Βαριές ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις στο εθνικό πάρκο της Βόρειας Πίνδου. Η γραμμή διεξόδου και ανατροπής των τετελεσμένων*Του Ελευθέριου Τζιόλα
Οι εξελίξεις για τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, βαριά αρνητικές για τα Γρεβενά, τη Δυτική Μακεδονία και το Αύριο τους.
Αν ο Τόπος χάσει εκεί, που στη συνείδηση όλων των Ελλήνων διαθέτει το ισχυρότερο πλεονέκτημα (Φυσικό περιβάλλον, Βασιλίτσα, Βάλια Κάλντα), εκεί, που από το 2002 είχε θεσμικές κατοχυρώσεις (Φορέας στο Δήμο Θ. Ζιάκα), δεν μπορεί να κερδίσει πουθενά άλλου. Αν, λοιπόν, τα Γρεβενά χάσουν σε αυτά που η υπεροχή τους ήταν και είναι ισχυρή και δεδομένη, σε ποιόν τομέα θα μπορέσουν να έχουν επιτυχίες ;
Καμία Πολιτική και Θεσμική Αρχή, σ΄ όλη τη δομική ιεραρχία από το Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο μέχρι τη Βουλή, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση δεν μπορεί, – και δεν θα μπορέσει -, να ξεφύγει από τις βαριές, καταθλιπτικές, ιστορικές ευθύνες για τη ζωή, την ανάπτυξη και τις προοπτικές των Γρεβενών, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας.
Κυρίως, για κείνους που έλαβαν αυτή την μοιραία για τον Τόπο απόφαση, αλλά και για όσους από τη θεσμική τους θέση, στα προηγούμενα χρόνια, συνέδραμαν στις αρνητικές εξελίξεις που τώρα κορυφώνονται, και στους τωρινούς, που δεν αντέδρασαν και δεν αντιστάθηκαν με κάθε πρόσφορο μέσο βαρύ θα είναι το στίγμα που θα τους ακολουθεί. Στίγμα για την μη ενεργή και συστηματική υποστήριξη των νομικά και θεσμικά θεμελιωμένων από το 2002 κατακτήσεων και δικαιωμάτων των Γρεβενών (και στο συγκεκριμένο θέμα του Εθνικού Πάρκου και σε πολλά ακόμη, εκείνης της δημιουργικής τετραετίας, 2000 – 2004).
Με το σημαντικό νομοθετικό – θεσμικό πλαίσιο του 2002, το οποίο είχε αποτελέσει Απόφαση Σταθμό και Κατάκτηση Ζωής και Ανάπτυξης, διαμορφώνονταν η βέλτιστη ισορροπία και ο δημιουργικός δυναμισμός για τη διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου (με έδρα τον τότε Δήμο Θεοδώρου Ζιάκα), καθώς και θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και τις μελλοντικές εξελίξεις και προοπτικές των κοινωνιών στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και στους νομούς Γρεβενών και Ιωαννίνων.
Για μας είναι ανάγκη, είναι καθήκον, ακόμα και τώρα : να κινητοποιηθούν όλοι, ο καθένας από τη θέση που τον όρισε ο Λαός, από τη θέση στην οποία λειτουργεί με εντολή του Λαού, δραστηριοποιώντας και την κοινωνία και τους φορείς της, μέσα κι έξω από τα Γρεβενά, και να απαιτήσουν να αποκατασταθεί το Δίκιο και τα Δικαιώματα των Γρεβενών στο κρίσιμο, καίριο και ζωτικό αυτό θέμα για τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, καθώς και σε όλα τα άλλα ζητήματα.
Ας αντιληφθούμε, ιδιαίτερα ας το συνειδητοποιήσουν οι δυνάμεις της κοινωνίας, ότι η αδιαφορία, η μοιρολατρία και η αποφυγή ευθυνών επιστρέφουν πίσω, εναντίον μας , με τον χειρότερο τρόπο, βυθίζοντας τη ζωή μας και τον Τόπο στη δυστυχία και στο τέλμα, βουλιάζοντας όλους στη χειρότερη μοίρα. Μόνο με Σχέδιο, με συμμετοχή και συντονισμένο Αγώνα, με διαρκείς και συγκροτημένες παρεμβάσεις, με ετοιμότητα και Αλληλεγγύη μπορούμε να πετύχουμε, μπορούμε να βγούμε από το τέλμα, διαμορφώνοντας έναν νέο ορίζοντα Ελπίδας και Ανάπτυξης.
Το ίδιο πνεύμα, η ίδια γραμμή : της ενότητας, της πλατειάς ενημέρωσης, του αρθρωμένου σχεδιασμού, της υποστήριξης αναπτυξιακών στόχων, των δημιουργικών παρεμβάσεων, της συντονισμένης και συμμετοχικής δράσης, πρέπει να τηρηθεί και να ξεδιπλωθεί, από δω και μπρος, παντού, σε κάθε ζήτημα και προς κάθε κατεύθυνση.
Ελευθέριος Τζιόλας
Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2018
- Προηγούμενο 31η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Αναμένονται οι ανακοινώσεις για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας
- Επόμενο Ανακοίνωση του Συλλόγου α/θμίας Τ.Α. Ν. Γρεβενών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας