Πως μπορεί η κάθε οικογένεια των Γρεβενών να δημιουργήσει το οικογενειακό της τυροκομείο
Στην Ελλάδα του σήμερα, που το κόστος είναι πρωταρχικό ζήτημα, η ενίσχυση τοπικών, μικρών επιχειρήσεων ίσως δώσει την ώθηση προς την ανάπτυξη. Ο παραγωγός γίνεται ιδιοκτήτης μιας ολοκληρωμένης μονάδας γαλακτοκομικής παραγωγής που συναγωνίζεται, λόγω της εντοπιότητας, τα αντίστοιχα εισαγόμενα προϊόντα. Επιπλέον γίνεται ανεξάρτητος και αυτόνομος ως προς τη διάθεση των τελικών προϊόντων και παρακάμπτει τους προμηθευτές ή μεσάζοντες. Τέλος, η πλειοψηφία των παραγωγών, με προσιτό πλέον κόστος έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης μικρής και ευέλικτης μονάδας, που προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες, αντί της κατασκευής ενός οικοδομήματος.
Η καθετοποίηση της παραγωγής είναι μία οικονομική λύση που προσφέρεται με την κατασκευή μικρού τυροκομείου σε ένα χώρο τύπου container. Η απλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής τυριού, αλλά και η εγκατάσταση του container είναι μία πρωτοποριακή ιδέα, που προτείνεται από την εταιρία BELGOMILK (www.belgomilk.gr) και παρουσιάζεται παρακάτω:
Εικόνα 3. : Εσωτερικοί χώροι
Εικόνα 4. : Κάτοψη και λίστα εξοπλισμού
Λίστα εξοπλισμού (Εικ. 4):
1) Παγολεκάνη Ψύξης ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
2) Αντλία
3) Κορυφολόγος
4) Βραστήρι ΑΚΑΘΑΡΤΗ ΠΕΡΙΟΧΉ
5) Αντλία
6) Ψύκτης
7) Πήκτρα ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
8) Καλούπια – Τεζάκια
9) Θάλαμος ωρίμανσης ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
10) Θάλαμος ψύξης ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΥΞΗΣ
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η μεταφορά και η εγκατάσταση ενός «ΤυροBOX» είναι απλή διαδικασία. Το container-τυροκομείο είναι τυποποιημένο, συγκεκριμένων διαστάσεων, καταλαμβάνει μικρό χώρο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της νομοθεσίας και είναι έτοιμο προς χρήση.
Η παραγωγική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο container είναι η παρακάτω (όπως απεικονίζεται και στο σχετικό διάγραμμα): Το γάλα παραλαμβάνεται σε μια παγολεκάνη ψύξης (4°C) και αποθηκεύεται εκεί, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προϊόντος. Με τη βοήθεια αντλίας μεταφέρεται στο φίλτρο (κορυφολόγος) με σκοπό τη φυγοκέντρηση και τον επιπλέον καθαρισμό του γάλακτος. Από τον κορυφολόγο, το γάλα μεταφέρεται στο βραστήρι, στο οποίο θερμαίνεται σε θερμοκρασία 68° για περίπου 17-20 λεπτά. Σε αυτό το σημείο πραγματοποιείται η παστερίωση. Από το βραστήρι, διοχετεύεται με αντλία στον ψύκτη, όπου μειώνεται η θερμοκρασία του γάλακτος στους 32° C. Έπειτα ακολουθεί η τοποθέτηση του στην πήκτρα. Στο στάδιο αυτό ο τυροκόμος βάζει καλλιέργεια (CaCl) και μαγιά/πυτιά για να ξεκινήσει η διαδικασία της πήξης του γάλακτος. Μετά το πέρας 1 ώρας το γάλα έχει πυκτώσει (τυρόπηγμα) και γίνεται ο διαχωρισμός του τυροπήγματος από το τυρόγαλα. Ο τυροκόμος τοποθετεί το τυρόπηγμα σε καλούπια (στα τεζάκια) για αποστράγγιση και σχηματισμό λευκού τυριού. Μετά από μερικές ώρες το τυρί βγαίνει από τα καλούπια και τοποθετείται στο θάλαμο ωρίμανσης (22-25°C) μέχρι να γίνει το ΡΗ κατάλληλο και να είναι δυνατόν να αποθηκευτεί στο θάλαμο ψύξης (2-5°C).
Με την κατασκευή ή την προμήθεια ενός τέτοιου συστήματος, τύπου container, για την επεξεργασία του γάλακτος ελαχιστοποιείται μία κατηγορία προβλημάτων που αφορά τις αδειοδοτήσεις (οικοδομική άδεια, επενδύσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος) και μειώνεται σημαντικά το κόστος δημιουργίας μιας παρόμοιας τυροκομικής επιχείρησης, με δυνατότητα επεξεργασίας 200-1.500λίτρα γάλακτος για κάθε κύκλο εργασίας.
- Προηγούμενο Αναρτήθηκαν οι καταστάσεις για τις κατατάξεις των δικαιούχων και απορριπτόμενων στο πρόγραμμα «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού»
- Επόμενο Δίωξη για τα αυθαίρετα της Βασιλίτσας, στον Δήμαρχο Κόνιτσας και στον π.Πρόεδρο Διστράτου