Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Στις 29 Αυγούστου οι βάσεις για ΑΕΙ – ΤΕΙ *Ανοδος για Στρατιωτικά τμήματα, Αστυνομικές σχολές* (18/8/2011)

Στις 29 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τελικά οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως γνωστοποίησε η Αννα Διαμαντοπούλου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η φετινή είναι η πρώτη χρονιά που θα ανακοινωθούν οι βάσεις για όλους τους μαθητές, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι τα αγωνίσματα στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές πραγματοποιήθηκαν δέκα ηημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς δεν είχε καθοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία ο ακριβής αριθμός των εισακτέων.

Η κυρία Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε “πολύ δύσκολη” τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου διαβεβαιώνοντας πάντως ότι “όλα είναι υπό έλεγχο” από πλευράς υπουργείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 6.000 εκπαιδευτικοί και θα προσληφθούν 600 όπως επιβάλλεται από την αναλογία μια πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις.

Εκπαιδευτικοί με “Υπενθυμίζω ότι σε έρευνα που κάναμε στην τεχνική εκπαίδευση πέρυσι, καταγράφηκαν περίπου χίλιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν ωράριο από μηδέν έως τρεις ώρες. Αυτά τα φαινόμενα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σαν κι αυτή, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά”, τόνισε η υπουργός.

Ως προς τους αναπληρωτές, έκανε γνωστό ότι οι τοποθετήσεις θα έχουν γίνει ως τις 8 Σεπτεμβρίου αφού θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών αναγκών την πρώτη βδομάδα του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός τους θα είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, όπως προβλέπεται για κάθε υπουργείο.

Για τα σχολικά βιβλία, η υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αναφέροντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η εκτύπωση από τον ΟΕΔΒ με στόχο στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, να διανεμηθούν στους μαθητές τα βασικά βιβλία. Τα τεύχη που δεν είναι απαραίτητα στην έναρξη της χρονιάς θα έχουν μοιραστεί στους μαθητές έως το τέλος του μήνα.

Η κυρία Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε επίσης την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών σε 180 σχολεία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο τεχνολογικό λύκειο, καλώντας γονείς και μαθητές να ενημερωθούν από το διαδίκτυο και από τους καθηγητές γι’ αυτό το νέο σχολείο.

H γενική τάση για τις βάσεις είναι καθοδική. Συγκεκριμένα, η πτώση στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, θα ξεκινήσει από τα 200 μόρια και θα ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 800. Όσοι στοχεύουν στις υψηλόβαθμες-περιζήτητες σχολές του 1ου πεδίου (Νομικές, Παιδαγωγικές) θα πρέπει να περιμένουν πτώση των βάσεων από 200 έως 400 μόρια.

Στα χαμηλόβαθμα επαρχιακά τμήματα του εν λόγω επιστημονικού πεδίου η πτώση δεν αποκλείεται να “αγγίξει” ακόμη και τα 900 με 1.000 μόρια.

Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου δεσπόζουν τα φυσικομαθηματικά τμήματα και οι πολυτεχνικές σχολές, προοιωνίζεται “καθίζηση” των βάσεων από 250 έως 1.200 μόρια. Ο πήχης για την εισαγωγή στα πολυτεχνικά τμήματα χαμηλώνει από 250 μόρια (για το ΕΜΠ) και μέχρι 400 για τα ιδρύματα της επαρχίας. Λίγο μεγαλύτερη, αναμένεται η πτώση για τις φυσικομαθηματικές σχολές, αφού η ζήτηση χρόνο με το χρόνο πέφτει εξαιτίας των δυσμενών προοπτικών για επαγγελματική αποκατάσταση.
Στα τμήματα μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών, πάντως, οι βάσεις θα υποχωρήσουν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 1.200 μόρια.

Εντυπωσιακή, για τα δεδομένα του 3ου επιστημονικού πεδίου, αναμένεται η πτώση στα περιζήτητα τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από όλες τις Ιατρικές σχολές, μόνο η αντίστοιχη της Αθήνας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πτώση θα ξεκινήσει από 200 μόρια και θα φτάσει έως τα 600 με 700.

Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι για τα περιζήτητα τμήματα θα χρειαστούν έως 350 λιγότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι, ενώ πολλά επαρχιακά τμήματα των ΤΕΙ, θα διαμορφώσουν βάσεις κάτω από τα 9.000 μόρια.

Ανοδος για Στρατιωτικά τμήματα, Αστυνομικές σχολές
Στη γενικευμένη πτώση των βάσεων που θα επηρεάσει την πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, αναμένεται να υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις όπου οι βάσεις θα έχουν ανοδική πορεία.
Δεδομένη θεωρείται η άνοδος για αρκετά Στρατιωτικά τμήματα και Αστυνομικές σχολές καθώς οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σχολή Ευελπίδων όπου θα “απαιτήσει” 17.300-17.500 μόρια, τη σχολή Ικάρων με τη βάση να φτάνει έως τα 17.750 και το Οικονομικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης (19.250-19.400).
Στα τμήματα για τα οποία εκτιμάται φέτος ότι θα δυσκολέψει η εισαγωγή εντάσσονται και αυτά των Μουσικών Σπουδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα της Θεσσαλονίκης όπου η βάση αναμένεται να “σκαρφαλώσει” μέχρι τα 17.100 μόρια.

Αντίθετα, οι σχολές που θα κινηθούν καθοδικά, αφορούν από χαμηλόβαθμες έως και υψηλόβαθμες-περιζήτητες. Συγκεκριμένα, έως 18.700 θα χρειαστούν όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στη Νομική Αθήνας, ενώ για το Παιδαγωγικό Αθήνας, η βάση δεν θα ξεπεράσει τα 18.250 μόρια.

Πτώση έως 350 μόρια, θα έχουν τα Οικονομικά τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου. Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστήμίου Αθηνών, θα είναι ίσως το μοναδικό του πεδίου που θα κινηθεί πάνω από τα 18.000 μόρια (18.300-18.500).

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ