Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Μακραίνει ο κατάλογος με τις νεκρές αρκούδες στην Πίνδο

Η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ ανακάλυψε προχθές στην ευρύτερη δασική περιοχή του Δ. Νεστορίου, το πτώμα  μιας νεαρής θηλυκής αρκούδας, ηλικίας 3 έως 4 ετών και βάρους περίπου 80 κιλών. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των σκοτωμένων αρκούδων αφού τα τελευταία δύο χρόνια σκοτώθηκαν 23 αρκούδες μόνο στην περιοχή της Πίνδου.  Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, διαπιστώθηκε πως η άτυχη αρκούδα κατέληξε μετά από πυροβολισμό, ενώ το περιστατικό συνέβη τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

 

 

 

Ο δράστης και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Εξάλλου μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει βρεθεί και δεν έχει καταδικαστεί κανένας υπαίτιος παρόλο που τα περιστατικά παράνομης εξόντωσης αρκούδων αυξάνονται διαρκώς ξεπερνώντας τα 120 τα τελευταία 15 χρόνια ενώ σε ένα μόνο χρόνο καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά εξόντωσης αρκούδων από λαθροθήρες, γεγονός το οποίο φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των δασικών περιοχών. Είτε πρόκειται για περιστατικό λαθροθηρίας, είτε για περίπτωση αυτοδικίας μετά από ζημιές που προκάλεσε το μεγάλο θηλαστικό σε καλλιέργειες, υπενθυμίζουμε πως η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος και η εξόντωσή της διώκεται ποινικά. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει επανειλημμένα επισημάνει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες την ανάγκη ενίσχυσης τόσο των μηχανισμών φύλαξης των δασικών περιοχών όσο και την ανάγκη προώθησης των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων οι οποίες αφορούν στην προστασία των παραγωγών από τις ζημιές αγρίων ζώων, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση ή πρόοδος στα ζητήματα αυτά.

 

Η παρουσία αρκούδας στο ν. Καστοριάς, αφενός μεν προσδίδει στην ελκυστικότητα της περιοχής σε ό,τι αφορά στο φυσικό περιβάλλον, αφετέρου βέβαια προκαλεί ενίοτε προβλήματα και ανησυχία στους παραγωγούς και στους κατοίκους της περιοχής, λόγω των εποχικών ζημιών που προκαλούνται αλλά και των  επισκέψεων κάποιων αρκούδων κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2009 υπήρξαν τέτοια κρούσματα προσέγγισης δύο νεαρών αρκούδων στο Δήμο Νεστορίου, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε αναστάτωση σε μερίδα των κατοίκων της περιοχής και δεν αποκλείεται η σκοτωμένη αρκούδα να ήταν μία από αυτές που προσέγγιζαν τότε τον οικισμό.

 

Μάλιστα η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, από τότε ακόμα είχε επισημάνει την ανάγκη λήψης πιο χειροπιαστών μέτρων με σχετική επιστολή της στη νομαρχία Καστοριάς αλλά και με τεχνική σύσκεψη προτείνοντας την ενεργοποίηση ομάδας άμεσης επέμβασης (που διαθέτει ήδη η Καλλιστώ) έτσι ώστε να δίνονται αποτελεσματικές διαχειριστικές λύσεις και να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά, αφήνοντας τελικά απροστάτευτες τις αρκούδες στην αυτοδικία των παραγωγών και των ασυνείδητων λαθροθηρών αλλά και στην αναποτελεσματικότητα των θεσμών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693

Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»

2310252530 και 6972-694147

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ