Συναγερμός για τα μολυσμένα κουνούπια (8/8/2011)
Σε «ανελέητο» κυνήγι κουνουπιών επιδίδονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς το έως πρόσφατα απλώς ενοχλητικό στη συνείδηση …του κόσμου δίπτερο έντομο, στοχοποιείται πια επισήμως ως ένας σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας.
Πέρυσι για πρώτη φορά κουνούπι «έφερε» στη χώρα μας τον ιό του Δυτικού Νείλου, προκαλώντας επιδημία στην Κεντρική Μακεδονία, με σωρεία κρουσμάτων λοίμωξης σε ανθρώπους. Εφέτος έκανε ξανά την εμφάνισή του, με μία σημαντική διαφορά: την εξάπλωσή του νοτιότερα, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα σε άνθρωπο και άλογα και στην περιοχή της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές εντείνουν την προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου (αύριο, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους της Αττικής). Μία προσπάθεια που εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, επιχειρήθηκε να ξεκινήσει νωρίς με ψεκασμούς – κωνωποκτονίες αλλά και στενή παρακολούθηση του «εχθρού».
Ήδη, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, και με αφορμή την «επιδημία» του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν στηθεί 100 Κέντρα – Παρατηρητήρια σε όλη τη χώρα με ειδικές «παγίδες» για κουνούπια, αλλά και με πτηνά (περιστέρια και κότες), τα οποία ως πιο ευαίσθητα στον ιό «καταδεικνύουν» αμέσως την επέλαση των κουνουπιών-φορέων. Οι παγίδες με τα κουνούπια αποστέλλονται στα ειδικά κέντρα (εργαστήρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος που θα δείξει εάν είναι φορείς του ιού. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 37.000 κουνούπια, και αξίζει να σημειωθεί ότι δίπτερα αρθρόποδα «φορείς» του ιού είχαν ήδη εντοπιστεί από τις 23 Ιουνίου. Το πρώτο όμως εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο αναφέρθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έναν μήνα αργότερα, στις 26 Ιουλίου, και αφορούσε κάτοικο της Καρδίτσας.
Έως και τα μέσα της εβδομάδας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο αριθμός των περιστατικών λοίμωξης που έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου ήταν επτά. Ενα από αυτά αφορά κάτοικο του Μαραθώνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους του υπουργείου Υγείας -με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών όπως π.χ. οι ΗΠΑ που επίσης αντιμετώπισαν το πρόβλημα- για εξάπλωση του ιού στην επικράτεια. Αυτό ήταν και το «κακό σενάριο». Το «καλό σενάριο» αφορούσε στο να παραμείνει η δραστηριότητα του ιού στα περυσινά επίπεδα όπου είχαν διαγνωσθεί 262 κρούσματα -η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία και με επίκεντρο τις πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας- αλλά είχαν σημειωθεί και 35 θάνατοι, όλοι υπερηλίκων με υποκείμενα νοσήματα. Τα όπλα που διαθέτει η χώρα για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» είναι οι ψεκασμοί για τους οποίους είχε επιστήσει την προσοχή το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες αρχές από τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμα και σήμερα όπου παρατηρείται, με βάση το δίκτυο παρατηρητηρίων, μεγάλη συσσώρευση μολυσμένων κουνουπιών, επεμβαίνει το KΕΕΛΠΝΟ με επιπλέον ψεκασμούς.
Εκτός από τις κεντρικές παρεμβάσεις, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η τήρηση ορισμένων βασικών οδηγιών προστασίας από τους πολίτες και η οποία φαίνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό οδήγησε στη φετινή «καθυστέρηση» εμφάνισης κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι τα «μολυσμένα» κουνούπια κυκλοφορούσαν από τον Ιούνιο. Οι οδηγίες αυτές αφορούν στη χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και εντομοκτόνων στον αέρα, την επιλογή μακρυμάνικων ρούχων και παντελονιών, την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων, τη χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών και την απομάκρυνση στάσιμων υδάτων π.χ. από τον κήπο.
ΠΗΓΗ: http://medicalnews.gr
- Προηγούμενο Συλλήψεις στη Φλώρινα (8/8/2011)
- Επόμενο Μηνιαία δραστηριότητα, υφισταμένων υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (9/8/2011)