Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΕΤΣΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
SportsBase

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζιώγας

Υψηλές οι τιμές ανακαίνισης ακινήτου

Τελικά μια ανακαίνιση δίνει αξία στα ακίνητα ή όχι;

Μεγάλη άνθηση γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια οι ανακαινίσεις ακινήτων τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε μικρότερες πόλεις. Είναι γεγονός ότι τα lockdown λόγω της πανδημίας έδωσαν την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

Ανακαινίστε, λοιπόν, το σπίτι σας και κερδίστε έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ. Το φορο-μπόνους για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων πήρε παράταση για άλλα δυο χρόνια έως και 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι όσοι σκοπεύουν να ανακαινίσουν ή να επισκευάσουν το σπίτι τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Η Εφορία θα «ξεκλειδώσει» την έκπτωση φόρου υπό την προϋπόθεση ότι θα έχετε λάβει τα τιμολόγια για τις εργασίες της επισκευής ή ανακαίνισης που έγιναν στο ακίνητό σας και θα έχετε εξοφλήσει τις συγκεκριμένες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τα ακίνητα και η ανακαίνιση

Μιλώντας στον ΟΤ ο σύμβουλος ακίνητων, Γιώργος Χαβαλές, αναφέρει ότι «μια ανακαίνιση μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, ενώ δίνει και οικονομική αξία στο ακίνητο του ιδιοκτήτη. Ιδιαίτερα

Ερωτηθείς για το κόστος ανακαίνισης διαμερίσματος, ο κ. Χαβαλές αναφέρει ότι «η ολική ανακαίνιση ενός διαμερίσματα 80 τ.μ. ανέρχεται στις 40.000 – 50.000 ευρώ (πλακάκια, κουζίνα, μπάνιο κλπ), ενώ η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της ανακαίνισης ξεκινά από δύο – τρεις μήνες».

«Ωστόσο, ανάλογα με τα επιμέρους ζητήματα που ενδεχομένως προκύψουν ανά περίπτωση και τον εργολάβο που θα το αναλάβει, μπορεί να αυξηθεί λίγο ο χρόνος παράδοσης του έργου», καταλήγει.

Ώθηση στις ανακαινίσεις δίνουν και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που επιδοτούν σημαντικό μέρος και οδηγούν τα νοικοκυριά να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν στην ανανέωση του χώρου τους.

Άλλωστε στην τελική ευθεία μπαίνει το «Εξοικονομώ 2023» με στόχο η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίξει στις 12 Ιουνίου.

Στις παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης – ψύξης, η εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η τοποθέτηση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home) κλπ.

Επιδότηση θα δικαιούνται μόνο μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες καθώς λόγω του «πετσοκομμένου» προϋπολογισμού στα 300 εκατ. ευρώ (από 1,138 δισ. ευρώ του προηγούμενου «Εξοικονομώ 2021») οι πολυκατοικίες έμειναν εκτός προγράμματος. Ωστόσο αυξήθηκε το ανώτατο όριο των δαπανών (με ΦΠΑ) για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις στις κατοικίες στις 28.000 ευρώ (από 22.500 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021»), καθώς ελήφθη υπόψη η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών.

Γενικότερα, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 220 ευρώ (από 200 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021») επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις

Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φωτιά στο κόστος κατασκευής ακινήτων βάζουν οι συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται και στις τελικές τιμές των νέων οικιστικών ακινήτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,1% στο διάστημα 2021 – 2022.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις αυτές ανατρέπουν τον προγραμματισμό κατασκευαστών και ιδιωτών οδηγώντας ακόμα και σε ακυρώσεις προσυμφώνων αγοράς – ακόμα και ανακαινίσεων, αφού με άλλη τιμή ξεκινά ένα έργο και άλλη διαμορφώνουν οι συνθήκες στην πορεία.

Μέσα σε έναν χρόνο η μεσοσταθμική αύξηση στις τιμές των δομικών υλικών έχει φτάσει, στο 8,3% σε σχέση με πέρυσι με τους ανθρώπους του κλάδου να μιλούν για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στην πράξη, αλλά και για πλήρη ανατροπή του προγραμματισμού τους, δεδομένης και της μειωμένης ρευστότητας στην αγορά και των μικρών περιθωρίων για καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους προμηθευτές.

Από το 2021 οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών οικοδομής είναι συνεχείς. Ενδεικτικά τα ηλεκτρολογικά έχουν αυξηθεί κατά 35%. Επίσης, μόνο τον τελευταίο χρόνο το έτοιμο σκυρόδεμα ανατιμήθηκε σχεδόν 10% όπως και μια σειρά άλλων υλικών.

Σχετικά άρθρα

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΡΕΤΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ
ΦΑΝΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
ΤΑΞΙ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

BALKAN ELECTRIC
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΖΗΤΑΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑ
Ζητείται γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένου
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΕΡΒΕΡΗ ΓΩΝΙΑ
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ενοικιάζεται Β. Ντόκου
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
Πωλείται επιχείρηση καφέ
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com