Συμπαραστάτης του δημάρχου ή του δημότη; Ιδού η Ρόδος…
Ο νόμος 3852 για την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- πρόγραμμα Καλλικράτης- στο άρθρο 77 προβλέπει τον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων.
Σε εγκύκλιό του ο Υφυπουργός Γ. Ντόλιος δίδει τις απαραίτητες διευκρινίσεις επί της διαδικασίας, η οποία πρέπει να περαιωθεί μέχρι 28η Φεβρουαρίου με την απόλυτη πλειοψηφία των 2/3.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου πρόκειται για ένα νέο θεσμό εσωτερικής διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και Ο.Τ.Α, για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.
Επίσης έχει σαν αρχή την αμεροληψία των δημοτικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποτροπή πρόσθετων διαδικασιών (προσφυγές σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δικαιοσύνη) επειδή πολλά προβλήματα θα επιλύονται στο πλαίσιο του ίδιου Ο.Τ.Α, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων, χρημάτων, χρόνου και ελαχιστοποίηση των προβλημάτων των πολιτών.
Διερωτάται λοιπόν, κάθε καλόπιστος πολίτης του Δήμου Γρεβενών, αν με την επιλογή ενός αποτυχόντος υποψηφίου συμβούλου της πλειοψηφίας εξυπηρετείται ο σκοπός του νομοθέτη.
Πόσο αμερόληπτος θα είναι;
Πόσο δίκαιος κριτής του πολίτη (που ίσως δεν τον ψήφισε) θα είναι, απέναντι στην αυθαιρεσία της διοίκησης ή την κακοδιοίκηση ενός αντιδημάρχου, αφού μέχρι πρότινος αγωνίζονταν στην ίδια παράταξη;
Δεν έρχεται αυτή η επιλογή, σε αντίθεση με την αρχή της ανεξαρτησίας που πρέπει να διέπει τον θεσμό του συμπαραστάτη;
Στην πολιτική έχει διαχρονική αξία η ρήση ότι «η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια».
Μεγάλη σημασία έχει και η σημειολογία.
Η επιλογή ενός στενού δημαρχιακού συνεργάτη και παραταξιακού φίλου ή συναγωνιστή δείχνει μια στενότητα αντιλήψεων (τακτοποίησης ημετέρων) και μια αδικαιολόγητη φοβία ή μια νοοτροπία απόλυτης εξουσίας και ελέγχου των πάντων.
Παρά τη μεγάλη πλειοψηφία που έλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή, της λείπει η αυτοπεποίθηση.
Τα πρώτα βήματά της, δείχνουν έλλειψη σιγουριάς και αίσθημα αδυναμίας.
Αυτό καταδεικνύουν οι επιλογές και οι πρακτικές της.
Εκτός κι αν δεν μπορούν να πιστέψουν ακόμα το μεγάλο ποσοστό που πήραν ή τους συνθλίβει το βάρος της ευθύνης!
Όμως η επιλογή αυτή, αδικεί επιπλέον και τον εκλεκτό της πλειοψηφίας.
Από όσα γνωρίζουμε, έχει και άριστες σπουδές και είναι εξαιρετικός χαρακτήρας.
Όμως και αυτός(!),δραστηριοποιείται επαγγελματικά και κοινωνικά και διαμένει μακράν του Δήμου μας(στη Θεσσαλονίκη).
Εάν ήθελε ή τον προόριζαν για την θέση αυτή , δεν έπρεπε να συμμετάσχει στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Τότε δεν θα μπορούσε να του προσάψει κανείς το παραμικρό, παρά τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις…
Οι κακοί χειρισμοί της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας θα οδηγήσουν στην ακύρωση ενός πρωτόγνωρου και χρήσιμου θεσμού.
Και όμως δεν πάσχουμε από έλλειψη προσώπων.
Ενδεικτικά αναφέρω: Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κυριάκος Ταταρίδης, Νίκος Βέργος, Νίκος Τζήρος, Κρέων Τσιαρσιώτης, Χρήστος Ευαγγελόπουλος, Νίκου Αθηνά και πολλοί άλλοι θα μπορούσαν να προσφέρουν και αφιλοκερδώς μάλιστα, σε αυτή τη Νέα Ανεξάρτητη Αρχή.
Το παράδειγμα της Ρόδου, όπου συναινετικά επελέγη από όλες τις παρατάξεις, πρόσωπο κοινής αποδοχής, ως συμπαραστάτης του δημότη, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και στα Γρεβενά;
Η απόφαση της τελευταίας στιγμής, η ασφυκτική πίεση των χρονικών προθεσμιών( άραγε γιατί δεν ξεκίνησε νωρίτερα η διαδικασία;) δείχνει προχειρότητα και ανευθυνότητα.
Ελπίζω, ότι δεν κρύβει δόλο.
Αν είναι έτσι, τόσο το χειρότερο για τους εμπνευστές!
Υστερόγραφο: Τα ίδια πρέπει να ληφθούν υπόψη και για την επιλογή του περιφερειακού συμπαραστάτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της προσεχούς εβδομάδος(Δευτέρας 28/2)
Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα βρεθεί κοινός και αξιόλογος Συμπαραστάτης.
Δημήτρης Ψευτογκάς
Περιφερειακός Σύμβουλος
Pseftogas2007.blogspot.com