Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

1667 νεκροί το 1919 στα Γρεβενά από την ισπανική γρίπη

Το 1918 έκανε την εμφάνισή της η πρώτη μεγάλη πανδημία του 20ου αιώνα. Ήταν η ισπανική γρίπη. Με τους πιο μετριοπαθείς αριθμούς υπολογίζεται ότι εξόντωσε παγκοσμίως πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους και μόλυνε το 1/3 του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό της ασθένειας ήταν ότι προσέβαλε κυρίως νεαρά άτομα, που δεν ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.

Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες της εποχής διαπιστώνεις πραγματικά με πόση μανία έπεφτε στις νέες και τους νέους και τους πλέον παραγωγικούς της ανθρώπους. Αν αναλογιστούμε και τις ανθρώπινες απώλειες, που είχαν την περίοδο αυτή τα εμπλεκόμενα κράτη από τα νιάτα της κατά τον α’ παγκόσμιο πόλεμο, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για μεγάλη καταστροφή.

Οι ιατροφαρμακευτικές συνθήκες της εποχής σίγουρα συνετέλεσαν στην ταχύτατη εξάπλωση του ιού. Μελέτες οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι ήταν ιός γρίπης των πτηνών που μεταπήδησε στον άνθρωπο. Ονομάστηκε ισπανική, γιατί οι πρώτες αναφορές προήλθαν από τον ισπανικό τύπο. Κατά πάσα όμως πιθανότητα προήλθε από την Άπω Ανατολή. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφές, το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα (κατά άλλους στην Αθήνα) το καλοκαίρι του 1918.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ήταν πολύ ψηλά στον πίνακα των θυμάτων. Από δημοσίευμα της Ηχούς της Μακεδονίας, εφημερίδα της εποχής που κυκλοφορούσε στην Κοζάνη, διαπιστώνουμε το μέγεθος της συμφοράς. Επίσημα καταγεγραμμένοι 10.264 νεκροί σε μία περίοδο που η περιφέρεια ήταν σαφώς αραιοκατοικημένη, καθώς δεν είχαν ακόμα προσαρτηστεί οι ξεριζωμένοι Έλληνες από τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε.Εν κατακλείδι… Ψυχραιμία και σεβασμό σε όσους νοσούν. Και μην εκχυδαΐζετε κάποιοι τo λόγο σας, γιατί η λεκτική βία οδηγεί πολύ εύκολα και στις άλλες μορφές της.

Radiosiatista.gr

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ