Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Για ακόμα μία φορά, η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, εντόπισε ζώα τα οποία είχαν θανατωθεί με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα, μέλη της ομάδας πεδίου της Καλλιστώς εντόπισαν μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων αλεπούδων στις περιοχές των Δ.Δ Άνω Αγόριαννης και Εκκάρας (Δήμος Δομοκού, νομός Φθιώτιδας) και στο Δ.Δ Ριζίων και Δίλοφου, στη περιοχή Φαρσάλων (νομός Λάρισας), την περίοδο από 6 έως 9 Μαρτίου.

Τα δολώματα τοποθετήθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου (28 Φεβρουαρίου) και η χρήση τους είναι πιθανό να συνδέεται με την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων, αν και μέχρι να εντοπισθούν οι υπαίτιοι των συγκεκριμένων περιστατικών, δεν μπορούν να αποκλεισθούν και άλλα κίνητρα χρήσης τους.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα χρησιμοποιούνται προκειμένου να εκκαθαρίσουν τις περιοχές εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκύλων από τις αλεπούδες, με σκοπό να γίνει ευκολότερη η ανίχνευση-καταδίωξη των θηρεύσιμων ειδών από τους σκύλους και άρα να διευκολυνθεί η εκπαίδευσή τους. Να σημειωθεί ότι καθοριστικό σημείο για την σωστή εκγύμναση των σκύλων είναι ότι η πρώτη οσμή που θα ανιχνεύσουν πρέπει να προέρχεται από θηρεύσιμο είδος.

Σύμφωνα με τη σχετική δασική νομοθεσία, εκτός από την χρήση δηλητηρίων η οποία είναι παράνομη, απαγορεύεται και η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων εκτός των καθορισμένων  από τα τοπικά δασαρχεία περιοχών (ζώνες εκγύμνασης) Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η εκγύμναση των σκύλων επιτρέπεται μόνο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου το καλοκαίρι, καθώς όλες τις άλλες εποχές και ειδικά την άνοιξη έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγή της άγριας πανίδας.

Είναι γεγονός πως η παράνομη αυτή πρακτική, δεν επηρεάζει μόνο την άγρια πανίδα (θηλαστικά και αρπακτικά πουλιά) αλλά έχει επιπτώσεις και στους κτηνοτρόφους, αφού θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων πέφτουν πολύ συχνά και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης κοπαδιών. Έχουν ήδη μάλιστα αναφερθεί σχετικές απώλειες.

Το φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, απαιτεί την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων (δασική υπηρεσία), αλλά και της ομοσπονδιακής θηροφυλακής, τόσο για τον εντοπισμό των υπευθύνων όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό αντίστοιχων περιστατικών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Ηλιόπουλος: Βιολόγος, Συνεργάτης «Καλλιστώ»/6978210075

Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ