Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ο Δήμαρχος Γρεβενών, η πόλη του Μοναστηρίου και τα Μπίτολα των Σλάβων

Έκπληκτοι οι πολίτες των Γρεβενών άκουσαν, σε δημόσιο λόγο, τον Δήμαρχο Γρεβενών κ. Δ. Κουπτσίδη να αποκαλεί την ιστορική  και μαρτυρική πόλη του Μοναστηρίου «ως Μπίτολα»!

Ποια είναι όμως η ιστορική και πραγματική ονομασία; Πως ορισμένοι με τις ονομασίες πέφτουν στην παγίδα της Σλαβικής προπαγάνδας;

Στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η ονομασία του Μοναστηρίου ήταν «Βουτέλιον» ή «Βιτόλια». Οι σύγχρονοι Σλάβοι έδωσαν τη σλάβικη ονομασία «Μπίτολα» ενώ οι Βούλγαροι την ονομασία «Μπίτολγια».

Το Ελληνικό όνομα της πόλης συνεχίζει να είναι και τώρα διαδομένο και να κυριαρχεί στη Σερβία, στη Βουλγαρία αλλά ακόμη και στα Σκόπια .

Το Ελληνικό όνομα «Μοναστήρι» (από το 500μ.Χ. τουλάχιστον) το διατήρησαν οι Τούρκοι με τη λέξη  «Μοναστίρ» και οι Αλβανοί ως «Μαναστίρ».

Όταν οι Σλάβοι κατοίκησαν την περιοχή του Μοναστηρίου τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ. έδωσαν διάφορες Σλαβικές ονομασίες περισσότερο για τη δική τους επικοινωνία.

Από την αρχή του 20ου αιώνα άρχισαν επιμελώς να αλλάζουν κάθε Ελληνική ονομασία μέσα στα πλαίσια της δικής τους ανιστόρητης προπαγάνδας.

Είναι γνωστό πως σήμερα ακόμη οι αρχές των Σκοπίων καλούν πολίτες «για διευκρινίσεις…» όταν αναφέρουν την πόλη ως Μοναστήρι και όχι ως Μπίτολα.

Υ.Γ. (1) : Στην περιοχή του Μοναστηρίου υπήρχε η Αρχαία πόλις Λυγκηστίδα Ηράκλεια (πόλη του Ηρακλή στη Γη του Λυγέα) που ιδρύθηκε από τον Μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππο Β΄ κατά τον 4ο αιώνα π.χ. (όπως ο Γήλοφος, η Τούμπα κτλ.)

Υ.Γ. (2) : Η Ηράκλεια διατηρήθηκε από τους Ρωμαίους εώς τον 4-5ον μ.χ. εγκαταλήφθηκε και στη συνέχεια ιδρύθηκε από τους Βυζαντινούς το Βουτέλιον – αρχαία Ελληνική ονομασία που το ονόμασαν λίγο αργότερα Μοναστήρι λόγω της ύπαρξης μεγάλου Μοναστηρίου στην πόλη.

Υ.Γ.(3): Βεβαίως και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αποκαλεί τις πόλεις με τις νεότερες ή τις αρχαιότερες ονομασίες.

Υ.Γ(4): Στο παραπάνω σχόλιο αναγράφεται η ιστορική πραγματικότητα της ονομασίας του Μοναστηρίου που ως Ελληνες πρέπει να τη σεβόμαστε.

Γ.Κ.Παπαδόπουλος

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ