Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Τα άμεσα μέτρα που προτείνει η Τομεακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ για την ανακούφιση των πληγέντων από τις χαλαζοπτώσεις

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν, για ακόμη μια φορά, σε δέντρα, σιτηρά, καλαμπόκια, μπάμιες, ρεβίθια, φακές, κριθάρι, τριφύλλια, αμπέλια, κηπευτικά,  κ.α. από  ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε το βράδυ της 7ης Ιούνη περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών.

Συγκεκριμένα επλήγησαν καλλιέργειες σε περιοχές των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης, δίνοντας ουσιαστικά τη «χαριστική βολή» σε πολλούς αγρότες. Ειδικότερα στο Καρπερό  και τη γύρω περιοχή Τριφύλλι, Κατάκαλη   η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών ήταν ολική καθώς η χαλαζόπτωση ήταν από τις σφοδρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Σοβαρές ζημιές έπαθαν και οι καλλιέργειες στο Νησί, Κέντρο και Φελλί.

Τα στοιχεία της φύσης παραμένουν ένας ανίκητος αντίπαλος του αγρότη. Η όποια προστασία τους από τη μεριά της πολιτείας (αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ) παραμένει ανεπαρκής. Και φυσικά όλοι οδηγούνται στη “μέγκενη” των βασικά άδικων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και των επόμενα πολύ χαμηλών αποζημιώσεων για τις ζημίες. Η αρνητική εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από καθυστερήσεις και αδικίες από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ σίγουρα δεν μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους.

Καλούμε τους πληγέντες αγρότες των Γρεβενών σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές. Ο εφησυχασμός και η επανάπαυση είναι πάντα αντίπαλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή τους, τόσο από τις καιρικές συνθήκες και την αναλγησία της πολιτείας, όσο και από τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Με αφορμή αυτή την καταστροφή από τη θεομηνία ξανάρχεται στην επιφάνεια η πρόταση του ΚΚΕ για έναν άλλο ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Ο  νόμος για τον ΕΛΓΑ που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε, μαζί με τη ΝΔ, στη Βουλή, καθόλου δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ ζητάει από τους αγρότες πάρα πολλά χρήματα – το γνωστό χαράτσι των αυξημένων αγροτικών ασφαλίστρων – χωρίς να προσφέρει την ασφαλιστική κάλυψη και την αποζημίωση που χρειάζονται και δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Κι όταν οι παραγωγοί αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι, δε διστάζει να παρανομήσει και να τους το πάρει “με το στανιό”, βάζοντας χέρι στα βιβλιάρια που έχουν στην Αγροτική Τράπεζα.

Η Τομεακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων:

  • Να γίνουν έγκαιρα εκτιμήσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές και να ενισχυθεί με γεωτεχνικό προσωπικό ο ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
  • Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες και για το σύνολο της ζημιάς.
  • Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.
  • Να δοθεί, προκαταβολικά, το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα επανασποράς σε όσους αγρότες θελήσουν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους και να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν σε σχέση με εκείνο που θα εισέπρατταν αν δεν είχε πληγεί από τη θεομηνία η παραγωγή τους.
  • Να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές – κι όλη η Δ. Μακεδονία – στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες των Γρεβενών να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους με ταξική κατεύθυνση, αγωνιστικά να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες από τη θεομηνία, να συνεχίσουν την πάλη για μια αγροτική ανάπτυξη, έξω από τα δόκανα της ΕΕ, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, υπέρ των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Γρεβενά 10 Ιούνη 2013

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ