Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Σήμερον τα Φώτα …

Σήμερον τα Φώτα κι ο φωτισμός και χαρά μεγάλη και αγιασμός, τραγουδά ο λαός μας, γιατί σήμερα ο Ιησούς Χριστός, ο Κύριός μας, πηγαίνει στον Ιορδάνη ποταμό, να βαφτιστεί απ’ τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

 

Σ’ αυτή την περιοχή ο Ιωάννης, προσπαθώντας να προετοιμάσει το λαό για τον ερχομό του Αμνού του Θεού που θα σήκωνε τις αμαρτίες του κόσμου, τους οδηγούσε σε βάπτισμα προς μετάνοια. Γι’ αυτό όσοι τον άκουγαν κατέβαιναν στο νερό του ποταμού και εξομολογούνταν και τις αμαρτίες τους.

 

Ακολουθώντας αυτό το τυπικό και ο Χριστός ως άνθρωπος, που ήταν υποχρεωμένος απ’ το Νόμο να κάνει ό,τι και ο κάθε Ιουδαίος, φτάνει στην έρημο του Ιορδάνη και καταδέχεται να μπει στο ποτάμι, για να βαφτιστεί. Επειδή όμως αμαρτίες να εξομολογηθεί δεν είχε – είναι Αυτός που απηύθυνε στους αιώνες το ερώτημα: ποιος μπορεί να με ελέγξει για αμαρτία; -, βγήκε αμέσως από το νερό του Ιορδάνη. Και τότε σχίστηκαν οι ουρανοί και το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πνεύμα το Άγιο, στάθηκε με τη μορφή του περιστεριού πάνω απ’ το κεφάλι του Θεανθρώπου, ο Οποίος είναι το δεύτερο πρόσωπο της Τριαδικής Θεότητας, ο Θεός Λόγος, που γεννήθηκε απ’ τον Πατέρα προ πάντων των αιώνων, και ο τέλειος άνθρωπος, που γεννήθηκε εν χρόνω απ’ την Παναγία μητέρα.

Συνάμα απ’ τον ουρανό ακούστηκε η φωνή – διάγγελμα του Ουράνιου Πατέρα: αυτός είναι ο αγαπητός μου γιος, στον οποίο αναπαύομαι.

 

Ας παρακολουθήσουμε στη συνέχεια ένα μεταφρασμένο απόσπασμα κειμένου που διαβάζεται στην Εκκλησία μας τη μέρα αυτή και που αποτελεί δοξολογία στο Θεό για όλα αυτά.

 

«… Σε δοξάζουμε, Δέσποτα φιλάνθρωπε, Παντοδύναμε, προαιώνιε Βασιλιά, εσένα τον Κτίστη και Δημιουργό των όλων. Σε δοξάζουμε, μονογενή Υιέ του Θεού, τον χωρίς πατέρα από τη μεριά της μητέρας και χωρίς μητέρα από τη μεριά του πατέρα. Στη γιορτή που πέρασε σε είδαμε παιδάκι, ενώ στην τωρινή σε βλέπουμε τέλειο, τέλειο Θεό από τον τέλειο Θεό μας.

 

Σήμερα έφτασε καιρός γιορτής και συναθροίζεται μαζί μας ο χορός των αγίων και μαζί με τους ανθρώπους γιορτάζουν και οι Άγγελοι. Σήμερα επισκέφτηκε τα ύδατα η χάρη του Αγίου Πνεύματος με τη μορφή περιστεριού. Σήμερα ανέτειλε ο άδυτος Ήλιος και ο κόσμος φωτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη με το φως του Κυρίου. Σήμερα η Σελήνη με λαμπρές ακτίνες εκλαμπρύνεται μαζί με τον κόσμο. Σήμερα τα φωτόμορφα άστρα με τη χαρούμενη λάμψη τους καλλωπίζουν την οικουμένη. Σήμερα τα σύννεφα απ’ τον ουρανό δροσίζουν την ανθρωπότητα με δροσιά αγιασμού.

 

Σήμερα ο Άκτιστος με τη θέλησή του χειροθετείται από το δικό του πλάσμα. Σήμερα ο Προφήτης και Πρόδρομος προσέρχεται στο Δεσπότη, αλλά παρίσταται με τρόμο βλέποντας τη συγκατάβαση του Θεού προς εμάς. Σήμερα του Ιορδάνη τα νάματα με την παρουσία του Κυρίου μεταβάλλονται σε ιάματα. Σήμερα η κτίση όλη αρδεύεται με ρείθρα μυστικά. Σήμερα απαλείφονται των ανθρώπων τα πταίσματα με τα νερά του Ιορδάνη. Σήμερα άνοιξε ο Παράδεισος για τους ανθρώπους και ο Ήλιος της Δικαιοσύνης μάς φωτίζει πέρα ως πέρα. Σήμερα το νερό που ήταν πικρό επί Μωυσή, μεταβάλλεται για το λαό σε γλυκύτητα με την παρουσία του Κυρίου.

 

Σήμερα απαλλαγήκαμε από τον παλιό θρήνο και διασωθήκαμε ως νέος Ισραήλ. Σήμερα λυτρωθήκαμε απ’ το σκοτάδι και πέρα ως πέρα φωτιζόμαστε από το φως της θεογνωσίας. Σήμερα με την εμφάνιση του Θεού μας καθαρίζει η ομίχλη του κόσμου. Σήμερα όλη η κτίση από ψηλά φέγγει σαν λαμπάδα. Σήμερα καταργήθηκε η πλάνη και του Δεσπότη η επέλευση μάς φτιάχνει οδό σωτηρίας. Σήμερα τα κάτω γιορτάζουν μαζί με τα άνω και τα άνω με τα κάτω γίνονται ένας όμιλος. Σήμερα αναγαλλιάζει η ιερή και μεγαλόφωνη συγκέντρωση των Ορθοδόξων.

 

Σήμερα ο Δεσπότης βιάζεται να βαπτιστεί, για ν’ ανεβάσει ψηλά την ανθρωπότητα. Σήμερα ο Ασάλευτος υποκλίνεται στον ίδιο του το δούλο, για να ελευθερώσει εμάς απ’ τη δουλεία. Σήμερα αγοράσαμε τη Βασιλεία των ουρανών· δε θα ’χει τέλος η Βασιλεία του Κυρίου. Σήμερα η ξηρά και η θάλασσα συμμερίζονται τη χαρά του κόσμου και ο κόσμος γεμίζει με ευφροσύνη.

 

Σε είδαν, Θεέ μου, τα ύδατα, σε είδαν και φοβήθηκαν. Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω, σαν είδε το πυρ της θεότητας να κατεβαίνει με σώμα και να μπαίνει σ’ αυτόν. Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω βλέποντας το Πνεύμα το Άγιο να κατεβαίνει με τη μορφή περιστεριού και να πετά γύρω Σου. Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω βλέποντας ορατό τον Αόρατο, σαρκωμένο τον Κτίστη, το Δεσπότη με δούλου μορφή. Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω και τα όρη σκίρτησαν βλέποντας Θεό με σάρκα και τα σύννεφα βγάλανε φωνή θαυμάζοντας Αυτόν που ήρθε, το Φως εκ Φωτός, τον αληθινό Θεό εκ Θεού αληθινού…, Αυτόν που το θάνατο της παρακοής και το κεντρί της πλάνης και τα δεσμά του Άδη στον Ιορδάνη βύθισε και δώρισε στον κόσμο Βάπτισμα σωτηρίας…»

 

Κι εδώ ας κλείσουμε εκφράζοντας και το δικό μας θαυμασμό και την κατάνυξη με την εκφώνηση της Εκκλησίας: Μέγας είσαι, Κύριε, και θαυμαστά είν’ τα έργα Σου και κανένας λόγος δεν είναι αρκετός για να υμνήσει τα θαυμάσιά Σου!

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ