Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Mε το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκεται πλέον το πολιτικό σύστημα καθώς οι συσχετισμοί που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει άρδην.
Εν ολίγοις, άνευ συνεργασίας νέα κυβέρνηση δεν θα μας προκύψει μέχρι τις 17 Μαΐου οπότε, βάση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, προβλέπεται η σύγκληση της νέας Βουλής.
Όποιο κι αν είναι λοιπόν το εκλογικό αποτέλεσμα τον πρώτο λόγο από το πρωί της Δευτέρας που θα κινηθεί ο σχετικός μηχανισμός, έχουν οι διερευνητικές εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας στα τρία πρώτα κόμματα, ή τέσσερα εφόσον δύο έχουν ισοψηφήσει σε αριθμό εδρών, καθένα από τα οποία έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες (σύνολο 9 ή 12) νέων ζυμώσεων προκειμένου να φτάσει στον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που καθορίζει την όλη διαδικασία:
– «Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
– Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
-Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
- Προηγούμενο Συνέντευξη της Βασιλείου Πηνελόπης, υποψηφίας βουλευτού Γρεβενών, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
- Επόμενο Σε 9.850.802 οι Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου