Το στοιχειωμένο νησί στον κόλπο της Νάπολης
Το νησάκι Γκαϊόλα, που βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης έχει σύμφωνα με τον θρύλο μια καταραμένη ιστορία που ακολουθεί όσους επιχείρησαν να το αγοράσουν.
Από την δεκαετία του ’20 όταν και επιτράπηκε η αγοραπωλησία του, κανένας από τους ιδιοκτήτες του δεν επέζησαν για πολύ, μετά την αγορά του καταραμένου νησιού!
Το νησάκι που πλέον αποτελεί κρατική ιδιοκτησία του νομού της Καμπάνια αρχικά ονομαζόταν Εουπλέα, από την προστάτη των ναυτικών και είχε μάλιστα και ένα ναό αφιερωμένο σε αυτήν, ενώ το σημερινό όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη «cavea» που σημαίνει μικρή σπηλιά, λόγω των πολλών σπηλαίων που υπάρχουν σε αυτό.
Η αρχική του χρήση ήταν καθαρά στρατιωτική, αφού επάνω στο νησάκι βρίσκονταν τα κανόνια που προστάτευαν ολόκληρη την περιοχή από τις επιθέσεις των επίδοξων εισβολέων.
Στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γκαϊόλα διέμενε ένας ερημίτης με το παρατσούκλι «ο μάγιστρος» ο οποίος ζούσε χάρη στην ελεημοσύνη των ψαράδων της περιοχής, που τον προμήθευαν με φαγητό.
Μετά το θάνατό του, στο ένα μέρος του νησιού χτίστηκε μια βίλα, που διατηρείται μέχρι και σήμερα, ενώ το δεύτερο μέρος του νησιού διατηρείται ανέπαφο και ενώνεται με τη βίλα με μια θολωτή γέφυρα.
Στη βίλα έζησε και ο διάσημος συγγραφέας Norman Douglas, που έγραψε το βιβλίο «η χώρα με τις γοργόνες» ενώ οι ντόπιοι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την Γκαϊόλα, που τη θεωρούν καταραμένο νησί, το οποίο επιφυλάσσει άσχημο τέλος σε όποιον το κατοικήσει.
Ο πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Ελβετός Hans Braun, ο οποίος και βρέθηκε νεκρός τυλιγμένος σε ένα χαλί, ενώ λίγο καιρό μετά η γυναίκα του βρέθηκε πνιγμένη στη θάλασσα.
Επόμενος ιδιοκτήτης, ήταν ο Γερμανός Otto Grunback, που πέθανε από καρδιακή προσβολή μέσα στη βίλα.
Το ίδιο άσχημο τέλος είχε και ο επόμενος ιδιοκτήτης, ο φαρμακοβιομήχανος Maurice-Yves Sandoz που αυτοκτόνησε κλεισμένος σε ψυχιατρείο της Ελβετίας, ενώ και ο ιδιοκτήτης που τον διαδέχτηκε, ο βαρώνος Paul Karl Langheim, Γερμανός βιομήχανος που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του χάλυβα, που έχασε όλη του την περιουσία σε διοργανώσεις εορτών και τελικά αυτοκτόνησε.
Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο Gianni Agnelli της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, που είδε πολλά μέλη της οικογένειάς του να πεθαίνουν μετά την αγορά του νησιού.
Ο γιος του αυτοκτόνησε αλλά και ο ανιψιός του πέθανε χτυπημένος από μια σπάνια μορφή καρκίνου σε ηλικία μόλις 33 ετών.
Τελευταίοι ιδιοκτήτες του στοιχειωμένου νησιού ήταν ο Paul Getty που απήχθη από τον ίδιο του τον εγγονό και ο Gianpasquale Grappone είδε την οικονομική αυτοκρατορία που είχε δημιουργήσει με την εταιρία ασφαλίσεων «Colombo» να καταρρέει.
Πηγή: Newsbeast.gr
- Προηγούμενο 6 απλοί τρόποι για να προστατεύσετε το συκώτι σας
- Επόμενο Ανέκδοτο:Τα άλογα των αστυνομικών