ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΔΕΗ
ΔΑΜ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Κοινή συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς της Βορείου Ελλάδος.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

«ΔΕΛΤΑ TV. Έβρου» Αποστολίδης Σταύρος «T.V. WEST Δυτικής Μακεδονίας» Αγραφιώτης Μιχάλης

«1 T.V. Καβάλας» Λάτσας Σπύρος «SUPER 28 Γρεβενά» Νικητάκη Λία

«ΔΙΟΝ CNANNEL Πιερίας»  Τάτσης Άκης

Συντονίστρια: Ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ σήμερα. Με πρωτοβουλία του Προέδρου μας Βαγγέλη Βενιζέλου άνοιξε μια ουσιαστική γόνιμη συζήτηση με τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης. Σήμερα βρίσκονται εδώ, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο κ. Αποστολίδης Σταύρος από τη «ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση Θράκης», ο κ. Αγραφιώτης Μιχάλης από το «WEST CHANNEL Δυτικής Μακεδονίας», ο κ. Λάτσικας Σπύρος από το «1 CHANNEL Καβάλας», και η κα Νικητάκη Λία από το «SUPER 28 Γρεβενά».

Δίνουμε τον λόγο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουμε με τον κύκλο των ερωτήσεων. Παρακαλώ κ. Πρόεδρε.

Ευ Βενιζέλος: Εγώ ήθελα απλώς να σας καλωσορίσω, να ευχηθώ σε εσάς και στους θεατές μας Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη.  Και για να κερδίσουμε χρόνο, προτείνω να  μπούμε κατ’ ευθείαν στις ερωτήσεις σας, γιατί εγώ έχω μιλήσει και σε άλλες συνεντεύξεις και σε συγκεντρώσεις και σε δηλώσεις, οπότε έχετε τη βάση για να κάνετε τις δικές σας ερωτήσεις.

Στ. Αποστολίδης («ΔΕΛΤΑ T.V. Έβρου»): Θα προτιμούσαμε προφανώς κ. Πρόεδρε να ξεκινήσουμε με θέματα γενικότερης πολιτικής πραγματικότητας και επικαιρότητας. Βασικό θέμα ειδικότερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυτές τις ημέρες είναι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Εκτιμάτε πως θα υπάρξει επίπτωση ή θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή το φρόνημα των πολιτών το επηρεάζουν διάφορα πράγματα. Δεν θα έπρεπε να επηρεάσει η υπόθεση αυτή. Θα έπρεπε να επηρεάσει προς μια κατεύθυνση θετική, γιατί με μεγάλη καθυστέρηση έχουμε μια σε βάθος διερεύνηση μιας υπόθεσης εξαιρετικά δυσάρεστης, ενοχλητικής ηθικά.  Και για μας είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλα αυτά τα στοιχεία επί των οποίων βασίστηκε η Δικαιοσύνη, προέκυψαν μέσα από τη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής που το ΠΑΣΟΚ συγκρότησε με δική του πρωτοβουλία το 2011.

Μάλιστα, με Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής τον κ. Μάρκο Μπόλαρη, έναν βουλευτή εκ Μακεδονίας, Υφυπουργό τώρα και χαιρόμαστε γιατί έστω και αργά, η Βουλή με την έρευνά της, συνέβαλε στην αποσαφήνιση μιας υπόθεσης, η οποία ενοχλεί βαθιά τον Έλληνα πολίτη και εμάς μας ντροπιάζει αυτή η κατάσταση ως πολιτικό σύστημα.

Βεβαίως, το θετικό είναι ότι η Παράταξη έχει αποκόψει από το σώμα της τον κ. Τσοχατζόπουλο, εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν ανήκει στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό της προσωπικής ποινικής ευθύνης από την πολιτική ευθύνη που έχουν κόμματα και κυβερνήσεις.

Μ. Αγραφιώτης («T,V. WEST Δυτικής Μακεδονίας»): Κύριε Πρόεδρε συνομιλώ καθημερινά με απλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια ΠΑΣΟΚ, τους ανθρώπους που από το ’81 ξεκίνησαν με το ΠΑΣΟΚ και από το ’74 και νιώθουν μεγάλη πικρία. Συνομιλώ μαζί τους, λένε «Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι νέος Πρόεδρος δεν έχει ευθύνες για τα προηγούμενα των Κυβερνήσεων Καραμανλή, των Κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου και των οικονομικών πολιτικών, είναι ένας άνθρωπος δηλαδή που αναλαμβάνει τώρα».

Θέλω με απλά λαϊκά λόγια, γιατί οι απλοί πολίτες δεν καταλαβαίνουν τη δύσκολη την πανεπιστημιακή γλώσσα, με απλά λαϊκά λόγια τρεις λόγους για να σας ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές και να έχουν ξανά εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα είναι σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η κρίση είναι βαθιά, έχει προκύψει εδώ και πολλά χρόνια, απλώς αργήσαμε να την καταλάβουμε. Έχει προκύψει στην πλήρη της έκταση από το 2007 και μετά, είναι μια κρίση που οφείλεται στον ίδιο τον τρόπο που συγκροτήθηκε το κράτος και η οικονομία μας τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

Η κρίση άρχισε να αντιμετωπίζεται όταν πια είχε φτάσει στο απροχώρητο και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε σκληρά μέτρα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να αποφασίσουμε.  Και θέλω να πιστέψει ο κάθε Έλληνας πολίτης που μας ακούει, ότι αν μπορούσαμε να αποφύγουμε τέτοια μέτρα, να είναι βέβαιος ότι θα τα είχαμε αποφύγει και θα ήταν η δική μας χαρά πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από τη δική του.

Αλλά όταν έχεις να σταθμίσεις τόσο κρίσιμες καταστάσεις και να απαντήσεις σε τόσο δύσκολα διλήμματα, πρέπει να πάρεις αποφάσεις οι οποίες θωρακίζουν την πατρίδα, το έθνος, τις επόμενες γενιές και δυσαρεστούν ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών. Και δυσαρεστήσαμε την ίδια την ψυχή μας, τον ίδιο το λαό μας, την ίδια την κοινωνική μας βάση. Όχι γιατί θέλαμε να τον δυσαρεστήσουμε, όχι γιατί θέλαμε να ξεκόψουμε από την σχέση ζωής που έχουμε μαζί του.

Σηκώσαμε ένα βάρος δυσανάλογο. Δεν έπρεπε το βάρος αυτό να το σηκώσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του  μέχρι το σχηματισμό της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Έπρεπε να το έχουν σηκώσει όλες οι εθνικές δυνάμεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έπρεπε να υπάρχει εθνική ενότητα, συναίνεση, συστράτευση. Και είχα επιμείνει σε αυτό, ζητώντας υπερψήφιση και του πρώτου Μνημονίου με 180 ψήφους.

Τώρα λοιπόν υφιστάμεθα αυτή την φθορά και πληρώνουμε το πολιτικό κόστος. Και απευθύνομαι στον Έλληνα πολίτη και του λέω: έχουμε διανύσει το συντριπτικά μεγάλο μέρος της διαδρομής, περισσότερο από τα 2/3. Πρέπει να κάνουμε την τελευταία προσπάθεια για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο συγκεκριμένο, δύσκολο, αλλά ασφαλή. Δεν είναι ο δρόμος του Μνημονίου. Είναι ο δρόμος που ξεκινάει από το Μνημόνιο, το υπερβαίνει μέσα από τη συνεχή διαπραγμάτευση και τη βελτίωση και πηγαίνει στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Δίνουμε απαντήσεις στα ζωτικά ερωτήματα που κάνουν οι Έλληνες: «Τι θα γίνει τον Ιούνιο;» «Θα ληφθούν και νέα μέτρα;».

Ξέρετε την απάντησή μου, θα σας την επαναλάβω. Νέα μέτρα θα ληφθούν αναγκαστικά γιατί πρέπει να βρούμε άλλα 11 δις, αλλά εμείς προτείνουμε αυτό να γίνει σε τρία και όχι σε δυο χρόνια, να κερδίσουμε ένα χρόνο παραπάνω, το 2015, για ήπια προσαρμογή. Πρέπει να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή μικρότερο κράτος, μικρότερο δημόσιο τομέα, περικοπή δαπανών, για να μην χτυπήσουμε πάλι τα εισοδήματα μισθούς και συντάξεις.

Εγγυόμαστε και εγγυώμαι και προσωπικά ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.  Αλλά πρέπει να βρούμε πραγματικά τις δαπάνες που θα κόψουμε και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, δηλαδή στη συγκέντρωση των αναγκαίων φορολογικών εσόδων.

Όσο πιο πολύ προχωρούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα επαγγελμάτων, άνοιγμα αγορών, διευκόλυνση επενδύσεων) τόσο μειώνεται η πίεση για άλλου είδους μέτρα και έτσι να προχωρήσουμε.

Η άλλη άποψη είναι μυωπική, είναι τυφλή, είναι επικίνδυνη. Λέει τι στο λαό; Έξω από την Ευρώπη; Έξω από το ευρώ; Το αντιστρέφω: εγώ σας απαντώ στο ερώτημα «τι θα γίνει, πως θα προχωρήσουμε, γιατί να μας ψηφίσετε».  Οι άλλοι που λένε με ασάφεια κάτι εχθρικό προς την Ευρώπη ή κάτι φιλικό προς την Ευρώπη αλλά χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς αρχή μέση και τέλος, εγγυώνται ότι τον Ιούνιο θα μπορούν να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις; Εμείς μπορούμε να το εγγυηθούμε αυτό.

Υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος. Ο τρίτος λόγος είναι αμιγώς πολιτικός. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Βλέποντας το συσχετισμό των δυνάμεων, τις δημοσκοπήσεις, τις τοποθετήσεις των κομμάτων, μία λύση υπάρχει για να κυβερνηθεί η χώρα: μια μεγάλη συνεργασία μια μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων της υπευθυνότητας, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης. Των εθνικά υπεύθυνων δυνάμεων που κινούνται προς προοδευτική κατεύθυνση με κοινωνική ευαισθησία.

Ποιος μπορεί να συγκροτήσει αυτή τη μεγάλη συμμαχία; Μόνο το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αν μου δοθεί εμένα η δυνατότητα με την ιδιότητα του Αρχηγού του πρώτου κόμματος να πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να πάρω τη διερευνητική εντολή, αποστολή μου θα είναι να σχηματιστεί αυτή η μεγάλη εθνική συμπαράταξη.

Ο κ. Σαμαράς είναι εγκλωβισμένος στην κομματική αυτοδυναμία, στην επιδίωξη της προσωπικής του πρωθυπουργίας, σαν να του χρωστάει ο τόπος. Και οι δυνάμεις οι άλλες, είτε είναι το ΚΚΕ, το οποίο είναι μια καθαρά αντιευρωπαϊκή δύναμη και θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ,  είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει «ελάτε να συμμαχήσουμε οι δυνάμεις οι αντιμνημονιακές», είτε είναι ο κ. Κουβέλης, ο οποίος λέει «ναι στην Ευρώπη αλλά χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς μνημόνιο».  Άρα πώς με ποια Ευρώπη με ποιον διαπραγματευόμαστε, είτε είναι οι δυνάμεις του κ. Καρατζαφέρη, του κ. Καμμένου ή όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων, που δεν τους μνημονεύω όχι από έλλειψη ευγένειας αλλά λόγω έλλειψης χρόνου.

Τι λένε; Ποια κυβέρνηση θα υπάρχει; Ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός; Ο Υπουργός Οικονομικών; Ποιος θα πάει στο Eurogroup; Ποιος θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής; Ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα; Ποιος θα εγγυηθεί ότι η χώρα θα πορευθεί, ότι θα σταθεί στα πόδια της; Ποιος θα κάνει στις 7 Μαΐου αυτό που ανέλαβα να κάνω εγώ ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011, να πάρει την υπόθεση στην πλάτη του;

Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχουν αυτοί οι σημαντικοί λόγοι για να ψηφίσει ο Έλληνας πολίτης και κυρίως ο δυσαρεστημένος φίλος μας και οπαδός μας ξανά το ΠΑΣΟΚ. Με επιφυλάξεις, με οργή, με δυσαρέσκεια. Αλλά προς θεού, δεν πρέπει η διάθεση να τιμωρήσουμε το πολιτικό σύστημα να οδηγήσει στην αυτοτιμωρία της πατρίδας μας.

Σ. Λάτσας(«ΕΝΑ CHANNEL ΚΑΒΑΛΑΣ»): Κύριε Πρόεδρε, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες στο MEGA, είπατε πως είναι λάθος η φράση «λεφτά υπάρχουν», είπατε πως αιφνιδιαστήκατε για το πρώτο μνημόνιο το οποίο βέβαια παραδεχτήκατε πως ήταν σε λάθος κατεύθυνση, είπατε και κάνατε αναφορά δυσμενή για το δημοψήφισμα, απετάξασθε την Πρωθυπουργία και ταχθήκατε κατά νέων φόρων και της περικοπής των συντάξεων και θέλω να κάνω δυο πολύ σύντομες ερωτήσεις:

Αφού το πρώτο μνημόνιο ήταν σε λάθος κατεύθυνση όπως είπατε κι εσείς, ποια ήταν η πολιτική σας στάση και ο διαχωρισμός που είχατε από αυτό; Δεύτερον: Απ’ όλα τα προηγούμενα που αναφέρατε τι εισπράττει ο Έλληνας πολίτης;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς, αυτό που παρουσιάσατε είναι μια δημοσιογραφική περίληψη και όχι η πραγματική περίληψη της συνέντευξής μου. Δεν είπα ότι αποτάσσομαι την Πρωθυπουργία, είπα ότι δε θέτω το θέμα της δικής μου Πρωθυπουργίας ως προϋπόθεση για μια συνεργασία, ότι θέλω να είμαι ως φορέας της διερευνητικής εντολής, άρα ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο καταλύτης μιας συμμαχίας.

Οι δυνάμεις που θα συνεργαστούν θα διαλέξουν και τον Πρωθυπουργό. Και δεν έχει η χώρα πολλές επιλογές έμπειρων ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να σηκώσουν το βάρος αυτής της ευθύνης. Απλώς δεν το θέτω όπως ο κ. Σαμαράς, δε μου χρωστάει ο τόπος την Πρωθυπουργία, ούτε μου λείπει. Έχω κάνει πολλά στη ζωή μου και θεωρώ ότι το κορυφαίο είναι αυτή ή προσπάθεια που έκανα τους 9 μήνες στο Υπουργείο των Οικονομικών.

Επίσης δεν είπα ότι ήταν λάθος το πρώτο μνημόνιο, είπα ότι ήταν ελλιπές, ότι το πρώτο μνημόνιο δεν αντιμετώπισε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επίσης είχε μικρότερη διάρκεια δανείου και μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ό,τι θα θέλαμε και γι’ αυτό έπρεπε να γίνει αμέσως μετά μια ολοκληρωμένη επαναδιαπραγμάτευση.

Και είπα ότι αν συγκρίνεις το δεύτερο πρόγραμμα με το πρώτο, βλέπεις πέντε σημαντικές διαφορές. Στο δεύτερο πρόγραμμα έχουμε δραστική μείωση του χρέους και βιώσιμο χρέος, δραστική μείωση των ετήσιων τόκων άρα ελάφρυνση του προϋπολογισμού, ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει ρευστότητα στην αγορά, εγγύηση ότι θα μας στηρίξουν έως ότου επανέλθουμε στις αγορές χωρίς χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο, χωρίς να έχουμε κάποιο όριο στη υποστήριξη αυτή. Και βεβαίως έχουμε και το αναπτυξιακό πακέτο για το οποίο έστειλα και την επιστολή στον κ. Μπαρόζο και είχαμε την τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε.

Αυτή είναι η αντικειμενική καταγραφή των δεδομένων. Τώρα για το δημοψήφισμα προφανώς ισχύουν αυτά που είπα στη συνέντευξη, δεν ήμουν ενήμερος, κατελήφθην εξ απροόπτου.

Ο πολίτης ακούει ένα λόγο αληθινό, ειλικρινή και πρέπει να εξοικειωθεί και ο πολίτης με την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια είναι μια σχέση  που, όπως έχω ξαναπεί,  θέλει κάποιον που τη λέει, κάποιον έτοιμο να την πει και κάποιον έτοιμο να την ακούσει. Γιατί πρέπει και οι πολίτες να τιμούν την αλήθεια. Βλέπετε τώρα, παρά την κρίση,  παρά τις θυσίες και παρά τη διάψευση, γιατί ο λαός ζει μια διάψευση ιστορική, επικρατούν αντιλήψεις δημαγωγικές, λαϊκιστικές και παραπλανητικές.

Και είναι επανάληψη ενός ιστορικού λάθος να θέλει ο λαός να του χαϊδεύουν τ’ αυτιά με υποσχέσεις οι οποίες είναι ατεκμηρίωτες και ανεφάρμοστες. Αυτό είναι η μήτρα του κακού. Η μήτρα του κακού είναι ένας ανεύθυνος ισοπεδωτικός δημαγωγικός λόγος ο οποίος διαψεύδεται μετεκλογικά. Δηλαδή λέω εγώ το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» ήταν λάθος για τη χώρα και για την παράταξη. Δημιούργησε μια εσφαλμένη εντύπωση, μια χαλαρότητα.

Μα ο κ. Σαμαράς έρχεται μετά από 3 χρόνια και επαναλαμβάνει το «λεφτά υπάρχουν». Και ενώ εγώ μιλάω για τις ευθύνες μας, ασκώ αυτοκριτική, λέω συγνώμη, ο κ. Σαμαράς αγνοεί το τι έγινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Δεν έδωσε μια εξήγηση γιατί η χώρα οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε. Δηλαδή στον πλήρη εκτροχιασμό.

Α. Τάτσης («ΔΙΟΝ CHANNEL ΠΙΕΡΙΑΣ»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα – μιας και βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση και για τα ψηφοδέλτια του κόμματος- να μου πείτε πώς ακούτε την κριτική ότι υπάρχουν ακόμα στελέχη που κυβέρνησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια αλλά και στο παρελθόν, από το ΠΑΣΟΚ και τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βαρίδια για το ΠΑΣΟΚ που διοικεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, μια παράταξη η οποία διεκδικεί να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά τα πολυσυλλεκτικά και τα πλειοψηφικά και να ξαναγίνει μια μεγάλη δύναμη που τη στηρίζει με την ψυχή της η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχει μέσα στης μια ποικιλία ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφήσει πιο αγαθές εντυπώσεις και άνθρωποι που έχουν αφήσει πιο κακές ή, θα έλεγα, αμφίβολες εντυπώσεις.

Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη δεύτερη κατηγορία, αλλά από την άλλη μεριά, όταν κάποιος είναι ενεργός πολιτικός και θέλει ν’ απολογηθεί στον κόσμο και να κριθεί απ’ τον κόσμο, πρέπει να του δίνεις και την ευκαιρία να κριθεί. Εκτός και αν υπάρχει ηθικού χαρακτήρα ατόπημα. Δε μιλάω για παραβάσεις νόμου, δε μιλάω για εγκλήματα, δε μιλάω για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκίες, μιλάω για πολιτικά λάθη.

Όταν υπάρχουν πολιτικά λάθη, ανεπάρκειες, καθυστερήσεις, εκεί πρέπει να δώσουμε σε κάποιον την ευκαιρία να εκτεθεί. Αλλά εδώ βλέπω ότι η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει όλη την ομάδα του Βατοπαιδίου στα ψηφοδέλτιά της. Έχουμε μια αναπαλαίωση εντυπωσιακή. Εμείς θα είδατε ότι έχουμε μια ανανέωση η οποία υπερβαίνει το 65% του συνόλου των υποψηφίων μας με πολλές γυναίκες, με πολλούς ανθρώπους κάτω των 40, με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τα σπλάχνα των τοπικών κοινωνιών.

Λ. Νικητάκη(«SUPER 28 ΓΡΕΒΕΝΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε, αποκλείετε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο αλλά κανείς δεν πρέπει να θεωρεί σίγουρο ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας και άρα έχουμε δεμένο το γάιδαρό μας. Μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, μπορούμε να είμαστε όσο ανεύθυνοι θέλουμε, όσο δημαγωγοί θέλουμε, για να έχουμε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα και να εκπροσωπηθούμε στη Βουλή και μετά να σηκώσουν το κάρο κάποιοι άλλοι. Όχι. Δεν είναι ο αφελής της υπόθεσης το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο ν’ αναλάβει το βάρος που του αναλογεί, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα είναι η βάση για μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων υπευθυνότητας, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης. Δε θέτω εγώ θέματα αφελή, όπως θέτει ο κ. Σαμαράς, να είμαστε αυτοδύναμη πλειοψηφία. Δεν προκύπτει αυτό.  Δε θέλει ο κόσμος τώρα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, θέλει συνεργασίες. Θέλει όμως συνεργασίες ευρύτερες προοδευτικές.

Επίσης δε θέτω ως όρο την Πρωθυπουργία μου, λέω όμως ότι θέλω να είμαι αυτός που θα ξεκινήσει τις συζητήσεις, τις θεσμικά υπεύθυνες συζητήσεις για να καταλήξουμε σε μια συνεργασία. Και θα εκτιμήσει ο λαός, θα εκτιμήσουν οι πολιτικές δυνάμεις ποιον θέλουν. Και εμένα θα μ’ εκτιμήσουν, γιατί δε νομίζω όπως είπα και προηγουμένως ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, αλλά υπάρχουν, περισσότεροι του ενός σίγουρα και πάντως δεν είναι ο κ. Σαμαράς αυτός που έχει την προτίμηση του κόσμου, έτσι δεν είναι;

Δηλαδή αυτοί που δεν τον θέλουν είναι συντριπτικά περισσότεροι από αυτούς που τον θέλουν. Άρα λοιπόν αυτή είναι η απάντηση.

Λ. Νικητάκη(«SUPER 28 Γρεβενά»): Κύριε Πρόεδρε, ο νομός Γρεβενών είναι ο ορεινότερος της χώρας, με έξι ή εφτά μήνες χειμώνα διαρκείας. Ήθελα να σας ρωτήσω τι έχετε να μας πείτε όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης για τη νέα χρονιά.

Ευ.Βενιζέλος: Όταν θα φτάσουμε στην οριστική ρύθμιση τον Οκτώβριο για το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία η οποία είναι μεγάλη πληγή, θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των περιοχών όπως τα Γρεβενά, διότι δεν μπορεί τα Γρεβενά να αντιμετωπίζονται όπως η Κρήτη, πρέπει να είμαστε ίσοι και δίκαιοι.

Α. Τάτσης(«ΔΙΟΝ CNANNEL Πιερίας»): Κύριε Πρόεδρε, μιας και θέτουμε ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια, γιατί προερχόμαστε από αυτήν, ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ την Κεντρική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία κι έχει σχέση συνολικότερα με την ανάπτυξη, έχει να κάνει με τα μεγάλα οδικά έργα που κατασκευάζονται στη χώρα ή που έχουν παγώσει για την ακρίβεια στη χώρα και πρόκειται να κατασκευαστούν με συμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτών των έργων είναι οι πολλοί σταθμοί διοδίων. Η Πιερία από την οποία προέρχομαι έχει δεινοπαθήσει με το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και πάρα-πάρα πολλές άλλες περιοχές. Την ίδια στιγμή στα συγκεκριμένα έργα έχουν παγώσει οι εργασίες, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την κοινοπραξία, έχουν απολυθεί άνθρωποι, όλα αυτά πως μπορούν να επανενεργοποιηθούν, έτσι ώστε και τα έργα να γίνουν, αλλά να μην πληρώνονται δυο και τρεις και τέσσερις φορές από τους πολίτες κ. Πρόεδρε;

Ευ.Βενιζέλος: Τους τελευταίους μήνες της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβα τελικά να συντονίσω αυτή την προσπάθεια, γιατί ήταν πράγματι μπλοκαρισμένα και είναι δυστυχώς μπλοκαρισμένα όλα τα μεγάλα έργα.

Οι συμβάσεις που υπέγραψε το 2008-2009 ο κ. Σουφλιάς ως Υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή δεν προχώρησαν, γιατί το ίδιο το χρηματοοικονομικό σχήμα απεδείχθη ότι δεν ήταν σταθερό και βιώσιμο. Και βέβαια συνέβαλε και η οικονομική κρίση, οι τράπεζες ελληνικές και ξένες έγιναν πιο διστακτικές και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δε βοήθησε όσο θα θέλαμε κι όσο ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει.

Χρειάζεται ένα νέο χρηματοοικονομικό σχήμα, που να μην αποβαίνει άνισο για το δημόσιο. Κι όταν λέω δημόσιο εννοώ και τα έσοδα από τα διόδια, γιατί τα έσοδα από τα διόδια είναι έσοδα του δημοσίου, δεν είναι έσοδα των ιδιωτών, είναι δημόσια συμβολή στην υπόθεση αυτή.

Μπορούμε να μιλήσουμε όμως για τα διόδια και για τη δίκαιη και φιλική συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους κατοίκους των περιοχών, αφού λύσουμε το βασικό θέμα και ξεμπλοκάρουν τα έργα. Για να ξεμπλοκάρουν λοιπόν τα έργα αυτά θέλουμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κι ήταν αυτό ένα βασικό σημείο της επιστολής μου στον κ. Μπαρόζο και της τελευταίας μακράς τηλεφωνικής συζήτησης που είχαμε.

Χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα να μπει πιο δυνατά μέσα με μία σωστή κατανομή ρίσκου,  η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσει ώστε αυτές να συνεργαστούν με τις ξένες τράπεζες προς το σκοπό αυτό, η επίπτωση στην οικονομία των περιοχών αλλά και της χώρας είναι τεράστια.

Ο πολλαπλασιαστής όπως λέμε που έχει μια τέτοια δημόσια επένδυση είναι επί 7, πολλές υπεργολαβίες, πολλές δορυφορικές επιχειρήσεις οι οποίες ζουν και πάρα πολλές θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, η οποία όμως είναι μια μεγάλη περίοδος πέντε χρόνια περίπου και μετά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Άρα αυτό είναι μία προτεραιότητά μας και είναι κι ένα από τα βασικά θέματα που θέτουμε στις συζητήσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιελήφθη και στην ανακοίνωση που έκανε ο κ. Μπαρόζο χθες.

Σ. Λάτσικας («1 T.V. Καβάλας»): Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα οικονομικού ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο και είναι στο κόκκινο από τα δάνεια και την έλλειψη ρευστότητας, που είναι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι απόρροια των μέτρων που έχουν παρθεί γενικότερα. Υπάρχουν εισηγήσεις Συμβούλων από το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και από τη Γραμματεία του Καταναλωτή, προς διαφορετική κατεύθυνση, δηλαδή πιο ευνοϊκή κατεύθυνση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις.

Το ερώτημα είναι, υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα των επαγγελματικών δανείων των επιχειρήσεων, όπως ας πούμε στην Ισλανδία, Ιρλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο κούρεμα να είναι της τάξεως του 30, 40 ή 50% ώστε σε σχέση με το ΕΣΠΑ να φέρει ρευστότητα στην αγορά; Κι επίσης θέλω να μου πείτε αν πιστεύω ότι οι τράπεζες έχουν κάποια ευθύνη σε όλο αυτό το σκηνικό και αν ναι θα πληρώσουν ποτέ με δική τους ευθύνη;

Eυ. Βενιζέλος: Οι τράπεζες περιέρχονται στο κράτος, πρέπει να ξέρετε.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με τα λεφτά του νέου προγράμματος, τα οποία ελπίζω να είναι τελικώς λιγότερα από όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί, να χρειαστούν γύρω στα 40 δις κι όχι γύρω στα 50.  Οι τράπεζες λοιπόν τελούν υπό τον στρατηγικό έλεγχο του δημοσίου, δε θέλουμε να κάνουμε τις τράπεζες ΔΕΚΟ και στόχος μας είναι το ταχύτερο δυνατό μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια να επαναϊδιωτικοποιηθούν, σε υγιή βάση, ώστε το κράτος να πάρει πίσω τα κεφάλαιά του, δηλαδή ο ελληνικός λαός.

Εάν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειωθούν ή αδυνατίσουν, θα χρειαστούν πιο πολλά λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση, αν θα τα βάλει τα λεφτά ο φορολογούμενος πολίτης. Αυτό που γίνεται είναι μία οργανωμένη προσπάθεια συνεχούς και κυλιόμενης διευθέτησης δανείων, ώστε τα δάνεια να μην είναι κόκκινα και μη  εξυπηρετήσιμα, αλλά να διευθετούνται και να εξυπηρετούνται.

Παρουσίασα δύο δέσμες δεσμεύσεων πολύ προσεκτικά προετοιμασμένων τις προηγούμενες μέρες. Η πρώτη δέσμη αφορούσε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προτείνουμε και ζητούμε -κι αυτό έχει συμφωνηθεί με την τρόικα- να ενταχθούν και επαγγελματίες οι οποίοι λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οποίοι έχουν χρέη μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Δεύτερο, πρότεινα να γίνει και θα γίνει ένα Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, με βασικό στόχο το κεφάλαιο κίνησης, να παίρνουν κεφάλαιο κίνησης, εκτός τραπεζικού συστήματος μέσα από το ενιαίο ταμείο του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά όλα τα προγράμματα ενώνονται προς ένα σκοπό: κεφάλαιο κίνησης.

Τρίτον, θεωρώ απολύτως αναγκαίο να αλλάξουν οι κανόνες λειτουργίας του Τειρεσία. Δεν μπορεί ο Τειρεσίας να λειτουργεί όπως λειτουργούσε προ της κρίσης, θέλει τώρα μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν μπορεί να γράφεσαι στον Τειρεσία επειδή δεν πλήρωσες μια επιταγή κι έχεις μια διαταγή πληρωμής για 2 χιλιάδες ευρώ ας πούμε.

Επίσης εξήγησα πως οι τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση αποκτούν μεγάλη ρευστότητα η οποία θα πέσει στην αγορά, υπό τον έλεγχο του κράτους. Είναι τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης, ένα μεγάλο μέρος από αυτά, είναι επίσης η αποδέσμευση 10 δισεκατομμυρίων με τα οποία οι τράπεζες αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και βοηθούν το δημόσιο. Τώρα αυτό καταργείται, αλλά έχουμε 10 δις που θα πέσουν στην αγορά.

Το ίδιο το δημόσιο επίσης με τα λεφτά του δανείου θα ξεπληρώσει -και θέλουμε αυτά τα λεφτά να μπουν το ταχύτερο, αυτό διεκδικούμε- 6,5 δισεκατομμύρια που οφείλει στην αγορά. Να επιστρέψει το ΦΠΑ, όχι μόνο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά για όλες αυτόματα και υπάρχει το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Έχουμε λοιπόν ένα πακέτο μέτρων, τα οποία αλλάζουν την εικόνα της ρευστότητας, γιατί για να ζήσει η αγορά θέλει χρήμα, θέλει αίμα, το αίμα της αγοράς είναι το χρήμα. Μόνο έτσι θα γίνουν και οι επενδύσεις, μόνο έτσι θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Όποιος λέει λόγια περί ανάπτυξης χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και χωρίς να ξεκινά από τη ρευστότητα, λέει ψέματα. Όποιος υπόσχεται κουρέματα χωρίς να αντιλαμβάνεται σε τι κύκλο μπαίνει, λέει ψέματα. Εμείς λέμε τη συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρότασή μας, την εγγυόμεθα, είναι ρεαλιστική, είναι συμφωνημένη με την τρόικα, είναι εφαρμόσιμη, είναι εξαιρετικά βοηθητική για την αγορά.

Μ. Αγραφιώτης («T,V. WEST Δυτικής Μακεδονίας»): Κύριε Πρόεδρε στη Δυτική Μακεδονία έχουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα με την πώληση των οργάνων της ΔΕΗ. Έχουν γίνει αρκετά λάθη κατά την προσωπική μου άποψη από την ηγεσία του κ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εσείς προτίθεστε να αναθεωρήσετε την ενεργειακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τη ΔΕΗ και βεβαίως και ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης;

Ευ.Βενιζέλος: Για το πετρέλαιο θέρμανσης απάντησα προηγουμένως και νομίζω ότι αυτό αφορά όλη τη Μακεδονία, γιατί εδώ έχουμε περιοχές οι οποίες είναι ορεινές δύσκολες και λοιπά.

Ως προς την ενεργειακή πολιτική, πρέπει επειγόντως να ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακού Σχεδιασμού, να είναι ένα όργανο κύρους το οποίο θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε τη σωστή σύνθεση το σωστό κοκτέιλ.

Ως προς τους λιγνιτικούς σταθμούς, ξέρετε ότι η ΔΕΗ που έχει μια ηγεσία διορισμένη από το κράτος, έχει προσφύγει κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους λιγνιτικούς σταθμούς και εννοώ την απόφαση του 2009 επί Κυβερνήσεως Καραμανλή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένουμε του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε από το μνημόνιο υποχρέωση να διαπραγματευόμαστε με την τρόικα για το θέμα αυτό, αλλά το θέμα αυτό θα λυθεί μετά τις εκλογές και επί τη βάση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση την ανάγκη να προστατεύσουμε τον ορυκτό πλούτο και την περιουσία του ελληνικού λαού.

Στ. Αποστολίδης («ΔΕΛΤΑ T.V. Έβρου»): Επειδή αναφερθήκατε στον ορυκτό πλούτο κ. Πρόεδρε κι επειδή σας άκουσα προηγουμένως με χαρά να λέτε πως δε σας αρέσουν τα λόγια όταν μιλάνε κάποιοι Πολιτικοί για ανάπτυξη, άκουσα ωστόσο τον κ. Σαμαρά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να παίρνει μία ρητή θέση για τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.

Ξέρετε στη Θράκη έχουμε σχεδόν τα πάντα, έχουμε φυσικό αέριο, έχουμε χρυσό, έχουμε υδρογονάνθρακες, έχουμε ζεόλιθο, τι σκέφτεστε να κάνετε ως προς αυτό, πόσο μάλλον όταν έχω μπροστά μου και ένα τμήμα της ομιλίας σας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που λέτε το εξής: «Στήριξη των τοπικών κοινωνιών που χωρία να υποστέλλουν καμία περιβαλλοντική ή κοινωνική ευαισθησία πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις, χρειαζόμαστε αναπτυξιακά σχέδια που πραγματοποιούνται, που δίνουν δουλειά, που δίνουν προστιθέμενη αξία».

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό κατ΄ αρχάς νομίζω ότι το προσυπογράφετε, έτσι δεν είναι;

Στ. Αποστολίδης («ΔΕΛΤΑ T.V. Έβρου»): Ασφαλώς.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά πρέπει και να βοηθούν την εφαρμογή λύσεων, οι οποίες είναι αναπτυξιακές. Δίνουν δουλειά μέσω επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Για τον ορυκτό πλούτο ξέρετε δεν είχε γίνει δυστυχώς επί πολλά χρόνια τίποτε. Τώρα τα τελευταία δυόμιση χρόνια έγιναν πολλά. Έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά ο κ. Μανιάτης στο Υπουργείο και έτσι έχουμε έρευνες για τους υδρογονάνθρακές μας κι έχουμε και διάφορα σχέδια τα οποία προωθούνται για ορυκτό πλούτο στο χερσαίο χώρο τον ελληνικό.

Εμείς θα προχωρήσουμε όλα αυτά τα σχέδια πάντα με περιβαλλοντική ευαισθησία και πάντα επιχειρώντας να ακούσουμε τη φωνή και την προτίμηση των τοπικών κοινωνιών.

Όμως δεν έχουμε πρόβλημα με τις τοπικές κοινωνίες, να πάμε π.χ. να κάνουμε έρευνα στον Πατραϊκό ή στο Ιόνιο για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάμε στην περιοχή νότια της Κρήτης και να κάνουμε τις σεισμικές έρευνες που έχουμε ήδη παραγγείλει, δεν έχουμε δηλαδή κανένα πρόβλημα να κάνουμε αυτό που έκανε ήδη η Κύπρος και αυτό έχει άμεση σχέση και με την εξωτερική πολιτική. Διότι, φυσικά, βασική μας θέση είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων Ζωνών, δηλαδή και της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν υποστέλλει δηλαδή η Ελλάδα ούτε εγκαταλείπει κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα.

Στ. Αποστολίδης («ΔΕΛΤΑ T.V. Έβρου»): Σας το λέω διότι υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες λιμνάζουν εδώ και αρκετό καιρό στην περιοχή.

Ευ. Βενιζέλος: Έχω υπόψη μου πολλά προβλήματα τα οποία είναι προβλήματα συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες ή ελλιπούς διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και αυτό πρέπει να γίνει με ένα συστηματικό τρόπο. Γι’ αυτό έχει σημασία για μας και το λεγόμενο περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης.

Η κάθε Περιφέρεια έχει και τον δικό της ορυκτό πλούτο, σε τελευταία ανάλυση, έχει και τον τουρισμό της, έχει την αγροτική της παραγωγή, έχει τα Πανεπιστήμιά της, έχει τα ερευνητικά της Κέντρα, έχει τους ανθρώπους της, έχει τη θάλασσά της. Πρέπει να διαμορφώσει και τη δική της περιφερειακή ταυτότητα, αναπτυξιακή περιφερειακή ταυτότητα. Και υπάρχει και μια ευθύνη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, δεν υπάρχει μόνο η κεντρική πολιτική ευθύνη.

Σπ. Λάτσας («ΕΝΑ CHANNEL Καβάλας»): Κύριε Πρόεδρε θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά την τοπική κοινωνία της Καβάλας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι ως Υπουργός των Οικονομικών δώσατε –να το πω λαϊκά- ρέστα και βοηθήσατε αθόρυβα ώστε να σωθεί σε πρώτη φάση η επιχείρηση εκεί. 1.200 άνθρωποι εργάζονται, υπήρχε μια διακοπή παροχής από τη ΔΕΠΑ φυσικού αερίου, κάνατε πάρα πολλές επαφές, κάνατε πάρα πολλές συναντήσεις με θεσμικά πρόσωπα της Καβάλας και με τους συναδέλφους σας βέβαια, προκειμένου να βρεθεί και να δοθεί μια λύση.

Προς το παρόν φαίνεται ότι το κερδίσαμε το στοίχημα σαν τοπική κοινωνία μιλάω, σαν Καβάλα. Θέλω να ρωτήσω μήπως σε λίγο καιρό έχουμε πάλι μια επανάληψη διακοπής φυσικού αερίου, μήπως δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι ξαναμπούν σε μια περιπέτεια που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει;

Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Χαίρομαι γιατί είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα τώρα, στη φάση αυτή την οξεία φάση της κρίσης. Δυστυχώς αυτό συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των Τραπεζών.

Το κράτος, θέλω να ελπίζω, ότι και μετεκλογικά εφόσον θα υπάρχει μια υπεύθυνη προοδευτική Κυβέρνηση, θα μπορέσει να συντονίσει Τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην χαθούν τόσες θέσεις εργασίας στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων, ισχύει για πολλές μεγάλες μονάδες και φυσικά και για μικρότερες επιχειρήσεις.

Η Καβάλα έχει μια προϊστορία στα θέματα αυτά. Και το 1999 είχα πάρει μια ριζοσπαστική απόφαση με τα πετρέλαια του Πρίνου. Kαι απεδείχθη μια βιώσιμη -επί χρόνια τώρα- απόφαση αυτή, παρ’ ότι τότε φάνηκε παράδοξη και θα έλεγα και πολύ πρωτότυπη για την εποχή της, να εμπιστευτεί κανείς τους εργαζόμενους τόσο πολύ. Δεν νομίζω ότι κάναμε λάθος, νομίζω ότι πράξαμε το σωστό.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρχει χώρα. Πρέπει να υπάρχει οικονομία, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια, πρέπει να υπάρχει τραπεζικό σύστημα, πρέπει να υπάρχει Κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχει Πρωθυπουργός. Αυτά πρέπει να σταθμίσει ο Έλληνας πολίτης.


Στ. Αποστολίδης («ΔΕΛΤΑ
T.V. Έβρου»): Προέρχομαι όπως ακούσατε από τον Έβρο από τη Θράκη, είναι η γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της υπόθεσης της λαθρομετανάστευσης. Τους τελευταίους μήνες ακούμε από όλα σχεδόν τα Κόμματα μια ιδέα, την οποία τη συζητάμε για αρκετά χρόνια στην περιοχή μας. Αφορά τη FRONTEX τον τρόπο με τον οποίο η FRONTEX επιχειρεί και η πρόταση είναι η FRONTEX να επιχειρεί όχι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά μέσα στα διοικητικά όρια της Τουρκίας.

Τι σκέφτεστε να κάνετε σε ό,τι αφορά την λαθρομετανάστευση; Είναι ένα πρόβλημα που φαίνεται άλυτο εδώ και δεκαετίες.

Ευ.Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς αυτό που λέτε με τη FRONTEX είναι σωστό και το έχω προτείνει κι εγώ ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης πάρα πολλές φορές. Η FRONTEX πρέπει να επιχειρεί και στην τουρκική πλευρά και πρέπει να επιχειρεί και στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, γιατί και η Τουρκία έχει εισροή λαθρομεταναστών από την άλλη μεριά.

Αλλά βλέπετε αυτά δεν είναι εύκολα διότι θέλει πιο καλό κλίμα συνεργασίας και από τουρκικής πλευράς. Ελπίζω ότι και αυτό θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί δημιουργικά, εάν έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί και με την εξωτερική πολιτική.

Να ένα καλό παράδειγμα για το ποια είναι η σχέση του μνημονίου με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Μας είπε κανείς να μην έχουμε εξωτερική πολιτική; Όχι. Να μην ασχολούμαστε με τα θέματα της λαθρομετανάστευσης όπως πρέπει; Όχι. Είναι δική μας προτεραιότητα, δική μας επιλογή.

Μας είπε κανείς να μην ασχολούμαστε με τον ορυκτό πλούτο; Με υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ; Όχι. Δεν είναι αυτά θέματα του μνημονίου. Όπως και το αν θα έχουμε καλά σχολειά δεν είναι θέμα του μνημονίου. Ή περιμένουμε το μνημόνιο να μας πει ότι θέλουμε καλά νοσοκομεία χωρίς σπατάλη; Ότι θέλουμε ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία να μην δαπανούν χωρίς λόγο στην φαρμακευτική δαπάνη, όταν μπορείς με λιγότερα, όπως η Σουηδία, να έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα; Όχι.

Αυτή είναι η υπόθεση που έχουμε μπροστά μας να διαχειριστούμε. Θα μου πείτε «οι ευθύνες τίνος είναι;». Είναι οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος και ιδίως των δυο κομμάτων που άσκησαν εξουσία, αλλά δεν παίζει ρόλο η κοινωνία; Δεν παίζει ρόλο ο πολίτης; Δεν πρέπει κι αυτός να θέλει; Να σπρώχνει; Να κάνει τις σωστές επιλογές;

Νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε να σηκώσουμε τη χώρα ψηλά, γιατί αν δεν ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας, την αισιοδοξία μας και την προοπτική μας, θα βυθιστούμε στην κρίση και την απελπισία. Και δεν υπάρχει χειρότερος σύμβουλος από κάτι τέτοιο, για μια χώρα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία είναι πλούσια όχι απλά και μόνο ιστορικά, αλλά ιστορικά και γεωφυσικά. Έχει τεράστιους ενδογενείς πόρους: τη γη της, το τοπίο της, τους ανθρώπους της. Και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Α. Τάτσης («ΔΙΟΝ CHANNEL Πιερίας»): Κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Επειδή το ζήτημα άνοιξε τώρα προεκλογικά με πίεση για να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών σε όλη τη χώρα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και από την κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη που είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε, υπάρχουν αντιδράσεις επειδή δεν έχουν ρωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες. Παρακαλώ την τοποθέτησή σας.

Ευ. Βενιζέλος: Θα ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες. Θα ερωτηθούν, αρχής γενομένης από την Αττική. Διότι από εδώ πρέπει να ξεκινήσει και από εδώ ξεκινάει η εφαρμογή αυτού του σχεδίου, πάντα με διάλογο και πάντα με την κατανόηση των τοπικών κοινωνιών.

Διάβασα για παράδειγμα ότι στο Νομό Γρεβενών ο Δήμος Δεσκάτης θέλει. Το σκέφτηκε. Οι Δήμοι οι οποίοι φιλοξένησαν εδώ στο λεκανοπέδιο Αττικής τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων δεν βγήκαν χαμένοι από την επένδυση αυτή, βγήκαν κερδισμένοι αναπτυξιακά. Αυτά όμως θα τα σταθμίσουν οι τοπικές κοινωνίες με την προσοχή και τη διορατικότητα που επιβάλλεται. Πάντως το θέμα είναι οξύτατο και κάποια στιγμή έπρεπε να ξεκινήσει η δυναμική αντιμετώπισή του.

Τι σημαίνει δυναμική αντιμετώπιση; Σημαίνει ασφάλεια για τον ελληνικό λαό και αξιοπρεπή μεταχείριση σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες για τους μη νόμιμους μετανάστες.

Σπ. Λάτσας («ΕΝΑ CHANNEL Καβάλας»): Ωστόσο κ. Πρόεδρε υπάρχουν σε κατοικημένες περιοχές στρατόπεδα τα οποία είναι ανενενεργά αυτή τη στιγμή και μάλλον εκεί πρόκειται να εγκατασταθούν, μιλώ για τη Δράμα.

Ευ.Βενιζέλος:  Με συγχωρείτε δεν μιλάει κανείς για περιοχές μέσα στον ιστό των πόλεων, για όνομα του Θεού.

Σπ. Λάτσας («ΕΝΑ CHANNEL Καβάλας»): Στη Δράμα υπάρχει αυτό και θέλω να το δείτε …

Ευ.Βενιζέλος:: Καλά, μη δίνετε σημασία σε τίποτε φήμες.

Σπ. Λάτσας («ΕΝΑ CHANNEL Καβάλας»): Όχι είναι καταγεγραμμένο και είναι ήδη αναρτημένο στο Διαδίκτυο.

Ευ.Βενιζέλος: Δεν έχει μιλήσει κανείς για στρατόπεδα μέσα στον αστικό ιστό. Άλλωστε εγώ ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχα αρχίσει μια διαδικασία απόδοσης των στρατοπέδων αυτών στις τοπικές κοινωνίες μέσω των Δήμων.

Χάρηκα πολύ που σας είδα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΩΛΈΙΤΑΙ ΣΠΙΤΙ 100 τ.μ.
ENOIKIAZETAI ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΔΙΧΩΡΗ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ