Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών πραγματοποιήθηκε ημερίδα-σεμινάριο με θέμα: «Εθνικό Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας- Ενημέρωση Φορέων- Πρακτικές δειγματοληψίας» (Δείτε φώτο)

 

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2012  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Πέτρος Σιούλης” του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών (Διοικητήριο).

 

Ημερίδα-Σεμινάριο με θέμα: «Εθνικό Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας- Ενημέρωση Φορέων- Πρακτικές δειγματοληψίας».

Αυτό που συζητήθηκε ιδιαίτερα ήταν ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, να γίνει σωστή πρόληψη και σίγουρα να μην δημιουργηθεί πανικός.

 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σημαντικά στοιχεία όπως:

Η επανεμφάνιση της Λύσσας στη χώρα μας έφερε στην επικαιρότητα τη σοβαρή αλλά και ξεχασμένη αυτή ζωοανθρωπονόσο (νόσος που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο).

 

Ο ιός της Λύσσας απομονώθηκε από δείγμα εγκεφάλου αλεπούς στην περιοχή Παλαιοκάστρου του Νομού Κοζάνης. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα Λύσσας που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από το 1987.

 

Ο ιός της λύσσας ανιχνεύεται συχνότερα σε αλεπούδες, ρακούν, κουνάβια, νυχτερίδες και άγριους σκύλους που αποτελούν και δεξαμενές του ιού. Ο ιός μεταδίδεται από δήγμα ζώου, που απεκκρίνει τον ιό με το σάλιο του σε άλλο ζώο ή στον άνθρωπο. Πύλη εισόδου μπορεί να αποτελέσει και ένα εξωτερικό τραύμα που έρχεται σε επαφή με σάλιο ζώου το οποίο πάσχει από λύσσα.

 

Ο ιός της λύσσας προκαλεί μια λοίμωξη, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί είναι 100% θανατηφόρος μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων. Αντίθετα, αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι 100% ιάσιμη εφόσον, μετά τη μετάδοση του ιού, ο ασθενής ξεκινήσει άμεσα αντιλυσσική αγωγή.

 

Για την πρόληψη της Λύσσας στα οικόσιτα ζώα συντροφιάς (κυρίως σκύλους και γάτες), χρησιμοποιούνται εμβόλια τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά και παρέχουν εξαιρετικά αποτελεσματική προστασία. Ο σωστός εμβολιασμός μπορεί να παρέχει σχεδόν απόλυτη προστασία στο ζώο αλλά, εμμέσως, και στον άνθρωπο.

 

Δείγματα συλλέγονται από άγρια σαρκοφάγα, αλλά και ύποπτα ζώα συντροφιάς και εξετάζονται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Αθηνών. Από τα έως σήμερα δεδομένα η κατάσταση δε φαίνεται ιδιαιτέρως ανησυχητική, το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα επιτήρησης οδήγησε στην πρόσφατη καταγραφή περιστατικού Λύσσας στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε αλεπού γεγονός που καθιστά αναγκαία την εντατικοποίηση του παραπάνω προγράμματος από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ. Μέτρα, όπως η επαγρύπνηση όλων των Υγειονομικών Υπηρεσιών και ο εμβολιασμός όλων των ζώων συντροφιάς  και  ιδιαίτερα των κυνηγετικών σκύλων  αλλά  και πιθανώς και των άγριων σαρκοφάγων στην διασυνοριακή ζώνη θα συμβάλλουν πρόληψη της μετάδοσης του ιού στα οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Περιστατικά ύποπτα για Λύσσα πρέπει να αναφέρονται στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες. Το προσβεβλημένο οικόσιτο ζώο μπορεί να αναγνωριστεί σχετικά εύκολα διότι αλλάζει συμπεριφορά καθώς αποφεύγει τον άνθρωπο, κρύβεται σε σκοτεινά μέρη, γαυγίζει χωρίς λόγο, ερεθίζεται εύκολα από το φως ή το θόρυβο, δεν έχει όρεξη για φαγητό ενώ παρουσιάζει αστάθεια και επιτίθεται συχνά χωρίς να υπάρχει λόγος. Η όψη του είναι σχετικά άγρια ενώ παρουσιάζει ασυνήθη σιελόρροια. Αν ένας άνθρωπος δαγκωθεί από σκύλο ή γάτα συνίσταται η σύλληψη του ζώου και η παρακολούθηση του για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών. Εάν το ζώο δεν εκδηλώσει νόσο δεν υπάρχει λόγος έναρξης αντιλυσσικής θεραπείας στον άνθρωπο. Ζώα που έχουν εμβολιαστεί κατά της Λύσσας έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό.

 

Η επιστημονική κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να ενημερώσουν σωστά το κοινό προκειμένου να μην παρατηρηθούν υπερβολικές αντιδράσεις. Έτσι και στην περίπτωση της Λύσσας, μόνο η γνώση και πρόληψη μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς αχρείαστες υπερβολές και πανικό.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ