Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Σαλιγκάρια: εκτροφή, πλεονεκτήματα και κόστος επένδυσης

Το εκτρεφόμενο σαλιγκάρι (Helix aspersa), γνωστό και ως κρητικός χοχλιός, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη σαλιγκαριών που συναντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου.

Χάρη στη υψηλή ζήτηση για σαλιγκάρια ειδικά στην Ευρώπη, το κόστος αγοράς του είναι υψηλόκαι αυτό το γεγονός καθιστά ελκυστική για πολλούς παραγωγούς, την εκτροφή του.

Εκτός της υψηλής ανταγωνιστικότητας, το Helix aspersaεπιλέγεται από τους εκτροφείς διότι έρχεται πιο πρώιμα σε πλήρη ανάπτυξη, σε σύγκριση με άλλα είδη, ενώ προσαρμόζεται πιο εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου.

Η πλειάδα των πλεονεκτημάτων της καλλιέργειας του Helix aspersa, έχει οδηγήσει στη σύνδεση της παγκόσμιας τάσης των αγορών με την παραγωγή του είδους. Οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους οι κρητικοί χοχλιοί έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των εκτροφέων παγκοσμίως είναι:

*Η υψηλή αναπαραγωγική ικανότητά τους.

*Η εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

*Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξής τους.

*Οι ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία των ανθρώπων.

*Η υψηλή τιμή αγοράς τους.

—Εκτροφή σαλιγκαριών

Η εκτροφή των σαλιγκαριών μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτά εκτροφεία, είτε σε κλειστές εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας τη φυτική βλάστηση ή/και τεχνητά σιτηρέσια.

Η επιλογή του τρόπου εκτροφής και διατροφής των σαλιγκαριών εξαρτάται από το διαθέσιμο κεφάλαιο εγκατάστασης και λειτουργίας, την τεχνογνωσία του εκτροφέα, το επιχειρηματικό πλάνο και άλλους παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος παραγωγός σαλιγκαριών θα πρέπει προτού ξεκινήσει τη δραστηριότητα εκτροφής, να γνωρίζει σε βάθος όλες τις παραμέτρους που μπορούν να τη βελτιώσουν ή να δημιουργήσουν εμπόδια σε αυτή.

—Κόστος εγκατάστασης και λιανική τιμή πώλησης

Το κόστος εγκατάστασης ενός ανοικτού εκτροφείου σαλιγκαριών με έκταση ενός στρέμματος, κυμαίνεται από 2.000 έως 4.000 €. Η μέση απόδοσή του είναι 800 έως 1200 κιλά/στρέμμα, με προσδοκώμενη πρόσοδο τα 2.400 έως 3.600 €/στρέμμα (σε σημερινές τιμές χονδρικής πώλησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).

Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός κλειστού εκτροφείου, εμβαδού ενός στρέμματος, υπολογίζεται σε κόστος που αγγίζει τα 15-18.000 €. Η μέση παραγωγικότητά του είναι 2.500-3.000 κιλά και η προσδοκώμενη πρόσοδος σε 7.500 έως 9.000 € (σε σημερινές τιμές χονδρικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)

Σημειώνεται ότι η λιανική τιμή πώλησης του Helix aspersa κυμαίνεται από 5,50 έως 8,00 €, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αγγίζει τα 12€.

Η επιτυχία του εγχειρήματος εκτροφής σαλιγκαριών δεν αποτελεί κάτι μαγικό. Προϋποθέτει γνώση, κατάρτιση, συγκεκριμένη στόχευση και υπομονή από τον υποψήφιο εκτροφέα.

Διαβάστε για δυνατότητα online κατάρτιση στη Σαλιγκαροτροφία από το e-school by agronomist.gr.

Πηγή agronomist.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ