Ξέρουμε τί θέλουμε; ; (19/5/2011)
Ξέρουμε τί θέλουμε;
Τοποθέτηση του Δημήτρη Ψευτογκά, επί της εισηγήσεως του Περιφερειάρχη. Γ. Δακή, για τα ΤΕΙ και τον Υγειονομικό Χάρτη, στην προ ημερησίας συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 16ης Μαΐου 2011.
Κύριε πρόεδρε,
Θα είμαι σύντομος, διότι θα χρειαστεί περαιτέρω και εις βάθος συζήτηση για τα σοβαρά ζητήματα, της Παιδείας και της Υγείας που έθεσε ο κ. Περιφερειάρχης.
Δύο παρατηρήσεις…
Πρώτα, για τα ΤΕΙ και τα τμήματα που κλείνουν.
Το τμήμα Logistics των Γρεβενών, δεν το καταργεί η κυβέρνηση.
Καταργήθηκε μόνο του.
Όταν φοιτούν (;) μόνο 3 φοιτητές από τους τριακόσιους που εισήχθησαν, αυτό τα λέει όλα.
Οι φορείς, η τοπική κοινωνία, δεν ενδιαφέρεται μόνο για αυτό.Αίτημά μας ήταν και θα παραμείνει, η ίδρυση πανεπιστημιακής Σχολής Δασοπονίας και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος.
Θέλουμε το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ να είναι συνδεδεμένα με την παραγωγική διαδικασία και να συμβάλουν με την γνώση και την έρευνα στην τοπική ανάπτυξη, στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και στην καινοτομία.
Επιθυμούμε την αναδιάρθρωση και ανακατανομή σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για λόγους ισότητας και για την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.( Στα Γρεβενά έχουμε καινούργιες εγκαταστάσεις, αλλά όχι και τα ανάλογα τμήματα!)
Έρχομαι τώρα στον Υγειονομικό Χάρτη.
Ο κ. Περιφερειάρχης, ως υγειονομικός, πιστεύω ότι έχει γνώση του θέματος.
Οφείλω να κάνω γνωστό, ότι νέος υγειονομικός χάρτης με την έννοια του χωροταξικού, δεν θα βρεθεί, γιατί απλούστατα, δεν υπάρχει.
Αυτός περιμένει τις δικές μας θέσεις και προτάσεις για να διαμορφωθεί στις νέες συνθήκες.
Όμως πρέπει να γνωρίζουν οι κ.κ συνάδελφοι, ότι υπάρχει και αυτό για πρώτη φορά από το 2010, αυτό που πλην του χωροταξικού, θεωρείται σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης, Υγειονομικός Χάρτης και είναι δημοσιευμένος στο διαδίκτυο.
Είναι μια σειρά στατιστικών δεδομένων και ποιοτικών χαρακτηριστικών, τα οποία, βάσει της Ευρωπαϊκής πολιτικής και στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΠΟΥ, είμασταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε από το 2008.
Να εφαρμόσουμε διαπίστευση της Διοίκησης(διαδικασίες-δράσεις) και των εργαστηρίων, καθώς και πιστοποίηση των Υπηρεσιών Υγείας τύπου ΙSO 9001.
-O αριθμός και η κατανομή των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Αγροτικών Ιατρείων,
-το προσδόκιμο επιβίωσης
-η θνησιμότητα
-η νοσηρότητα
-επιδημιολογικοί δείκτες
– ο αριθμός των κλινών
-αναλογία γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού επι του πληθυσμού
-Τα πιστοποιημένα εργαστήρια και κλινικές
-ιατροτεχνολογικός και λοιπός εξοπλισμός
-λοιπές δομές παροχής υγείας π.χ διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ,
-προσχολική, σχολική υγεία
– ο μέσος όρος επισκέψεων ανά ασθενή στο σύστημα
– η ικανοποίηση των ασθενών από την παρεχόμενη περίθαλψη και πολλά άλλα.
Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα για την περιφέρειά μας, λεπτομερώς.
Κύριε πρόεδρε,
τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί σύντομα πρέπει να σχεδιάσουμε, να αποφασίσουμε και να υλοποιήσουμε.
Όπως είπε και ο κ. Περιφερειάρχης, θα πρέπει να δημιουργηθεί επιτροπή που θα δρομολογήσει αυτές τις αλλαγές και πρέπει να κάνει έργο.
Επειδή θα κληθούμε να αποφασίσουμε για του τί υγεία θα παρέχουμε και πως, στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, είναι νομίζω χρήσιμο να τα γνωρίζει ο καθένας μας.
Από το τέλος του 2012 η αρμοδιότητες περνούν στην περιφέρεια.
Η ευθύνες μας είναι μεγάλες.
Το μέγεθος του αγαθού της υγείας, η δυσμενής οικονομική συγκυρία με την στενότητα των πόρων, ανεβάζει και τις απαιτήσεις και την αποστολή μας, ως Περιφερειακού Συμβουλίου, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με καθολικότητα στην πρόσβαση, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Δημήτρης Ψευτογκάς
Περιφερειακός Σύμβουλος
Δυτικής Μακεδονίας
- Προηγούμενο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών Δ. Κουπτσίδη για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (19/5/2011)
- Επόμενο Από 20 Μαΐου μέχρι και 15 Ιουνίου οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς της πόλης (19/5/11)