Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

5ο εξάμηνο στην Περιφέρεια :Τι κάναμε για τα Γρεβενά και τη Δυτ. Μακεδονία

Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε πριν το Δεκαπενταύγουστο, ο Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ψευτογκάς.Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το κανάλι SUPER 28
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Υπ. Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών και Περιφερειακού Συμβούλου Δημήτρη Ψευτογκά, έχει ως εξήςΠρώτα – πρώτα πρέπει να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία και τη δυνατότητα και την ευκαιρία που μου δίνετε μέσω εσάς να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες  συμπολίτισσες στα Γρεβενά. Για την μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, που είναι σημαντική για όλο τον Νομό και κυρίως για τα περισσότερα χωριά μας του ορεινού όγκου της Πίνδου, θα ήθελα, πριν προβώ  σε αναλυτικές  αναφορές για τα έργα και τα πεπραγμένα μας στο πέμπτο εξάμηνο της θητείας μας στην περιφέρεια, να ευχηθώ υγεία πρώτα – πρώτα , να περάσουμε καλά και να δει λίγο καλοκαίρι όχι μόνο η οικονομία των Γρεβενών αλλά και οι ψυχές των ανθρώπων που δοκιμάζονται από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας με τα τέσσερα αυτά χρόνια της κρίσης , τα «μνημόνια», την οικονομική υστέρηση, την μεγάλη οριζόντια  φορολογική επιβάρυνση που πλήττει πλατιά κοινωνικά στρώματα συμπολιτών μας και κυρίως τους αδύναμους.

Επίσης θα ήθελα να πω,  με την ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα, ότι η συμμετοχή είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε πολίτη. Όμως μεγαλύτερη υποχρέωση είναι η δικιά μας δημόσια λογοδοσία.
Πιστοί στις δεσμεύσεις μας το έχουμε αναγάγει αυτό  σαν θεσμό και κάθε εξάμηνο περίπου πέρα από την τακτική αρθρογραφία μας, τις δηλώσεις μας στα ΜΜΕ, την συμμετοχή μας στα Περιφερειακά Συμβούλια, να κάνουμε μια γενικότερη ενημέρωση για το έργο με  την παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκεί,  όπου μας έστειλαν οι συμπολίτες μας ως πρωτοπόρα πλειοψηφική δύναμη στο Νομό μας. Αυτή η λειτουργία είναι σημαντική γιατί  οι ενημερωμένοι  πολίτες  είναι καλύτεροι πολίτες αλλά  ταυτόχρονα και εμείς  γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο αποδοτικοί μέσα  από μια τέτοια αλληλοτροφοδότηση.
Είχαμε προχθές την επίσκεψη του κ. Περιφερειάρχη στα Γρεβενά και την αναγγελία μιας δεκάδας έργων ύψους περίπου 60 – 65 εκατ. Εύρω. Εδώ στο ίδιο αυτό κτίριο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών παρουσία του. Βουλευτού, του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου της πόλης των Γρεβενών, έγιναν εξαγγελίες και εντάξεις σημαντικών έργων στο ΕΣΠΑ.
Βεβαίως δεν ήταν καινοφανής η επίσκεψη αυτή, παρόλο που η προεκλογική περίοδος δεν έχει αρχίσει ακόμα επίσημα. Ενώ οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση προβλέπεται να γίνουν τον Μάιο του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές, στα τέλη Μάιου , παρόλα αυτά ακούσαμε δεκάδες υποσχέσεις που αφορούν έργα τα οποία είτε γίνονται αυτήν την στιγμή είτε θα γίνουν στο μέλλον. Έργα τα οποία χρονίζουν , έργα τα οποία έχουν «βαλτώσει» όπως θα λέγαμε καλύτερα για να το καταλάβει και ο κόσμος. Έργα που έχουν εξαγγελθεί τόσες φορές και από διαφορετικούς φορείς, και δεν απέχουμε πολύ να  πεισθούμε ότι αυτά τα έργα  ήδη τα απολαμβάνουμε κιόλας  στην καθημερινότητά  μας.
Σε πολλά δε από αυτά έχουν σπαταληθεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Ως περιφερειακή ομάδα της Περιφερειακής Ενότητας των Γρεβενών αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια δήλωση στην οποία υποδεχθήκαμε και ευχηθήκαμε να είναι καλορίζικα τα έργα , να τα χαρούν οι συμπολίτες μας…..
Αντιπροτείναμε δε και ταυτόχρονα  τους υπενθυμίσαμε  ότι για να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές της Περιφερειακής ενότητας των Γρεβενών είναι ανάγκη  άλλο ένα μεγάλο έργο πνοής όπως είναι το ΒΙΟΠΑ. Παραμένει  ένα έργο «φάντασμα»  και μια ανοιχτή πληγή, που ενοχλεί πολλούς «ανευθυνοϋπεύθυνους»!  Και εξηγούμαι:
  • Το Βιοτεχνικό βιομηχανικό Πάρκο των Γρεβενών(ΒΙΟ.ΠΑ) που θα αποτελείτο  από  δυο παραρτήματα , είτε των Μαυραναίων είτε  της Μυρσίνας  είτε του Ταξιάρχη και της Δεσκάτης για το οποίο κρίθηκε κάποτε ότι είναι σημαντικό και έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλ. ευρώ κοντά στο 1.000.000 , παραμένει χαμένο  στα χαρτιά και στα δάση !Εδώ και καιρό τηρείτα «σιγή ιχθύος». Μάταια περιμένουμε να δούμε πότε θα εξαγγελθεί , πότε θα ολοκληρωθεί ή τέλος πάντων τι πρόκειται να γίνει και που βρίσκεται , από όλους όσους είναι αρμόδιοι κυρίως δε από τον κ. Περιφερειάρχη παρά τις ερωτήσεις μας. Είναι γνωστό στον καθένα ότι  χωρίς βασικές υποδομές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Πριν προχωρήσω αναλυτικά αγαπημένοι συμπολίτες και αναφερθώ σχεδόν ημερολογιακά  στο τι κάναμε στην περιφέρεια, θα ήθελα να επισημάνω και τα εξής : Η περιφέρεια είναι ένας νεότευκτος θεσμός ο οποίος ενισχύει την δημοκρατία. Την φέρνει πιο κοντά στον πολίτη. Φέρνει την απόφαση  σε ότι τον αφορά πιο κοντά σε αυτόν. Βεβαίως είναι πολύ νωρίς αυτός ο ανατρεπτικός και δημοκρατικός θεσμός να δώσει καρπούς. Τώρα δημιουργείται. Τώρα μαθαίνουμε εμείς! Στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε αυτός ο θεσμός έχει ζωή 30-40 χρόνων. Πιστεύουμε ότι μέσα από την συλλογική δράση , από την απεμπόληση του ιδιωτικού , θα μπορέσουμε για να εξυπηρετήσουμε το γενικό καλό και το συμφέρον  όλων των Δυτικομακεδόνων.
 Αποβάλλοντας όλα εκείνα τα τρωτά και τα βαρίδια που διακρίνουν σήμερα την κεντρική πολιτική σκηνή , θα μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που περιμένει ο πολίτης: ανάπτυξη του τόπου, προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ευημερία , καλύτερη ποιότητα ζωής και ανάδειξη  εκείνων των δυνάμεων που καινοτομούν, στρέφονται προς τα έξω, ανοίγουν τα φτερά τους και κοιτούν και σε άλλους ορίζοντες,  μακρινούς, και όχι μόνο στον τοπικό.
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
 Έχει απαράμιλλο φυσικό κάλος, πλούσιο υπέδαφος, παραγωγικό έδαφος και  ένα τεράστιο υδρολογικό απόθεμα , λίμνες ποτάμια, νερά που ξεπερνούν το 70 % των αποθεμάτων της χώρας!
 Η περιοχή μας είναι το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδος. Εδώ χτυπάει η καρδιά της ενέργειας της χώρας! Έχει ένα πανάξιο ανθρώπινο δυναμικό μα ταυτόχρονα έχει και πολλά προβλήματα: περιβαλλοντικά, προβλήματα ανάπτυξης , προβλήματα δομών , υποδομών και κυρίως διοίκησης , οράματος , στρατηγικής.
 Εμείς η παράταξη «Αρχή… ζούμε μαζί»  δεν διακρινόμαστε από τη διαχειριστική απλή λογική που διακρίνει αυτούς που είναι σήμερα στην ηγεσία της περιφέρειας. Δεν κοιτάμε να διαχειριστούμε το παρόν με παλιά εργαλεία. Ούτε με παλιές τακτικές ούτε με ψηφοθηρίες! Πάντοτε  σταθήκαμε και στάθηκα προσωπικά  στα προβλήματα του τόπου με  γνώμονα, το συμφέρον των πολλών, το σεβασμό στον τόπο , στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα δικαιώματα  των επόμενων γενεών!  Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.  Δεν μπορεί να υπερισχύσει μόνο η αριθμητική αλλά πρέπει να δούμε  και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Την κοινωνική συνοχή, την προστασία  των αδυνάτων, των μη εχόντων.. Σε αυτό πρέπει  να δίνει μεγάλη σημασία μια περιφερειακή πολιτική, να διακρίνεται από κοινωνική ευαισθησία και διάθεση προσφοράς.
 Έρχομαι τώρα στα έργα. Είδα εδώ και έχω μπροστά μου το φύλλο της εφημερίδας, φύλλο «φίλα» προσκείμενης  προς τον κ. Περιφερειάρχη, ότι στο ΕΠΑ εντάσσονται σημαντικά έργα των Γρεβενών. Διαβάζω μερικά από αυτά τα “σημαντικά”: προέγκριση σύμβασης του έργου κατασκευή οδού Μοναχι τίου – Μικρολιβάδου, Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, Κέντρο διημέρευσης ΑΜΕΑ, βελτίωση δημοτικής οδού Αγ. Παρασκευής – Βασιλίτσας  κλπ.
Πόσες φορές δεν τα έχετε ακούσει αυτά τα έργα;
Πόσες φορές δεν  τα έχουμε ακούσει; Πόσες φορές δεν έχουν εξαγγελθεί;
Από τον περιφερειάρχη, από τον Αντιπεριφερειάρχη, από τον Δήμαρχο, από όλους! Και ανέξοδα! Άλλωστε δεν είναι έργα που αφορούν ένα μικρό χρονικό διάστημα. Πολλά από αυτά είναι έργα που διαχρονικά  έχουν γίνει αποδεκτά από το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών. Παρεξηγήθηκα κάποτε που είχα γράψει , και πρώτος ανακίνησα το ζήτημα της μετεγκατάστασης των σεισμοπλήκτων του 1995, ότι στα Πατώματα, «πατώσαμε» στην πολιτική, ότι «πατώσαμε» στην αποτελεσματικότητα!Δήλωσα και τα εξής: «… Ελπίζουμε να υπάρξουν ακόμη ζωντανοί από τους ανθρώπους εκείνους που υπέστησαν τις ζημιές της 13 Μάιου 1995, να εγκατασταθούν και να απολαύσουν έναν ποιοτικό οικισμό στη θέση Πατώματα ή τουλάχιστον να το καταφέρουν  οι κληρονόμοι τους..»!
 Δεν γνωρίζει αυτήν την στιγμή η πολιτική ηγεσία της περιφέρειας ότι τα έργα βρίσκονται σε τέλμα , ότι τα 700.000 ευρώ που  έχουν ξοδευτεί ή δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια έχουνε πεταχτεί στον «κάλαθο των αχρήστων»;
Ότι έχουν γίνει υποδομές δήθεν ύδρευσης – αποχέτευσης και οι περισσότερες από αυτές είναι χορταριασμένες ή κατεστραμμένες;
Ότι το δάσος που είναι δείκτης του χρόνου εκεί όπου είχε αποψιλωθεί έχει γιγαντωθεί και  ξεπερνά το ύψος τριώ ανθρώπων; Για ποιά μετεγκατάσταση οικισμού μας μιλάνε; Για ποια έργα;  Ποιοι θα εγκατασταθούν; Ήμασταν πάντοτε  υπέρ της ανοικτής πολεοδόμησης, της δημιουργίας ποιοτικών οικισμών, κοντά στην πόλη των Γρεβενών. Δυστυχώς αυτή η πόλη- το ζούμε όλοι καθημερινά- για αλλότρια συμφέροντα, στραγγαλίστηκε και έγινε μια πόλη σαν  τις περισσότερες νεότευκτες πόλεις της χώρας η οποία δεν είναι καθόλου φιλική προς τον άνθρωπο. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Στην ποιότητα ζωής  των κατοίκων, προβλήματα επικοινωνίας, συγκοινωνιακά, ρύπανσης  εξυπηρέτησης, κόπωσης, ψυχολογικής βίας και πολλά άλλα. Πρόσφατα  είχαμε την έγκριση του σχεδίου πόλης!  Τρεις ερωτήσεις έκανα στο περιφερειακό συμβούλιο , αρθρογράφησα, τι γίνεται με το σχεδίου πόλεως, σήμερα υπογράφεται , αύριο υπογράφεται… Τελικά υπογράφτηκε! Πριν προλάβουμε να πούμε «Δόξα σοι, ο Θεός» ξανακόλλησε για πολλοστή φορά… Είδαμε τι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο… Είδαμε ότι κόλλησε το θέμα στις τιμές που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αλλά δεν μπορούν .Ζητάνε να είναι χαμηλότερες και δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση εμείς να είναι χαμηλότερες… Όμως αυτό δεν είναι  μονόδρομος ! Μπορούν  να απαλλαγούν από  το μεγάλο κόστος εάν εισφέρουν σε γη και όχι σε χρήμα!   Είδαμε μια δυσκαμψία και ανεξήγητη αναβλητικότητα σε θέμα που επιβάλλεται να τρέξει και δεν έπρεπε να σταματήσει. Μιλάμε για μια πόλη, ένα σχέδιο που προβλέπει μια μελλοντική ανοιχτή  πόλη 100 – 200 χιλιάδων  ανθρώπων, τώρα που η ποιότητα ζωής μας έχει υποβαθμιστεί , που αναγκαζόμαστε να μένουμε σε διαμερίσματα κλουβιά, που δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο στον μακρύ χειμώνα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Δημιουργούνται ακόμα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία έχω εντοπίσει και  έχω αρθρογραφήσει σχετικά με τον τίτλο « ανωθρώσκων καπνός». Η ρύπανση που έχουμε τον χειμώνα είναι σημαντική  από την χρήση παντός είδους, μέσων και καυσίμων, και οι επιπτώσεις  στην υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά  είναι σοβαρότατες.
 
Το αστρονομικό πάρκο  του Όρλιακα.
 Κάποτε είχα κατηγορηθεί ότι ήμουν αυτός που έφερνα τα περισσότερα εμπόδια στην κατασκευή του!Μέγα ψεύδος!  Έχω εξηγήσει και γραπτώς και στο περιφερειακό συμβούλιο ,  έχω και έχουμε πάρει θέσεις  και πάντοτε ψήφισα και ψηφίσαμε σαν παράταξη όλα τα έργα που αφορούσαν τα Γρεβενά.  Ένα από αυτά σε επίπεδο απόφασης και ένταξης, ήταν και το Αστρονομικό Πάρκο! Εμείς, λοιπόν, που σταθήκαμε δίπλα, αρωγοί , είμαστε το μεγάλο εμπόδιο; Εμποδίζουμε ακόμη και τώρα εμείς στην κατασκευή του και πως; Εμποδίσουμε ακόμη εμείς την έλλειψη μελετών; Εμποδίσουμε ακόμη εμείς την αδυναμία και την ανετοιμότητα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης; Δεν νομίζω ένας και μόνος άνθρωπος να είναι το τεράστιο εμπόδιο και οι πολλοί να μην μπορούν να το ξεπεράσουν; Κάποιοι με περισσή ευκολία κατασκευάζουν και επιρρίπτουν ευθύνες εκεί που δεν πρέπει. Σε αυτό είναι, πράγματι, ικανότατοι!  Επιπλέον θα ήθελα να πω ότι δεν είναι καινούριο έργο. Έχει εξαγγελθεί πλειστάκις, όπως και το αντίστοιχο της Μηλιάς που αφορά το Παλαιοντολογικό Κέντρο. Πράγματι βραβεύτηκε , όχι το Μουσείο!  Πήρανε ένα βραβείο προχθές οι ερευνητές γιατί είναι  σπάνια  τα ευρήματα και σημαντικότατα. τα προβάλουμε, πως τα προβάλουμε; Εμείς τι κάνουμε; Τι έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια; Τα προβάλαμε; Πως τα προβάλουμε; Είναι λειτουργικό το σημερινό μουσείο ; Υπάρχει άνθρωπος εκεί κάθε μέρα; Αρκετές φορές μας έχουν διαμαρτυρηθεί , μας έχουν ρωτήσει φίλοι μας, πως θα το επισκεφτούν; Πρέπει να βρούμε κάποιον να έχει τα κλειδιά, να ειδοποιήσουμε…. Ασυγχώρητες προχειρότητες! Υπάρχουν πολλά προβλήματα που ώσπου  να γίνουν τα μεγάλα έργα θα έπρεπε αυτά να λυθούν, να διευθετηθούν με ευρύτητα και το έργο αυτό να προβληθεί, όχι μόνο περιστασιακά  από  τα φώτα που πέφτουν πάνω στους ερευνητές. Καλά να  παίρνουμε και μείς δόξα και φως, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένη δουλειά η οποία πρέπει να είναι αθόρυβη, αποτελεσματική, δημιουργική και παραγωγική. Αναμφίβολα και  εκεί υπάρχουν πολλά  προβλήματα  και όχι μόνον στις μελέτες, οι οποίες απουσιάζουν. ΄Εχουμε πληροφορίες  ακόμα και για το ιδιοκτησιακό,  ότι το Μοσείο πάει να οικοδομηθεί σε «ξένο οικόπεδο»!
 Μήπως αυτά τα προβλήματα δεν έχουμε και με την γέφυρα του Πόρου; Τις προάλλες στην Οικονομική Επιτροπή , όπου συμμετέχω εκ μέρους της παράταξης μου και επιτρέψτε μου να πώ, ότι  είναι η σημαντικότερη επιτροπή της περιφέρειας, η ατμομηχανή της ανάπτυξης, του σχεδιασμού, της έγκρισης έργων, και  της χρηματοδότησης τους,  δώσαμε παράταση στην εκτέλεσή του! Δεν έφτανε ένας χρόνος για την «γεφυρούλα» αυτή με την σημερινή τεχνολογία τα μέσα και την τεχνογνωσία…. Εχει κολλήσει και αυτό το  έργο τους τελευταίους μήνες. Πέρα από την καθυστέρηση  είναι οφθαλμοφανή τα κατασκευαστικά λάθη!   Δηλαδή ότι έχει οροθετηθεί σε λάθος θέση! Ότι  έπρεπε να είναι αριστερά από την παλιά γέφυρα, όπου η καμπύλη οδηγεί ομαλά προς  την έξοδο. Τώρα θα αναγκαστεί να κάνει ζικ- ζακ και όπως μάθαμε υπάρχει πρόβλημα στην έξοδο,  διότι εκεί υπάρχει μια ιδιοκτησία η οποία δεν έχει απαλλοτριωθεί. Να μια  λειτουργία ανεπίτρεπτη:  Υπήρχαν προβλήματα και όταν κατασκευαστεί η γέφυρα πάλι θα υπάρχουν!  Ήταν ένα έργο απαραίτητο , σε τούτο δεν μπορεί να  διαφωνήσει κανείς. Εμείς, θέλαμε να γίνει αυτό το έργο! Καθημερινά βρίσκω αγρότες της περιοχής και του Ταξιάρχη και της Κιβωτού και άλλων κατοίκων των οικισμών που έχουν χωράφια στις όχθες  του ποταμού και του ρέματος να μου λένε: «… για να οργώσω ή για να θερίσω ή για να βάλω σπαρτική ή για να μπορέσω να περάσω θεριζοαλωνιστική πρέπει να κάνω 60 Χιλιομετρα , τον γύρο, ενώ αν  υπήρχαν και άλλες γέφυρες, έστω και  τύπου Μπέλεϊ όπως είχα πει και προεκλογικά είτε στον Ασπρόκαμπο  , είτε στον Ταξιάρχη, θα είχε λυθεί το πρόβλημα…»,  Είχα προτείνει μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, η γέφυρα που ήταν έτοιμη να βυθιστεί στην τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα , στην Παλιουριά, , στην Παναγιά, γέφυρα τύπου Μπέλεϊ  , να αποσυναρμολογηθεί και να στηθεί είτε στον Ασπρόκαμπο είτε στον Ταξιάρχη,  όπου υπάρχουν χρόνια προβλήματα με τις αγροτικές καλλιέργειες και τις επικοινωνίες των αγροτών μας. Ευτυχώς η ερώτηση αυτή ήταν καίριας σημασίας και αποφασίστηκε να ξηλωθεί διότι τα νερά είχαν πλησιάσει επικίνδυνα. Το αποτέλεσμα, να έχουμε σώσει τουλάχιστον το σκελετό της γέφυρας, ο οποίος εκτιμάται στις 60 – 70 χιλ. ευρώ, αλλά όπως λένε δήθεν οι επιστήμονες δεν είναι ικανά να στελεχώσουν μια καινούρια γέφυρα, έχουν προβλήματα διάβρωσης. Και θα πω τούτο: αφού δεν είναι ικανά σήμερα αυτά τα μέλη της παλαιάς γέφυρας να στήσουν μια νέα γέφυρα, πως τόσα χρόνια  επέτρεπαν την διέλευση οχημάτων; Με ποιους κινδύνους ; για τον πολίτη, για τον επιχειρηματία, για τον έμπορο , για τον αγρότη, που μετέφερε την περιουσία του ή την οικογένεια του; Πώς και ποιοι επέτρεπαν να περνάν  όλοι αυτοί από κει,  εφόσον η γέφυρα ήταν διαβρωμένη; Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει στη Σιούτσα, στην γέφυρα “Νίκου Μπρούφα”, που τόσες φορές εξαγγέλθηκε, δόθηκαν πιστώσεις, ξεφορτώθηκαν υλικά και ακόμα δεν έγινε τίποτε; Πέρσι λίγο έλειψε να θρηνήσουμε και άλλο θύμα στην επικίνδυνη αυτή κοίτη του ξεροπόταμου, στην Κατάκαλη… Τέτοια προβλήματα  κακοδιοίκησης έχουμε πολλά στον Νομό μας και αυτά τα έχουμε εντοπίσει με καίριες ερωτήσεις και παρεμβάσεις που έχω κάνει στο περιφερειακό συμβούλιο.
Και εξηγούμαι: είχα πει  ευρισκόμενος τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας μου, στην Αντιπροεδρία της επιτροπής περιβάλλοντος ,την  δεύτερη σε σημαντικότητα επιτροπή της Περιφέρειας που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους  βιομηχανιών , βιοτεχνιών , αγροτικών εγκαταστάσεων , υδροηλεκτρικών έργων, μικρών υδροηλεκτρικών έργων κι άλλων παρεμβάσεων που έχει κάνει η ΔΕΗ, είχα πει λοιπόν σε αυτήν την επιτροπή, ότι χρειάζονται τρία πράγματα για να μπορέσει να ξεκινήσει η ανάπτυξη στο τόπο μας.
Πρώτα  ο χωροταξικός σχεδιασμός, κατόπιν ο καθορισμός των χρήσεων της γης , ποια γη θα είναι καθαρά αγροτική, ποια γη θα είναι κτηνοτροφική, που θα έχουμε τις βιοτεχνίες μας, ή άλλες ασχολίες και τέλος η ίδρυση  ενός φορέα διαχείρισης και  ελέγχου των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων. Το νερό είναι το σημαντικότερο αγαθό στον 21 αιώνα . Η έλλειψη του είναι φανερή. Δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Εμείς ζητήσαμε στην Περιφέρεια μας, όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και άφθονο νερό. Δυστυχώς, όμως, έχουμε διαπιστώσει όπως και εδώ στα Γρεβενά και στη Δεσκάτη και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας, υπάρχουν προβλήματα. Στην Κοζάνη υπάρχουν χωριά που πίνουν νερό με χρώμιο, με εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο ή επίσης με μαγγάνιο. Γι αυτά  έχω κάνει  ερώτηση στον Περιφερειάρχη, αλλά ταυτόχρονα έχω δώσει και προτάσεις για τον καθαρισμό των νερών αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τους ρυπαντές και από την Πολιτεία. Τα νερά λοιπόν είναι χρήσιμα, τα φράγματα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενέργειας.  Έχουμε ανάγκη  καθαρής ενέργειας ιδιαίτερα από ανανεώσιμες πηγές. Δυστυχώς το νερό δεν είναι  ανανεώσιμο και μη πεπερασμένο…
 Τα φράγματα, δεν ρυπαίνουν  το περιβάλλον, δημιουργούν ταμιευτήρες καθαρού νερού, νέα υδρολογικά και οικολογικά συστήματα, εφόσον ληφθούν τα μέτρα αλλά δεν παύουν να  δημιουργούν και άλλα προβλήματα. Ήδη η περιοχή μας με την πλήρωση την λίμνης του Ιλαρίωνα εδώ και δυο μήνες βομβαρδίζεται με μικροσεισμούς. Το φαινόμενο είναι πολύ ανησυχητικό, Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση παρότι  συζητήθηκε αυτό στην Περιφέρεια , συγκλήθηκε σύσκεψη, απάντησαν οι επιστήμονες.  Περισσότερο  στον τομέα αυτόν η επιστήμη  δεν λειτουργεί με προβλέψεις αλλά με βάση των όσων λίγων  γνωρίζει. Είναι γεγονός ότι όπου έχουν κατασκευαστεί φράγματα έχουμε σεισμούς. Και το φράγμα του Αώου έδωσε σεισμό στην Κόνιτσα πριν από τον σεισμούς των Γρεβενών και το φράγμα του Πολυφύτου έδωσε σεισμούς, τον μεγάλο  εδώ της 13ης Μαϊου του 1995, των 6,7 R .
Η καινούρια λίμνη δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης αλλά μας εμβάλλει σε τέτοιες ανησυχίες που μας αναγκάζει να πούμε όχι σε οποιοδήποτε νέο φράγμα στην περιοχή μας σαν συνέχεια των ήδη υπαρχόντων, όπως είναι το σχεδιαζόμενο του Ελαφίου.
Πέραν τούτων είχαμε προβλήματα με την ύδρευση, την αποχέτευση μεγάλων παραλίμνιων οικισμών των Χασίων καθώς και με τις απαλλοτριώσεις.Οι σχέσεις με την ΔΕΗ διαταράχτηκαν γιατί οι υποσχέσεις που έδωσε, ξεχάστηκαν μετά την ολοκλήρωση του φράγματος…


 Έρχομαι τώρα σε αλλά θέματα τα οποία αφορούν την επικαιρότητα. Πέραν του ότι ο Νομός με την μέχρι τούδε ηγεσία έχει υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα είτε όσον αφορά το κλείσιμο και την συγχώνευση υπηρεσιών όπως είναι η Δ Ο Υ Δεσκάτης  , η Δ Ο Υ  Γρεβενών και με τα προβλήματα που  δημιουργούνται αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Γρεβενών, στον ΕΟΠΠΥ, πρώην ΙΚΑ, που κινδινεύει με λουκέτο, και σε άλλες υπηρεσίες , και στο ΤΕΙ Γρεβενών.  Όλα αυτά τα θέματα, τα είχα δει έγκαιρα όταν συζητήσαμε στην Περιφέρεια το θέμα της  Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και τα προβλήματα που δημιουργούσε  το σχέδιο «Αθηνά» ειδικά στο ΤΕΙ μας,  είχα πει  ότι «… πρέπει να σταματήσει η μπακαλίστικη πελατειακή λογική των εθνοπατέρων κοπής Μαυρογιαλούρου που ξεπέρασε την αλήστου μνήμης Εθνοσωτήρια της χούντας, «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο»!Σχολές στα χαρτιά χωρίς υποδομές, χωρίς καθηγητές, χωρίς γνωστικό αντικείμενο και πολλές φορές χωρίς φοιτητές έστω και με βάση την μονάδα. Βεβαίως από την αναγκαιότητα συμμαζέματος και νοικοκυρέματος, πήγαμε με ευκολία στο άλλο άκρο!

Αυτό των καταργήσεων, των συγχωνεύσεων και σε ένα απαράδεκτο και ατελείωτο γαϊτανάκι ανταλλαγών  φοιτητικών πληθυσμών τμημάτων και σχολών από πόλη σε πόλη ανάλογα με  την δύναμη πίεσης  των πολιτικών από κάθε είδους λόμπι και ομάδες. Αντί  να  ενισχύσουν την αποκέντρωση και να ενδυναμώσουν την ποιότητα των σπουδών αντικείμενο  οδηγούν στην αποσύνθεση  και στην συγκέντρωση στο ήδη υδροκέφαλο κέντρο . Με το σχέδιο «Αθηνά»  δημιουργήθηκε  αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες με τα  μικροσυμφέροντα , στους φοιτητές , στους σπουδαστές, στους γονείς που πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα , στο διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό που θα χάσει θέσεις εργασίες  Γιατί; Γιατί σε αυτήν την χώρα  όλα πρέπει να γίνονται κάτω από μια πίεση; Όταν η χώρα  έμαθε να κινείται με ρυθμούς χελώνας  και  η κρατική της μηχανή παραμένει για χρόνια  αγκυλωμένη λέγω ανηκέστου   βλάβης, είναι φυσικό   πολλές φορές  να χαθεί το μέτρο και να επικρατεί ο παραλογισμός. Έτσι είδαμε το  τμήμα Πληροφορικής των Γρεβενών να βρίσκεται μέσω Σερρών στην Κατερίνη, στη συνέχεια να αντικαθίσταται από διαφορετικού  αντικείμενου των Μηχανικών Υπολογιστών της Καστοριάς ! Ακολούθησαν αντιδράσεις και  παράπονα της Καστοριάς για την Κοζάνη και τα Γρεβενά, της  Φλώρινας εναντίον όλων, εναντίον της Θεσσαλονίκης κλπ.. Βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, σε θέσεις μάχης σε έναν εμφύλιο σπαραγμό χωρίς αρχές και με προδιαγεγραμμένο τέλος Στο τέλος- είχα πει- θα μείνουμε όλοι με αδειανά τα χέρια , ηττημένοι και σκοτωμένοι μεταξύ μας! Το σχέδιο «Αθηνά» τελικά αποδείχθηκε σχέδιο Αθήνα και τα Γρεβενά έγιναν φτωχότερα όσον αφορά το ΤΕΙ. Μάλιστα κάποιοι μας είπαν ότι από ένα τυπογραφικό λάθος δεν έχει μεταφερθεί η έδρα  του νέου τμήματος από την Κοζάνη στα Γρεβενά !
 Περιμένουμε εδώ και μήνες να διορθωθεί το τυπογραφικό λάθος, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι στην Ελλάδα ισχύει ακόμα  το « ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»!  Πιστεύουμε βάσιμα ότι δεν πρόκειται μόνο  για τυπογραφικό λάθος αλλά για μια βαριά «αμέλεια» των υπεύθυνων και ζητούμε να διορθωθεί άμεσα.
 Για την υγεία: Στο  ίδιο  φύλλο της έγκριτης εφημερίδας, βλέπουμε να φουντώνει η αγωνία για  το μέλλον του Νοσοκομείου Γρεβενών.  Δεν είναι το πρόβλημα μόνο του νοσοκομείου , δηλαδή αν κλείσει αν  συγχωνευτεί ή αν θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Εμείς σας παράταξη και προσωπικά  για την Υγεία όπου εκτός από τη θέση του Υπ. Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβούλου, γνωρίζετε ότι είμαι  γιατρός στο επάγγελμα αλλά και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών στο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,  είχα παρουσιάσει τις θέσεις και  στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου, ότι θα πρέπει οι Μονάδες Υγείας  να χωροθετούνται  στις περιοχές τουλάχιστον με κριτήρια επιδημιολογικά ,γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά, . Είναι απαράδεκτο σήμερα στον 21 αιώνα,  Νοσοκομεία  δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης να κάνουν πρωτοβάθμια υγεία και να απουσιάζει ο θεσμός του  οικογενειακού γιατρού! Είχαμε ζητήσει να παραμείνει τουλάχιστον ένα Γενικό Νοσοκομείο ανά περιφερειακή ενότητα στην Δυτική Μακεδονία. Να δημιουργηθούν αστικού τύπου Κέντρα Υγείας στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας όπου σε αυτά θα ενσωματωθούν τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ. Με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, τα Περιφερειακά Ιατρεία θα πρέπει να είναι 24ωρης λειτουργίας και να πάψει αυτή η μεσοβέζικη λύση με τα Αγροτικά Ιατρεία και την πλανοδιακή  ιατρική. Πρέπει να θεσπιστεί η θέση του οικογενειακού γιατρού , να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα . Να λειτουργεί ένας αξονικός τομογράφος σε κάθε Νομαρχιακό νοσοκομείο, Δώσαμε αγώνα στο παρελθόν και  ο απελθών μη αιρετός  περιφερειάρχης Γιώργος Κύρκος,  είχε εγκρίνει και εντάξει στο ΕΣΠΑ και τον αξονικό τομογράφο στα Γρεβενά και τον υπερηχοτομογράφο στην Δεσκάτη και τα ασθενοφόρα  του ΕΚΑΒ. Τρία χρόνια πέρασαν και  ακόμα εγκρίνονται,  υπογράφονται και εμφανίζονται σαν νέα έργα! Φτάνει η κοροϊδία! Πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Η προμήθεια και η λειτουργία ενός δημόσιου μαγνητικού τομογράφου στην ΠΔΜ , η προμήθεια απινιδωτών σε κάθε Αθλητικό Κέντρο και σε κάθε περιφερειακό Κέντρο Υγείας, η βελτίωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και στα πέντε νοσοκομεία μας και η ταυτόχρονη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, η ενίσχυση των νοσοκομείων, των νοσοκομειακών κλινών ιδιαίτερα σε κλινικές που αποδεδειγμένα έχουν στόχους  και έχουν παράσχει έργο. Σε πρώτη φάση με μηδενικό κόστος  ανάδειξη  περιφερειακών κλινικών αναφοράς μιας και η ανέγερση δομών  τριτοβάθμιας περίθαλψης δηλαδή περιφερειακού νοσοκομείου σκοντάφτει στην οικονομική στενότητα. Απαραίτητη είναι επίσης, η ανάπτυξη νευροχειρουργικών κλινών στην Δυτική Μακεδονία στο Μποδοσάκειο, όπου υπάρχει και η ανάλογη υποδομή με ελικοδρόμιο. Από αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό ,είχα πει, δεν πρέπει να απουσιάζει η πρόληψη που είναι το πιο οικονομικό σίγουρα και μακροπρόθεσμα αποδοτικό και φιλικό μέτρο. Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας  σε όλες  τις βαθμίδες εκπαίδευσης από το Νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο αλλά και σε πολλές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό μέτρο . Μεγάλη σημασία είχα πει ότι πρέπει να αποδώσουμε και  στα Κέντρα Αποκατάστασης Χρονίων Πασχόντων όπου εδώ υπάρχει το πολύ «ψωμί» απ ότι δείχνει η διείσδυση ιδιωτικών εταιρειών και η μεγάλη  κερδοφορία γιατί το κόστος της περίθαλψης είναι υψηλότατο. Επίσης είναι  σημαντικό. να δημιουργηθούν υποδομές αλληλεγγύης , ανθρωπιάς και δικαιοσύνης κυρίως για τα ΑΜΕΑ και τους συγγενείς τους. όπως  τα Κέντρα Διημέρευσης Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναφέρω. Το είχα τονίσει  σε όλες τις ομιλίες  που έχω κάνει, είτε σαν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είτε σαν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης αλλά  και σε πολλά περιφερειακά συμβούλια. Βλέπουμε τώρα ότι ο κ. Περιφερειάρχης έχει εξαγγείλει την λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου. Να δούμε πόσα χρόνια ή πόσες δεκαετίες θα περάσουν μέχρι να το δούμε   και στον τόπο μας και να το γευτούν οι συμπολίτες μας. Αγαπητοί συμπολίτες,
έχουμε χρέος στην ιστορία και στο μέλλον , έχουμε χρέος στην ανάδειξη του μεγάλου  πολιτισμού  και της παράδοσής μας. Αποτελεί την ναυαρχίδα , είναι μια δωρεάν ναυαρχίδα ανάπτυξης , αποτελεί όπως έλεγε και η αείμνηστη  Μέλινα Μερκούρη την βαριά βιομηχανία της χώρας μας! Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει την βιομηχανία  της Γερμανίας, τα εργοστάσια της Γερμανίας. Έχει όμως τέτοιο πολιτισμό που μπορεί να γίνει η βαριά  της βιομηχανία. Και ακούσαμε μόλις χθες τον  Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι με τον τουρισμό κλπ μπορούμε να κάνουμε ηπιότερη την κρίση!  Φυσικά οι συνέπειες θα είναι λιγότερες. Στα πλαίσια αυτά μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου χρειάστηκε , όπως ήταν με την αποκατάσταση της Εκκλησίας του Θεόδωρου του Στρατηλάτη στο Μαυρονόρος Γρεβενών, αφού έλαβα τον λόγο και έπεισα όχι μόνο τους συμβούλους της  παράταξής  μου αλλά και για πρώτη φορά και την παράταξη του κομμουνιστικού κόμματος , η οποία ψήφισε μετά από δική μου παραίνεση αυτήν την αποκατάσταση, είπα και τα εξής : «… οφείλουμε κ. Περιφερειάρχη να έχουμε έναν συνολικό σχεδιασμό καθώς και έναν προγραμματισμό για τον πολιτισμό που θα ξεφεύγει από την προχειρότητα του ευκαιριακού , την ψηφοθηρία και την σπατάλη…»
Όπως έχω τονίσει αυτά τα δυόμιση χρόνια,  για τις ανασκαφές στο Καστρί Πολυνερίου,  για την Ιερά Μονή Ταξιαρχών που έχει εγκαταλειφτεί και κινδυνεύει , παρόλες τις εκκλήσεις μας, αλλά και για τα αλλά σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία των Γρεβενών, όπως είναι  ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Διάκο Γρεβενών, η Παναγία της Βουνάσσας , η Μεταμόρφωση του Σωτήρος , η Παναγία του Σπηλαίου, το μοναστήρι  του Αγ. Νικάνωρα Ζάβορδας, το προϊστορικό κάστρο των Χλαπών, τα πέτρινα γεφύρια μας κ.ά.  χρήζουν άμεσης φροντίδας και σχεδίου ανάδειξης και συντήρησης.  Δεν επιτρέπεται να χαθούν από την αδιαφορία μας όπως για παράδειγμα ο Άγιος Νικόλαος Καλαποδίου που κατέρρευσε και καταπλάκωσε εκτός από τις αγίες εικόνες πολιτισμό και ιστορία. Μόνο  όρθιο και απροστάτευτο παραμένει το Βαπτιστήριο που ακόμα αναδίδει το ¨Αγιο Μύρο στους  αιώνες. Το Υπουργείο Πολιτισμού , η Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων είτε αδυνατούν είτε κωλυσιεργούν, είτε καθεύδουν!  Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση σαν Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να σταθούμε αρωγοί και διεγέρτες. Τα προβλήματα μας κλείνουν το μάτι. Η τοπική  ηγεσία, κατώτερη των περιστάσεων παίζει με την επικοινωνία και το θέαμα! Έχουμε ανάγκη χρηστής διοίκησης , διαχείρισης και ελέγχου. Πρέπει οι μελέτες των έργων να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να μην αναδίδουν άρωμα σπατάλης. Οφείλουμε σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων , οφείλουμε απολογισμούς όχι μόνο στα λόγια αλλά πρωτίστως με πράξεις. Αυτό μπορεί να συμβεί με έργα. Δεν έχει σημασία αν εμείς ψηφίζουμε ή καταψηφίζουμε κάποια  στο παρελθόν. Αυτό δεν οφείλεται ούτε σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και θεμιτές πολιτικές διαφορές ούτε σε στείρα αντιπολιτευτική διάθεση. Οφείλεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που μας διακρίνει και στην ανάγκη που μας διακατέχει να γίνουμε πιο χρήσιμοι  και αποδοτικοί για τον τόπο. Πολλές φορές ψηφίζουμε και εγκρίνουμε προγράμματα που δεν γνωρίζουμε τελικά τι  απέγιναν. Ούτε   για την απορρόφηση των πόρων ούτε για την πορεία υλοποίησης . Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια πιο ουσιαστική και πιο ανοικτή διαδικασία και κυρίως έλεγχος.
 Εάν ο τόπος μας απαλλαγεί από τους διαγκωνισμούς που παρατηρούμε τώρα τελευταία , τα σπρωξίματα, τα τραβήγματα, τις υπόγειες μάχες , πολλές φορές  και τις  εμφύλιες διαμάχες νομίζω ότι ενωμένοι  μπορούμε να επιτύχουμε πολλά, διότι έχουμε ιστορία,  έχουμε πολιτισμό,  έχουμε φυσικό κάλλος , πρέπει όμως να αναπτύξουμε τη  στρατηγική και κυρίως ένα υλοποιήσιμο  επιχειρησιακό σχέδιο.
 Όσον αφορά  το Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας που αρκετές  φορές μας απασχόλησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από δικές μου τοποθετήσεις και ερωτήσεις, δεν δίστασα να έρθω σε σύγκρουση ακόμα και με την παράταξή μου. Μάλιστα ήμουν ο μοναδικός που καταψήφισα προγράμματα της Περιφερειακής ενότητας Κοζάνης , τα οποία ψηφίσαν ακόμα και οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας  από τα Γρεβενά. Αυτό  το έκανα γιατί στρέφονται κατά της ισόρροπης ανάπτυξης και της εξάλειψης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Δεν  μπορεί να ψηφίζουμε παρόμοια προγράμματα, όπως ήταν η ενίσχυση χιονοδρομικών κέντρων της Κοζάνης, η δημιουργία πίστας  μηχανοκινήτου αθλητισμού στα ορυχεία της ΔΕΗ , ενώ εμείς έχουμε ήδη υποδομές τέτοιες στα Γρεβενά ή δράσεις στην παραλίμνια περιοχή των Σερβίων , οι οποίες αντιστρατεύονται δράσεις δικές μας που έχουμε δρομολογήσει με τον τουρισμό π.χ με τα αθλήματα βουνού. Δεν μπορεί όμως να μπαίνει το ιδιοτελές και το παραταξιακό σε τέτοια προβλήματα, σε τέτοια ζητήματα.  Εκεί στάθηκα απέναντι  και οι μόνοι που με ακολούθησαν στο να τα καταψηφίσω ήταν οι παρατάξεις του Συνασπισμού και του ΚΚΕ. Φυσικά και δεν σταματάμε ποτέ να κάνουμε πρώτα αυτοκριτική και κατόπιν κριτική.  Μετά από μια επιστολή συμπολίτη μας, για την Βάλια Κάλντα, όπου οι οδοί προσπέλασης από Κρανιά ήταν κομμένοι όλο τον χειμώνα , δεν περιορίστηκα μόνο να σχολιάσω το γεγονός, αλλά έκανα άμεσες παρεμβάσεις και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Περιφέρεια μας και μέσω του Δασαρχείου , έγινε κατορθωτή η  αντιμετώπιση   του προβλήματος.
Το ίδιο συνέβη με όλα τα προβλήματα των Γρεβενών. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια!
Εδώ έχω τις ερωτήσεις που έχω κάνει στο περιφερειακό συμβούλιο και αφορούν κάθε τι που έχει σχέση με τα Γρεβενά και τη Δεσκάτη.
Με αφορμή μια αποστροφή,  μια βαρύτατη καταγγελία  του κ. Περιφερειάρχη «..ότι για τα τεκταινόμενα στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το σχέδιο Αθηνά υπήρξαν Εφιάλτες…», ρώτησα να μας πει πως έχει σχηματίσει αυτή την πεποίθηση και αν υπήρξαν γεγονότα ή τέτοιες συμπεριφορές που να ενισχύουν αυτήν την άποψη του όπως και να μας κατονομάσει τους Εφιάλτες. Περιορίστηκε να πει ότι «.. μετά λόγου γνώσεως είπα αυτά που είπα και εν ευθέτω  χρόνο θα προβώ και σε περισσότερες αποκαλύψεις…» Να, γιατί  βλέπουμε «τυπογραφικά λάθη» στο ΤΕΙ  που μας ωθούν σε χειρότερη και δυσμενέστερη θέση! Ρώτησα επίσης τον κ. Περιφερειάρχη να μας πει, ποια είναι η εκτίμηση του για το ΤΕΙ  , για το παράρτημα Γρεβενών με το νέο σχέδιο Αθηνά. Αναβαθμίστηκε ή  υποβαθμίστηκε; Απέφυγε να απαντήσει. Σιγή ιχθύος…
Ρώτησα και για την ίδρυση  αστυνομικού τμήματος τους Άγιους Θεοδώρους Γρεβενών, όπου πράγματι το πρόβλημα των γειτονικών εκεί δικαστικών φυλακών Φελίου, του σωφρονιστικού ιδρύματος, και τα τελευταία κρούσματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης αυτού του τμήματος. Μας είπαν ότι έχουν επαφές και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και ο κ. Περιφερειάρχης. Ότι  έθεσαν το πρόβλημα και κεντρικά και ότι συμφωνούν και αυτοί με τις επισημάνσεις τις δικές μου και των κατοίκων. Πέρασε ο καιρός αλλά αποτελέσματα δεν βλέπουμε …


Ρώτησα επίσης για την λίμνη του Ιλαρίoνα , όπου εκεί έχουμε και μια περιβαλλοντική καταστροφή , όχι μόνο γιατί εξαφανίστηκε ένα δάσος παραποτάμιο κλπ αλλά γιατί αυτό το δάσος βυθίστηκε παρά την κείμενη νομοθεσία στα νερά και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα  ρύπανσης  και  τοξικότητας των υδάτων.

 Σας μίλησα προηγουμένως πόσο μεγάλη για μας είναι  η αξία των καθαρών και ποιοτικών νερών και η αξιοποίηση κάθε φυσικού πόρου.
 Αντ’ αυτού υποχρεώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής να αγοράσουν ξύλα,  σε άλλους υποβλήθηκαν μηνύσεις για παράνομη υλοτομία! Δεν επετράπη η ξύλευση αυτής της περιοχής ούτε σχεδιάστηκε η έγκαιρη αποψίλωση της κοίτης της λίμνης . Ενώ υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν μέσω δασικών συνεταιρισμών καυσόξυλα στους κατοίκους της περιοχής  και να έχουν φθηνή ή δωρεάν καύσιμη ύλη για χρόνια. Ήταν τόσο απλό και δεν έγινε. Βυθίστηκε λοιπόν ένας τεράστιος πλούτος και μαζί του βυθίστηκε η αξιοπιστία της πολιτείας και ταυτόχρονα πήγαν περίπατο όσα μας λένε από καθέδρας  περί στρατηγικού σχεδιασμού , περί ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω λίγα πράγματα για το περιβάλλον το όποιο βρίσκεται σε κίνδυνο, κάτι που στοιχειώνει τον Νότο των Γρεβενών και αυτό είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα tτης έκρηξης του Τσερνόμπιλ και της ραδιενεργού μόλυνσης της Ευρώπης σε σχέση με τις επικρατούσες τότε ευνοϊκές  καιρικές συνθήκες.
Το ραδιενεργό καίσιο είναι στοιχείο ανθρωπογενούς δραστηριότητας  και προέρχεται από την διάσπαση του ουρανίου. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων βρέθηκαν  ποσότητες ραδιενεργού καισίου 137 στο έδαφος περιοχών της βορειοδυτικής Ελλάδας και οι μεγαλύτερες από αυτές εντοπίζονται στο βόρειο τμήμα του νομού Τρικάλων και στο νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών. Με τιμές που κυμαίνονται από 28 ως 97 Μπεκερέλ τιμές  που είναι ακόμα υψηλές μετά από 28 χρόνια. Είναι γνωστό ότι η ημιπερίοδος  ζωής του καισίου 137 είναι  30 χρόνια δηαδή.  η ραδιενέργεια πέφτει στο μισό. Άρα καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή, στον κάμπο του Καρπερού δηλαδή, υπήρχαν σημαντικές ποσότητες ραδιενεργού καισίου και δεν λήφθηκε κανένα μέτρο . Όλο πήγε μέσω της τροφικής αλυσίδας   , είτε στα ζώα είτε στον άνθρωπο . Είναι εμφανής  η επίπτωση στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών όπου έχουμε μια αύξηση της εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια και κυρίως αυτά να αφορούν νέους, νεότατους  συμπολίτες και των δύο φύλων.
Απευθύνθηκα στον κ. Περιφερειάρχη με επίκαιρη ερώτηση:
 Ποια ήταν τα αρχικά επίπεδα καισίου στην περιοχή , ποια είναι τα σημερινά επίπεδα συγκεντρώσεων και αν ξεπερνούν τα διεθνή πρότυπα, ποιες είναι αυτές οι περιοχές και αν έχουν ληφθεί μέτρα. Ακόμη και για το κυνήγι  που αφορά μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών και επισκεπτών κυνηγών ρώτησα, διότι στην Σκανδιναβία, σε ανάλογη περίπτωση, τάρανδοι και πρόβατα που έβοσκαν μέσα σε τέτοιες περιοχές ξεπερνούσαν το μέγιστο επιτρεπτό όριο ραδιενέργειας.Εκεί τουλάχιστον στην Σκανδιναβία, στην Σουηδία, στην Νορβηγία , υπάρχουν έλεγχοι και αυτά μπορούν να αποφευχθούν. Εδώ τι γίνεται;
Περίμενα αρκετές μέρες και εβδομάδες και ο κ. Περιφερειάρχης με μια απάντηση γραπτή του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων προσπαθούσε να μας καθησυχάσει. Με τα λεγόμενά του αντίθετα αύξησε τις ανησυχίες μας ,διότι ο κος καθηγητής δεν ξέρω πως, προφασίστηκε ότι  ναι μεν υπάρχουν αυτά, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή.
Επειδή λοιπόν το περιβάλλον βρίσκεται σε κίνδυνο και βλέπουμε  ότι οι ηγήτορες της περιοχής διαγκωνίζονται μόνο σε διαγγέλματα υπέρ του περιβάλλοντος απαιτούμε και από το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και από τους θεσμούς και από τον πρώτο βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης και από την Αντιπεριφέρεια, ανάλογες κινήσεις , οι οποίες να δείχνουν και την σοβαρότητα του προβλήματος αλλά κυρίως την διάθεση αντιμετώπισης ενός κινδύνου. Γιατί εάν υπήρχαν πράγματι υψηλές συγκεντρώσεις και «έπνιξαν» το θέμα και άφησαν τον πληθυσμό ανενημέρωτο, πρέπει κάποτε να κληθούν να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν.
Είχαμε δυσμενή καιρικά φαινόμενα, χαλαζοπτώσεις μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές στα Βέντζια και στα Χάσια, και γι αυτό ρωτήσαμε στην Περιφέρεια και τοποθετηθήκαμε. Ζητήσαμε όχι μόνο να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί των περιοχών που επλήγησαν και μέσω του αρχηγού της παράταξης μας του Γ. Παπαιορδανίδη, ο οποίος  είναι και μέλος του ΟΠΕΚΕΠΕ , έγινε προσπάθεια και  προς αυτή την κατεύθυνση , ήρθαν  εγκαίρως τα συνεργεία του ΕΛΓΑ  στην περιοχή. Όμως δεν μπορεί να μας φταίει μόνο ο κακός καιρός όπως είχα γράψει σε ένα άρθρο, πρέπει να προβλέπουμε και αυτά. Μέρες πριν, ο Γιάννης Παπαιορδανίδης είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτών των καιρικών φαινομένων και είχε κρούσει των κώδωνα για να ληφθούν μέτρα προληπτικά όπως είναι τα μέτρα αντιχαλαζιακής προστασίας που έπρεπε να τα  έχει εγκαταστήσει και η περιφέρεια μας, γιατί ποτέ δεν αποζημιώνεται ο κόπος του αγρότη. Το χάσιμο μιας παραγωγής δεν είναι μόνο τη χρονιά  της καταστροφής.  Βγάζει τον παραγωγό εκτός αγοράς και ποτέ οι αποζημιώσεις δεν είναι ίσες με το κέρδος που θα είχε, αν πουλούσε την παραγωγή  του.
Θα κλείσω σήμερα και θα περιμένω την δημοπρασία για τον «στίβο διαμάχης «του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, του γηπέδου, που πληροφορηθήκαμε ότι ενώ ήταν ένα μεγάλο έργο 700 χιλ ευρώ τουλάχιστον, που το είχε αποφασίσει η Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες μας, στην  δέσμευση μεγάλου ποσού από τους ΚΑΠ, από τους πόρους δηλαδή της Περιφέρειας που αφορούν όλον τον πληθυσμό και άλλα σημαντικά έργα, τελικά το αναλαμβάνει ο Δήμος Γρεβενών. Τηρήσαμε αυτή την στάση γιατί είδαμε για παράδειγμα στο Καστρί Πολυνερίου κάποιοι να εναποθέτουν τις κατηγορίες τους ότι για την στασιμότητα των ανασκαφών ευθύνεται  η ανασκαφική ομάδα ενώ εμείς σαν περιφέρεια βάζαμε πολλές φορές 100 ευρώ η 10 χιλ. ευρώ τον χρόνο, κάποια χρόνια και 200 ευρώ στον προϋπολογισμό  για τις ανασκαφικές έρευνες ενώ πέρυσι ξοδέψαμε 700 χιλ. ευρώ για το αλάτι , για τον αποχιονισμό . Γίνεται λοιπόν ένα έργο , γίνεται η δημοπρασία σήμερα(σ.σ έγινε) θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα  για ένα έργο, το οποίο είχε προαναγγέλλει η περιφέρεια , μάλιστα ήρθε στο περιφερειακό συμβούλιο προς ψήφιση και απεσύρθη  την τελευταία στιγμή διότι υπήρξαν διαφωνίες με τον Δήμο και το ίδιο έργο το εξήγγειλε ο Δήμος Γρεβενών να το κατασκευάσει με ποσό 47 χιλ. ευρώ , θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας , θα δούμε αν το έργο θα κατασκευαστεί. Πάντως τα χρήματα μετά από νέα απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλίου των 700 χιλ. ευρώ μοιράστηκαν σε πολλά παράλληλα έργα, μάλλον ρουσφετολογικού χαρακτήρα, τα οποία εμείς με την τοποθέτηση μας θεωρήσαμε ότι σπαταλούνται , Κατασπαταλούνται άδικα σε έργα τα οποία δεν έχουν συνοχή, δεν έχουν προοπτική στερούνται σχεδιασμού και δεν έχουν αναπτυξιακή στρατηγική . Κλείνοντας θέλω να ξαναγυρίσω σε μια παλιότερη συνέντευξη μου και να πω ότι εμείς με την παρουσία μας αυτά τα πέντε εξάμηνα και τα άλλα δυο που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μας τον Αύγουστο, στις 31 Αύγουστου 2014, θα παραμείνουμε σταθεροί και συνεπείς και θα τηρήσουμε τον λόγο και τις υποσχέσεις που δώσαμε στον συμπολίτη και στην συμπολίτισσα στα Γρεβενά. Στη βάση των διακηρύξεων μας , βάσει των αρχών και των πεποιθήσεων μας και με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την πρόοδο του τόπου , στεκόμαστε καθημερινά στο μετερίζι αυτού του αγώνα. Αυτή η στάση  δεν έχει σχέση με προσωπική προβολή , έχει σχέση με κόπο, με ιδρώτα, με χάσιμο χρόνου , με χάσιμο από την προσωπική ζωή με κόστος και οικονομικό από την εργασία μας και πολιτικό κόστος και ταυτόχρονα προσωπικό κόστος από τις διαμάχες,  τις κακοβουλίες που στρέφονται πολλές φορές αδίκως εναντίον μας.
Παρακολουθούμε με αγωνία και θλίψη την μετριότητα, την ανεπάρκεια, την πολιτική γύμνια και την βαρυχειμωνιά που ενέσκηψε κατακαλόκαιρο στο τόπο μας, ενώ η υπανάπτυξη , η οικονομική κρίση, η τεράστια ανεργία των νέων των επιστημόνων, η  παραγωγική καθίζηση είναι μια εμφανής δυσβάστακτη πραγματικότητα.
Η ατμομηχανή που θα ήταν τα βουνά μας , τα ορεινά, τα χωριά, τα βλαχοχώρια, φθίνει καθημερινά.
Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει. Οι μήνες, το δίμηνο των διακοπών έχει περιοριστεί στην εβδομάδα ή στο 15νθημερο. Οι πόροι στέρεψαν , δεν κινείται φύλλο, η οικοδομική δραστηριότητα σταμάτησε. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Χρειάζεται ένα ταρακούνημα. Ο τόπος χρειάζεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αγωνιστικής πορείας και αντιμετώπισης της πραγματικότητας,  όχι με θλίψη όχι με σκυμμένο το κεφάλι. Χρειάζεται όλοι μαζί να σηκώσουμε  κεφάλι . Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε δυνατότητες. Έχουμε αστείρευτες πηγές ενέργειας. Έχουμε αστείρευτη δημιουργικότητα. Μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε , μπορούμε να βάλουμε τον τόπο σε καλύτερη θέση ,  σε καλύτερη μοίρα.
Σας ευχαριστώ πολύ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ