Κοινωνικό μέρισμα: Ποια τελικά είναι η αλήθεια για το νέο έκτακτο επίδομα
Μιλώντας στα dikaiologitika news κυβερνητικό στέλεχος, διαψεύδει τα διάφορα σενάρια για εισοδηματικά κριτήρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το που θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα. Άλλα μέσα μιλούν ακόμη και για αιτήσεις μέσα στον Δεκέμβρη στην ΗΔΙΚΑ κάτι που σαφέστατα δεν ισχύει αφού η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, δεν χρειάζεται αιτήσεις για να «βρει» τους δικαιούχους.
Τι ακριβώς όμως προσανατολίζεται να πράξει η κυβέρνηση αλλά και ποια είναι τα νέα δεδομένα.
Χθες ο πρωθυπουργός ζήτησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να καταγραφούν όλες οι προτάσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για το που θα πρέπει να μοιραστεί το υπερπλεόνασμα. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν και ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο ίσως υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ομάδες που θα διατεθεί το μέρισμα.
Το συνολικό ποσό όμως που θα διατεθεί, θα ανακοινωθεί περίπου στις 20 Νοεμβρίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν πληγεί από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ αλλά και μακροχρόνια άνεργοι. Τα κριτήρια που κυκλοφορούν, δεν έχουν «κλειδώσει» όπως θέλουν μερικά μέσα ενημέρωσης «λαγοί».
Το δεδομένο πάντως είναι ότι το μέρισμα δεν θα διατεθεί με τους όρους που προτείνει η αντιπολίτευση και σίγουρα όχι στην μείωση του ΕΝΦΙΑ αφού κυβερνητικά στελέχη το διαψεύδουν κατηγορηματικά στα dikaiologiitka news.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκη, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας μέσα στις επόμενες μέρες με τη δική του πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα του 2017, βασικός άξονας της οποίας είναι η κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ με έμφαση στους φτωχότερους.
O κ. Μητσοτάκης προτείνει να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε όσους πληρώνουν μέχρι 500 ευρώ, 20% επιστροφή σε όσους καταβάλλουν μέχρι 1.500 ευρώ και μείωση 10% σε όσους πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ. Έτερος άξονας της πρότασης για το κοινωνικό μέρισμα είναι να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους, τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ με ειδική πρόβλεψη το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες. Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτείνει να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως δε σε όσους το κράτος οφείλει συντάξεις.
Ότι και να αποφασιστεί φρόνιμο θα είναι οι οικονομικά αδύναμοι που μαστίζονται από την κρίση, να αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις και να μην κάνουν προϋπολογισμό, ότι θα λάβουν το βοήθημα με βάσει τα όσα απλά κυκλοφορούν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν απλά ανεύθυνα.
- Προηγούμενο Σάββατο 11 Νοεμβρίου: Η ιστορία των Γρεβενών μέσα από τον Τοπικό Τύπο (1955-1967). Σήμερα Εκποίησις Ξυλείας και Διακήρυξη του προέδρου της Κοινότητας Κηπουρειού
- Επόμενο Διπλώματα χωρίς… λαδώματα: Τι αλλάζει στις εξετάσεις