Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
INTERACTIVE
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Τι αλλάζει για τα παιδιά του Δημοτικού -Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η βαριά τσάντα των μικρών μαθητών του Δημοτικού σχολείου φαίνεται πως με το νέο πλαίσιο που επίκειται να περάσει το υπουργείο Παιδείας, θα ελαφρύνει σημαντικά.

Και τούτο διότι στόχος των αλλαγών είναι να μειωθούν τα αντικείμενα που διδάσκονται στα δημοτικά σχολεία, αλλά και να μειωθεί η ύλη στα βασικά μαθήματα, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα «μελέτης» των μαθητών στο σχολείο ώστε να έχουν προετοιμαστεί σωστά όταν έχουν πλέον επιστρέψει στο σπίτι και να μην έχουν επιπλέον φόρτο εργασίας.

Όπως αναφέρει και το Vima.gr, με θέμα τις αλλαγές στο δημοτικό συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας υπό την προεδρία του πρώην πρύτανη, καθηγητή πανεπιστημίου κ. Σωκράτη Κάτσικα.

Στη συνεδρίαση όλες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (δάσκαλοι, καθηγητές, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που επίσης θα συζητηθεί στο ΕΣΥΠ.

Η μελέτη στο σχολείο

Ένας από τους προβληματισμούς του υπουργείου, αλλά και της διδασκαλικής κοινότητας έχει να κάνει με την μελέτη στο σχολείο. Ήτοι: πώς το σχολείο θα προετοιμάζει τον μαθητή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να μελετάει με τις ώρες στο σπίτι.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα προταθεί μια μορφή «μελέτης» στα δημοτικά σχολεία που θα γίνεται στη διάρκεια του διδακτικού χρόνου και όχι ως εξωσχολική δραστηριότητα.

Οπως λένε πηγές του υπουργείου που μίλησαν στο «Βήμα», αν ενταχθεί κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων των σχολείων, δεν έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει καθώς οι μαθητές θα είναι κουρασμένοι από την ημέρα τους στο σχολείο.

Παράλληλα με τη μείωση της ύλης που σχεδιάζεται στα δημοτικά θα αυξηθούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες έτσι ώστε τα παιδιά να παραμένουν με ευχαρίστηση στα σχολεία τους και να χαλαρώνουν μετά την ολοκλήρωση των μαθησιακών υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσής του, όπου και θα κατατεθούν οι προτάσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών.

Στη συνέχεια θα γίνει διάλογος και με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και τον Ιανουάριο του 2015 να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό σχέδιο νόμου.

Μειώνονται τα διδασκόμενα αντικείμενα

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο δημοτικό δεν αναμένεται να μειωθούν αλλά αναμένεται να μειωθούν τα διδασκόμενα αντικείμενα, τα οποία σήμερα είναι 17.
Πάντως, εκπαιδευτικοί αλλά και επιστημονικές ενώσεις έχουν ζητήσει στο παρελθόν αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Γεωγραφίας στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

Και ειδικά σε συγκεκριμένα διδακτικά κεφάλαια τα οποία κρίνονται δυσνόητα ή επουσιώδη και σε ορισμένες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται σε διάφορες τάξεις. Επίσης στόχος είναι ο συγχρονισμός της ύλης συναφών μαθημάτων.

 

iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ