Τροχαία ατυχήματα Σοβαρή απειλή για την καφέ αρκούδα
αρκούδας από την κυκλοφορία αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό και τις καθέτους της στη Δυτική Μακεδονία, κατατέθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στους αρμόδιους φορείς.
Με τη διαπίστωση ότι την τελευταία πενταετία τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια νέα, σημαντική δυστυχώς, αιτία θανάτου για την αρκούδα στην Ελλάδα, αλλά και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καταθέτουν υπόμνημα στα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Υπόμνημα υποστηρίζουν οι οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και MOm – Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως 25 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με θύμα αρκούδα σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία, 18 από τα οποία στο δίκτυο της Εγνατίας Οδού με τις ζώνες των καθέτων της στους Νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.
Ειδικότερα:
Ø 2 θάνατοι σημειώθηκαν στην Εγνατία Οδό
Ø 16 θάνατοι στις ζώνες των καθέτων της
· 10 στη ζώνη του τμήματος Σιάτιστα – Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή και
· 6 στη ζώνη του τμήματος Κοζάνη – Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή,
Ø 7 θάνατοι στο επαρχιακό δίκτυο
Μόνο το 2009, στις παραπάνω περιοχές σημειώθηκαν οκτώ (8) περιστατικά τροχαίων με έξι (6) νεκρές αρκούδες.
Στο υπόμνημα προτείνονται μέτρα τα οποία αποτελούν μερικούς από τους βασικούς κανόνες ορθής πρακτικής στην κατασκευή οδικών αξόνων και αφορούν τόσο στην ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας της πανίδας (είσοδος των ζώων στο οδόστρωμα και αποφυγή πιθανής σύγκρουσης) όσο και στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην πανίδα της ευρύτερης περιοχής όπως:
1. Περίφραξη ειδικών προδιαγραφών για τους αυτοκινητόδρομους.
2. Οδική σήμανση σχετική με την παρουσία άγριας πανίδας στην περιοχή.
3. Ειδικά μέτρα τα οποία θα αποτρέπουν τα ζώα να πλησιάζουν στο οδόστρωμα.
4. Κατασκευή σηράγγων και κοιλαδογεφυρών για τη διασφάλιση των μετακινήσεων των ζώων.
5. Κατασκευή γεφυρών και όχι επιχωμάτων σε μικρά ρέματα. Κατασκευή «πράσινων γεφυρών» σε εκτάσεις όπου το ανάγλυφο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της χάραξης δεν επιτρέπουν άλλη τεχνική λύση (σήραγγα, υπόγεια διάβαση) για τη διέλευση των ζώων.
6. Κατασκευή Υπόγειων Διαβάσεων Πανίδας.
7. Λήψη Αντισταθμιστικών Μέτρων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την κατασκευή ενός μεγάλου τεχνικού έργου. Τα μέτρα αφορούν την αναγνώριση των Ειδικών Ζωνών Σύνδεσης για τους πληθυσμούς της αρκούδας μεταξύ των ορεινών όγκων Πίνδου και Περιστερίου. Στις ζώνες αυτές θα ισχύει ειδικό καθεστώς διαχείρισης, κυρίως σε ότι αφορά τη ρύθμιση και χωροθέτηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Είναι το τρίτο υπόμνημα που κατατίθεται στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ζητάμε την άμεση εφαρμογή των μέτρων ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια οδηγών και αρκούδων στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.
Τέλος, περιμένουμε από το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να επιληφθούν των θεμάτων αυτών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οδική ασφάλεια των πολιτών και την ορθολογική προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας της χώρας μας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Γώδης/ Βιολόγος «Καλλιστώ»,6944958743
Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
2310252530 και 6972-694147
- Προηγούμενο Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Γρεβενών
- Επόμενο Διακοπή κυκλοφορίας γέφυρας «Μπελεϋ» στη θέση Παναγιά Ν. Γρεβενών