Να ιδρυθεί στα Γρεβενά το «Νταβός» των Βαλκανίων
Πρόταση του γρεβενιώτη πολιτικού επιστήμονα Γιάννη Μήτσιου σε διεθνές συνέδριο στα Γιάννενα
Την οραματική του πρόταση για την δημιουργία και την ετήσια διεξαγωγή του «Φόρουμ της Νοτιανατολικής Ευρώπης» ή αλλιώς του «Νταβός» των Βαλκανίων, στα ορεινά του Ν. Γρεβενών, πρότεινε στην ομιλία του ο γρεβενιώτης πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος Γιάννης Μήτσιος, σε συνέδριο στα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο.
Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και του Ιδρύματος Friedrich Ebert, ο Γιάννης Μήτσιος έκανε την παραπάνω πρόταση μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Βιώσιμα μοντέλα ολοκληρωμένης ανάπτυξης ορεινών περιοχών. Η περίπτωση της Ηπείρου και της Πίνδου» που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος ο Υπουργός Γεωργίας, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ηπείρου και ακαδημαϊκοί, ενώ την ευρωπαϊκή εμπειρία μετέφεραν από την Γερμανία oι πρώην δήμαρχοι του Biberach και του Ahern, ο δήμαρχος του Mallinz από την Αυστρία και από το καντόνι Βαλαί της Ελβετίας, ο Δ/ντης προγράμματος του Ιδρύματος για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων της περιοχής.
Ο Γιάννης Μήτσιος στην ομιλία του ανέπτυξε τις τοπικές αναπτυξιακές πρακτικές του Ν. Γρεβενών, που τα τελευταία τριάντα χρόνια έκαναν την περιοχή να αλλάξει ριζικά από μια περιοχή δυσπρόσιτη, με εποχική παραμονή στον ορεινό όγκο, χώρο δυσμενών μεταθέσεων, μεγάλης εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, σε μια περιοχή που είναι πλέον προσβάσιμη όλο το χρόνο, με υποδομές και προοπτικές. Πυλώνες ανάπτυξης αποτελούν ο τουρισμός (χιονοδρομικό Βασιλίτσας, Βάλια Κάλντα, πεζοπορία-ορειβατικά μονοπάτια, δύο ποτάμια, βυζαντινά-υστεροβυζαντινά μνημεία, πέτρινα γεφύρια, κ.λ.π.), τα απαράμιλλα βιολογικά προϊόντα γεωργίας και κτηνοτροφίας, τα μανιτάρια και η ανακάλυψη των απολιθωμάτων μαμούθ (χαυλιόδοντες, παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες).
Η υποδομή που έχει ήδη δημιουργηθεί θα δώσει ώθηση στις νέες προοπτικές ανάπτυξης που συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία αστρονομικού πάρκου στον Όρλιακα, Παλαιοντολογικού Μουσείου, της τεχνητής λίμνης του φράγματος Ιλαρίωνα στα νότια του νομού, την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 Λαμία-Παναγιά (Εγνατία) και την αξιοποίηση ορυκτού πλούτου.
Το Νταβός των Βαλκανίων
Ανάμεσα στις μελλοντικές αναπτυξιακές προτάσεις θα μπορούσε να είναι και η δημιουργία στα ορεινά των Ν. Γρεβενών του ετήσιου φόρουμ Νοτιανατολικής Ευρώπης ή αλλιώς του «Νταβός» των Βαλκανίων. Η περιοχή είναι ιδανική για μια εβδομάδα συναντήσεων ή όσες μέρες κριθεί, στα ξενοδοχεία της περιοχής που μπορεί να φιλοξενήσουν ξένες αντιπροσωπείες. Η πρόταση για τη δημιουργία του «Ετήσιου Φόρουμ της Νοτιανατολικής Ευρώπης/ Annual Southeastern Europe Forum», θα μπορούσε να καταστεί ένας θεσμός στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι χώρες: η Ελλάδα (ως φιλοξενούσα χώρα), η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο,η πΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρουμανία. Και ως παρατηρητές: λοιπές χώρες της Ε.Ε και η Ρωσία.
Η ατζέντα των θεμάτων μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά μπορεί το βασικό προτεινόμενο τρίπτυχο να παραμένει το ίδιο:Ανάπτυξη, Περιφερειακή Συνεργασία, Σταθερότητα (Development, Regional Cooperation and Stability).
Ανάμεσα στα θέματα των συναντήσεων των αντιπροσωπειών μπορούν να συμπεριληφθούν, π.χ. :
- · Οικονομία και επενδύσεις
- · Ενέργεια
- · Ασφάλεια
- · Περιβάλλον
- · Αειφόρος ανάπτυξη
- · Ευρωπαϊκή Ένωση και Νοτιοανατολική Ευρώπη
- · Μεταρρυθμίσεις
- · Πολιτιστικές σχέσεις
- · ο ρόλος των θρησκειών ως φορέων αλληλοκατανόησης, σταθερότητας και ανοχής.
Για το οργανωτικό κομμάτι προτείνετε να υπάρξει ένα μοντέλο αντίστοιχο με το συνεδριακό κομμάτι της ΔΕΘ που αφού δημιουργηθεί μια αρχική ομάδα εργασίας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους δύο δήμους του Ν. Γρεβενών, που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους και από: την Περιφέρεια Ηπείρου, την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τα δύο Πανεπιστήμια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, με τη Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (με την καινούρια δομή του από το 2013) καθώς και όποιον άλλο φορέα κριθεί απαραίτητο, ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλάνου οργάνωσης και λειτουργίας του προτεινόμενου Forum.
Οφέλη
Σε τοπικό επίπεδο και περιφερειακό επίπεδο τα οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης που θα καταστεί θεσμός σε ετήσια βάση θα περιλαμβάνουν:
- δωρεάν προβολή των Γρεβενών και της ευρύτερης περιοχής της Δυτ. Μακεδονίας και της Ηπείρου, εντός και εκτός χώρας (το Davos π.χ. ποιος από εμάς το ήξερε πριν ξεκινήσουν οι παγκόσμιες συναντήσεις. Η συνάντηση Παπανδρεόυ – Οζάλ π.χ. κατέστησε το χωριό αυτό των Άλπεων σε όνομα αναφοράς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις).
- Θέσεις εργασίας στην περιοχή με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος
- Προβολή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων κλπ
Σε εθνικό επίπεδο:
- μπορεί να αναδείξει την γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας
- να επανατοποθετήσει τη χώρα μας στο χάρτη των δραστήριων παικτών στην περιοχή, μετά από μια δύσκολη περίοδο που διανύουμε
- να δημιουργήσει ένα χώρο διαλόγου, συνάντησης και επαφής αρχηγών κρατών, υπουργών, αξιωματούχων, επιχειρηματιών, επενδυτών, εκπροσώπων των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητών, οικονομολόγων κλπ
- και τέλος να συμβάλει εμπράκτως στην οικονομία της χώρας με το κλείσιμο επιχειρηματικών συμφωνιών, επενδυτικών σχεδίων κλπ
- Προηγούμενο 35o River Party στο Νεστόριο Καστοριάς – Δείτε το επίσημο πρόγραμμα συναυλιών
- Επόμενο ΝΟΔΕ Γρεβενών: Ποιοι Σύνεδροι εξελέγησαν για το 9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας