Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ο Έλληνας χθες και σήμερα …

1821… Μια χρονολογία που πολλοί πολεμούν να τη σβήσουν. Μια ιστορία που άλλοι προσπαθούν να την αλλοιώσουν και να την παραχαράξουν κι άλλοι να την προσπεράσουν. Και που όμως δε γίνεται.
Εκτός και αν έχει αφελληνιστεί κανείς και δεν ξέρει το λόγο ύπαρξής του σ΄αυτή τη γαλανή χώρα της Μεσογείου, όπου κάθε βότσαλο, κάθε χορτάρι, κάθε ύψωμα και φαράγγι, κάθε πεδιάδα, πόλη και χωριό έχει να διηγηθεί και μια ιστορία μαρτύρων και ηρώων της.

Το 1821 είναι ορόσημο στο οποίο σκοντάφτουν όσοι δεν πιστεύουν στο θαύμα.

Γιατί αλήθεια ποιος το πίστευε ότι η πατρίδα μας θα επιβίωνε ύστερα από 400 χρόνων σκλαβιά, μ΄όλα τα επακόλουθα: την αμάθεια, το παιδομάζωμα που απομυζούσε τη δύναμη της φυλής μας και λιγόστευε τις μέρες της, τον εξισλαμισμό που απειλούσε την ορθόδοξη πίστη, που είναι περασμένη στο DNA των Ελλήνων, τη βίαιη αρπαγή των κοριτσιών της για τα χαρέμια των λάγνων πασάδων, τα ποικίλα βασανιστήρια, τα χαράτσια, τις πολυπληθείς ταπεινώσεις;

Οι ορθολογιστές πάντως και οι άλλοι χαιρέκακοι εχθροί μας είχαν προδιαγράψει τον αφανισμό της.

Κι όμως ανέτειλε μέρα που η ανθρωπότητα έμεινε κατάπληκτη.

Ο λαός που για άλλους φυτοζωούσε κάτω απ΄το βαρύ πέλμα του κατακτητή και για άλλους είχε πάψει να υπάρχει, ξαφνικά τινάχτηκε σαν το λιοντάρι που βρυχιέται κι άστραψε και βρόντηξε.

Φώναξε ο Έλληνας και το υπέγραψε με το αίμα του: ή ζει στο εξής ελεύθερος ή αλλιώς δεν ανέχεται άλλο τη σκλαβιά. Θα πολεμήσει εναντίον της μέχρι θανάτου.

Αυτό ήταν ξάφνιασμα για τον κατακτητή, που πίστευε στη δύναμη της τρομοκρατίας του και την αδυναμία του Έλληνα, καθώς και για την υπόλοιπη Ευρώπη του Μέττερνιχ.

Για τον Έλληνα όμως ήταν το προφητευμένο απ΄τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό ποθούμενο, ήταν το αποτέλεσμα του σπόρου που έριξε ο Ρήγας με το ”καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή ”.
Ήταν ο ώριμος καρπός μιας μακραίωνης προσπάθειας της Εκκλησίας να διασώσει την εθνική του συνείδηση και να πετύχει την άρνηση στο Κοράνι και το Μωάμεθ. Ήταν η δικαίωση και των θυσιών όλων των διδασκάλων του Γένους

Ήταν η έκρηξη της αγίας τρέλας του Έλληνα, την οποία ο Θεός ευλόγησε.

Ποιος το είπε ότι την Ελληνική ψυχή μπορεί να τη δαμάσει κανείς ή τουλάχιστον εύκολα, αν δεν το υπαγορεύει και η λογική και η συνείδησή του, το φιλότιμό του;
Όποιος δοκίμασε διαφορετικά να υποτάξει τον Έλληνα βρήκε σθεναρή αντίσταση ή, αλλιώς, και το μπελά του ο ίδιος.

Είναι περίεργος ο Έλληνας και ως άτομο και ως λαός για όποιον δεν τον ξέρει. Και δεν τον καταλαβαίνει κανείς, αν δεν σκύψει καλοπροαίρετα πάνω του να δει την ψυχοσύνθεσή του.

Και μη του πας κόντρα μετωπικά. Θα σου αντισταθεί μ΄ό,τι μπορεί.

Ούτε με αριθμητική δύναμη μην τον ταπεινώσεις ούτε με πνευματική. Μέχρι τώρα σ΄αυτά υπερίσχυσε.

Ούτε οι Περσικές ορδές ούτε οι ξένοι πολιτισμοί και θρησκείες τον υπέταξαν.
Μόνο ο δόλος και ο ύπουλος αιφνιδιασμός ή η προδοσία από μέσα μπορεί να τον κλονίσει.
Μόνο οι Εφιάλτες και οι Πήλιοι Γούσηδες μπορούν να τον οδηγήσουν στην ήττα. Αλλά και τότε βρίσκει τρόπους να ανασυντάσσεται και να αναγεννάται, γιατί αυτοδυναμώνεται με την πίστη στο Θεό και τις πάτριες αρχές του.

Αυτές δεν μπόρεσαν ούτε οι παντός είδους δυσπραγίες να τις κλονίσουν ούτε και η τετρακοσίων χρόνων σκλαβιά να τις ξεφτίσει.
Αντίθετα τις θέρμανε και τις υπερύψωσε η σκλαβιά, γιατί η Ορθοδοξία μαζί μ΄όλη την πνευματική ηγεσία του Έθνους βοήθησαν να τις κρατήσει κι ανέδειξαν την πατρίδα μας και πάλι δυνατή και ακμαία.

Να λοιπόν τι καταθέτει η ιστορία της: ότι ο Ελληνισμός γεννήθηκε για να εκπλήσσει.
Άλλοτε με τις πνευματικές κατακτήσεις του, τον πολιτισμό του, τον οποίο δάνεισε και σε πολλούς άλλους λαούς και τον έβαλαν αρχή και θεμέλιο και του δικού τους πολιτισμού.

Άλλοτε με τις αρετές και την ωραιότητα της ψυχής του. Πάντοτε με το ασυμβίβαστο. Και μοναδικά με την ευσέβειά του και την πίστη του, στους δώδεκα θεούς προ Χριστού, που τους έπλασε η εκ φύσεως ευσεβής ψυχή του και τους εδραίωσαν οι ποιητές του με τους μύθους και τη γόνιμη φαντασία τους. Κι ανάμεσά τους ο Ησίοδος και ο Όμηρος.

Ώσπου βέβαια γνώρισε τον αληθινό Θεό.

Ευγενής λαός από τη φύτρα του, είναι από τους πρώτους και πιο δεκτικούς της διδασκαλίας του Εσταυρωμένου Κυρίου.

Από τότε η συνείδησή του από μόνο ελληνική έγινε και χριστιανική.
Φύλαξε την πίστη στο Χριστό με εκατοντάδες μάρτυρες και μαρτύρια.

Και η πίστη αυτή έσωσε και το έθνος μας από απειράριθμους κινδύνους που απείλησαν την ύπαρξή του.

Μέχρι τώρα όμως.., γιατί τώρα άλλου είδους κίνδυνοι αναφάνηκαν στους ορίζοντές του.
Παγίδες ανύποπτες και ύπουλοι εσωτερικοί εχθροί –εξωτερικοί ανέκαθεν υπήρχαν –απειλούν την οντότητά του ως έθνος και ως εκλεκτό λαό του Θεού.

Και πρώτος και ουσιαστικός ανύποπτος κίνδυνος η παγκοσμιοποίηση. Αλλά που μπορεί παρόλα αυτά να γίνει και η αιτία να διαδραματίσει η πατρίδα μας ένα μοναδικό ρόλο για την τύχη της ανθρωπότητας.

Η παγκοσμιοποίηση σήμερα μας επιβάλλει εν πολλοίς την απάρνηση της ιδιαίτερότητάς μας ως λαού και να συμμορφωθούμε με τις δικές της απαιτήσεις, που είναι η υπέρβαση του εθνικού στοιχείου και του θρησκευτικού στοιχείου. Και τούτο, γιατί βάζει και τη θρησκεία του Θεανθρώπου στο ίδιο καζάνι με τις άλλες. Απαιτεί έτσι ένα συνοθύλευμα θρησκειών. Ένα συγκρητισμό.

Επίσης προωθεί μια γλώσσα, έναν πολιτισμό, τον τεχνοκρατικό, μια οικονομία, ένα παγκόσμιο κράτος και γι΄αυτό καταργεί τα σύνορα των λαών.

Το πόσο εφικτό είναι αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

Και θα ήταν πράγματι ευχής έργο να ξαναγίνει μ΄αυτή την ευκαιρία η πατρίδα μας οδοδείκτης για την ανθρωπότητα, γιατί ο Θεός της εμπιστεύτηκε έναν σπουδαίο ρόλο: να εκπολιτίζει τους λαούς, γιατί ο ίδιος ο λαός μας, παρόλα τα αρνητικά του, έχει ευαισθησίες και ανωτερότητα ψυχής και πνεύματος, που δεν τα βρίσκει ο άνθρωπος μαζί εύκολα σε άλλους λαούς.

Αλλά και τα παιδιά του λαού μας είναι χαρισματούχα και ταλαντούχα.

Κρατάει και την κιβωτό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αποδείχτηκε και απ΄την οντότητά της και απ΄την ιστορία της σώτειρα του ανθρώπου μέσα στη λαίλαπα και τον καταιγισμό των διαφόρων καταστροφικών, μηδενιστικών και αποκλινουσών από την αλήθεια ιδεολογιών. Σώτειρα και απ΄την αμαρτία, η οποία κατέβασε το Θεό Λόγο απ τον ουρανό και ενανθρώπισε, για να την εξουδετερώσει.

Και γι΄αυτό καλείται σήμερα ο Έλληνας να συνειδητοποιήσει ότι η αυτοπεποίθησή του πρέπει να στηρίζεται ακριβώς σ΄αυτή την πίστη, ότι είναι φορέας αιώνιων αξιών, τις οποίες έχει ανάγκη ιδιαίτερα στον νυν καιρό ο κόσμος, όπως και αυτή η ενωμένη Ευρώπη.

Και αυτές είναι η λατρεία του μοναδικού Τριαδικού Θεού και Κυρίου μας, όπως μας τη γνωρίζει η Εκκλησία, η οικογένεια –ο συνεκτικός θεσμός της κοινωνίας μας — , η πατρίδα, καθώς και οι έννοιες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που απορρέουν από όλα τα παραπάνω και για τα οποία συνηγορεί και η ψυχοσύνθεση της φυλής μας.

Μες την παγκόσμια κοινωνία ο Έλληνας οφείλει να μη χάσει αυτές τις αλήθειες, να τις διατηρήσει και να τις μεταδώσει,

Έτσι θα είναι πολύ ισχυρός.

Από μέσα αλώνεται ο άνθρωπος και τα έθνη.
Αν εμείς δεν προδώσουμε τον εαυτό μας, που είναι ακριβώς ό,τι πιστεύουμε, δεν μας κυριεύουν οι άλλοι.

Περνάμε κρίση αυτών των αξιών και οι Έλληνες, γιατί δε μάθαμε να καμαρώνουμε γι΄αυτές, που μας γαλούχησαν αιώνες τώρα και που στον τόπο μας είναι αυτοφυείς. Αλλά και γιατί ξεχάσαμε ή αγνοούμε ότι η διατήρησή τους πετυχαίνεται με την αναφορά στη σταυρική θυσία του Κυρίου και με τη μέθεξη στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Αν αυτά τα απορρίψουμε, ενώ θα χάνουμε το βάθος και την πνευματικότητά μας, το σταθερό και συμπαγές του εαυτού μας και του έθνους μας, θα μας καταβαραθρώνουν και οι κλοπές, οι αδικίες, οι πάσης φύσεως απάτες και ατιμίες, η απελπισία και, όπως τώρα τελευταία, και οι αυτοκτονίες.

Αν τα ξαναψάξουμε, τα ξαναβρούμε , όπου τα έχουμε πετάξει, και τα κάνουμε ξανά και ξανά βίωμά μας, όχι μόνο δεν θα χάσουμε τον εαυτό μας ως λαός, αλλά επί πλέον θα γίνουμε αιτία η παγκοσμιοποίηση να μεταφέρει την Ορθοδοξία και ό.τι άλλο υγιές μας απέμεινε σ΄όλο τον κόσμο και μαζί την ελπίδα και τη χάρη του Θεού σ΄όλη την ανθρωπότητα.

Και τότε θα δούμε ότι είναι της αγάπης και της πρόνοιας Του, που βρισκόμαστε μέσα στο χώρο και στην έμπνευση της παγκοσμιοποίησης.

Μόνο να το εκτιμήσουμε και να αξιοποιήσουμε ό,τι μας έδωσε το χθες και ό,τι μας ζητάει το σήμερα.
Ο Θεός και πάλι να δώσει.

Ζιώγα Κατερίνα
Εκπαιδευτικός

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ