Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Σοφοκλής Εταιρίδης: Εν όψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Σε όλα τα συνέδρια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ μετά το 1993, πλην ενός αν θυμάμαι καλά, ήμουν σύνεδρος. Θυμάμαι στα ταξίδια για Αθήνα να συζητάμε μαζί με τους άλλους συντρόφους συνέδρους για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αναδειχθεί μια νέα αριστερά με καινούργιες θέσεις, οι οποίες να βγαίνουν μέσα από τα λάθη του παρελθόντος (υπήρξε κατάρρευση των πρώην κουμουνιστικών κρατών χωρίς να ανοίξει μύτη), να έρθει κοντά στον λαό, να πείσει με τις θέσεις της και να την αγκαλιάσουν ξανά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει πολλά ακόμη να δώσει στην ανθρωπότητα και στην Ελλάδα μας και αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος που βρισκόμασταν στον ΣΥΝ και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όλα τα παραπάνω όμως ήταν στην θεωρία την δικιά μας, γιατί στην πραγματικότητα επικρατούσε μια << ξύλινη >> γλώσσα και μια αριστερά εγκλωβισμένη από τους οπαδούς και τα στελέχη της. Επαναλαμβάνονταν σχεδόν τα ίδια πράγματα από συνέδριο σε συνέδριο. Αυτό που καταφέραμε ήταν να κρατήσουμε την σπίθα αναμμένη.
Σε αυτό το 1 συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο οποίο και είμαι σύνεδρος, διαβάζοντας τις θέσεις της κεντρικής επιτροπής και το καταστατικό, ένιωσα για πρώτη φορά να υλοποιούνται πολλά από τα οποία εγώ και οι σύντροφοι μου σκεφτόμασταν για πολλά χρόνια παρά τις πολλές ελλείψεις σε άλλες θέσεις.
Θα αναφέρω λίγα αλλά για μένα σπουδαία που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα συνέδρια.
-Για πρώτη φορά λέγεται ξεκάθαρα, ότι για μας ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ δεν είναι η κρατική ιδιοκτησία των παραγωγικών μέσων, αλλά είναι μια μορφή οργάνωσης της κοινωνίας.
Να βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσων παραγωγής και απαιτεί: Δημοκρατία Σε Όλα Τα Κύτταρα Της Δημόσιας Ζωής.
Οι εργαζόμενοι να μπορούν να σχεδιάζουν, να διευθύνουν, να ελέγχουν και να προστατεύουν τα εκλεγμένα όργανα τους , την παραγωγή και να έχουν κατεύθυνση στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
-Ένα από τα καλά του ΣΥΝ είναι ότι πρωτοστάτησε στην χώρα μας στις αρχές του 21 αιώνα, στην δημιουργία των κινημάτων εναντίων της παγκοσμιοποίησης ( Κοινωνικό Φόρουμ). Στις άγριες και απάνθρωπες καταστάσεις του καπιτάλ, μέσα από τα κινήματα βγήκαν συνθήματα όπως ο Άνθρωπος πάνω από τα Κέρδη.
Τι μας έχει δείξει η πράξη, ότι όλα εξελίσσονται στο όνομα του κέρδους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θέλει αυτό να το κάνει παρελθόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ λέγει ότι: Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Μέλλον.
Μετά την κατάρρευση των πρώην κουμουνιστικών κρατών επικράτησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική, το άλλο άκρο. Από την κρατικοποίηση των πάντων και την δημιουργία του γραφειοκρατικού καπιταλισμού στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Και τα δύο συστήματα μας οδήγησαν σε αδιέξοδα. Ο νεοφιλελευθερισμός πρότεινε την άνευ όρων και άνευ ορίων εξαθλίωση της κοινωνίας προς όφελος του κεφαλαίου και μεγιστοποίηση του κέρδους.
-Ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα ενός κομματικού φορέα είναι να μπορεί να ερμηνεύει σωστά την υπάρχουσα κατάσταση, όταν υπάρχει σωστή ερμηνεία θα υπάρχει και σωστή πρόταση για να πάμε μπροστά σαν κοινωνία, σαν χώρα. Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα, όταν παίρνουμε υπ’ όψιν όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες.
Πολλές φορές θεωρητικά λέγονται σωστά πράγματα αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη τη δεδομένη χρονική στιγμή, το οποίο και αυτό βρίσκεται μέσα στην σωστή ερμηνεία μιας κατάστασης.
-Αυτά που έλεγε ο Μάρξ στην θεωρία του, πολλά τώρα άρχισαν να υλοποιούνται στην πράξη και τώρα επαληθεύεται. Έχει πει ο Μάρξ, ότι με την δημιουργία των μεγάλων εταιρειών, των τράστ και των καρτέλ κ.ά , στο όνομα του κέρδους θα θυσιάζονται άνθρωποι και κράτη ολόκληρα.
Μέσα από την κρίση που υπάρχει στην χώρα μας, ορισμένα πράγματα άρχισαν να φαίνονται πιο ξεκάθαρα και να γίνονται πιο πιστευτά από ό,τι πριν δεκαετίες. Να γίνω πιο συγκεκριμένος, σήμερα στην χώρα μας και σε άλλα κράτη συνήθως φαίνεται να υπάρχει μια ψεύτικη δημοκρατία με την έννοια ότι αυτοί που ψηφίζουμε δεν μας κυβερνούν. Στην ουσία τα κοινοβούλια ελέγχονται από τις οικονομικές ελίτ και τα κοινοβούλια επικυρώνουν τις αποφάσεις των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Άρχισαν να χρησιμοποιούν και τα κρατικά μέσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους (Αστυνομία, Στρατός) στο όνομα υπεράσπισης της δημοκρατίας…………………..
-Στο όνομα της φιλοσοφίας ότι τα πάντα στην ζωή εξελίσσονται και αλλάζουν θα πρέπει να δεχθούμε, ότι και οι αλήθειες και τα μελλοντικά μας όνειρα για μια καλύτερη ζωή αλλάζουν.
Η Αριστερά στην οποία πιστεύουμε εμείς πρέπει να έχει τις αλήθειες και τα όνειρα της προοδευτικής, δηλαδή αυτής που εξελίσσεται και όχι του παρελθόντος, που παραμένει δογματική.
-Ορισμένες δικλείδες τις οποίες θεωρώ απαραίτητες προς ναυλωμένους αριστερούς…………………..
-Η πράξη δείχνει το ποιόν ενός ανθρώπου και κόμματος και όχι η θεωρία του…….
-Πρώτα θα είσαι αυστηρός με τα στελέχη σου και στο όνομα της αλήθειας και του δικαίου όσοι παρανομούν πρέπει να << τιμωρούνται>> για να μπορείς να γίνεσαι πιστευτός από τον υπόλοιπο λαό.
-Άρα οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρέπει να παραμένουν ανεξέλεγκτοι μέχρι τις επόμενες εκλογές. Έχουν εκλεγεί στο παρελθόν Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Νομάρχες και άπειροι σύμβουλοι Τ.Α. και Περιφέρειας που στην θητεία τους ήταν χειρότεροι και από τους πρώην διοριζόμενους (συγκεντρωτικοί, αυταρχικοί, κ.ά.).Το ίδιο πρέπει να γίνει και στους συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς………..
-Ένα από τα εργαλεία για καλύτερες αποφάσεις και επιλογές είναι να υπάρχουν και να λειτουργούν οι κομματικές οργανώσεις. Είναι οι μικρές ομάδες μέσα στις οποίες υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μελών, καλύτερη γνωριμία των πράξεων και στάσεων των μελλών πριν και τώρα, καλύτερες αποφάσεις για επιλογές θέσεων, καλύτερες αποφάσεις για << τιμωρία>> κακών στελεχών και προώθηση και επιβράβευση των καλών.
-Λόγω ότι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ μπορεί να γίνει η αυριανή κυβέρνηση, θα ήθελα να βάλω ως κριτήριο ένα στοιχείο που δείχνει αν ένα κόμμα που κυβέρνησε μια χώρα ήταν προς καλυτέρευση της κοινωνίας της. Το κριτήριο είναι αν μεγάλωσε και αύξησε την συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα των αποφάσεων.
-Θα ήθελα να κλείσω με μια απλή σκέψη: ό,τι καινούργιο έρχεται και μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ καλό στον άνθρωπο, στα κόμματα και στις κοινωνίες, αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για μείωση των αρνητικών συνεπειών του, άλλο τόσο μεγάλο κακό μπορεί να φέρει στον άνθρωπο, στα κόμματα και στις κοινωνίες.
Σοφοκλής Γ. Εταιρίδης
Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γρεβενών.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ