Προγράμματα ΔΥΠΑ: Έξι στους δέκα παραμένουν στην εργασία και μετά την επιδότηση
Υψηλή είναι η διατήρηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ γεγονός που καταγράφεται σε μελέτη του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα το 60% των ανέργων (έξι στους δέκα) που συμμετείχαν σε κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης, εξακολουθούσαν να εργάζονται δύο έτη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αντίστοιχη είναι η ωφέλεια που καταγράφεται για όσους πήραν μέρος σε προγράμματα κατάρτισης του Οργανισμού. Η μελέτη δείχνει πως τρία χρόνια μετά τη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, οι συμμετέχοντες είχαν κερδίσει 1.500 ευρώ (σε τιμές 2015) περισσότερα από ό,τι παρόμοιοι αναζητούντες εργασία που δεν συμμετείχαν σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ.
Ο θετικός αντίκτυπος των προγραμμάτων στην απασχολησιμότητα και τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των ανέργων, καταγράφεται σε μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η μελέτη, είχε ως στόχο να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα έτη και κυρίως τον σχεδιασμό ακόμη πιο αποτελεσματικών πολιτικών. Στα συμπεράσματα καταγράφονται τα εξής:
-Δώδεκα μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής των 17 προγραμμάτων απασχόλησης της περιόδου 2017-2021, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 59 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόντων, ήτοι 86,4% έναντι 27,7%.
-Ακόμη και 24 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, όταν δηλαδή η πλειονότητα των προγραμμάτων είχε ολοκληρωθεί, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 33 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόντων (61,4% έναντι 28,6%).
Τριάντα έξι μήνες μετά, οι συμμετέχοντες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να απασχοληθούν σε σχέση με τους μη συμμετέχοντες, καθώς το ποσοστό απασχόλησής τους ήταν ΠΑΠΑΔΗ
-59%, σε σύγκριση με το 32% της ομάδας σύγκρισης – διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων.
Κατάρτιση
Δώδεκα μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής των ανέργων σε τρία προγράμματα κατάρτισης της περιόδου 2017-2020, η πιθανότητα απασχόλησης ήταν 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή των μη συμμετεχόντων (18% έναντι 11%) .
Είκοσι τέσσερις μήνες μετά, η πιθανότητα απασχόλησης είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή των μη συμμετεχόντων (24% έναντι 15%). • Επιπλέον, οι επιδράσεις της κατάρτισης στις σωρευτικές απόδοχές των καταρτιζομένων τρία έτη μετά την έναρξη της κατάρτισης είναι σημαντικές, αφού οι συμμετέχοντες είχαν κερδίσει 1.500 ευρώ (σε τιμές 2015) περισσότερα από ό,τι παρόμοιοι αναζητούντες εργασία που δεν συμμετείχαν στην κατάρτιση
Η τελευταία πενταετία
Συνολικά, την τελευταία πενταετία, η ΔΥΠΑ υλοποίησε πάνω από 50 προγράμματα απασχόλησης εκ των οποίων τα 40 αφορούσαν σε νέες προκηρύξεις για περισσότερες από 95.000 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από 67.000 θέσεις προεργασίας και εργασιακής εμπειρίας.
Μέσω της υλοποίησης όλων των προαναφερόμενων προγραμμάτων Απασχόλησης, προσελήφθησαν συνολικά 180.053 άνεργοι και εγκρίθηκαν 21.186 επιχειρηματικά σχέδια. Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανήλθε στους 201.239.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ωφελούμενων αφορά σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αγγίζοντας το 42% και ακολουθούν οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 30%. Το σύνολο των αποφοίτων Δευτεροβάθμιας, Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στο 83%.
Πηγή: ΟΤ
- Προηγούμενο Νέα μέτρα στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων λόγω επιζωοτιών ευλογιάς των προβάτων και πανώλης των μικρών μηρυκαστικών
- Επόμενο Δήμος Κοζάνης: Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης, η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από την “Πανδώρα” με ελεύθερη είσοδο