Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Η μάχη του … Σνιχόβου ( 8/2/2012)

Σήμερα τιμούμε-γιορτάζουμε την 69η επέτειο της μάχης του Σνιχόβου, που έγινε στις 8 Φλεβάρη του 1943.

Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Φίλιππο Κοσκερίδη που έπεσε στη μάχη και τους φυλακισμένους πατριώτες που εκτέλεσαν για αντίποινα οι Ιταλοί στα Γρεβενά.

Το Σνίχοβο είναι το σύμβολο του αγώνα, του ξεσηκωμού του λαού μας ενάντια στον κατακτητή.

Από το ηρωικό Σνίχοβο ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας, στη μάχη στη θέση Γούβα άστραψε και βρόντησε του αντάρτη το ντουφέκι.

Η πρώτη αυτή μάχη ξεσήκωσε το λαό μας, ώστε μετά από λίγες μέρες δημιουργήθηκαν ένοπλες ανταρτοομάδες σε όλη τη Δυτ. Μακεδονία(Χάσια-Σιάτιστα-Βόιο) ακολούθησαν η μάχη της Μερίτσας,η μάχη της Βίγλας

Σιάτιστας και η ιστορική μάχη του Φαρδύκαμπου. Οι μάχες αυτές δόθηκαν μέσα σε ένα μήνα, ένα μήνα γεμάτο επιτυχίες, από τις 8 Φλεβάρη έως τις 6 Μάρτη.

Ο λαός μας πίστεψε στον αγώνα ακολούθησε τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και πάλεψε για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Από τις 26 Απρίλη 1941 ο λαός της περιοχής είναι σε εξέγερση. Στο ΕΑΜ από την άνοιξη του 1942 οργανώνεται ένα μεγάλο κομμάτι του λαού και στον ΕΛΑΣ εντάσσονται αξιωματικοί και στρατιώτες με την εμπειρία του 1940 και νέοι με ψυχή και δύναμη, με στόχο την ελευθερία. Η πρώτη ένοπλη ομάδα που δημιουργήθηκε με οκτώ αντάρτες είχε καπετάνιο τον Μήτσο Τασιανόπουλο.

Τον Γενάρη του 1943 υπάρχει οργανωμένη ομάδα «η Αστραπή» με διοίκηση, τον Υπ/γό Κυρατζόπουλο Δημ. Φωτεινός, τον Ανθ/γό Θεοχαρόπουλο  Νικο. Σκοτίδας τον καπετάνιο Τασιανόπουλο Μήτσο και καθοδηγητή τον ΦΓ (Θωμάς Ιωαννίδης ).

Η ανταρτοομάδα αυτή ξεχύθηκε στην περιοχή. Σαν πρώτη δράση, η αφόπλιση της υπ/σης χωρ/κής Πολυνερίου στις 20-1-1943 και στις 28-1-1943 η αφόπλιση της υπ/σης χωρ/κης Σιάτιστας.

Στα χωριά Αγ.Γεώργιος-Κνίδη-Καρπερό η ομάδα ανοίγει τις αποθήκες όπου οι Ιταλοί είχαν συγκεντρώσει σιτηρά και τα μοιράζει στους κατοίκους.

Στις 7 Φλεβάρη 1943 η ομάδα περνώντας από τα χωριά Καρπερό-Άνοιξη-Ανθρακιά τη νύχτα φτάνει στο Μελίσι.

Στις 8 Φλεβάρη οι αντάρτες, με τους κατοίκους του χωριού, ενημερώνονται από σύνδεσμο που έστειλαν από το χωριό Σνίχοβο οι Βαγγέλης Μότσιος και Τάσος Θεοδορόπουλος ότι στο χωριό τους από το πρωί, βρίσκεται Ιταλικός λόχος, που λεηλατεί-βασανίζει και βάζει φωτιά

σε σπίτια, του Βαγγέλη Μότσιου του Τάσου Θεοδορόπου του Δημήτρη Φιλιώτη του Γιάννη Αρμπάρα και αλλων. Αποφασίζεται ότι η κατάλληλη θέση για να χτυπήσουν τους Ιταλούς είναι στη θέση Γούβα, μια χαράδρα ανατολικά του Σνιχόβου, όταν αυτοί επιστρέφουν στα Γρεβενά.

Η δύναμη σε άντρες της ανταρτοομάδας ανέρχεται σε 40 που διέθεταν τα ατομικά τους όπλα και τρία οπλοπολυβόλα. Καταστρώνεται το σχέδιο της επιχείρησης καιχωρίζονται σε 3 ομάδες. Την πρώτη ομάδα αναλαμβάνει ο Σκοτίδας που αναπτύχτηκε μπροστά στο δρόμο προς τα Γρεβενά, ώστε να φράξει το δρόμο των Ιταλών.

Τη δεύτερη ομάδα αναλαμβάνει ο Μ.Τασιανόπουλος και ο Θ.Μυλωνάς που αναπτύχτηκε στα πίσω υψώματα προς το Σνίχοβο, για να κλείσει τους Ιταλούς και να τους χτυπήσει από τα όπισθεν. Επικεφαλής της τρίτες ομάδας ο Φωτεινός που διεύθυνε στο μέσον των δυο ομάδων.

Μια δεκαρχία της περιοχής με τον Μ.Πηγατσιώτη αναπτύσσεται στα υψώματα του Ελευθεροχωρίου για να ανακόψει τυχόν ενισχύσεις Ιταλών από τα Γρεβενά.

Οι ομάδες συντάσσονται και ξεκινούν μέσα στα χιόνια για τις θέσεις τους. Η πυκνή ομίχλη σκεπάζει τα πάντα και επιτρέπει στους αντάρτες να κινηθούν και να οχυρωθούν. Περιμένουν τους Ιταλούς. Επικρατεί μεγάλη ησυχία δεν ακούγεται παρά μόνο ο παφλασμός του νερού του ποταμού. Οι Ιταλοί πλησιάζουν ακούγονται οι φωνές τους εμφανίζεται η εμπροστοφυλακή. Ακολουθεί η φάλαγγα, τραγουδούν αστειεύονται και αμέριμνοι μπαίνουν στον κλοιό. Με έναν πυροβολισμό δίνεται το σύνθημα της έναρξης της μάχης. Αιφνιδιάζονται και τρέχουν πρός το ποτάμι για να γλυτώσουν διοικητής του λόχου καβάλα στο άλογο του παροτρύνει τους στρατιώτες του να πολεμήσουν. Μια ριπή πολυβόλου τον θερίζει με το άλογο του. Οι Ιταλοί αναγκάζονται να αμυνθούν μάχη γενικεύεται και αγριεύει, προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο πρός τα Γρεβενά, αλλά αποκρούονται από την ομάδα του Σκοτίδα. Τις απογευματινές ώρες οι Ιταλικές ενισχύσεις με αυτοκίνητα φθάνουν από τα Γρεβενά στα απέναντι υψώματα της γέφυρας και εκεί κατεβάζουν τα πυροβόλα και τους όλμους, ενώ τα αυτοκίνητα συνεχίζουν την πορεία τους σταθμεύουν έξω από το χωριό Ελευθεροχώρι. Αποβιβάζεται ένας λόχος και προχωρούν προς το σημείο όπου διεξάγεται η μάχη. Η ομάδα Πηγατσιώτη καθήλωσετους εχθρούς σύμφωνα με το σχέδιο. Για να μην αιχμαλωτιστεί η ομάδα Σκοτίδα, γίνεται σύμπτυξη των ομάδων στη θέση Βίγλα. Πάνω στην σύμπτυξη σκοτώθηκε ο αντάρτης Φίλιππος Κοσκερίδης και τραυματίστηκε ο Δημητρ. Γκαρανάτσιος. Οι απώλειες των Ιταλών ήταν ενός αξιωματικός νεκρός, δέκα στρατιώτες νεκροί, αγνοούμενοι έξι και τραυματίες δέκα έξι.

Έτσι τελειώνει η μάχη του Σνιχόβου που ήταν η πρώτη ένοπλη σύγκρουση των ανταρτών με τα κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή μας.

Ζήτω ο ηρωικός λαός της περιοχής Γρεβενών

Ζήτω το ηρωικό Σνίχοβο-το σύμβολο του αγώνα

Ανδρέας  Τσιάτας

μαχητής στη μάχη του Σνιχόβου

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ