημαίνει ότι αναζητά, όμως, να μεγαλώσει ο αριθμός των 152 επιπλέον βουλευτές η κυβέρνηση, πέρα από το θέμα της συμφωνίας;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από αυτό το οποίο είπα.

 

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί, αλλά και από τα όσα άφησε και ο ίδιος να εννοηθούν, φαίνεται ότι το σκέφτεται και η Κομισιόν να μην μειωθούν οι συντάξεις από 1/1/2019. Αυτή η συζήτηση έγινε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μοσκοβισί; Και υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες ή είναι μια συζήτηση, η οποία συντηρεί ένα κλίμα προεκλογικού τύπου;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «προεκλογικού τύπου»; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Επομένως, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο μιλάμε για προεκλογικού τύπου συζητήσεις. Ο Ιανουάριος του 2019 είναι κοντά. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, όπως πολύ καλά ξέρετε, δεν πρόκειται να έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Επομένως, ιδού η Ρόδος. Αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι το εξής: οι δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει για τη μεταπρογραμματική περίοδο η Ελλάδα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες, όπως είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης. Οι δεσμεύσεις περιγράφονται στο παράρτημα της απόφασης του Eurogroup, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά. Μιλούν για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υψηλά κατά τα άλλα, αλλά αυτό είναι αποδεκτό, αλλά πολύ χαμηλότερα από αυτά τα οποία είχε συμφωνήσει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος, τα οποία κατά τη γνώμη μας, αλλά και κατά τη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμών είναι επιτεύξιμα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κάτι το οποίο είχε δηλωθεί ήδη κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, αν θυμάστε, όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν αμφισβητήσει, σε καμία περίπτωση, τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Η αντίρρηση τότε ήταν του ΔΝΤ, το οποίο, βεβαίως, στη συνέχεια άλλαξε προς το καλύτερο όλες τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, αλλά και σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, και με δεδομένο ότι, όπως σας είπα προηγουμένως, η μεταπρογραμματική παρακολούθηση δεν έχει τον χαρακτήρα του εξαναγκασμού που είχε δεδομένα η περίοδος των μνημονίων, υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια. Υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πεδίο ελευθερίας για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής με μια και μόνον προϋπόθεση: την τήρηση του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε αυτόν τον στόχο η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη. Όλα τα υπόλοιπα, εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

 

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Έχει πρόθεση κυβερνητικής συνεργασίας με μεμονωμένα στελέχη της κεντροαριστεράς, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης ή με παρατάξεις, όπως ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, δεδομένου των διεργασιών που γίνονται και στην κεντροαριστερά είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά; Υπάρχει αυτή η πρόθεση να κινήσει διαδικασία η κυβέρνηση;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν απρεπές από τη δική μου μεριά να μιλήσω για ζητήματα, τα οποία είναι εσωκομματικά και μάλιστα ενός άλλου κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Κινήματος Αλλαγής ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα. Ο κ. Ραγκούσης, εξ όσων θυμάμαι, είναι μέλος αυτού του κόμματος, μορφώματος συνεργασίας, της οποίας, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον που μιλάμε, αγνοώ το όνομα και με αυτή την έννοια δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω κανένα σχόλιο σχετικά. Η ελληνική κυβέρνηση είναι συμπαγής, η ελληνική κυβέρνηση είναι αρραγής και πορεύεται στη βάση των πολιτικών στόχων, τους οποίους περιέγραψα προηγουμένως.

 

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Την άλλη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Τσίπρας πάει στο Λονδίνο, στη Σύνοδο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως.

 

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση με τον κ. Ζάεφ;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για τη διαδικασία του Βερολίνου, τη διαδικασία συνεννόησης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, στην οποία η Ελλάδα έχει προσκληθεί. Από εκεί και πέρα, συγκεκριμένες συναντήσεις και συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν καταρτηθεί.

 

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν; Και αν ναι, θα τεθεί το θέμα των δύο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη συνομιλία τους οι δύο αρχηγοί των κυβερνήσεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία, αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, σε κάθε επαφή που γίνεται με τις τουρκικές Αρχές, είτε σε πολιτικό, είτε σε κυβερνητικό, είτε σε διπλωματικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά θέτει το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, το οποίο θεωρεί κορυφαίο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενοικιάζεται (ΕΛΤΑ)
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 100 Τ.Μ.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 70 Τ.Μ.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 73 τ.μ.
ENOIKIAZETAI ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΔΙΧΩΡΗ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ