Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

4 Νέα διόδια στην Εγνατία – Σε Τύρια Θεσπρωτίας, Μαλακάσι Ιωαννίνων, Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης και Ίασμο Ροδόπης (18/5/2011)

Τέσσερις νέοι σταθμοί διοδίων (εκτός του Πολύμυλου) αναμέ­νεται να λειτουργήσουν ακόμη και μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο κατά μήκος της Εγνατίας οδού. Πρόκειται για τους σταθμούς στα Τύρια (Θεσπρωτία), στο Μαλακάσι (Ιωάννινα), στη Νυμφόπετρα (Θεσσαλονίκη) και στον Ιασμο (Ροδόπη). Ακόμη ένας σταθμός ήδη κατασκευάζεται στην περιο­χή της Καβάλας.

Πρόκειται για προσωρινούς σταθμούς, οι οποίοι όμως θα λειτουργούν μέχρι τις αρχές του 2013, όταν υπολογίζεται πως στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουρ­γήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια με χρέ­ωση ανάλογα με τη χρήση του.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφο­ρών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε πως τα διόδια στην Εγνατία εί­ναι σχεδόν έτοιμα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδού  ΑΕ», Τάσος Μουρατίδης. Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο τους, ειδικά σε Μαλακάσι, Νυμφόπετρα και Ιασμο. «Για να λειτουργήσουν όμωε τα διόδια, θα πρέπει να υπογραφεί η κοι­νή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών. Είμαστε σε αναμονή αυτής της απόφασηες, είπε ο κ. Μουρατίδης.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η προ­σπάθεια του υπουργείου να μειωθεί το κόστος των διοδίων στους  υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους, που κατασκευά­ζονται με σύμβαση παραχώρησης. Τη Μεγάλη Εβδομάδα το υπουργείο έστειλε εγγράφως τις προτάσεις του στους παραχωρησιούχους  και την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε τις  απαντήσεις. Η διαδι­κασία, όπως  σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης, και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλοε του τρέχοντος μήνα και ακολούθως είναι ανοιχτό το ζή­τημα της μείωσης των τιμών σε σημαντικά μάλιστα ποσοστά.

Μειώσεις

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, εκεί όπου κατασκευάζεται αυτοκινητόδρομος (π.χ. Τέμπη), τα διόδια αναμένεται να μει­ωθούν στη μισή τιμή. Σε ήδη κατασκευ- ασμένουε αυτοκινητόδρομουε η μείωση υπολογίζεται μεταξύ 25% και 30%, ενώ εξετάζεται να ισχύσει και μια σειρά από εκπτώσες ειδικά για  χρήστες (για παράδειγμα πάνω από δέκα διελεύσεις το μήνα από ένα σταθμό) και διευκολύνσειε eras τοπικέε μετακινήσει. Σε περίπου δύο χρόνια υπολογίζεται πως θα λειτουργούν ηλεκτρονικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομουε, όπου η χρέωση θα γίνεται πλέον με βάση τη χρή­ση του δρόμου, με αναλογικό και δίκαιο τρόπο.

Οι μειώσει αναμένονται επίσηε μέσα στο καλοκαίρι και συναρτώνται και με την απεμπλοκή των χρηματοδοτήσεων και τη συνέχιση της υλοποίησης των έργων με συμβάσεις παραχώρησης

Ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε ότι «ήδη έχουμε επιτύχει σημαντική συγκράτηση των τιμών των διοδίων. Υπενθυμίζω ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 σε όλο τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου τα διόδια βά­σει σύμβασης έπρεπε να αυξηθούν κατά 33%. Δηλαδή στο τμήμα από Ράχες Μαλιακού μέχρι το Κλειδί Ημαθίας. Κα­ταφέραμε να μην προχωρήσει η αύξηση. Στο τμήμα από Σκάρφια Φθιώτιδας μέχρι την Αθήνα τα διόδια έπρεπε να αυξηθούν κατά 20% τον προηγούμενο Μάρτιο και επιπλέον κατά 30% τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κι αυτό το σταματήσαμε.Η κυβέρνηση απορρόφησε τις αυξήσεις αυτές. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική για μια πολύ σημαντική κο παροχή προς πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού».

Ο υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του ότι τα διόδια στην Εγνατία είναι φτηνότερα συγκριτικά με τούς αυτοκινητόδρομους.

«Εγνατία οδός ΑΕ»

Αναφορικά με την πρόθεση τικοποίηση  της«Εγνατία Οδός ΑΕ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι οι ισχυρισμοι της  ΝΔ είναι ανεδαφικοί. «Υποστηρίζουν  ότι θα φέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ κι ωθεί το έλλειμμα. Ομως έχουν φορτώσει την εταιρία με 1,1 δισ. ευρώ δάνεια αφού από το 2006 και μετά δεν χρηματοδοτούσαν την κατασκευή της από το προϋπολογισμό, για να μην εμφανίζεται στο έλλειμμα και το χρέος, να πάρει δάνεια από ιδιωτικές , βάζοντας ως  υποθήκη τα την επιστροφή του ΦΠΑ. Ούτε έβαλαν (από το 2006), για να πολιτικό κόστος , ούτε τα 700 εκατομμύρια ευρώ  που όφειλε το Δημόσιο στην εταιρεία από το  ΦΠΑ που  επέστρεψαν. Aς υποθέσουμε θα βρεθεί ιδιώτης, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια θα πληρώσει 1 δισ. Ευρώ στο Δημόσιο και θα αναλάβει 1 δισ. Ευρώ χρέη,  θα πληρώνει 60 -100 εκατ. Ευρώ το χρόνο για συντήρηση και λειτουργία της και  φυσικά θα έχει και το εύλογο κέρδος. Φανταστείτε πόσο ακριβά και πυκνά διόδια  θα επιβάλει…», είπε χαρακτηριστικά

Ανάλογη εικόνα, σύμφωνα με τον  υφυπουργό, υπάρχει και στις πένητε συμβάσεις παραχώρησης για ισάριθμους αυτοκινητόδρομους (το 2007) με αποτέλεσμα να γίνουν τα διόδια πανάκριβα και  να σταματήσουν οι τράπεζες τη χρημαδότηση…

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ banner
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αγγελία Ζωοτροφών
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Πωλείται οικόπεδο
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com