ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

Τάραξε τα «στάσιμα νερά» το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Αρκαδία

Με επιτυχημένη διοργάνωση στις 17-19 Μαρτίου στην Τρίπολη, όπου δημοσιογράφοι – σύνεδροι και εισηγητές ανέλυσαν, συζήτησαν και πρότειναν λύσεις ώστε, σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα του δημοσιογραφικού χώρου να δρομολογηθούν λύσεις.

Ένα ακόμη πανελλήνιο δημοσιογραφικό συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των αρχών και των φορέων στον τόπο που πραγματοποιήθηκε, την Αρκαδία, ενώ όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, τάραξε τα «στάσιμα νερά» και άνοιξε ένα παράθυρο διαλόγου για την δημοσιογραφία στην ελληνική περιφέρεια, τα προβλήματα και τις προοπτικές της.

Για τρεις μέρες, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και έγκριτοι δημοσιογράφοι συμμετείχαν σε ένα γόνιμο διάλογο με εισηγήσεις, απόψεις και προτάσεις που αφορούν επίκαιρα προβλήματα στον δημοσιογραφικό χώρο, τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, την ενημέρωση των πολιτών.

Παράλληλα όπως γίνεται πάντα στα συνέδρια της ΕΣΕΤ, άνοιξε παράθυρο επικοινωνίας και συνεργιών με την τοπική κοινωνία, με εισηγήσεις ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με εισηγήσεις – προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη, την οικονομία και τον τουρισμό. Δόθηκε βήμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμους) για να παρουσιάσουν και να προβάλουν το έργο και το όραμά τους για τον τόπο  της χωρικής τους αρμοδιότητας. To Επιμελητήριο είχε την ευκαιρία να προβάλει την τοπική Επιχειρηματικότητα, αλλά και τα σχολεία να συνεργαστούν με την ΕΣΕΤ στο πλαίσιο του 53ου συνεδρίου και να παρουσιάσουν εργασίες τους, ως «Μικροί Δημοσιογράφοι» και «Μαθητογράφοι» που αφορούσαν στην τουριστική και πολιτιστική προβολή της Τρίπολης και την καταγραφή και παρουσίαση κοινωνικών προβλημάτων.

Η πανηγυρική έναρξη του 53ου Συνεδρίου της ΕΣΕΤ στην Τρίπολη

Το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Αρκαδία, ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, με την άφιξη δημοσιογράφων – συνέδρων από πολλές περιοχές της χώρας, μέλη και μη μέλη της ΕΣΕΤ. Αφού γνώρισαν γνωστές και άγνωστες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τα εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου της Τρίπολης, ενημερώθηκαν για τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Αρκαδίας, συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στην μεγάλη αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου  για την επίσημη και πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου.

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου γιορτάζοντας 60 χρόνια από την ίδρυσή της παρουσίασε την ενδιαφέρουσα και αγωνιστική πορεία της, με σύντομο βίντεο από τα αρχεία της και καταγραφή των σημαντικών σταθμών και των επιτευγμάτων της μέχρι σήμερα. Ξεχωριστή θέση και αναφορά σ αυτό το ιστορικό, είναι η δίωξη των μελών του Δ.Σ. και η διάλυση της Ένωσης από το δικτατορικό καθεστώς των στρατιωτικών, από το 1971 και μέχρι την επαναλειτουργία της με δικαστική εντολή το 1975. Μια περιπέτεια που ξεχωρίζει την ΕΣΕΤ στους αγώνες που έδωσε ο δημοσιογραφικός χώρος για την ελευθερία της έκφρασης, της ανεξαρτησίας του τύπου και της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Την παρουσίαση έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΕΤ κος Γιώργος Κουκουλιάτας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κο Δημήτριο Γαλαμάτη, τον βουλευτή κο Γιώργο Παπαηλιού, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Παναγιώτη Νίκα, τους Δημάρχους Τρίπολης κο Κωνσταντίνο Τζιούμη, Γορτυνίας κο Ευστάθιο Κούλη, Βόρειας Κυνουρίας κο Γεώργιο Καμπύλη, Μεγαλόπολης κο Αθανάσιο Χριστογιαννόπουλο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κο Ιωάννη Τρουπή, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κο Αθανάσιο Κατσή, τον Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Αρκαδίας κο Μαρινάκο, εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας μίλησε ο  πατέρας κος Παναγιώτης Δημητρακόπουλος. Ακολούθησε ο χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, κα Πένυ Καλύβα.

Χαιρετισμούς έστειλαν επίσης, ο βουλευτής Αρκαδίας και Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Υφυπουργός αθλητισμού κο Λευτέρης Αυγενάκης, ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κος Γιάννη Χρυσουλάκης.

Παρέστησαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Ειδικός Γραμματέας στο Δ.Σ. κος Γεώργιος Αργυρίου, η Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, κα Σοφία Μπιτσιώνη, ο πρόεδρος της ΠΑΕ «Αστέρας Τρίπολης», κος Μποροβήλος, το σύνολο των συνέδρων – δημοσιογράφων και εισηγητών, και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της Αρκαδίας.

Την πανηγυρική έναρξη του 53ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου έκανε, με ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΕΤ κος Γεώργιος Κουλουράς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν και συνέδραμαν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου επεσήμανε πως «Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού δεν είναι ο Πρόεδρος της. Η Ένωση μας είναι όλοι οι δημοσιογράφοι σε κάθε γωνιά της χώρας. Αυτό που ξεχωρίζει στα μέλη μας είναι το ήθος τους, οι αρχές που πρεσβεύουν και η αγάπη για τη δημοσιογραφία. Κάθε φορά δεν έχουμε καλό η καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας για να δώσουμε. Κάθε φορά καταθέτουμε την ψυχή μας», καταλήγοντας και τονίζοντας πως «Η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό δημόσιο διάλογο. Σεβόμενοι τις αρχές της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας της δημοσιογραφίας, ενισχύουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης είναι οι φορείς ενημέρωσης για τα δρώμενα στις τοπικές κοινωνίες. Έχουν αναδειχθεί σε μέσα προβολής των προβλημάτων αλλά και των λύσεων και δίνουν χώρο στις απόψεις των τοπικών φορέων. Προβάλλουν τα επιτεύγματα του τοπικού επαγγελματικού και επιχειρηματικού δυναμικού, την ιδιαίτερη πνευματική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Έτσι αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του κάθε τόπου.  Είναι ένα βήμα διαλόγου, αντιπαράθεσης και κατάθεσης προτάσεων και ουσιαστικά αποτελούν μετερίζια της Δημοκρατίας..».

Η 2η μέρα του Συνεδρίου

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, συζήτηση και προτάσεις συνεχίστηκε η 2η μέρα του 53ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της ΕΣΕΤ.

Η 1η θεματική ενότητα με συντονιστή τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κο Ιωάννη Τασόπουλο και εισηγήσεις από τον κο Αριστείδη  Ραβανό  Δημοσιογράφο, Δικηγόρος Δ.Σ. Αθηνών, Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητής και Δρ. Πανεπιστημίου Πειραιώς, την κα Αγγελική Ελένη Μπιτζούνη, Δικηγόρο Δ.Σ. Αθηνών, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Δημοσιογράφο, και την κα Πάρη Ντελκή, Εκδότρια – Δημοσιογράφο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα που απασχολούν το δημοσιογραφικό χώρο όπως οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοσιογραφικής ενημέρωσης υπό το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του δημοσίου συμφέροντος, τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημοσιογράφων., τα Προβλήματα και οι Προοπτικές, καθώς και πως αναδιαμορφώνεται»  το  πλαίσιο προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και πως «αίρεται» η προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στη Δημοσιογραφία.

Η 2η θεματική ενότητα με συντονίστρια την καθηγήτρια Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων, Ε.ΠΕ.ΤΑΔ., κα Τέσσα Δουλκέρη και εισηγήσεις από την Καθηγήτρια ΑΠΘ, κα Ιωάννα Κωσταρέλα, την κα Αριστέα Κοντόζογλου, Δημοσιογράφος, την Δρ Γλωσσολόγο Ε.Ε.Π, Α.Π.Θ. κα Γεωργία Γαβριηλίδου και την Υποψ. Δρ. Επικοινωνιολόγος Α.Π.Θ., δημοσιογράφο κα Αλέκα Σταματιάδη, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το θέμα του θησαυρού της τοπικής είδησης και η συμβολή του δημοσιογράφου των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης στην τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή διαδικασία. Έγινε συζήτηση και γόνιμος διάλογος για την σημασία της τοπικής είδησης και την συμβολή του δημοσιογράφου, για την τοπική είδηση και τη σχέση του δημοσιογράφου με την τοπική κοινωνία, για την συμβολή και επίδραση του δημοσιογραφικού λόγου στην τοπική κοινωνία, αλλά και για το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα των  Μέσων  Επικοινωνίας της Περιφέρειας σε προεκλογική περίοδο.

Ακολούθησε αφιέρωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρέμβαση από τον κο Κουμουνδούρο, Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μεγαλόπολης, καθώς και του Μάντη Αθανάσιου, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία».

Η 2η μέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση των συνέδρων στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και συγκεκριμένα στο θεματικό Πάρκο Ελιάς «Θυρεάτις Γη» και το Λαογραφικό Μουσείο «Ο Κύνουρος» στο χώρο του ΕΠΑΛ Άστρους, ενημέρωση για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής στο χώρο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. καθώς και στο Παράλιο Άστρος.

 3η μέρα του Συνεδρίου  

Η 3η μέρα του Συνεδρίου ήταν με επιλογή της ΕΣΕΤ αφιερωμένη στην τοπική αναπτυξιακή προοπτική της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι καθιερωμένη επιλογή της ΕΣΕΤ στην διάρκεια του κάθε Συνεδρίου της να δίνεται ο λόγος σε φορείς της περιοχής διεξαγωγής του Συνεδρίου για την ενημέρωση την ανάδειξη και προβολή τοπικών θεμάτων, έργων προοπτικών και δυνατοτήτων στο οικονομικό επιχειρηματικό τομέα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και κάθε ιδιαίτερη τοπικό έργο και δράση που χαρακτηρίζει την φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής.  Παράλληλα όπως πάντα δόθηκε χώρος και χρόνος στην μαθητική κοινότητα της Αρκαδίας για συνέργια και παρουσίαση δράσεων και εργασιών.

Με συντονίστρια την Δρ. Γλωσσολόγο Ε.Ε.Π, Α.Π.Θ. κα Γεωργία Γαβριηλίδου, κατατέθηκαν προτάσεις και αναδείχτηκαν προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής της Αρκαδίας με εισηγήσεις από τον Ομότιμο Καθηγητή Τουριστικής Οικονομικής Πανεπιστημίου Αιγαίου κο Δημήτριο Λαγό, με θέμα «Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας», την Δρ. Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Καθηγήτρια, Δασικής Πληροφορικής & Τεχνολογιών Πράσινων Περιφερειακών Πολιτικών του Α.Π.Θ. με θέμα «Η δυναμική του πράσινου τουρισμού στην τοπική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου», καθώς και από τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αναφορά – ενημέρωση για την συμβολή στην αναπτυξιακή διαδικασία της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση εργασιών των μαθητών του Ομίλου δημοσιογραφίας «Μικροί Δημοσιογράφοι εν Δράσει»  του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης, με θέματα: α) «Δημοσιογραφία και σχολική ζωή» και β) Η συμβολή της δημοσιογραφίας στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων -στερεότυπα και διακρίσεις εις βάρος των γυναικών», καθώς και του Ομίλου Δημιουργικότητας «Αναζητώ – Δημιουργώ – Μοιράζομαι» του 3ου Γυμνάσιο Τρίπολης με θέμα «Οι Μαθητογράφοι μας ξεναγούν στην Τρίπολη»

Ακολούθησε Σεμινάριο για τους δημοσιογράφους με τη συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με θέμα «Θέματα και εργαλεία του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Υπεύθυνη Τύπου κα Άννα Ευσταθίου, καθώς και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην Ελλάδα με τον κο Γιάννη Σακιώτη, Συντονιστή της ομάδας πολιτικής & ΜΜΕ . Ακολούθησε ξενάγηση σε αξιοθέατα του Δήμου Γορτυνίας όπως το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.

Στο 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Αρκαδία, εκφράστηκε με επιτυχία η δυναμική της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια, ενώ προβλήθηκαν και αναδείχτηκαν τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές της.

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ