Ρυθμίσεις οφειλών στους Δήμους: Έως 100 δόσεις . Υπερψηφίστηκε στη Βουλή
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η ευνοϊκή ρύθμιση για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (πρόκειται για το άρθρο 53 του αρχικού νομοσχεδίου που στο τελικό κείμενο θα αριθμηθεί ως 52) πολιτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μετά την (τυπική) ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του τις επόμενες ημέρες και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν μέσα σε τέσσερις μήνες σχετική αίτηση στους Δήμους για τη διευθέτηση των οφειλών τους.
Αν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το ύψος των συνολικών οφειλόμενων στους Δήμους, υπολογίζεται ότι πρόκειται για θεαματικά ποσά, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, καθώς, λόγω της κρίσης, πολλές επιχειρήσεις οφείλουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια από τα τέλη παρεπιδημούντων.
Έτσι, με τη ρύθμιση αναμένεται να δοθεί σημαντική ανάσα στους Δήμους σε μία περίοδο που ασφυκτιούν οικονομικά, ενώ και οι δήμαρχοι δε θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση προεκλογικά να προχωρήσουν τις διαδικασίες μέσω των ΔΟΥ για μη παροχή φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεση εις χείρας τρίτων, κατάσχεση περιουσίας κ.λπ.
Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:
Με εφάπαξ καταβολή μηδενίζονται (-100%) οι προσαυξήσεις ανεξαρτήτως ποσού. Έως 5.000 ευρώ σε 24 δόσεις, απαλλαγή του 80% των προσαυξήσεων, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Από 5.001 έως 10.000 ευρώ σε 48 δόσεις, απαλλαγή του 50% των προσαυξήσεων, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ. Από 10.001 έως 20.000 ευρώ σε 72 δόσεις, απαλλαγή του 30% των προσαυξήσεων, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ. Πάνω από 20.000 ευρώ σε 100 δόσεις, απαλλαγή του 10% των προσαυξήσεων, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπει ο νόμος, «οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας, που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων».
Εξαιρέσεις
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται: α) οφειλές από κάθε είδους πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών, β) οφειλές υπαγόμενες σε καθεστώς ειδικότερων προβλέψεων περί καταβολής σε δόσεις (π.χ. εισφορά σε χρήμα ιδιοκτητών ακινήτων για ένταξη στο σχέδιο πόλης κατά το πδ 5/1986)
Τα δικαιολογητικά
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή του στη ρύθμιση υποβάλλεται στο Δήμο, το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, μαζί με έξι δικαιολογητικά:
α) εκκαθαριστικό δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πέντε ετών, β) τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, δήλωση στοιχείων ακινήτων, επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία των δύο τουλάχιστον τελευταίων ετών, επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου, βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ, επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής και ο οφειλέτης έχει καταβάλει το 30% της ρυθμιζόμενης οφειλής του: α) Ο Δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας προς την αρμόδια ΔΟΥ και σε εντολή για επαναδέσμευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μία εκ των δόσεων, β) Ο οφειλέτης καθίσταται δημοτικά ενήμερος κατά την έννοια του άρθρου 285 του ν.3463/2006 (ΚΔΚ). Παράλληλα, η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.
- Προηγούμενο ΠΑΣΧΑ: Χειμωνιάτικος ο καιρός στα Γρεβενά
- Επόμενο Ανακοίνωση υποψηφιότητας της δικηγόρου Φωτεινής Δ.Τζουβάρα με τον συνδυασμό ΄΄ Γρεβενά Συμμετέχω Ενεργά΄΄