Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Κοζάνη: Ερώτηση βουλευτή κ. Γιώργου Κασαπίδη

Το ζήτημα της μετεγκατάστασης των κοινοτήτων Ακρινής Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων Φλώρινας επαναφέρει με κατάθεση ερώτησης στη βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ.Κασαπίδης.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου(Ν.3937/2011) από όλα τα κόμματα της Βουλής κι ενώ η μετεγκατάσταση προβλέπεται να γίνει εντός δεκαετίας, οι διαδικασίες έχουν τελματώσει.

Παράλληλα, η πρόσφατη καταδίκη της ΔΕΗ Α.Ε., σε δίκη που έλαβε χώρα στην πόλη της Κοζάνης, για την κατ΄εξακολούθηση παραβίαση των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αναδεικνύει τη αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν οι μετεγκαταστάσεις το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Κασαπίδης ζητά να τεθούν σε εφαρμογή οι διαδικασίες που ο Ν.3937/2011 προβλέπει και να υπογραφεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο από τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής

Αλλαγής,

                        κ. Ιωάννη Μανιάτη

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων Φλώρινας

Από το 2011, με την ψήφιση του Ν.3937/2011 άρθρο 28, η Ελληνική Βουλή αποφάσισε την μετεγκατάσταση επείγοντος χαρακτήρα, για λόγους δημόσιας ωφέλειας, σε βάθος δεκαετίας των κοινοτήτων της Ακρινής Κοζάνης και των Αγίων Αναργύρων Φλώρινας.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το νόμο, η ΔΕΗ ΑΕ κατ’ ανάλογη εφαρμογή των προβλεπομένων επί μεταφοράς οικισμών εγκατεστημένων πάνω σε εδάφη με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβάλει στο ΥΠΕΚΑ το συντομότερο δυνατόν από τη δημοσίευση του νόμου, σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των οικισμών αυτών, το οποίο εγκρίνεται με  Π.Δ. με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, ΠΕΚΑ, Μεταφορών και Δικτύων. Στο Π.Δ. αυτό διαλαμβάνονται τα σχετικά μέτρα και όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και τεχνικές λύσεις για την αγορά, ανταλλαγή ή και αναγκαστική απαλλοτρίωση των αναγκαίων γηπέδων, η αποκατάσταση των εκτάσεων που θα απελευθερωθούν με τη μεταφορά των υφιστάμενων οικισμών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης, προκύπτει από  τη δραματική υποβάθμιση της περιοχής περιβαλλοντικά, εξαιτίας της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης όλων των παρακείμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων. Επίσης η διαρκής απόθεση τέφρας και η κατάληψη του συνόλου των γόνιμων αγροτικών εδαφών του οικισμού, επιβαρύνουν την υγεία των χωριανών και επιτείνουν την υποβάθμιση ποιότητας της ζωής των κατοίκων τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.

Παράλληλα, για ακόμα μια φορά, με απόφαση του δικαστηρίου στις 26/03/2014 η ΔΕΗ καταδικάστηκε για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου απόθεσης χωμάτων και τέφρας σε σχέση με τα όρια που έχουν καθοριστεί, πλησίον της κοινότητας Ακρινής.

Κι ενώ από το Σεπτέμβριο του 2013 έχει υπογραφεί από τα μέλη της επιτροπής το Επιχειρησιακό Σχέδιο και παράλληλα έχει δρομολογηθεί η απαλλοτρίωση  ΟΝΠ8 αγροτεμαχίων της Ακρινής, κωλυσιεργία παρατηρείται στα μετέπειτα στάδια έγκρισης του σχεδίου από τη ΔΕΗ και υπογραφής από το Υπουργείο.

Επειδή οι επανειλημμένες υπερβάσεις ορίων απόθεσης τέφρας  από τη ΔΕΗ επιδεινώνουν δραματικά το ήδη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι,

Επειδή οι διαδικασίες μετεγκατάστασης μέχρι την ολοκλήρωσή τους είναι χρονοβόρες και ήδη διανύουμε το τέταρτο έτος μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου,

Επειδή εκκρεμεί και η κήρυξη της απαλλοτρίωσης του οικισμού της Ακρινής,

Επειδή μεθοδεύεται αδικαιολόγητα η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών σε ιδιώτες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου από τη ΔΕΗ και από το ΥΠΕΚΑ;
  2. Ποια η θέση της πολιτικής ηγεσίας για τις επανειλημμένες υπερβάσεις ορίων από την πλευρά της ΔΕΗ και τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτό;
  3. Τι θα απογίνει με τις νομικές δεσμεύσεις της δημόσιας ΔΕΗ προς τις τοπικές κοινωνίες (τοπικός πόρος, μετεγκαταστάσεις οικισμών, αποκαταστάσεις εδαφών, αποδόσεις εδαφών, κριτήρια εντοπιότητας στις προσλήψεις κ.α.) εφόσον ψηφιστεί τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία η επικείμενη και απευκταία μεθόδευση πώλησης και μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών σε ξένα ή εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα;

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ