AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

15.000 υπάλληλοι μένουν εκτός Δημοσίου

Προωθείται το μοντέλο της διαθεσιμότητας για 3.000+12.000 εργαζόμενους με την καταβολή του 75% του μισθού για έναν χρόνο. Διασώζονται τα δώρα για τους αγρότες και για όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη. Στα 10,5 δισ. η εξοικονόμηση στις δαπάνες

Στο «σκληρό» πακέτο μέτρων, το οποίο συζητούν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβάνονται και 15.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα μέσω του μοντέλου της διαθεσιμότητας.

Οπως προέκυψε από τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη, στην κυβέρνηση καταλήγουν στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ τον μήνα, με παράλληλη διάσωση των δώρων για τους αγρότες αλλά και όσους συνταξιούχους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.

Επίσης δεν θα υπάρξουν περικοπές στα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Ομως ως αντιστάθμισμα, για να καλυφθεί το κενό στο πακέτο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναστολή καταβολής του επιδόματος θέσης ευθύνης το οποίο λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (προϊστάμενοι, τμηματάρχες κ.ά.).

Στο μέτωπο των φόρων το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγησή τους με συντελεστή 30 ή 35% από το πρώτο ευρώ. Στον αντίποδα θα υπάρξει ελάφρυνση για φυσικά πρόσωπα με τη μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 35%.

Το συνολικό πακέτο ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ και, όπως τόνιζαν αργά χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου Οικονομικών, άλλαξε η αναλογία μεταξύ δαπανών και φορολογικών εσόδων.

Πλέον οι εξοικονομήσεις δαπανών περιορίζονται στα 10,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα και πάνε στα 3 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τις δαπάνες, μεταξύ των άλλων καταργούνται τα δώρα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι (πλην ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχων) αλλά και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, θεσπίζονται κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, ψαλιδίζονται οι αποδοχές όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια αλλά και των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, μειώνεται το εφάπαξ και αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πιο αναλυτικά, στο ζήτημα των αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα το οικονομικό επιτελείο για να «αποκρούσει» τις πιέσεις της τρόικας, η οποία επέμενε σε απολύσεις, επιλέγει την οδό της διαθεσιμότητας.

Μέσω του μοντέλου αυτού, 3.000 υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα αλλά και 12.000 οι οποίοι έπειτα από αξιολόγηση δεν θα κριθούν ικανοί, θα αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα έπειτα από διάστημα ενός έτους κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 75% του βασικού μισθού τους.

Το μοίρασμα
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι εντός του 2013 θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ θα τεθούν σε ισχύ από το 2014.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τις χθεσινοβραδινές επαφές του κ. Στουρνάρα δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους ότι θα προκύψει συμφωνία κατά τη σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών.

Προσέθεταν πως όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, ώστε η ελληνική πλευρά να μπορέσει να προωθήσει τα αιτήματά της και να προσβλέπει σε μία συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 – 19 του ίδιου μήνα.

Από το 2013
Αύξηση 2 χρόνων στα όρια ηλικίας

Η αύξηση κατά μία διετία των ορίων ηλικίας περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων που συζητείται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα πάει από το 65o στο 67o έτος.

Σε αυτή την περίπτωση αυτό που εξετάζεται είναι να διασωθούν όσοι προλάβουν μέχρι το τέλος του έτους να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Στόχος είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης να ξεκινήσει άμεσα, από το 2013.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης θα συμπαρασύρει και τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το όριο για τη μειωμένη σύνταξη θα πάει από τα 60 στα 62.

Αβέβαιο είναι το μέλλον ακόμα και όσων ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, εφόσον δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Στο Δημόσιο αλλά και σε πολλά Ταμεία (π.χ. ευρύτερο δημόσιο τομέα) οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, θα συμπεριληφθούν τα μέτρα του πακέτου που θα εφαρμοστούν εντός του 2013 (ύψους 7,5 δισ. ευρώ περίπου) εφόσον υπάρξει σήμερα η τελική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και παράλληλα ανάψει το…πράσινο φως η τρόικα.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ στο Euroworking Group στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση θα μετέχουν και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στη διαπραγμάτευση πριν επιστρέψουν στην Αθήνα, πιθανότατα την Κυριακή, για τις τελικές διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Από ελληνικής πλευράς στο Euroworking Group θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος αναμένεται να έχει στα χέρια του μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και παρεμβάσεις που παραμένουν ανοικτές από την ελληνική κυβέρνηση.

 

ΟΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1. Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να ξεκινά από τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Ειδικά για τον ΟΓΑ εξετάζεται η μείωση της σύνταξης κατά 30 ευρώ.

2. Περικοπές των δώρων σε όλες τις συντάξεις. Το μέτρο θα αφορά τόσο στα Ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και στα επικουρικά. Ωστόσο θα εξαιρεθεί ο ΟΓΑ (όπου όπως αναφέρθηκε θα μειωθεί η σύνταξη κατά 30 ευρώ).

3. Μείωση του εφάπαξ σε 22 Ταμεία 20% με 30% κατά μέσο όρο. Η περικοπή θα εφαρμοστεί σε όσους φορείς πρόνοιας κατέβαλλαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που εισέπρατταν. Για παράδειγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων η μείωση θα είναι 22,67%.

4. Επιβολή εισφοράς στη σύνταξη σε όσους πήραν τα προηγούμενα χρόνια αυξημένο εφάπαξ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στα 22 Ταμεία που κατέβαλλαν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που εισέπρατταν. Η εισφορά θα είναι τουλάχιστον 1% (ενδέχεται να κλιμακώνεται μέχρι το 3%).

5. Αύξηση από 15 σε 20 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Πρόκειται για τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οσοι έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.

6. Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67). H ρύθμιση αναμένεται να συμπαρασύρει και τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα πάει από τα 60 στα 62 έτη. Αυτό που εξετάζεται είναι να «σωθούν» όσοι θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα.

7. Επιβολή πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων. Εκτιμάται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση επηρεάζει 10.000 γυναίκες που παίρνουν σύνταξη με τις διατάξεις που ισχύουν για τις ανύπαντρες θυγατέρες.

8. Μείωση των συντάξεων λόγω της μείωσης των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια.

9. Περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων λόγω κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

10. Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. Οσοι υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος είτε θα παίρνουν τμήμα του επιδόματος είτε δεν θα έχουν καμία παροχή (αν η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη).

11. Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 έτη. Το επίδομα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η ρύθμιση αυτή επηρεάζει περίπου 120.000 άτομα

12. Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας. Τα εποχικά επιδόματα χορηγούνται σε 160.000 άτομα και κυμαίνονται από 458,15 έως 916,3 ευρώ. Οσον αφορά στα ειδικά επιδόματα η κατάργησή τους θα επηρεάσει περίπου 3.000 άτομα

13. Μείωση δαπάνης για μετακινήσεις νεφροπαθών. Στόχος τα 82 εκατ.

14. Μείωση φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 229 εκατ.

ΜΙΣΘΟΙ

15. Μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. Θα είναι κλιμακωτές (κατά μέσο όρο 12%) και θα τεθούν σε εφαρμογή αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2012.

16. Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας ανέρχονται σε 1.000 ευρώ μεικτά.

17. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Θα οδηγήσει σε νέες περικοπές αποδοχών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 30%.

18. Νέου τύπου εφεδρεία για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα μέσω διαθεσιμότητας και προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

19. Μείωση κατά 50% των επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές στον δημόσιο τομέα.

20. Κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών στα Σώματα Ασφαλείας με στόχο το πάγωμα των αποδοχών των ενστόλων.

ΦΟΡΕΙΣ-ΟΤΑ

21. Καταργήσεις – Συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

22. Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 25% προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των ΔΕΚΟ.

23. «Ψαλίδισμα» Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 60 εκατ. ευρώ.

24. Μείωση επενδυτικών κεφαλαίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΠΑΙΔΕΙΑ

25. Συγχωνεύσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τμημάτων αλλά και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

26. Επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με στόχο έσοδα 65 εκατ. ευρώ.

27. Αύξηση ωρών διδασκαλίας ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ανάγκες για αναπληρωτές καθηγητές.

28. Μείωση δαπάνης για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ – ΤΕΙ . Οι φοιτητές θα επωμιστούν μέρος των εξόδων για τα συγγράμματα.

ΥΓΕΙΑ

29. Αύξηση εισφορών για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

30. Δραματική μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Συνολικά από Ταμεία και νοσοκομεία εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν πάνω από 900 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Τζιόβας Ανδρέας
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Καφέ Crystal
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com