Π.Κουκουλόπουλος: «Δημιουργούμε για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό»
«Με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4276/2014 δημιουργείται για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον αγροτουρισμό καθώς και τον οινοτουρισμό.
Με τον οινοτουρισμό επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε την προσέγγιση του εσωτερικού και εξωτερικού επισκέπτη σε αμπελουργικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας οίνοι, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και την ανάδειξη – διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος».
Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση για τον οινοποιητικό κλάδο «Χάρτης των Γεύσεων», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να εκπονήσει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τις προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές εγκαταστάσεις ή και αμπελώνες, τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ανωτέρω εγκαταστάσεων για την ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εντός αυτών, τις ειδικές προδιαγραφές επισκεψιμότητάς τους, τη μορφή και τον τύπο του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου κ.ά».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η πολιτεία βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με τους φορείς του αμπελοοινικού τομέα με μοναδικό σκοπό, όπως είπε, την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών οίνων στη εγχώρια και τη διεθνή αγορά, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία του προγράμματος «Προώθηση οίνων στις διεθνείς αγορές που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ: «Η σημασία της σωστής διακίνησης και προβολής των οίνων μας τόσο στην εσωτερική αλλά κυρίως στην εξωτερική αγορά, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη και κεφαλαιώδης, τόσο για τον οικονομικό αντίκτυπο όσο και για τα πολιτιστικά και πολιτισμικά μηνύματα που μεταφέρει το κρασί. Η αποτελεσματική και δυναμική διείσδυση καθώς και καθιέρωση στη παγκόσμια αγορά των κρασιών μας που διαθέτουν «ταυτότητα» και έχουν να αναδείξουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο καταγωγής τους, πραγματοποιείται ήδη μέσω ευρέως φάσματος προωθητικών δράσεων, με το πρόγραμμα «Προώθηση οίνων σε διεθνείς αγορές».
Ακολουθεί η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού:
«Το κρασί είναι ένα από τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα που αναγνωρίζεται διεθνώς, ως ένας από τους κύριους πρεσβευτές της κουλτούρας των παραγωγών χωρών.
Η αμπελοκαλλιέργεια έχει τεράστια περιβαλλοντική σημασία. Τα ελληνικά αμπελοτόπια εκτείνονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας, αμπελώνες καλλιεργούνται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα και συμβάλλουν ιδιαίτερα στη διαμόρφωση τοπίων σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις με αναβαθμίδες όπως είναι οι νησιωτικές περιοχές, οροπέδια κλπ. Η γεωγραφική αυτή μορφολογία της χώρας μας και η δημιουργία ιδιαίτερων μικροκλιμάτων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο ότι έχουμε αναγνωρίσει σε εθνικό επίπεδο 33 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και 114 Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) οίνων.
Με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4276/2014 δημιουργείται για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον αγροτουρισμό καθώς και τον οινοτουρισμό.
Με τον οινοτουρισμό επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε την προσέγγιση του εσωτερικού και εξωτερικού επισκέπτη σε αμπελουργικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας οίνοι, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και την ανάδειξη -διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η σημασία της σωστής διακίνησης και προβολής των οίνων μας τόσο στην εσωτερική αλλά κυρίως στην εξωτερική αγορά, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη και κεφαλαιώδης, τόσο για τον οικονομικό αντίκτυπο όσο και για τα πολιτιστικά και πολιτισμικά μηνύματα που μεταφέρει το κρασί.
Η αποτελεσματική και δυναμική διείσδυση καθώς και καθιέρωση στη παγκόσμια αγορά των κρασιών μας που διαθέτουν «ταυτότητα» και έχουν να αναδείξουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, άμεσα συνδεδεμένα με το τόπο καταγωγής τους, πραγματοποιείται ήδη μέσω ευρέως φάσματος προωθητικών δράσεων, με το πρόγραμμα «Προώθηση οίνων σε διεθνείς αγορές».
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) καθώς και οι Περιφερειακές Οργανώσεις Οινοπαραγωγών, έχουν συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση και αναβάθμιση της εικόνας των κρασιών του αμπελώνα της χώρας μας, στην αναμόρφωση, ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση του Αμπελώνα της με χάραξη τουριστικών διαδρομών (Δρόμοι του Κρασιού) καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος των διαφόρων περιοχών με τη παροχή μιας ολοκληρωμένης οινοτουριστικής πρότασης στους επισκέπτες και στη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί.
Το Υπουργείο μας με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να εκπονήσει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τις προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές εγκαταστάσεις ή και αμπελώνες, τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ανωτέρω εγκαταστάσεων για την ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εντός αυτών, τις ειδικές προδιαγραφές επισκεψιμότητάς τους, τη μορφή και τον τύπο του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη και η συμβολή των φορέων σας με την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων επί των θεμάτων που πρόκειται να συμπεριληφθούν στην εν λόγω ΚΥΑ.
Επίσης, στο πλαίσιο αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου, κυρίως της αναβίωσης του αμπελώνα καθώς και του οινοποιείου, μετά και από συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της ΕΔΟΑΟ βρισκόμαστε στην διαδικασία σχεδιασμού, προτάσεων όσον αφορά:
τον φορέα διαχείρισης (ημικρατικός ΥπΑΑΤ – ΕΔΟΑΟ),
τις θεματικές ενότητες, συνέργειες,
τον οινοτουρισμό,
την εκπαίδευση,
τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες,
την έρευνα και ανάπτυξη ελληνικού αμπελώνα κ.ά.
Η πολιτεία με τους φορείς του αμπελοοινικού τομέα είναι σε μόνιμη επαφή και συνεργασία με μοναδικό σκοπό την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών οίνων.
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και σας διαβεβαιώνω ότι είμαι σύμμαχός σας σε όλη αυτήν την προσπάθεια, από κοινού θα σχεδιάσουμε ό,τι θεωρείται απαραίτητο για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τον οινοτουρισμό».
- Προηγούμενο Τι συνδέει τον διαιτητή του αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με τα Γρεβενά
- Επόμενο Στην Καστοριά το 32ο Πανελλαδικό Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας