JUWI HELLAS
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΔΕΗ
ΔΑΜ
POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
BANNER
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ

Ολη η αλήθεια για το Σύνδεσμο Υδρευσης και για την υδροδότηση των 20 Κοινοτήτων

Διαχρονικά το ουσιαστικότερο και σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε (και αντιμετωπίζει ) ο Νομός μας και η πόλη των Γρεβενών ήταν η ύδρευση, ιδιαίτερα το σύνολο των ημιορεινών κοινοτήτων.

Το 1969  έγινε η πρώτη μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος για την πόλη των Γρεβενών και για τις 40 ημιορεινές κοινότητες.

Κατασκευή δύο κλάδων ύδρευσης

Με μελέτη που εκπόνησε  το 1968 η Νομαρχία  Γρεβενών άρχισε η άμεση υλοποίηση έργου ύδρευσης δύο κλάδων από τις πηγές της Βασιλίτσας.

Το δίκτυο του Α’ κλάδου, μήκους 52-55 χιλ. εξωτερικού αγωγού και του Β ΄κλάδου 100 περίπου χιλ. εξωτερικού αγωγού με δεκάδες φρεάτια και δεξαμενές.

Α΄ Κλάδος

Ο Α΄ κλάδος υδροδοτούσε καταρχήν τις κοινότητες Αλατόπετρας, Πολυνερίου, Καληράχης, Ελάτου, Κάστρου και της πόλης των Γρεβενών από τις πηγές Γκούρα ( Σμίξη- Αβδέλλα) και τις πηγές Βασιλίτσας, βορειοδυτικά  της Σμίξης, ευρισκόμενες σε υψόμετρο 1500-1700 μέτρων.

Β΄ Κλάδος

Ο Β΄κλάδος υδροδοτούσε ( και υδροδοτεί ) τις ημιορεινές κοινότητες: Φιλιππαίους, Αετιά, Καλλονή, Κυπαρίσσι, Μέγαρο, Δασσύλιο, Εκκλησιές, Τρίκορφο, Άγιο Κοσμά, Λέιψι, Κυδωνιές, Οροπέδιο, Αηδόνια, Τσοτύλι, Δασσύλιο, Δίλοφο, Κορυφή, Ροδοχώρι, Χρυσαυγή, Μπουχωρίνα, Κληματάκι, Ροδιά, Αμυγδαλιές και Λόχμη ενώ δεν επαρκούσε για τις κοινότητες: Κιβωτού, Αγίου Γεωργίου, Τραπεζούντος, Μηλιάς, Μεγάλου και Μικρού Σειρηνίου, Α΄και Β΄ Ελευθέρου και Μυρσίνας παρότι το δίκτυο κατασκευάσθηκε και σ΄αυτές τις κοινότητες.

Το μήκος του εξωτερικού δικτύου του  Β΄κλάδου  έφθανε τα 150 χιλ. με δεκάδες φρεάτια και δεξαμενές.

Οι πηγές του Β΄ κλαδου βρίσκονται στην τοποθεσία ΄΄ καρέκλες΄΄  (έτος 1969-1700 μέτρα ), ΄΄Ανήλιο΄΄ ( έτος 1975- 1450 μέτρα)  , ΄΄ Δυτική Γομάρα΄΄ ( έτος 1969- 1580 μέτρα ).

Τα δύο δίκτυα του Β΄κλάδου καταλήγουν στο κεντρικό φρεάτιο  του Σταυρού, όπου αρχίζει ο κεντρικός  εξωτερικός αγωγός για τις κοινότητες.

Γ΄ Κλάδος

Το έτος 1992- 1993 ο τότε Δήμαρχος Δημήτριος Σιόβας αντελήφθη το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης και προχώρησε τάχιστα στην κατασκευή Γ ΄κλάδου, ύδρευσης, που στην ουσία ΄΄ έσωσε ΄΄ και ΄΄ σώζει ΄΄ έως και σήμερα την πόλη των Γρεβενών ( έτος 1994 ).

Με την μέθοδο της υδρομάστευσης (τομή) στην λεκάνη Αετιάς, Φιλιππαίων, Σμίξης κατόρθωσε να υδροδοτήσει την πόλη των Γρεβενών με 3 έως 4.000 κυβικά νερό το 24ωρο διά φυσικής ροής.

Ο εξωτερικός αγωγός του Γ΄ κλάδου φθάνει τα 30 χιλ. και κατασκευάσθηκε από τους εργολάβους- αδελφούς Μπάκα.

Τι ανήκει στον Σύνδεσμο

Στον Σύνδεσμο Ύδρευσης ανήκουν σήμερα ως περιουσιακά στοιχεία οι δύο κλάδοι ( Α΄ και Β΄ ) καθώς και οι πηγές- καλλιέργειες που δεσμεύτηκαν την περίοδο της κατασκευής ( 1969- 1975- 2006 ) καθώς και τα παράπλευρα δίκτυα προς τις 40 κοινότητες ( Δεξαμενές, Φρεάτια  κ.τ.λ ).

Τι άλλαξε το 1997

Από το 1997 είχαμε αρκετές αλλαγές στην υδροδότηση των Γρεβενών και κοινοτήτων. Με την λειτουργία του Γ΄ κλάδου, η πόλη των Γρεβενών αποχώρησε από τον Α΄ κλάδο και παρεχώρησε το νερό στις κοινότητες : Συδένδρου, Μεγάλου και Μικρού Σειρηνίου, Α΄ και Β΄ Ελευθέρου, Ροδιάς και Αμυγδαλιών.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση

•Από τον Α΄ κλάδο σήμερα υδροδοτούνται οι Κοινότητες : Αλατόπετρας, Πολυνερίου, Καληράχης, Κάστρου, Συδένδρου, Ροδιάς, Αμυγδαλιάς, Μεγάλου και Μικρού Σειρηνίου, Α΄ και Β΄ Ελευθέρου.

•Από τον Β΄ κλάδο σήμερα υδροδοτούνται οι κοινότητες : Φιλιππαίων , Αετιάς, Μεσολουρίου, Καλλονής, Τρικόρφου, Δασσυλίου, Κυπαρισσίου, Αγίου Κοσμά, Εκκλησιών, Μεγάρου, Οροπεδίου, Λειψίου, Κυδωνιών, Ροδοχωρίου, Μπουχωρίνας, Κορυφής, Κριμινίου, Χρυσαυγής, Αηδονίων και Δασακίου.

•Από τον Γ΄ κλάδο : Ανάβρυτα, Έλατος, Δοξαράς και η πόλη των Γρεβενών.

Έσοδα του Συνδέσμου

Τα έσοδα του Συνδέσμου ανερχόταν κάθε έτος στο ποσό των 35-40.000 Ευρώ από συμμετοχή  των πρώην Δήμων ( Αγίου Κοσμά, Τσοτυλίου, Ηρακλεωτών και της κοινότητας Φιλιππαίων). Ο Δήμος Γρεβενών το 2003 ανέλαβε την συντήρηση του Α΄κλάδου ,την δωρεάν παροχή νερού και την απαλλαγή από την οικονομική συμμετοχή στο Σύνδεσμο, αποχωρώντας από μέλος του Συνδέσμου, όπως έπραξε και ο πρώην Δήμος Θ.Ζιάκα. Ο υδραυλικός του Συνδέσμου αποσπάσθηκε στον Δήμο Αγίου Κοσμά λόγω αδυναμίας καταβολής μισθών από τον Σύνδεσμο ( Ασφαλιστικά , μισθοδοσία , δώρα , υποχρεώσεις ένδυσης, υπόδησης  κ.τ.λ που έφθαναν τις 30.000 ευρώ το χρόνο )

Β’ κλάδος (2003-2010)

Το νέο Δ.Σ που ανέλαβε στις αρχές του 2003 εκτιμώντας την δύσκολη κατάσταση αποφάσισε και έλαβε μια σειρά μέτρων για την Διοικητική-Οικονομική στήριξη του Συνδέσμου.

1)      Εξόφλησε το ποσό των 30.000.000 δρχ.οφειλών των προηγούμενων Διοικήσεων,

2)      Μετέφερε την έδρα στο Μέγαρο αποφεύγοντας έτσι όλα τα λειτουργικά έξοδα. ( φιλοξενήθηκε στο Δήμο Αγίου Κοσμά )

3)      Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ο Πρόεδρος δεν εδικαιούτο πλέον ουδεμίας αποζημίωσης (από το 2003 – 2010).

4)      Ανέλαβε ο Δήμος Αγίου Κοσμά τις υποχρεώσεις για βελτίωση, αντικατάσταση μέρους του δικτύου , επιδιορθώσεις βλαβών και εμπλουτισμού των καλλιεργειών,

5)      Ο υδραυλικός μετατάχθηκε στον Δήμο Αγίου Κοσμά και απασχολείτο στο Σύνδεσμο με παράλληλα καθήκοντα,

6)      Προσέλαβε μέσα από προγράμματα δύο εργάτες στο Σύνδεσμο (18μηνες συμβάσεις).

Β΄κλάδος (Τομέας Έργων 2003-2010)

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ που ανέλαβαν την Διοίκηση του Συνδέσμου στις αρχές του 2003 παρέλαβαν ένα δίκτυο κατεστραμμένο και έναν Σύνδεσμο «νεκρό» που την περίοδο του χειμώνα ο κεντρικός αγωγός υδροδοτούσε τα 21 χωριά με μόλις … 800 έως 900 κυβικά νερό το 24ωρο! Τι έκανε :

1: Την 1η Ιανουαρίου του 2003 παρέλαβε το δίκτυο με μία σημαντική βλάβη διάρκειας 24 ημερών. Από τις 8 Δεκεμβρίου του 2002 είχε ήδη διακοπεί η υδροδότηση στα 20 χωριά του Β΄κλάδου. Η αποκατάσταση του δικτύου έγινε εντός 4 ημερών με την συνδρομή και των μηχανημάτων της Νομαρχίας ( Εργολαβία Αφοί Δόλγηρα )

2: Την Άνοιξη του 2003 το Δ.Σ προχώρησε στην βελτίωση όλων των πηγών και καλλιεργειών , των φρεατίων και των δεξαμενών στην περιοχή Γομάρας ( Εργολαβία Αφοί Δόλγηρα )

3: Το Φθινόπωρο του 2003 αντικατέστησε μέρος του δικτύου στην περιοχή ¨ασπροχώματα¨ Φιλιππαίων ( Δήμος Αγίου Κοσμά )

4: Τον Μάιο του 2004 αντικατέστησε μέρος του δικτύου από Σταυρό προς πηγές ¨Γομάρα¨ ( Δήμος Αγίου Κοσμά )

5: Τον Ιούλιο του 2004 βελτίωσε τις πηγές-καλλιέργειες στις ¨καρέκλες¨ και στο ¨Ανήλιο¨ Βασιλίτσας ( Εργολαβία Γιάννης Τσακνάκης )

6: Νωρίτερα , με την απόφαση 78/2003 η Κοινότητα Σαμαρίνας , μετά από παράσταση του Προέδρου του Συνδέσμου , παρεχώρησε ομόφωνα τις ανατολικές πηγές της ¨Γομάρας¨στον Σύνδεσμο Ύδρευσης για ¨εμπλουτισμό των πηγών¨

7: Το καλοκαίρι του 2005 εμπλουτίστηκε το δίκτυο ύδρευσης με 700 κυβικά νερού το 24ωρο από τις παραπάνω πηγές ( Εργολαβία Στάμου )

8: Το Φθινόπωρο του 2005 αντικαταστάθηκε μέρος του δικτύου στα ¨Ρέμματα Φιλιππαίων¨μετά από τις κατολισθήσεις του Χειμώνα (2004)

9: Την Άνοιξη του 2006 αντικατέστησε το σύνολο του δικτύου από ¨καρέκλες¨ Σμίξης έως Σταυρό , μήκους επτά χιλιομέτρων ( Εγνατία ΑΤΕΒΕ )

10: Το Φθινόπωρο του 2006 αντικατέστησε τον κεντρικό αγωγό του Β΄κλάδου από την περιοχή Φιλιππαίων έως Άγιο Αθανάσιο Μεσολουρίου, μήκους πέντε χιλιομέτρων. ( Εργολαβία Στάμου )

11: Την Άνοιξη του 2007 αντικατέστησε το δίκτυο από κεντρικό αγωγό έως δεξαμενή Μεγάρου, μήκους δύο χιλιομέτρων. ( Αφοί Παπανίκου )

12: Την Άνοιξη του 2007 αντικατέστησε το δίκτυο από Παναγία Καλλονής έως την Κοινότητα Δασσυλίου ( Αφοί Στάμου )

13) Το Καλοκαίρι του 2007 προχώρησε σε νέες καλλιέργειες στην Δυτική ¨Γομάρα¨ ( Α. Δημολιός). Απομένει η σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό. ( 500 κυβικά νερό το 24ωρο)

14) Το Καλοκαίρι του 2008 εμπλούτισε το δίκτυο με νερό νέων πηγών σε Βασιλίτσα – Γομάρα και αντικατέστησε μέρος του παλαιού δικτύου ( Κώστας Τσακνάκης )

15) Τον Χειμώνα του 2009 μετά από κατολισθήσεις ( Δεκέμβριος ) αντικατέστησε μέρος του δικτύου στο «Ρέμα Φιλλιπαίων» ( Αφοί Παπανίκου )

16) Την Άνοιξη του 2010 αντικατέστησε μέρος του παλαιού δικτύου από Σταυρό προς ¨Γομάρα¨, τοποθεσία ¨Μικρό Φρεάτιο¨ ( Κώστας Τσακνάκης )

17) Το Φθινόπωρο του 2010 προχώρησε σε βελτίωση του παλαιού δικτύου από Σταυρό προς Φιλλιππαίους και από Σταυρό προς ¨πηγές Γομάρας¨ καθώς και σε βελτίωση-εμπλουτισμό των πηγών προς ¨κορυφή Γομάρας¨ (Δυτικά) .

Μετά από τις παρακάτω επεμβάσεις-και δεκάδες άλλα μικροέργα – σήμερα το δίκτυο Ύδρευσης του Β΄κλάδου έχει δυναμικότητα 2.500 κυβικά νερό το 24ωρο κατά τους θερινούς μήνες και υπερδιπλάσια κυβικά την Άνοιξη από τα 800 κυβικά περίπου που το Δ.Σ. παρέλαβε τον Ιανουάριο 2003, για την υδροδότηση των 20 χωριών.

Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος

π..Δήμαρχος Αγίου Κοσμά

και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης

( 2003-2010 )

Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας

Υ.Γ (1) : Ενδεχομένως ορισμένες ημερομηνίες να μην είναι ακριβείς λόγω παρέλευσης αρκετών ετών

Υ.Γ (2) : Το κείμενο αυτό το έγραψα για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου που θα  κληθεί να ασχοληθεί με την ύδρευση τυ Β΄κλάδου

Υ.Γ (3) : Όταν ανέλαβα πρόεδρος του Συνδέσμου δεν κατηγόρησα προηγούμενες διοικήσεις και αυτοδιοικητικούς αλλά οργάνωσα, προγραμμάτισα και έλυσα ένα πρόβλημα ύδρευσης που βασάνιζε τους κατοίκους των 20 κοινοτήτων επι δεκαετίες

Υ.Γ (4) : Είναι πρώτη φορά που δημοσίως παρουσιάζω έστω και συνοπτικά τα πεπραγμένα του Β΄κλάδου προς αποκατάσταση της αλήθειας μετά από μια απαξιωτική αναφορά του Δήμαρχου Γρεβενών στο Δημοτικό Συμβούλιο

Υ.Γ (5) : Ποτέ δεν ζήτησα επαίνους και εύσημα για το έργο στο Σύνδεσμο γιατί ακριβώς το θεωρούσα καθήκον για τον εαυτό μου και υποχρέωση προς τους πολίτες

Υ.Γ (6) : Θεωρώ ως σπουδαιότερο έργο της θητείας μου αυτό της ύδρευσης του Β Κλάδου, των 20 Κοινοτήτων

Υ.Γ (7) :Θεωρώ πως τα θέματα της ύδρευσης δεν έχουν σχέση με φωτισμούς και πεζοδρομήσεις. Επομένως δεν προσφέρονται για αντιδικίες, ούτε εντός ούτε εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου

Υ.Γ (8) : Ο Σύνδεσμος διαθέτει ψηφιακό μηχάνημα εντοπισμού βλαβών του δικτύου. Το μοναδικό στο Νομό μας και ίσως στην Δυτική Μακεδονία με το οποίο βεβαίως γίνεται προληπτικός έλεχγος για ενδεχόμενη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης (εσωτερικές διαρροές, αφανείς βλάβες κλπ.)

Υ.Γ (9) : Για να αποφευχθούν οι βλάβες από τις συνεχείς κατολισθήσεις του κεντρικού αγωγού από Σταυρό προς Φιλλιπαίους υπάρχει μόνο μία λύση : Η μεταφορά του βουνού. Αυτό δεν το κατόρθωσα…

Υ.Γ (10) : Οσον αφορά για την τελευταία βλάβη του δικτύου στο «Ρέμα Φιλλιπαίων» και την αναφορά του Δημάρχου «για πηγές , καλλιέργειες και διασταύρωση αγωγών που δυσκόλεψαν το συνεργείο» , έχω να σημειώσω πώς όλα αυτά απέχουν από το σημείο της τελευταίας βλάβης από 3 έως 10 χιλιόμετρα

Υ.Γ. (11) Κατήργησα από το 2003 τις χλωριώσεις του νερού σε όλες τις δεξαμενές του δικτύου και πραγματοποιούσα συχνότατες εργαστηριακές εξετάσεις σε ειδικό εργαστήριο των Τρικάλων  για τον έλεγχο της  ποιότητας του νερού.

Υ.Γ. (12) Για το πότισμα του χλοοτάπητα των δημοτικών γηπέδων Μεγάρου και Καληράχης, του Δήμου Αγίου Κοσμά, ήδη από το 2006 και 2007 προχωρήσαμε σε αντίστοιχες γεωτρήσεις με απόδοση νερού 150 κυβικών το 24ωρο. Στην γεώτρηση Καληράχης είχε συμμετοχή κατά 25% και η Ν.Α.Γρεβενών. Με αυτές τις γεωτρήσεις «ξεκουράσαμε» το δίκτυο από την σπατάλη δεκάδων κυβικών νερού, χρήσιμα για την υδροδότηση των κατοίκων μας.

Υ.Γ (13) : Προσωπικά έχω περπατήσει μέτρο-μέτρο το σύνολο του δικτύου του Β΄κλάδου, καθώς και όλων των φρεατίων και των δεξαμενών και έτσι  γνωρίζω τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του. Ηταν και ο κύριος λόγος που εξασφαλίσαμε για πάντα την μόνιμη και συνεχή υδροδότηση των 20 χωριών μας.

Εύχομαι το νέο Δ.Σ που θα αναλάβει να πράξει το ίδιο, δηλαδή να ανανεώσει όπου χρειάζεται ( ελάχιστα χιλιόμετρα) το δικτύου κατασκευής του 1969  και να συντηρήσει τον υπάρχον νέο αγωγό.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενοικιάζεται (ΕΛΤΑ)
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 100 Τ.Μ.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 70 Τ.Μ.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 73 τ.μ.
ENOIKIAZETAI ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΔΙΧΩΡΗ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ