Κλειστά λόγω πετρελαίου πολλά ξενοδοχεία στη Δυτική Μακεδονία – Διαβάστε πώς περιγράφουν την κατάσταση οι ίδιοι οι ξενοδόχοι
«Παγώνει» τα ξενοδοχεία της δυτικής Μακεδονίας το υψηλό κόστος θέρμανσης, που στις πιο κρύες περιοχές, ιδίως στα ορεινά, μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 50% των συνολικών λειτουργικών δαπανών τους, με αποτέλεσμα πολλές μονάδες να έχουν εξαναγκαστεί σε προσωρινό ή και μόνιμο λουκέτο.
Όπως εξηγούν οι πρόεδροι των εκεί ενώσεων ξενοδόχων, σε μια περιοχή της Ελλάδας όπου ο υδράργυρος δείχνει συχνά κάτω από το μηδέν και υπάρχουν επτά μήνες «χειμώνα», το ακριβό πετρέλαιο απειλεί τη βιωσιμότητα ολοένα περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων. Μάλιστα, μεμονωμένα άτομα, που ενδέχεται να τηλεφωνήσουν για κάποια κράτηση, εισπράττουν την απάντηση ότι το ξενοδοχείο δυστυχώς δεν έχει επαρκείς πελάτες, για ν΄ αξίζει τον κόπο να λειτουργήσει!
«Ο τουρισμός στη δυτική Μακεδονία δέχεται μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους για τη λειτουργία των καταλυμάτων. Υπάρχουν αξιόλογες μονάδες, π.χ, στα ορεινά, που δεν άνοιξαν φέτος, γιατί δεν μπορούσαν ν΄ ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος», σημείωσε ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Δακής, στο περιθώριο σύσκεψης για τον τουρισμό, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Πώς περιγράφουν, όμως, την κατάσταση οι ίδιοι οι ξενοδόχοι;
Κόστος θέρμανσης έως… 500 ευρώ ημερησίως στην Κοζάνη
«Αυτή τη στιγμή, στο ξενοδοχείο μου, είναι γεμάτα 15-20 δωμάτια σε σύνολο άνω των 200. Για να το θερμάνω, γιατί δεν μπορείς να αφήσεις τους κοινόχρηστους χώρους παγωμένους, χρειάζομαι 450-500 ευρώ την ημέρα. Ναι, την ημέρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κοζάνης, Ιάκωβος Παντελίδης. Όπως εξηγεί, κάποτε, όταν οι αντιπρόσωποι εταιρειών «όργωναν» τη δυτική Μακεδονία για πωλήσεις, γέμιζαν τουλάχιστον 70 δωμάτια. Πλέον, όμως, με την οικονομική κρίση, έχουν «εξαφανιστεί», όπως και όσοι ταξίδευαν για αναψυχή («ακόμη κι αυτοί που έχουν χρήματα, φοβούνται να τα ξοδέψουν»), με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολο για τα ξενοδοχεία να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος θέρμανσης.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματά μας σήμερα είναι το κόστος της θέρμανσης και το χαράτσι της ΔΕΗ. Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, έκλεισαν γι’ αυτόν τον λόγο. Φέτος, πολλά μικρά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου. Κι εγώ που διαθέτω μια δεύτερη μονάδα, 37 κλινών στην Κλεισούρα, δεν την άνοιξα φέτος. Όταν με παίρνουν για λίγες κρατήσεις, τους απαντώ ότι 5-6 δωμάτια δεν αρκούν για να λειτουργήσω, δεν μπορώ να αντεπεξέλθω», συμπληρώνει. Προσθέτει ότι, αν η πολιτεία θεωρεί όντως τον τουρισμό ατμομηχανή ανάπτυξης, θα πρέπει «να σταματήσει τα χαράτσια και να θεσμοθετήσει ειδική ρύθμιση για τη θέρμανση επαγγελματικών χώρων».
Το ακριβό πετρέλαιο «εξαφανίζει» τον τζίρο στη Φλώρινα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Φλώρινας, Μιχάλης Παρλάνης, παρατηρεί: «Αυτή τη στιγμή στη Φλώρινα έχει-4 Cκαι φέτος ο χειμώνας είναι… ελαφρύς. Ένα ξενοδοχείο με 50 κλίνες καίει τουλάχιστον 25.000 ευρώ σε πετρέλαιο ετησίως. Αυτό, σε μια περίοδο μειωμένης κίνησης, αντιστοιχεί στο 30% του τζίρου και φτάνει μέχρι το 50% τον χειμώνα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Αν η επισκεψιμότητα ήταν αυξημένη, η κατάσταση θα ήταν πιο εύκολη, αλλά π.χ., στο Νυμφαίο, επισκέπτες υπάρχουν πλέον μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ήδη, επιχειρήσεις που έχουν κρατήσεις για ένα δύο δωμάτια, τις ‘παγώνουν’ γιατί δεν συμφέρει ν΄ ανοίξουν».
Τα «Ραγκουτσάρια» δεν θέρμαναν τον τουρισμό στην Καστοριά
Σύμφωνα με το protothema στην περιοχή της Καστοριάς, όπου υπάρχουν οι περισσότερες ξενοδοχειακές κλίνες στη δυτική Μακεδονία, τα ξενοδοχεία -και φυσικά τα σπίτια- χρειάζονται θέρμανση από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο, γεγονός που αποτελεί μόνιμο ‘βραχνά’ για τους ξενοδόχους. «Βρισκόμαστε στη μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που δεν βρέχεται από θάλασσα, άρα η σεζόν μας είναι η χειμερινή, οπότε χρειάζεται να ξοδεύουμε μεγάλα ποσά σε θέρμανση και δεν αντέχουμε τα κοστολόγια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς, Ιορδάνης Μιχαηλίδης.
Όπως παρατηρεί, η θέρμανση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα των ξενοδόχων του νομού, δεδομένου ιδίως ότι οι πληρότητες είναι χαμηλές και δεν μπαίνουν χρήματα στα ταμεία. «Τα Χριστούγεννα οι πληρότητες μας ήταν της τάξης του 50%. Σκεφτείτε ότι ακόμη και στα ‘Ραγκουτσάρια’, το παραδοσιακό καρναβάλι της Καστοριάς, που αναβιώνει τις αρχαίες Διονυσιακές τελετές, τα ξενοδοχεία ήταν σχεδόν άδεια», προσθέτει.
Το αποτέλεσμα; «Κάποιες μονάδες έχουν κλείσει και πολλές υπολειτουργούν. Όταν ο τουρισμός αναφέρεται ως ατμομηχανή ανάπτυξης για την Ελλάδα, παραλείπουν να μας πουν ότι είναι δύο ταχυτήτων: θερινός/παραθαλάσσιος και χειμερινός», υποστηρίζει και καταλήγει: Εμείς εδώ έχουμε φτάσει πια σε τέτοιο σημείο, που αστειευόμενοι μεταξύ μας, λέμε να ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μας εναλλάξ και …εκ περιτροπής».
- Προηγούμενο Κολυμβητήριο Γρεβενών: ΄΄ Το κάνατε … ΄΄γαργάρα΄΄ κύριε Δήμαρχε; ΄΄
- Επόμενο Δικαίωμα των παππούδων στην επικοινωνία με τα εγγόνια – Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος