JUWI HELLAS
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΔΕΗ
ΔΑΜ
POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
BANNER
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Διαμαντίδη

Συνέντευξη στον ρ/σ «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Διαμαντίδη παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Καλημέρα σας, κύριε Τζανακόπουλε. Καλό πρωινό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας ημέρα, κύριε Διαμαντόπουλε.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα καίνε. Δεν λένε να αφήσουν ήσυχο το κυβερνητικό έργο, ξεκινώντας από τις δραστηριότητες μετά τη Βάρνα, μπαίνοντας στα θέματα τα πολιτικά, τα οικονομικά, τη Novartis και άλλα πολλά. Ας ξεκινήσουμε με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στον κ. Παπαδάκη, οι οποίες έκαναν εντύπωση. Αναφέρομαι στην εικόνα που έδωσε ο κ. Καμμένος στο Σκοπιανό, υπενθυμίζοντας τις θέσεις του ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμία απόφαση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και μάλιστα είπε και κάτι άλλο, το οποίο είναι ακόμη πιο δύσκολο, πιο σκληρό: θα κάνει προσπάθεια ό,τι και να συμβεί, με οποιονδήποτε τρόπο, να μην παρθεί από καμία Βουλή, καμία απόφαση που να συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Δεν σας δημιουργεί θέματα; Εγώ έχω την εντύπωση ότι έχουμε κυβερνητική αστάθεια.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί σας κάνει εντύπωση, κύριε Διαμαντόπουλε. Η θέση αυτή του κ. Καμμένου είναι εκπεφρασμένη εδώ και πάνω από τρεις ή τέσσερις μήνες. Δεν είπε κάτι καινούργιο, χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχει εκφράσει τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις του σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από εκεί και πέρα, η γνώμη μου είναι, με δεδομένο ότι οι πυλώνες αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας αφορούν, κατά πρώτο λόγο, την έξοδο από το μνημόνιο, την επιτροπεία και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κατά δεύτερον, την παροχή θεσμικών εγγυήσεων, αλλά και πολιτικές πράξεις στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Εξάλλου, το είπε και ο κ. Καμμένος ότι δεν σκοπεύει ούτε να ρίξει την κυβέρνηση, ούτε να αποσύρει την εμπιστοσύνη του, ούτε τίποτα τέτοιο. Αντιθέτως, δήλωσε με σαφήνεια ότι θα πάει με τον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε.

Τώρα, από εκεί και πέρα, η διαφορετική του τοποθέτηση σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς σχετίζεται με τη διαφορετική πολιτική καταγωγή, τις διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις που έχουν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν. Πράγμα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι εύλογο σε ένα θέμα που δεν αφορούσε από την αρχή έναν κεντρικό πυλώνα πολιτικής συμφωνίας. Πέραν όλων αυτών, εφόσον η εμπιστοσύνη δεν αποσύρεται και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες στο ελληνικό Κοινοβούλιο να εξευρεθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων -ξέρετε ότι το τεκμήριο της αρμοδιότητας το έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο- εκείνο θα αποφασίσει με βάση τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι καλό είναι να περιμένουμε την κατάληξη των συνομιλιών, να δούμε εάν θα καταφέρουμε να έχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία, σε μια διεθνή συμφωνία με τους γείτονές μας και από εκεί και πέρα όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε επί του πραγματικού διακυβεύματος.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Εγώ θα έλεγα ότι παρακαλάτε να μην προχωρήσει το θέμα με ευθύνη των Σκοπιανών, μη τυχόν και βρεθείτε απέναντι στο φαινόμενο ο κ. Καμμένος να πει «όχι» σε μια σύνθετη ονομασία στη Βουλή και να παρακαλάτε μετά τη Ν.Δ. να στηρίξει την υπόθεση ή το ΠΑΣΟΚ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανέναν δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε. Ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του σε αυτό, κύριε Διαμαντόπουλε. Ούτε παρακαλάμε να κάνουν πίσω οι γείτονές μας στο ζήτημα, ούτε φυσικά πρόκειται να παρακαλέσουμε καμία πολιτική δύναμη να συμβάλλει, ώστε να επιλυθεί ένα θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα μας για 25 χρόνια, στερεί διπλωματικούς πόρους και στην πραγματικότητα κάθε παράταση ή κάθε μετάθεση του προβλήματος, δημιουργεί ακόμη χειρότερους διεθνείς συσχετισμούς. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή 110 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία και θεωρώ ότι είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που πρέπει να δούμε το πράγμα με ρεαλισμό και πραγματισμό και να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τώρα, η Ν.Δ., προφανώς, παρά το γεγονός ότι από το 2007-2008 έχει μπει σε μια κατεύθυνση να αποδεχθεί τη διπλή ονομασία, σήμερα, για λόγους που έχουν να κάνουν με πολιτικές σκοπιμότητες, αλλάζει την πολιτική της τοποθέτηση, ψαρεύοντας κατά τη γνώμη μου στα θολά νερά του εθνικισμού και της αξιοποίησης ευαισθησιών ενός τμήματος του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, επιμένω: ο σωστός, ο υπεύθυνος, ο αξιόπιστος δρόμος σε αυτή τη φάση, είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία. Δεν συμφωνώ λοιπόν, καθόλου μαζί σας ότι θα παρακαλέσουμε τον οποιονδήποτε να κάνει πίσω.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε τα συμπεράσματά μας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εσείς μπορείτε να έχετε τα συμπεράσματά σας…

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνει εντύπωση το πώς είναι δυνατόν, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, κ. Τζανακόπουλε, κρίσιμο θέμα, εθνικής στρατηγικής, το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα πολλά χρόνια, όπως το έχετε διαπιστώσει και εσείς, το λέτε άλλωστε στην κυβέρνηση, μπορεί οι εταίροι μιας κυβέρνησης να έχουν τόσο διαφορετική άποψη και μάλιστα ο ένας να υπενθυμίζει στον βασικό εταίρο και ρυθμιστή της κυβέρνησης της χώρας ότι σε περίπτωση που θα προκύψει τέτοιο θέμα, αυτός θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να δυναμιτίσει μια συμφωνία, που σημαίνει πολιτική αστάθεια…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα συμπεράσματα τα βγάζετε εσείς. Δεν είπε πουθενά…

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Μα, εγώ συμπεραίνω ότι και τα δικά σας είναι συμπεράσματα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος δεν είπε ποτέ ότι θα δυναμιτίσει το οτιδήποτε. Είπε ότι θα κάνει μια πολιτική προσπάθεια να πείσει, να εμποδίσει, εν πάση περιπτώσει, τη συμφωνία. Η γνώμη μου είναι ότι τίποτε καινούργιο δεν κομίζεται σε σχέση με τις τοποθετήσεις του εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες. Όμως, σας ξαναλέω, ότι επειδή στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει για τουλάχιστον 40 χρόνια κυβερνήσεις μονοκομματικές και επειδή στη συνέχεια η ταύτιση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, στο σύνολο των ζητημάτων, καθώς υπήρχε στρατηγική σύμπλευση από το 2011 μέχρι το 2015, αν θέλετε, ήταν τέτοια, που δεν έχουμε και την εμπειρία τέτοιου τύπου πολιτικών διαφωνιών εντός συγκυβερνήσεων, που είναι μια, αν όχι καθημερινότητα, ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κυβερνώνται από συνεργατικά σχήματα. Εντάξει, το καταλαβαίνω ότι είναι μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι μια θετική αλλαγή. Διότι, κατά τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα για να υπάρξουν θεματικές, αν θέλετε, συγκλίσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο θα έλεγα ότι δεν είναι μια εξέλιξη που με ανησυχεί κατά το ελάχιστο.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν ο Σάκης θέλει να ρωτήσει από το στούντιο κάτι τον κύριο Τζανακόπουλο, εγώ θέλω να αλλάξω θέμα και να μπω στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η οποία εξελίσσεται σε κρύο-ζεστό και ειδικά μετά τη Βάρνα. Σάκη, θέλεις κάτι να ρωτήσεις;

 

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Θέλω μόνο, αν μπορεί να μας διευκρινίσει ο κ. Τζανακόπουλος, όταν λέει για τον συνεταίρο στην κυβέρνηση Πάνο Καμμένο, ότι θα κάνει οτιδήποτε μέσω πολιτικών διαδικασιών, μέσω πολιτικών επιλογών για να σταματήσει την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τα Σκόπια, τι εννοεί; Ποιες είναι αυτές οι πολιτικές κινήσεις;

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. Καμμένο σε αυτή την περίπτωση.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Ο κ. Τζανακόπουλος λέει ότι δεν βγάζει συμπεράσματα, ξέρει.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μήπως έχετε νεότερα ή εάν σας ξάφνιασε η εξέλιξη στη Βάρνα. Άκουσα τον κ. Γιούνκερ να λέει ότι θα έχουμε νεότερα, το ίδιο και ο κ. Καμμένος χθες στον κ. Παπαδάκη. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση έχει κάποιες πληροφορίες.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έκανε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά τείνει προς την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση, αποφάσισε να κινητοποιήσει και τις διεθνείς συμμαχίες της και τους εταίρους της στην προσπάθεια που κάνει για την όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση του ζητήματος. Η γνώμη μου είναι ότι και στο Συμβούλιο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, τα θέματα τέθηκαν σε πάρα πολύ ορθή βάση, καθώς θεωρήθηκε από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. ότι αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και για οποιαδήποτε προώθηση της θετικής ατζέντας των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από τη μεριά της Τουρκίας, αλλά και η εξομάλυνση των σχέσεών της, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Κύπρο, καθώς και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και ιδιαίτερα η επίλυση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, νομίζω ότι αποτελεί μια σαφή πολιτική στήριξη στις θέσεις της χώρας μας, οι οποίες πλέον αποτελούν και θέσεις της Ε.Ε.. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο είναι ότι, βεβαίως, ξέρετε ότι ιδιαίτερα μετά την εισβολή στο Αφρίν, η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια εξωτερική πολιτική όξυνσης, εντάσεων, προκλητικότητας, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα ή απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι και στην Ε.Ε., απέναντι και στις ΗΠΑ. Ψήγματα αυτής της πολιτικής είχαμε δει και το προηγούμενο διάστημα, τόσο με το Προσφυγικό, όσο και με διάφορες άλλες πρακτικές, τις οποίες υιοθετούσε η Τουρκία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι έχουμε περάσει σε μια πιο μεγάλη ένταση, την οποία η Τουρκία βεβαίως προσπαθεί να καλύψει όταν βρίσκεται στα διεθνή fora, λέγοντας ότι θέλει να συνεχίσει στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αλλά όταν επιστρέφει πίσω, φαίνεται ότι δεν τηρεί ακριβώς αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για οποιαδήποτε τέλεση παράνομης πράξης, πέραν από την άνευ δόλου είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάτι, στα κινητά τους εννοώ, για το οποίο ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει η ιστορία περαιτέρω;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν υπάρχει κάτι. Αυτό το γνωρίζουν και στην Τουρκία. Εκτιμώ ότι το γνωρίζει και ο Τούρκος εισαγγελέας και γι’ αυτό το λόγο επιχειρεί τις καθυστερήσεις. Διαφορετικά θα είχε ενημερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για το κατηγορητήριο και θα είχε προχωρήσει η ποινική διαδικασία.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι το πήγατε χαλαρά στην αρχή και είχατε την εντύπωση ότι ο καλός γείτονας, ο οποίος πριν από λίγο διάστημα ήταν άλλωστε στην Αθήνα και αλώνιζε, όπως λέει η αντιπολίτευση, και έτσι βρεθήκατε εκτεθειμένοι τώρα σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση ομηρίας. Είναι ομηρία;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου χαλαρά δεν το πήραμε. Αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο Έλληνες κρατούμενους, οι οποίοι θα κατηγορηθούν από την εισαγγελία της Τουρκίας για συγκεκριμένα αδικήματα. Τώρα, τα υπόλοιπα είναι μεταφορές, με τις οποίες δεν νομίζω ότι χρειάζεται σε επίπεδο…

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητήθηκε κάποια ανταλλαγή;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως. Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πάντοτε κανάλια επικοινωνίας των δύο πλευρών, τα οποία…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν. Το σημαντικό είναι το εξής. Να μιλήσουμε λίγο για την αντιπολίτευση και τις προτάσεις της. Όταν έχεις ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο γνωρίζεις ότι στο παρελθόν διευθετούνταν εντός ημερών, αν όχι ωρών, η πρώτη σου στάση είναι να μην επιλέξεις την επιθετική γραμμή, αλλά αντιθέτως να δεις αν χωρίς να το σηκώσεις, χωρίς να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, έχεις τη δυνατότητα να το λύσεις. Διότι, το ζήτημα δεν είναι να πουλήσουμε εθνική εγρήγορση, επιθετικότητα και να κάνουμε λεονταρισμούς. Το βασικό ζήτημα που απασχολεί, αυτή τη στιγμή, την κυβέρνηση, είναι να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι δύο. Και εκτιμούσαμε –και θεωρώ ότι ορθώς το κάναμε- ότι βασική τακτική για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ήταν να μην αναδείξουμε το πρόβλημα σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Διότι μετά θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Πραγματικά. Η Τουρκία τελικά, εξαιτίας, σας είπα, του γεγονότος ότι έχει σκληρύνει τη στάση της, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη δυτική επικράτεια, έδειξε ότι έχει διάθεση να κωλυσιεργήσει, να πολιτικοποιήσει το ζήτημα ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής. Όμως, ελπίζω ότι μετά τη Βάρνα, μετά το Συμβούλιο Κορυφής, μετά τις σαφείς τοποθετήσεις και της Ε.Ε., θα αλλάξει τακτική.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν το Πάσχα;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα αισιόδοξο τον κ. Καμμένο. Έχει κάποιες πληροφορίες ο κ. Καμμένος;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν ο κ. Καμμένος που έθεσε πρώτος το ζήτημα.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ΄ όλα αυτά, είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι στελέχη δικά του οι δύο. Θα έχει κάποιες πληροφορίες για να το λέει.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτος θέτει το ζήτημα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέτει, λοιπόν, στον κ. Ερντογάν ως ημερομηνία ορόσημο το ελληνικό Πάσχα. Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος επαναλαμβάνει στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο είπε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Ερντογάν στην Βάρνα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, προφανώς, στη βάση συγκεκριμένης πληροφορίας. Τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω μια τέτοια συγκεκριμένη πληροφορία.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ενημέρωσε ο κ. Καμμένος για να είναι τόσο αισιόδοξος…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο κ. Καμμένος…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι είναι θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, δεν επιμένω.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι να επιμείνετε. Είναι θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε την εικόνα ότι δεν έχετε καλή σχέση με τον υπουργό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού σας προκύψει αυτό; Πάρα πολύ καλή σχέση.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν για ένα τέτοιο θέμα δεν ενημερώνει τη κυβέρνηση συνολικά…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε ότι δεν ενημερώνει τη κυβέρνηση; Δημόσια το είπε. Είπε ότι ευελπιστεί πως μέχρι το Πάσχα θα έχουμε λύση. Το ίδιο πράγμα είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοινή γνώμη και οι γονείς των στρατιωτικών θέλουν από εσάς, από την κυβέρνηση και από τους υπουργούς, όταν λένε κάτι να έχουν μετρήσει δέκα φορές αυτό που λένε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αποτελεί μορφή πίεσης προς την τουρκική πλευρά.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εργαλείο διπλωματικό. Καταλαβαίνω. Να γυρίσουμε σε ένα άλλο θέμα, το οποίο μας έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη εντύπωση το τελευταίο χρονικό διάστημα και μιλώ για την υπόθεση του Noor 1, το ναρκοπλοίο, το οποίο έχει δείξει δρόμους διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην Ευρώπη και έχουν τεθεί μεγάλα θέματα, από την άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Μαρινάκη, ο οποίος είναι ένας μεγάλος οικονομικός παράγοντας του Ολυμπιακού, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ΜΜΕ. Τελευταία συμμετείχε και στις άδειες, στους διαγωνισμούς. Από την άλλη μεριά, εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε την υπόθεση του κ. Σαββίδη και όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Θέλω να σας ρωτήσω, αυτό το πράγμα εσείς στην Αριστερά και στην κυβέρνηση δεν το βλέπετε; Ότι έχουμε συγκέντρωση δυνάμεων και δεσπόζουσα θέση σε χέρια επιχειρηματιών, οι οποίοι μάλιστα ασκούν και πολιτική;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Αυτό συμβαίνει σε κάθε καπιταλιστική χώρα του δυτικού, και όχι μόνο, κόσμου. Είναι προφανές ότι σε μια χώρα στην οποία λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία, θα υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες. Το ζήτημα για μια κυβέρνηση είναι να θέτει όρους, να θέτει το πλαίσιο, να θέτει τους κανόνες, να θέτει τους νόμους, εντός των οποίων θα τελείται η οικονομική δραστηριότητα. Αλλά είναι προφανές ότι η οικονομική ολιγαρχία στη χώρα μας, συνδεδεμένη με τμήματα της πολιτικής ελίτ, θα ασκεί και πολιτική.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Noor 1, μια τεράστια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, τη μεγαλύτερη ίσως που έχει αποκαλυφθεί, που έχει αστυνομικά τουλάχιστον διαλευκανθεί στην Ευρώπη , δεν μπορώ να σχολιάσω τις κινήσεις της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη συλλέγει τα στοιχεία, βγάζει τα πορίσματά της και προχωρεί με τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει στη βάση του νόμου και των εγγυήσεων του Συντάγματος. Αυτό που μπορώ να σχολιάσω σε σχέση με τον κύριο Μαρινάκη είναι η πολιτική του τοποθέτηση, η οποία ταυτίζεται στην πραγματικότητα με τις τοποθετήσεις της Ν.Δ. Μέχρι και την ίδια λέξη χρησιμοποίησε, σκευωρία.  Ποιος σκευωρεί εναντίον του και για ποιόν ακριβώς λόγο δεν μας έχει εξηγήσει , όπως βεβαίως το ίδιο πράγμα δεν μας έχουν εξηγήσει και τα στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μιλούν για σκευωρία στην υπόθεση Novartis. Σκευωρεί η κυβέρνηση με τη Δικαιοσύνη; Σκευωρεί η κυβέρνηση με συγκεκριμένους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από τους οποίους περνούν οι υποθέσεις αυτές και είτε παίρνουν το δρόμο της τακτικής Δικαιοσύνης, είτε διαβιβάζονται στη Βουλή για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες; Εάν ένα εκατοστό αυτών είχε ειπωθεί από οποιοδήποτε στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης θα είχε βουίξει ο τόπος περί παρεμβάσεων, περί ανεπίτρεπτων και αντισυνταγματικών προσπαθειών να ελεγχθεί η Δικαιοσύνη και τα λοιπά. Όταν, βέβαια, τα λέει ο κ. Μαρινάκης, όταν τα λέει ο κ. Σαμαράς, όταν τα λέει ο κ. Βενιζέλος, όταν τα λέει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Ούτως ή άλλως, έχει τη μιντιακή ασυλία, αν θέλετε, όλο αυτό το συνονθύλευμα πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, που ευθύνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, αν όχι σε απόλυτο βαθμό, για την κατάντια της χώρας.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό το συνονθύλευμα, συγκαταλέγεται και ο κ. Μαρινάκης;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαββίδης;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαββίδης, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει μιλήσει ούτε για σκευωρίες, έχει μιλήσει για μια υποτιθέμενη, έτσι όπως το βλέπει…

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορούν στην αντιπολίτευση για ευνοϊκή σχέση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία ευνοϊκή σχέση δεν υπάρχει με κανέναν επιχειρηματία. Εγώ σχολιάζω τις πολιτικές τοποθετήσεις του κ. Μαρινάκη, οι οποίες ταυτίζονται με τις πολιτικές τοποθετήσεις της Ν.Δ. και τίποτα περισσότερο. Εμείς δεν μπλέκουμε το ποδόσφαιρο με τις επενδύσεις. Δεν μπλέκουμε το ποδόσφαιρο με την οικονομική δραστηριότητα κανενός, εφόσον, βεβαίως, αυτή τελείται, διενεργείται στα πλαίσια του νόμου.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το περιστατικό Σαββίδη με οπλοφορία μέσα στο γήπεδο, πώς το κρίνετε, πώς το βλέπετε εσείς; Ήταν ένα λάθος;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν προφανώς απαράδεκτο και το καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Τέτοιου τύπου ενέργειες και τέτοιου τύπου καταστάσεις είναι ανεπίτρεπτες.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς γίνεται στη χώρα να κυριαρχούν άνθρωποι με συμπεριφορές ανάλογες; Ο ένας από εδώ, ο άλλος από εκεί, δεν ξέρω πώς αισθάνεστε εσείς σαν πολίτης αυτής της χώρας, σαν Ευρωπαίος και σαν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος; Εγώ αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα όταν βλέπω αυτή την εικόνα και στα γήπεδα και στην πολιτική μας ζωή. Μάλιστα, οι μεγαλοσχήμονες διαθέτουν και πληθώρα μέσων και θα αποκτήσουν και άλλα. Σε λίγο θα μας αγοράσουν όλους. Πώς στέκεται η Αριστερά απέναντι σε αυτό;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε κανόνες, να θέσουμε όρους και θεσμικές εγγυήσεις λειτουργίας σε ένα σύστημα, το οποίο για πάρα πολλά χρόνια είχε εκτραχυνθεί. Αυτό δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά, νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις άδειες, που βάζει για πρώτη φορά μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, που προσπαθεί να θέσει συγκεκριμένους όρους λειτουργίας  και στον ημερήσιο Τύπο, χωρίς προφανώς να παρεμβαίνει στην ουσία της ενημέρωσης, αλλά αντιθέτως να προσπαθεί να δημιουργήσει όρους ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και περιορισμού των συγκεντρώσεων και των μιντιακών τεράτων που επιδιώκουν –και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά και εγώ και εσείς- να ελέγξουν όχι μόνον την ενημέρωση, αλλά την ίδια την πολιτική ζωή.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Τζανακόπουλε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενοικιάζεται (ΕΛΤΑ)
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 100 Τ.Μ.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 70 Τ.Μ.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 73 τ.μ.
ENOIKIAZETAI ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΔΙΧΩΡΗ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ