Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Πλαστά ευρώ κατακλύζουν την Ευρώπη – Πως μπορείτε να τα ξεχωρίσετε

“Έφεση” στην παραχάραξη του ευρώ προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ. Χαρακτηριστικό της έκτασης του φαινομένου είναι το γεγονός ότι μέσα στο 2012 κυκλοφόρησαν συνολικά 531.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περί τα 184.000 πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ (17% περισσότερα από το 2011) κατασχέθηκαν και αποσύρθηκαν το 2012 από την κυκλοφορία.
Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς της Κομισιόν, πέρυσι κυκλοφόρησαν συνολικά 531.000 πλαστά χαρτονομίσματα στην Ευρωζώνη. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.
Πρωταθλητής της παραχάραξης, το 2ευρω
Προϊόντα παραχάραξης είναι όμως και τα κέρματα του ευρώ. Το πιο “αγαπημένο” απ’ αυτά για τους παραχαράκτες είναι το κέρμα των δύο ευρώ.
Συνολικά, η Κομισιόν εκτιμά στα 929 δισ. ευρώ την ονομαστική αξία των πλαστών χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ που κυκλοφορούν στις αγορές ολόκληρου του πλανήτη.
“Ένα νόμισμα που μοιράζονται 17 χώρες και 330 εκατ. άνθρωποι είναι ένας ελκυστικός στόχος για τους εγκληματίες”, εξήγησε ο αρμόδιος για τη Φορολόγηση, τα Τελωνεία και την Καταπολέμηση της Απάτης επίτροπος της ΕΕ Αλγκιρντας Σεμέτα.
Ο Λιθουανός επίτροπος σημείωσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να φροντίσει ώστε το έγκλημα της παραχάραξης νομισμάτων να τιμωρείται αυστηρά. Στη χώρα του, ωστόσο, στη Λιθουανία, όπως επίσης και στην Ιρλανδία, οι καταδικασθέντες για παραχάραξη νομισμάτων μπορούν να τιμωρηθούν και με ένα απλό χρηματικό πρόστιμο.
Οι βαρύτερες ποινές στους παραχαράκτες επιβάλλονται, σύμφωνα με τη Monde, στις δύο χώρες όπου ανθεί περισσότερο ο τύπος αυτός του εγκλήματος: στη Βουλγαρία και στην Ιταλία.
Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα πλαστά χαρτονομίσματα
-Η ανάγλυφη εκτύπωση, η οποία υπάρχει μόνο σε ορισμένα σημεία της μπροστινής όψης των χαρτονομισμάτων ευρώ (στα αρχικά της ΕΚΤ, στις πέντε γλωσσικές παραλλαγές, στην κάθετη γράμμωση, στην ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος και στο αρχιτεκτονικό μοτίβο (σχέδιο) που απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα) μπορεί να αναγνωριστεί, αν ο πολίτης ψηλαφίσει το χαρτονόμισμα που κρατά στα χέρια του.
-Βάζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα στο φως μπορεί να διακρίνει καθαρά το υδατογράφημα, καθώς και την ταινία ασφαλείας, η οποία είναι ενσωματωμένη στο χαρτί.
-Στη δεξιά πλευρά της μπροστινής όψης όλων των χαρτονομισμάτων, υπάρχει το ολογράφημα. Συγκεκριμένα, γυρίζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα υπό γωνία, μπορεί να δει καθαρά το αρχιτεκτονικό μοτίβο και την αξία του χαρτονομίσματος, σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (50, 100, 200, 500), ενώ στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20) μπορεί να διακρίνει το σύμβολο του ευρώ, καθώς και την αξία του χαρτονομίσματος που κρατά στα χέρια του. Το συγκεκριμένο αυτό χαρακτηριστικό, εάν παρατηρηθεί υπό γωνία, αλλάζει όψη και μπορεί καθαρά κάποιος να διακρίνει τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

-Στην πίσω όψη των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, στην κάτω δεξιά γωνιά, υπάρχει αναγραμμένος ο αριθμός της αξίας του χαρτονομίσματος, όπου, γυρίζοντας το υπό γωνία, μπορεί κάποιος να δει την αλλαγή του χρώματος από μοβ σε λαδί ή καφέ.
-Στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20), στο κέντρο περίπου της πίσω όψης, υπάρχει η ιριδίζουσα λωρίδα χρώματος χρυσού, η οποία εμφανίζεται όταν γυρίζει κάποιος υπό γωνία το χαρτονόμισμα. Μέσα στην ταινία αυτή φαίνεται το σύμβολο του ευρώ και η ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος.
Σε περίπτωση που το κοινό έχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη γνησιότητα χαρτονομισμάτων που τυχόν να έχει στην κατοχή του, καλείται να επικοινωνήσει με την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ή με οποιονδήποτε Αστυνομικό Σταθμό.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ