Προχωράει η αναδιάρθρωση Γ' και Δ΄Εθνικής
Στην τελική ευθεία της μπήκε πλέον η αναδιάρθρωση της Δ’ Εθνικής Κατηγορίας από τη μεθεπόμενη αγωνιστική σεζόν 2011-2012, (με ανάλογες βέβαια προεργασίες που θα συμβούν μέσα κι από το αμέσως προσεχές πρωτάθλημα, αυτό δηλαδή που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο), μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου όπου πάρθηκαν σοβαρές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, τόσο της Δ’ όσο και της Γ’ Εθνικής.
Για την περίοδο 2011-12 θεωρείται ήδη οριστική η απόφαση να έχουμε πρωτάθλημα 140 ομάδων συνολικά, με 10 ομίλους των 14 ομάδων ο καθένας, όπου θα υποβιβάζονται 6 ομάδες (οι αντίστοιχες τελευταίες από κάθε όμιλο) και θα παραμένουν οι 7 ενώ ο πρώτος θα ανεβαίνει στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής, και θα επίσης θα ανεβαίνουν στη Δ’ Εθνική όλοι οι πρωταθλητές των Ενώσεων.
Άρα την αμέσως προσεχή σεζόν 2010-11 (που από την Ηλεία θα μετέχει μόνο ο Αστέρας ή η Δάφνη, ανάλογα με την εξέλιξη των πλέι – οφς) θα έχουμε στο Περιφερειακό πρωτάθλημα 10 ομίλους των 16 ομάδων και θα υποβιβάζονται οι 10 από κάθε όμιλο! Αναγκαστικά δηλαδή, για να έρθει τη μεθεπόμενη σεζόν το πλάνο που προαναφέρθηκε για 10 ομίλους των 14 ομάδων (δηλαδή συνολικά 29 λιγότερες σε σχέση με φέτος, όπου ο αμέσως προσεχής φετινός «μαραθώνιος» αναμένεται να ξεκινήσει με 169 ομάδες, αν δεν υπάρχουν αποχωρήσεις…).
Η τελική επικύρωση του σχεδίου θα γίνει στη φετινή τακτική Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιουνίου στην Αθήνα. Θεωρείται πάντως ήδη βέβαιη η έγκριση γιατί το το επιθυμητό από τους προέδρους των Ενώσεων ήταν κυρίως ένα πρωτάθλημα δέκα ομίλων, έστω και αν αποτελούνταν από λιγότερες ομάδες, αλλά και να διασφαλίζεται ότι θα ανεβαίνουν όλοι οι πρωταθλητές των Ενώσεων της χώρας και χωρίς μπαράζ. Από την άλλη, τα μέλη της τριμελούς επιτροπής της ΕΠΟ προτιμούσαν τη μείωση των ομίλων σε 5 ή 6, χωρίς όμως να χαθεί η έννοια του «μαραθώνιου», με 16 ομάδες δηλαδή στον καθένα, αλλά εξέταζαν και το ενδεχόμενο να μην ανεβαίνουν όλοι οι πρωταθλητές Ενώσεων, αλλά μόνο κάποιοι από αυτούς, και μετά από μπαράζ.
Τελικά, στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Σαρρής και οι άμεσοι συνεργάτες του (Γιάννης Παπακωνσταντίνου και Σπύρος Ιωαννίδης) προχώρησαν στην εισήγηση που ήδη περιγράψαμε.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι αριθμητικές αλλαγές είναι ουσιαστικά ελάχιστες, ωστόσο το ίδιο εμφανής είναι και η προσπάθεια της επιτροπής για δημιουργία μιας πιο λειτουργικής λίγκας, που θα κρατήσει «ζωντανά» και τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας και του ενδιαφέροντος.
Μετά από αυτή την απόφαση θα προχωρήσει το θέμα και για ένα από τα δύο σενάρια περί Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Το ένα σχέδιο είναι για δύο ομίλους και το άλλο για έναν όμιλο. Αν όμως η Γ’ Εθνική πάει σε ένα όμιλο των 24 ομάδων τη μεθεπόμενη σεζόν, τότε θα πρέπει πάμε και σε μπαράζ των πρωταθλητών της Δ’ Εθνικής για άνοδο 5 ομάδων στην Γ’ Εθνική. Αν επιλεγούν οι δυο όμιλοι, όπως θεωρείται και το πιθανότερο, τότε θα ανεβαίνουν όλοι οι πρωταθλητές των ομίλων Δ’ Εθνικής
Ενώ 5 ομάδες από κάθε όμιλο της Δ’ Εθνικής θα υποβιβάζονται στις τοπικές Ενώσεις, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη Γ΄ Εθνική, αν είναι δηλαδή στο μέλλον με δυο ομίλους ή έναν.
Επίσης θα συζητηθεί στις 5 Ιουνίου στην Γ.Σ. και η πρόταση της επιτροπής της ΕΠΟ για τα ηλικιακά όρια στη Δ’ Εθνική.
Στην άλλη πρόταση λοιπόν που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ υπάρχει και η εισήγηση για πτώση του ορίου της ηλικίας των υποχρεωτικά αγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών από 20 σε 18 έτη, με την ταυτόχρονη μείωση του υποχρεωτικού αριθμού τους από 4 σε 3.
Κάτι που σύμφωνα με τους ιθύνοντες πιστεύεται ότι θα ενισχύσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της κατηγορίας. Συν τοις άλλοις, με την ίδια πρόταση, οι ομάδες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ενδεκάδα τους πάνω από δύο ποδοσφαιριστές άνω των 33 ετών, γεγονός που επίσης θεωρεί η ΕΠΟ ότι συντελεί στην ανανέωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, (στο δυναμικό του συλλόγου πάντως θα μπορεί να υπάρχουν παραπάνω παίκτες της συγκεκριμένης ηλικίας, αλλά να παίζουν μέχρι δυο από αυτούς σε κάθε ματς).
Ακόμα, με την ίδια πρόταση, ένας ποδοσφαιριστής κάτω των 18 ετών (ακόμα κι αν δεν τον παραχωρεί το σωματείο του) θα έχει τη δυνατότητα να μεταγραφεί σε σωματείο που ανήλθε στη Δ΄ Εθνική από την ίδια Ένωση και στο τέλος της χρονιάς να επιστρέφει και πάλι στην ομάδα του.
- Προηγούμενο Συνέντευξη του Βουλευτή του Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα στην ιστοσελίδα grevenamedia.gr
- Επόμενο Δώδεκα μήνες χωρίς το εφηβικό χαμόγελο του φίλου μας Δημήτρη