Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ποια ισότητα; – του Δημήτρη Ψευτογκά (12/12/2011)

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 7/12/2011, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ψευτογκάς, για την χάρτα ισότητας των δύο φύλων. είπε τα εξής:

Άκουσα με ενδιαφέρον τις 3 γυναίκες συναδέλφισσες, περιφερειακές συμβούλους, που στα πλαίσια της ψήφισης της χάρτας ισότητας των δύο φύλων και την προώθησή δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο που κατατείνουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων, μίλησαν περί πολλών και κυρίως για την ισότητα.

Υπάρχουν τόσες διαφορετικότητες που ορίζουν το περιεχόμενο των δύο φύλων που δεν μπορούν ούτε να απαλειφθούν ούτε να ισοπεδωθούν.

Θα προτιμούσα τον όρο ισοτιμία αντί του όρου της ισότητας και θα επιχειρήσω να την καθορίσω εν συνόψει:

Για μένα σημαίνει ίση αντιμετώπιση για ίδιες ανάγκες, ίση πρόσβαση και συμμετοχή (στη μόρφωση, στη δουλειά, στην πολιτική, στη λήψη αποφάσεων κλπ), ίση αμοιβή για ίση εργασία, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις Λόγω του πολλαπλού και σημαίνοντος ρόλου της δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι η γυναίκα χρειάζεται και ενίσχυση και προστασία.

Η μητρότητα, η μονογονεϊκή οικογένεια, η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορούν να είναι προτεραιότητές μας.

Υπάρχουν όμως και τα στερεότυπα που πρέπει να καταρριφθούν ή να τροποποιηθούν και να γίνουν συμβατά με την παρούσες νεωτεριστικές αντιλήψεις μιας κοινωνίας αρχών και αξιών.

Η γυναίκα δεν είναι σεξουαλικό αντικείμενο ούτε υπηρέτρια ούτε αναπαραγωγός του εργατικού δυναμικού.

Τα στερεότυπα αυτά οφείλονται σε διαφορετικές αναπαραστάσεις, που καθορίζονται από πολιτιστικά μορφώματα, παραδόσεις, πεποιθήσεις, προσδοκίες και αντιλήψεις.

Η κοινωνικοποίηση και η θέση της γυναίκας πρέπει να γίνει μέσα από την διαδικασία της σχέσης του εγώ( ποιος , ποια είμαι; Πως με βλέπω;) με τους άλλους (πως με βλέπουν; Πως τους βλέπω;) και εδώ πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει βήματα και έχει αλλάξει τις αντιλήψεις στην πλειοψηφία της.Άλλωστε έχουμε μια από τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες στην Ευρώπη Η γυναίκα έχει κατακτήσει πολλά και συμμετέχει σε πολλούς τομείς με ιδιαίτερη επιτυχία.

Είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στις ένοπλες δυνάμεις είτε στην πολιτική, είτε στην εκπαίδευση, έχει σπάσει πολλές αγκυλώσεις και στερεότυπα.

Όμως οφείλω να επισημάνω μια αναχρονιστική και διακριτική μεταχείριση των γυναικών που λέγεται ποσόστωση στη συμμετοχή.

Όσο κι αν αυτό φαίνεται προοδευτικό δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις και πρέπει από τις ίδιες τις γυναίκες να ζητηθεί η απόσυρσή του . Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν παντού και πάντοτε με την αξία και τα προσόντα τους, που και πολλά είναι και αδιαμφισβήτητα.

Το παρόν θέμα της χάρτας δικαιωμάτων, δεν είναι απλά ένα κείμενο με άρθρα, αρχές και γενικότητες που θα επικυρώσουμε. Το σημαντικότερο είναι το “επέκεινα” και πως αύριο αυτή θα αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο στην περιφέρειά μας και θα βοηθήσει στην πραγμάτωση των στόχων του προγράμματος.

Οι γυναίκες δεν έχουν ανάγκη και ούτε χρειάζονται ειδική μεταχείριση και διακρίσεις.

Μαζί πρέπει να βαδίσουμε και μαζί θα τα καταφέρουμε!

Δημήτρης Ψευτογκάς

Υπ. Αντιπεριφερειάρχης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ