Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Τρέχουν τώρα για την αιθαλομίχλη – προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα

Η επιδότηση για την εγκατάσταση ενεργειακών τζακιών και οι αυστηρότεροι έλεγχοι σε καύσιμη ύλη αλλά και σε καυστήρες είναι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή και της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη φάνηκε να υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Κι αυτό διότι η υφυπουργός έθεσε και το ζήτημα του ακριβού πετρελαίου που απέφυγαν να αγγίξουν από το ΥΠΕΚΑ. Ενδεικτική είναι και η διαρροή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «οι απόψεις της υφυπουργού δεν ταυτίζονται με τις απόψεις του υπουργείου». Η υφυπουργός υπονόησε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν αν το πετρέλαιο ήταν φθηνότερο. Η χθεσινή σύσκεψη ήταν καθαρά αναγνωριστική και οι υπεύθυνοι απλώς συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπισθεί.

«Τα αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια  έχουν κάνει την εμφάνισή τους από τον περασμένο Νοέμβριο. Αιτία είναι η χρησιμοποίηση χαμηλής ποιότητας καυσίμου: ξύλου και βιομάζας», ανάφερε μεταξύ άλλων η κ. Σκοπούλη. «Δεν μπορούμε ωστόσο να πούμε στον κόσμο να μη ζεσταίνεται. Οσοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να το κάνουν και να μην χρησιμοποιήσουν ξύλο. Και η Πολιτεία πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν καλής ποιότητας καύσιμο».

Ο κόσμος μπορεί να γύρισε την πλάτη στο πετρέλαιο και να στράφηκε στη φωτιά μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στην εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης, βρέθηκε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα που απειλεί την υγεία του. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη προειδοποίηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ότι η αιθαλομίχλη – σε συνδυασμό με τους ρύπους από τα αυτοκίνητα – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, στο νευρικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Η εκτίμηση είναι ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ, ότι «αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουμε σε  κάθε καύση – μόνο στην περίπτωση του φυσικού αερίου οι εκπομπές είναι πολύ χαμηλές. Το πρόβλημα είναι η τοξικότητά τους». Οπως εξηγεί ο κ. Ιμπραήμ, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η καύση ξύλων με μπογιές και εμποτισμένων με βερνίκια. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται και τα παλιά παντζούρια που ξηλώνονται και ρίχνονται στη φωτιά».

 

Η λύση. Και τι μπορεί να γίνει; «Να στραφεί ο κόσμος στα ενεργειακά τζάκια και να χρησιμοποιεί καλύτερης ποιότητας ξύλα», συμπληρώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ. «Σε ένα ενεργειακό τζάκι οι απώλειες δεν υπερβαίνουν το 10-20% ενώ κατά τη διάρκεια της δευτερογενούς καύσης καίγονται και τα καυσαέρια της καμινάδας που είναι ιδιαίτερα τοξικά. Παράλληλα, ένα ενεργειακό τζάκι χρειάζεται μικρότερη ποσότητα ξύλων για να ζεστάνει τον χώρο».

Σημειώνεται ότι το κόστος εγκατάστασης ενός ενεργειακού τζακιού ξεκινά από 1.500 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ