7 τροφές ιδανικές για την αρθρίτιδα -Ανακουφίζουν τον πόνο στις αρθρώσεις
Κάθε φλεγμονώδης κατάσταση που αφορά τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος αποκαλείται αρθρίτιδα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, οι οποίοι διαχωρίζονται ανάλογα με τον παράγοντα που ευθύνεται για την εκδήλωσή τους.
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τον συνηθέστερο τύπο αρθρίτιδας. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών, αλλά είναι δυνατό να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες κυρίως σαν συνέπεια παλαιού τραυματισμού της άρθρωσης (μετατραυματική αρθρίτιδα).
Οι πιο κοινές θέσεις εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας είναι τα χέρια, η σπονδυλική στήλη, τα γόνατα και τα ισχία.
Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία αρθρίτιδας. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, κυρίως γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.
Οι ειδικοί λένε ότι η διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της αρθρίτιδας.
Οσοι έχουν αρθρίτιδα καλό είναι να ακολουθούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα τους εξασφαλίσει ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, που αποτρέπει την άσκηση υπερβολικής πίεσης στις αρθρώσεις.
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας θα μπορούσαν να μειωθούν με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ας δούμε τις 7 τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο στις αρθρώσεις:
1. Μπρόκολο
Η νούμερο ένα τροφή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας είναι το μπρόκολο.
2. Κεράσια
Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια βοηθούν στη μείωση της ουρικής αρθρίτιδας.
3. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Εχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
4. Εσπεριδοειδή φρούτα
Τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λάιμ είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Βοηθούν κυρίως στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
5. Καρύδια
Άλλη πηγή υγιεινών λιπαρών κατά της φλεγμονής είναι οι ξηροί καρποί, ιδίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Γενικώς όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.
6. Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3-λιπαρά είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η ρέγκα.
7. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι επίσης γνωστό για τις μεγάλες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
- Προηγούμενο Ευχαριστήρια επιστολή από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών
- Επόμενο Ράδιο Γρεβενά 101.5: Ακούστε live