Όταν τα Γρεβενά ήταν ζούγκλα …
Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, που ήρθαν στο φως το 2007 στη Μηλιά Γρεβενών, χαρίζουν το διεθνές επιστημονικό βραβείο «Giuseppe Sciacca» στην αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά και στον Ολλανδό ερευνητή, Ντικ Μολ.
Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Νοέμβριο στο Βατικανό στους δύο ερευνητές, για το σημαντικό ανασκαφικό και ερευνητικό έργο τους στην περιοχή των Γρεβενών.
Οι χαυλιόδοντες έχουν μήκος 5,02 μέτρων, και ανήκαν σε μαστόδοντα, προϊστορικό προβοσκιδωτό, πρόγονο του ελέφαντα, που έζησε στην περιοχή στην εποχή του Πλειόκαινου, πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια.
Το γιγάντιο ζώο είχε ύψος 3,5 μέτρων, μήκος 8,5 μέτρων και βάρος 8 τόνων, ενώ χρειαζόταν καθημερινά 300 κιλά φυτικής τροφής και 200 λίτρα νερού για να ζήσει, γεγονός που αποδεικνύει πως η περιοχή της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας ήταν τότε μια πυκνή ζούγκλα με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά.
Η κ. Τσουκαλά, η οποία πραγματοποιεί παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές στην περιοχή από το 1992, είχε φέρει στο φως αρχικά ένα ζευγάρι χαυλιόδοντων μήκους 4,39 μέτρων, οι οποίοι την εποχή που ανακαλύφθηκαν (το 1997) ήταν οι μεγαλύτεροι που είχαν εντοπιστεί ποτέ παγκοσμίως.
Δέκα χρόνια μετά ήρθε στο φως το δεύτερο ζευγάρι, το οποίο κατέρριψε το «ρεκόρ», δίνοντας στην ερευνητική ομάδα μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. «Είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα η βράβευση της Ε. Τσουκαλά και του Ν. Μολ, καθώς η ανακάλυψη του μεγαλύτερου μαστόδοντα ανέδειξε τον τελευταίο παράδεισο 3 εκατομμυρίων χρόνων», είπε η γενική γραμματέας των βραβείων «Giuseppe Sciacca», Β. Μπαφατάκη, η οποία σε συνέντευξη Τύπου στα Γρεβενά ζήτησε από τους τοπικούς φορείς και την ελληνική πολιτεία να δεσμευτούν για τη δημιουργία Κέντρου Παλαιοντολογίας στην περιοχή, που θα στεγάσει τα ευρήματα και θα αποτελέσει επίκεντρο επιστημονικής έρευνας στον τομέα της παλαιοντολογίας.
Τα βραβεία «Giuseppe Sciacca» έχουν στόχο τη διάδοση του πολιτισμού, της προσφοράς, της φιλίας των εθνών, των ανθρώπινων αξιών και των νέων, ενώ κάθε χρόνο απονέμονται σε σημαντικές προσωπικότητες διεθνώς.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ethnos.gr
- Προηγούμενο Το Ε.Β.Ε. συγχαίρει αθλήτριες και γυμναστές
- Επόμενο Δήλωση συμμετοχής και νέο Δ.Σ στον Πυρσό Γρεβενών